Ябълков кекс с плънка










 Един любим кекс в компанията на ябълки. Кексът е този - Тройно лимонов кекс, който знам, че много обичате( виждам го по броя посещения и това, че е в топ 10 от най-посещаваните рецепти през всички сезони). Леко модифицирах рецептата, за да пасне в по-голямата ми форма. Използвах кисели ябълки сорт Грени Смит, които заедно с лимоновия сок и лимонова кора в тестото придават много свеж вкус. Кексът е влажен, нежен и много ароматен, благодарение на ванилията. Този път не използвах канела, въпреки, че съчетанието ябълки и канела е много обичано у дома. Не сложих канела, за да запазя светлия цвят на печивото и чистия вкус на ябълка. Ако мислите, че ябълката не може без канела, използвайте я в глазурата или поръската отгоре. 

Нежната и влажна текстура се дължи на комбинацията от олио и масло. 

Хората, които обичат много сладки сладкиши го определиха, че не е много сладък. За мен е нормално сладък. На всички, които го опитаха много им хареса. Използвах сурова тръстикова захар, и тъй като няма роля при разбиването на яйцата, мисля следващия път да опитам да заменя с еритрол. Ако някой от вас опита, пишете коментар. Ще бъдете полезни на хората, които четат тук.

Ябълките сорт Грени Смит са подходящи за печива- запазват текстурата си и имат свеж кисел вкус. Ако използвате друг сорт- уверете се, че няма да се разпаднат при печенето. 

Имах известни опасения дали ще се изпече добре кекса със слоевете ябълки и затова пекох продължително на по-ниска температура - 160 С, като поставих формата на дъното на фурната, върху решетката. Както виждате, кексът е перфектно изпечен, без да е препечен отгоре, отдолу и отстрани. Пробата с клечка е определяща за готовността на кекса. Времето за печене е по-дълго, отколкото за обикновен кекс, но не забравяйте, че има слоеве ябълки и печем на 160 градуса. Използвайте таймер, за да не кръжите около фурната. Нагласете го на 1ч 15 минути и проверете след това време с дървен шиш, забит в центъра на кекса. Ако има полепнали трохи- печете още 5-10 минути. След изваждането от фурната оставете във формата, докато напълно се охлади.

Въпреки, че слагах тънък слой тесто върху съответния слой ябълки, бих искала още един-два слоя ябълки от естетическа гледна точка. Ябълките, които наредих отгоре се запекоха апетитно и кексът е красив, дори без никаква поръска. Посочила съм три вида подходящи поръски за отгоре. Аз поръсих със запечени за кратко в тиган филирани бадеми и разтопен бял шоколад. Толкова вкусно! Ароматните бадеми толкова приятно хрупат в контраст с нежния кекс. Препоръчвам!

За още ябълково вдъхновение кликнете тук


Ябълков кекс с плънка

Порции: 12 филийки

Съставки  :

3 органични лимона

140 грама меко масло

60 мл олио

150 грама захар, сурова тръстикова захар DM

3 пакетчета ванилова захар д-р Йоткер или друга ванилия, която използвате

1 щипка сол

5 яйца размер М

250 г брашно

100 г  бадемово брашно от бланширани бадеми

1 супена лъжица бакпулвер 10 г д-р Йоткер

3 ябълки  Грени Смит

за отгоре

I вариант - 50-60 г пудра захар/еритрол на прах+ 1 ч.л. лимонов сок

3-4 с.л. филирани бадеми бадеми

II вариант - 1-2 с.л. еритрол на прах+ щипка канела

III вариант - 60-70 г бял шоколад, стопен + една или две лъжици олио 

3-4 с.л. филирани бадеми


Време за подготовка: 35 минути

Време за печене: 1 час и 15 минути 

Общо време: 1 час и 50 минути


Инструкции

1. Закрейте фурната на 160 С.

2. Настържете кората на единия лимон. Изстискайте всички лимони- получих 100 мл.

3.  Разрежете ябълките наполовина, почистете от сърцевината и нарежете на тънко. За равномерни и тънки филийки използвайте ренде.  Полейте с останалия лимонов сок.

4. Разбийте на крем мекото масло, захарта, ваниловата захар и солта. Добавете 2/3 от лимоновия сок и лимоновата кора. Разбийте яйцата едно по едно. Смесете брашното, бадемовото брашно и бакпулвера. Пресейте ги през сито или голяма  цедка( не искаме в печивото да има бучици брашно или бадемово брашно), ако използвате смлени бадеми, нормално е да останат в ситото. върнете ги обратно в сместа. Целта е да разбием малките бучици и да разпределим бакпулвера равномерно.  Разбъркайте в тестото. Аз добавих на два, три пъти и бърках за кратко с миксера. 

5. Намаслете форма за кекс (25 см дължина). Застелете с хартия, като плътно прилепите по стените на формата. Напълнете слой тесто с височина до 1 см. Редувайте слоеве резени ябълка и тесто. Печете  на най-долна позиция ( решетката е поставена на дъното на фурната) в предварително загрята фурна 160 °C за около 1 час и 15 минути. Пробвайте дали е готов с тънък дървен шиш в средата на кекса. Не трябва да има никакви полепнали трохи или тесто. Ако има -печете още 5-10 минути и отново пробвайте. Извадете от фурната.  Оставете да изстине и извадете от формата.

6. Украсете по желание с някой от вариантите, които съм посочила. Стопете шоколада, смесете с олиото и поръсете над кекса. Поръсете леко препечените  бадемови листенца. Може да приготвите и глазура от пудра захар и лимонов сок като тази.

Не забравяйте да ми кажете, когато приготвите! Щастие е да чета вашите коментари!

Споделете тази публикация , ако ви е харесала и не забравяйте да се абонирате за нови рецепти и да ме последвате в Instagram,  Pinterest Facebook

Ако харесвате тази публикация, закачете я в Pinterest!


Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни