Сусамова халва с ядки



Тази халва е бърза за приготвяне и с непретенциозни съставки, която обаче има хрускава текстура, сусамов вкус, сладка е, но не прекалено. Нямам търпение да я споделя с вас, защото е много вкусна. Всички, които я опитаха я харесаха. Като малък недостатък отчитам, че е леко трошлива. Но така или иначе, ще искате да хапнете и последната троха.

Подобни на вкус, с хрускава текстура( и не така трошливи) и безглутенови са тези фантастични индийски сладки- Бесан ладу (Besan Ladoo) - горещо ги препоръчвам

Сусамова халва с ядки

Съставки

130 г гхи или кокосово олио или краве масло

220 г обикновено брашно

100 г пудра захар

30 г шамфъстък

30 г орехи

40 г бадеми

1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

100 г сусамов тахан


Инструкции

1. Разтопете мазнината в тиган и добавете брашното. Разбърквайте всичко заедно, докато брашното започне да се оцветява в златисто.

2. Добавете захарта, ядките и разбъркайте добре. Използвах силиконова шпатула и непрекъснато разбърквах, за да се разпредели равномерно захарта в сместа.

3. Накрая добавете  сусамовия тахан и омесете до получаване на компактна маса.

4. Поставете едро нарязани ядки на дъното на формата. Добавете халвата, изравнете, притиснете и поставете допълнително количество ядки отгоре. Оставете да се охлади.

6. Нарежете на филийки или хапки и се насладете. ( Халвата е леко трошлива)

 



Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни