Чили с тиква и леща




Това люто чили от тиква е супер засищащо и вкусно!  Само го опитайте и ще усетите истинското  измерение на тези думи. Пристрастяващо мога да кажа също. Приготвя се  лесно и с достъпни продукти, които дават всичко от себе си в това вълшебно, топло, загряващо ястие. Приготвяла съм го многократно и ето, че най-после намерих време да го напиша и споделя тук. Ако не си падате по високите сковили, намалете количеството на кайенския пипер или използвайте вашият любим лют пипер. Сковил е единицата, с която се измерва лютивината на чушките, а тя, както знаем се дължи на съдържанието на капсацин. Скалата за измерване на лютивината е кръстена на химика Сковил, който е измислил метода за измерването. Най- често използвам кайенски пипер, свикнала съм с лютивината му и зная колко да сложа в ястията. Ако не обичате люто, най-добре е да добавите пестеливо количество, да опитвате и да добавяте, ако е необходимо допълнително количество. Добавянето на киноа или ориз не е задължително, но прави ястието пълноценно и може да се яде без хляб. Може да се добави отстрани в чинията или както аз съм го добавила и разбъркала. Също е начин да смегчите лютивината. Ако нямате леща или предпочитате боб може да ги замените. С нахут също е вкусно. Сервирах с кисело мляко, което също успокоява горещината на лютия кайен, а и внася приятна кремообразност на всяка  хапка. Минавам към съставките и начина на приготвяне. Моля, ако го приготвите, пишете ми и ми кажете впечатленията си. Пишете тук, в Инстаграм


Съставки:

2 с.л. зехтин

1 сладък лук, нарязан на кубчета

1/2 чаена лъжичка сол

1/2 чаена лъжичка черен пипер

4 смлени скилидки чесън

580 г почистена и  нарязана на кубчета тиква ( в моя случай 1 почистена средна тиква Хокайдо )

2 ч.л. кайенски пипер на прах Kotanyi ( или повече според вкуса ви)

1 с.л. смлян кимион

1 с.л. сладък червен пипер на прах Kotanyi

1 ч.л. пушен червен пипер Kotanyi

3 до 4 чаши зеленчуков бульон плюс още, ако е необходимо

400 г градински домати , в моя случай различни цветове черита (консерва домати, нарязани на кубчета също ще работи)

400-500 г сварена леща ( в моя случай френска леща-стои по-твърда и не се разварява)

300 г сварена киноа- по желание ( ориз басмати, жасмин, черен- също биха работили добре в тази рецепта)


Гарнитури:

магданоз (пресен кориандър -  ако обичате)

веган кисело мляко или сметана (обикновено гъсто кисело мляко - ако не сте веган)

див лук

репички на шайби

резен лайм

тортила чипс- за автентичност

Начин на приготвяне:

1. Загрейте голяма тенджера на средно слаб огън и добавете зехтина. Добавете лука със солта и черния пипер и разбъркайте. Гответе лука, като разбърквате често, докато се карамелизира, около 10 -15 минути. Добавете чесъна и разбъркайте. Добавете нарязаната на кубчета тиква, заедно с лютивия пипер на прах, кимион и червен пипер. Разбъркайте, за да комбинирате всичко. Добавете доматите, 3 чаши бульон (ако искате по-рядка текстура за супа, можете да добавите допълнителна чаша - също ако ви се струва, че имате нужда от повече течност)  и оставете сместа да заври. Покрийте, намалете до леко къкрене и гответе, докато тиквата омекне -опитайте с вилица, около 10 до 15 минути.

2. След като тиквата омекне, разбъркайте в нея лещата ( или боба). Добавете и киноата или ориза. Разбъркайте. Опитайте и добавете още сол и черен пипер, ако имате нужда. Задушете чилито за около 10 минути, за да се обединят всички аромати.

3. Сервирайте го гарнирано с авокадо, лайм, веган или обикновено кисело мляко и малко див лук и пресен магданоз или кориандър, ако сте се сприятелили с тази подправка! Ако нямате тортила чипс или не искате да добавяте, поръсете за хрупкавост и свежест шайби свежи репички.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни