Картофена супа с праз - Вишисоаз- веган


Мрачно време ➡ топла супа. Ще се съгласите, предполагам с мен, че най-добрият начин да преминем през мрачния ден, с намусено време и ниски температури е порция ароматна, сгряваща супа, чай или яхнийка. Днес споделям една лесна супа. Само с две основни съставки - праз и картофи, и е класика, която носи звучното френско име Вишисоаз. Тази френска супа може да се яде топла или студена- според времето и предпочитанията ни. Това е крем супа, което означава, че след приготвянето и се пасира. Понякога не завършвам пасирането напълно и оставям да се забелязват и усещат кубчета картофи. Супата традиционно се приготвя с масло и сметана, за да я направя веган, заместих маслото с олио, а сметаната - с веган домашна сметана от кашу. Правила съм заквасена сметана от кашу- бърз вариант, в който просто вкуса е леко накиселяващ и заквасено мляко от кашу и бадеми със закваска, т.е. с ферментация. 

Други супи, които може да ви харесат

Бяла крем супа от целина

Кремообразна супа от броколи

Крем супа от карфиол и целина

Супа от кестени, картофи и пащърнак

Картофена крем супа с ароматни корени и машерка

Картофена супа с праз - Вишисоаз- веган

Съставки 


300 г обелени и нарязани на кубчета картофи (2-3 картофа със средна големина)
3 -4 средно дебели стръка праз- само бялата част 
240 мл (1 чаена чаша )мляко от кашу ( домашно приготвено)
120 мл заквасена сметана от кашу( бърз начин) или с ферментация
сол на вкус
прясна или сушена мащерка-за предпочитане планинска
1 л вода или зеленчуков бульон
около 50 мл олио или 50 г краве масло( вегетариански вариант)
прясно смлян черен пипер на вкус

Инструкции

1. Нарежете праза. Ако няма да пасирате супата напълно- нарежете на ситно. Ако ще приготвяте гладка крем супа- нарежете на колелца. В тенджерата, в която ще правите супата разтопете маслото или загрейте олиото и към него прибавяте нарязания праз. Разбъркайте добре и сложете капака на тенджерата. Оставете праза да се задуши за 4-5 минути, докато омекне.

2. След като праза е омекнал, прибавете към него кубчетата картофи, както и водата или бульона. Оставете супата да поври на бавен огън около 30 минути. Ако не използвате бульон- добавете сол.

3. Щом картофите са готови, пасирайте супата. Добавете към супата сметаната, като отделите малко за поръсване отгоре, ако желаете.Пасирате до получаването на гладка еднородна смес или спирате след няколко пулса, ако искате да останат парченца картофи.

4. Разпределете в чинии, добавете отгоре сметана, листенца мащерка и черен пипер. 

5. За сервиране в охладен вариант- оставете супата докато стигне стайна температура и прибирете в хладилника. Сервирайте охладена.

Коментари

  1. Анонименавгуст 10, 2023

    Не можах да видя млякото къде се добавя.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, мой пропуск. Добавя се при пасирането на супата.

      Изтриване
    2. Да, мой пропуск е! Съжалявам. Ще добавя. При пасирането ня супата се добавя. Ако не панирани, добавете в края на готвенето.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни