Конджи (Оризова каша) с шийтаке- Congee with Shiitake Mushrooms


Congee/ Конджи е вид оризова каша, която се яде в азиатските страни. Когато се яде като обикновен ориз, най-често се сервира с гарнитури. Ако се добавят допълнителни съставки като месо, риба и овкусители по време на приготвянето на конджи, то най-често се сервира като самостоятелно ястие, особено за хора, които са болни. Конджи, може да се сервира с различни най-разнообразни добавки и подправки в различните държави. Имената на конджи са толкова разнообразни, колкото и стилът на приготвянето му. Колкото и  вариации да съществуват, същината на ястието е гъста каша от ориз, до голяма степен разпаднал се след продължително готвене във вода. Има уреди за варене на ориз, които дори имат програма "конджи".



Приготвих с кафяв ориз, т.е. пълнозърнест. Ясно е, че всички полезни качества на ориза са запазени, но, ако не сте приготвяли досега кафяв ориз може да останете неприятно изненадани от това, че се готви по-дълго време. Предварителното накисване за няколко часа или вечер, значително намалява това време. Все пак и същината на рецептата е оризът да се развари. Може и да пасирате, ако искате по-гладък ефект. Кафявият ориз е по-ароматен от белия, но ако предпочитате бял може да използвате жасминов, той е по-ароматен от останалите. Продава се и кафяв/пълнозърнест жасминов ориз. 
Моите гарнитури са гъби шийтаке, леко сотирани, зелен лук и чили олио, което си приготвям сама. Вкусно е и с чеснова разядка с едро счукани люти чушки (чили). Така подправена и с участието на кладница прилича на веган версията на така популярната вече веган шкембе чорба, само че е с по-гъста текстура.  Може да добавите каквото обичате и ви се струва, че ще е вкусна комбинация. Вместо цялото количество вода за варенето на ориза може да замените част от нея с предпочитан бульон. Ще напиша в продуктите как приготвих аз и много ще се радвам да споделите вашата комбинация, ако решите да приготвите. 




Конджи (Оризова каша)- Congee

Време за готвене: 1 час 15 мин
Общо време: 1 час 25 мин
Продукти: 

1 чаша кафяв ориз
250 г гъби шийтаке
8-9 чаши вода или 4 вода 4 или 5 чаши бульон
3 скилидки чесън, смлени
1 чаена лъжичка  сол или повече, ако не добавяте соев сос

Гарнитура:
соев сос
чили масло
смлян бял пипер- прясно смлян е най-добре
ситно нарязан зелен лук

Начин на приготвяне: 
1. Изплакнете ориза. Поставете го в тенджера, заедно със солта и добавете водата или водата и бульона.
2. Покрийте тенджерата с капак и оставете всичко да заври. След това намалете котлона до минимум- например на 2-ра степен от 9. Оставете да къкри за 1 час. Не забравяйте да проверявате от време на време, за да сте сигурни, че ври.
3. След един час отворете капака. В този момент конджито може да изглежда много воднисто.  Разбъркайте. Изключете котлона и отново покрийте тенджерата с капак, като я оставете леко открехната. Оставете конджито да се охлади за 15 до 20 минути. То се сгъстява допълнително, докато се охлажда.
4. Ако след 20 минути кашата все още изглежда много течна, включете котлона отново на ниска степен и оставете да къкри още 15 минути.
5. През това време сотирайте гъбите с чесъна в  една супена лъжица олио.
6.  Сервирайте конджито в купички, добавете гъбите и ситно нарязания лук. Поръсете с чили олио, бял пипер и соев сос. 

Това е! Лесно и питателно! Добър апетит!

Не забравяйте да ме тагнете @vkusnosbety в Инстаграм, ако приготвите! Ще ми е интересно да видя вашата интерпретация  и снимки! 




 

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни