Сусамова халва с ядки
Тази халва е бърза за приготвяне и с непретенциозни съставки, която обаче има хрускава текстура, сусамов вкус, сладка е, но не прекалено. Нямам търпение да я споделя с вас, защото е много вкусна. Всички, които я опитаха я харесаха. Като малък недостатък отчитам, че е леко трошлива. Но така или иначе, ще искате да хапнете и последната троха.
Подобни на вкус, с хрускава текстура( и не така трошливи) и безглутенови са тези фантастични индийски сладки- Бесан ладу (Besan Ladoo) - горещо ги препоръчвам
Сусамова халва с ядки
Съставки
130 г гхи или кокосово олио или краве масло
220 г обикновено брашно
100 г пудра захар
30 г шамфъстък
30 г орехи
40 г бадеми
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
100 г сусамов тахан
Инструкции
1. Разтопете мазнината в тиган и добавете брашното. Разбърквайте всичко заедно, докато брашното започне да се оцветява в златисто.
2. Добавете захарта, ядките и разбъркайте добре. Използвах силиконова шпатула и непрекъснато разбърквах, за да се разпредели равномерно захарта в сместа.
3. Накрая добавете сусамовия тахан и омесете до получаване на компактна маса.
4. Поставете едро нарязани ядки на дъното на формата. Добавете халвата, изравнете, притиснете и поставете допълнително количество ядки отгоре. Оставете да се охлади.
6. Нарежете на филийки или хапки и се насладете. ( Халвата е леко трошлива)
Коментари
Публикуване на коментар