Мока кантучини с лешници - Mocha Cantuccini Biscuits with Hazelnuts



Кантучини, кантучи, са бисквити с италиански произход (Тоскана, град Прато), обикновено са с бадеми, двойно изпечени, така че да станат много сухи за да издържат дълго време.  Традиционно се поднасят с нещо, в което да се потапят. В Италия се сервират като десерт с тосканско десертно вино. Има най-различни истории за тези двойно изпечени бисквити, които малко се различават заради традиции или специфики в различните райони на Италия. Общото е, че тестото се оформя на цилиндър, пече се и след като се надигне, се реже на филии, които се пекат на по-ниска температура и се засушават подобно на сухари.

Тези кантучини, които приготвих са много ароматни и вкусни. Ухаят на кафе, шоколад и лешници. Идеални са за кафе, лате, капучино. 

Дори да не пиете кафе, може да приготвите с безкофеиново или с алтернативен заместител. Пак стават вкусни.






Мока кантучини с лешници 


Време за приготвяне: 10 минути

Време за готвене: 1 час и 25 минути

Общо: 1 час и 25 минути

Около 25-30 бр..


Продукти:

240 г  брашно

25 г тъмно какао на прах

1 с.л.  инстантно кафе на прах или 2 с.л. за по- наситен вкус на кафе*

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

3/4 ч. л. бакпулвер

1/2 чаена лъжичка сода за хляб

1/2 ч. л. сол

90 г масло, на стайна температура

2 големи яйца на стайна температура

200 г кокосова захар

170 г цели лешници сурови или прясно изпечени-важно за аромата на бисквитите; по-долу указания за изпичането им

* може да използвате и безкофеиново кафе или такова тип "Инка"- изцяло без кафе

Начин на приготвяне:

Опечете лешниците:

Поставете лешниците в тиган с дебело дъно. На среден огън, бъркайте непрекъснато ядките около тигана, докато усетите  интензивен аромат на печени лешници. Кафевите люспи също ще започнат да потъмняват и да падат. Не оставяйте без надзор! Бъркайте ги непрекъснато и ги наблюдавайте. Много бързо могат да изгорят! По тази причина ви съветвам да ги опечете в тиган, а не във фурната.

След като са готови, ги извадете от горещия тиган и ги прехвърлете в широка плитка тава. Това ще ги спре да се препичат и бързо ще ги охладят. Обелете ги като ги поставите в кърпа и леко ги разтриете в нея. Люспите ще се отделят.

1. Загрейте фурната на 180 С. Постелете тава с хартия за печене и оставете настрана.

2. В средна купа разбъркайте брашното, какаото на прах, еспресото на прах, бакпулвера, содата и солта.

3. В друга купа разбийте маслото и захарта до светло и пухкаво, около 3 до 5 минути. Добавете с разбиване едно по едно яйцата и ванилията. Добавете брашнената смес и разбъркайте добре, след това добавете лешниците и разбъркайте отново.

4. Изсипете тестото върху подготвения лист за печене. Поръсете леко ръцете и тестото с брашно. Разполовете тестото и оформете всяко парче в руло с размери около 5 см широко и 27-28 дълги. Поставете на разстояние около 10-15 см в тавата за печене. Охладете, докато стегне,15-20 минути.

5. Прехвърлете във фурната и печете, докато се надуе и стегне, 25 до 30 минути. Оставете рулата да изстинат 10 минути в тавата, след което ги прехвърлете  върху дъска за рязане. Намалете температурата на фурната до 165-170 C.

6. Нарежете рулата напречно на парчета с дебелина около 1,5 см. Подредете филийките с изрязаната страна надолу върху тавата за печене. Върнете във фурната и печете, като обърнете бисквитките след около 20минути. Печете, докато изсъхнат, общо около 40 минути. Извадете на решетка, за да се охладят напълно.

 Съхранявайте бисквитите в кутия или буркан с капак на стайна температура. Можете и да подарите. Гарантирам ви, че много ще зарадвате всеки, на когото ги подарите.

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни