tag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post2986548518404939180..comments2024-03-22T20:20:07.004+02:00Comments on Вкусно с Бети: Конфитюр от нектарини или праскови и лавандула - Nectarines or peaches and lavender jamBetyhttp://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comBlogger29125tag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-14491040532823174642014-09-05T17:08:57.086+03:002014-09-05T17:08:57.086+03:00Може. Сокът на един лимон съответства на приблизит...Може. Сокът на един лимон съответства на приблизително 5 г лимонена киселина-лимонтузу. Лимонената киселина (Citric acid), се отбелязва по етикетите като Е330. Консервант, който естествено се съдържа в цитрусовите плодове, нара, ананаса, боровинките... за по евтино добиване се произвежда по химичен път. <br />При конфитюрите от по-кисели плодове на 1 кг плод се добавя по 1/2 ч.л. лимонтузу. <br /><br />Радвам се, че сиропът от рози Ви е допаднал.Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-11972813981163823992014-09-05T00:20:07.837+03:002014-09-05T00:20:07.837+03:00Искам да опитам и още нещо: може ли вместо лимон д...Искам да опитам и още нещо: може ли вместо лимон да се ползва лимонтузу, понеже лимонът ми ще отиде за втора доза от вашия "Сироп от рози", който става невероятен :) Всъщност, не може ли всеки сироп/сладко/конфитюр и т.н да се приготвя с лимонтузу, нали е важна лимонената киселина, за да не се захароса, или не е така? И ако може, то какво количество ще е достатъчно - на какво количество лимонов сок ще отговаря 1 пакетче (10г) лимонтузу, за да знам как да го дозирам, все пак лимонтузуто е много кисело. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-86851347062775530402014-08-25T18:10:54.401+03:002014-08-25T18:10:54.401+03:00За съжаление не си спомням колко и какви бурканчет...За съжаление не си спомням колко и какви бурканчета съм използвала. Обикновено приготвям няколко и насипвам докато сладкото свърши. Останалото, ако е малко дегустираме или нарочно оставям с тази цел.Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-82324002762264447992014-08-24T20:03:18.433+03:002014-08-24T20:03:18.433+03:00Сладкото изглежда невероятно вкусно! Решила съм и ...Сладкото изглежда невероятно вкусно! Решила съм и аз да направя докато има праскови, но кажете ми колко бурканчета и с какъв обем се получават от дадените продукти. Приятна вечер! :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-35543807720811926552014-05-26T19:03:28.324+03:002014-05-26T19:03:28.324+03:00Пектинът, много ми допада, защото сгъстява бързо к...Пектинът, много ми допада, защото сгъстява бързо конфитюрите, сладката, желетата. Плодовете запазват цветове и аромати.<br /><br />По принцип пектинът се смесва със захар и след това се поръсва върху незатоплени плодове, обърква се с тях. Не знам какво би се получило, ако се добави пектин към вече приготвен захарен сироп. Ако решите да добавяте пектин и да пробвате да сгъстите, не разтваряйте във вода, а разбъркайте с малко захар и поръсете и след това загрейте. <br />Ако аз имах това сладко, което е с много сироп, който не желая, щях да извадя сиропа, който ми е в повече и да го затворя отделно като сироп в бутилка за поливане на сладолед или за чийзкейк като тук-http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/06/blog-post_13.html.<br /><br /><br />Желатинът не се използва за приготвяне на сладка, конфитюри и т.н.При висока температура - варене, неговото действие се разрушава. <br /><br />Друг сгъстител който може да добавите е агар-агар. Той е на растителна основа и в много от сладката и конфитюрите се използва. При него желиращия, стягащ ефект се получава след охлаждане. Плодовете с добавения агар агар и евентуално захар се варят и при охлаждане се желират. За да се провери се прави проба с капка върху студена чиния. Ако не е достатъчно желирано, се загрява отново, добавя се още агар и отново се пробва гъстота. Варивото и в този случай се насипва горещо в буркани. За да знаем какво ще има в буркана след охлаждането се прави пробата. <br /><br />Използвайте 2 гр ( 1 пълна чаена лъжичка) агар агар за 500 мл. течност.<br />Агар агарът се смесва със студената течност, оставя се да ври за 20-30 секунди и се пробва на студена чинийка.<br /><br />Вашето сладко може да се сгъсти с агар агар, евентуално.<br /><br /><br />Надявам се да съм била полезна.Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-20854964469737310852014-05-26T19:03:07.657+03:002014-05-26T19:03:07.657+03:00Здравейте, по думите Ви разбирам, че сте започнали...Здравейте, по думите Ви разбирам, че сте започнали да правите сладко. Сгъстяването при сладкото се получава при варене, до постигане на желаната гъстота-при проба, капка в чинийката да не се разлива. Пектинът по принцип се разбърква с малко захар-няколко лъжици и се поръсва върху целите или нарязани плодове. Плодовете са смесени с лимонов сок по желание. Разбъркват се добре и се поставят да се варят, с непрекъснато разбъркване. Когато заври сместа се добавя останалата захар и при непрекъснато разбъркване сместа се вари още 5-6 минути. Премахва се пяната по желание и се добавя също по желание лимонтозу. Насипва се в буркани. Тази технология съм използвала по-горе за направата на конфитюра от праскови и лавандула. Конфитюрите по принцип са с нарязани плодове, при тях не се държи на целостта на плода и нямат голямо количество сироп. Много често се приготвят в тава във фурната, където се поставят нарязани, например сливи или кайсии, или цели-череши, посипват се със захар, оставят се да престоят няколко часа и се варят във фурната. От време на време се разбъркват. Накрая се добавя лимонтозу, разбърква се и се сипват в буркани. Обикновено не се добавя вода, но зависи от това колко са сочни плодовете. Ако са дюли например или смокини е необходимо добавянето на вода. Конфитюрите могат да се приготвят и в тенджера на котлон. <br /> Количеството на пектина зависи от това, колко са сочни плодовете и колко са кисели. Лимоновият сок подсилва действието на пектина. Лимоновата киселина или лимонтозуто действат и консервищо.<br /><br />Сладкото се отличава от конфитюра по това, че плодовете са цели, добре напоени със сироп. Обикновено се прави така: <br />Приготвя се обикновен захарен сироп като съотношението захар : вода е 1:1. В този сироп се пускат целите плодове, като се подбират твърди, здрави плодове. Може да се използват и половинки, например кайсии, или сливи(много често те са киснати предварително във варов разтвор за да се стегнат), смокини( при смокините има и друга предварителна подготовка, на която няма да се спирам сега) Във врящия сироп се изсипват плодовете, които са отцедени и възможно подсушени след измиването. Заваряват се около половин час и се оставят в сиропа докато се охлади, може и цяла нощ. На другия ден отново се заварява и охлажда...Това може да се повтори още 1-2 пъти. Целта е плодовете да не се разваряват, но да се напоят със сироп и да стоят цели в сиропа. Накрая се прави проба с капка върху чинийка. Добавя се лимонтозуто и се насипва в буркани, като се разпределят равномерно плодовете и сиропа. Бурканите се затварят веднага и се обръщат с капачките надолу. Може и да се стерилизират за 5 минути при желание.<br />Така правеха сладката майка ми и баба ми. Но те много ценяха и красивия цвят на сиропа и съответно наличието му....Аз, а и останалите у дома не държим на количество сироп, дори изобщо не искаме да има. И ако правя сладко по описаната процедура то правя малко сироп. За мен понятието сладко вече означава само, че в буркана има цели плодове. Огромното количество сироп при мен липсва. Ето как правя : http://vkusnosbety.blogspot.com/2013/07/mulberry-jam.html. По същия начин съм правила от арония, касис и боровинки.Нарекла съм го сладко, защото плодовете остават цели.<br /><br />Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-89313564652014539362014-05-26T17:05:15.507+03:002014-05-26T17:05:15.507+03:00Моля ви, пишете ми - снощи слоих да правя сладко/к...Моля ви, пишете ми - снощи слоих да правя сладко/конфитюр от ягоди, но ми дойде в повече водата в сиропа. Оставих да го доправя тази вечер - незнам дали ще мога да го сгъстя млко с пектин или желатин, и ако може как да го сложа - размит с малко водичка или да го поръся върху сместта.<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-29510075386823105882014-05-26T17:02:59.170+03:002014-05-26T17:02:59.170+03:00На този вариант с пектина вода не рабрах - слага р...На този вариант с пектина вода не рабрах - слага ри се?<br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-77263546935120330322013-08-28T13:52:01.103+03:002013-08-28T13:52:01.103+03:00This is cool!This is cool!Theresehttp://bestrecumbentexercisebikes.us/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-10888368555922860802013-08-19T20:15:57.725+03:002013-08-19T20:15:57.725+03:00Дори, благодаря ти за чудесните думи! Много ме рад...Дори, благодаря ти за чудесните думи! Много ме радваш винаги!<br />А ти си много деликатна!<br />Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-83193752815514486062013-08-16T20:22:54.752+03:002013-08-16T20:22:54.752+03:00Представянето на прасковеното сладко е прекрасно. ...Представянето на прасковеното сладко е прекрасно. Прасковите напоследък всеки ден ме изкушават. <br />Поздрави и за другото ти прет-а-порте. С теменужки и тапиока. Теменужена тапиока. Казах ли ти вече, че така мисля за блога ти - как му казват на френски - haute couture.<br /><br />Поздрави, Бет!Martahttps://www.blogger.com/profile/12282881327236588801noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-71666648891873458472013-08-16T15:10:47.021+03:002013-08-16T15:10:47.021+03:00Креми и у дома е така :)Днес отново купих нектарин...Креми и у дома е така :)Днес отново купих нектарини и ще правя поредната доза. Неви е пощуряла да не остане без зимнина :)<br />И аз един ден ще си засея лавандулово поленце, за сега преговарям с баща ми. Имам само няколко храстчета все още.<br />Откакто използвам пектин съм много доволна от гъстотата на конфитюри и желета.<br />Благодаря ти сърдечно за милите думи! Радвам се, че сте харесали този, малко нетрадиционен вкус, но вие сте едни смели пътешественици, включително и в кулинарния свят!Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-79094778567348621932013-08-16T15:07:15.732+03:002013-08-16T15:07:15.732+03:00Благодаря ти слънчево Кате!Благодаря ти слънчево Кате!Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-81345486968369777282013-08-16T15:06:50.895+03:002013-08-16T15:06:50.895+03:00Jana,
даже имам 2 бурканчета кайсии с лавандула, н...Jana,<br />даже имам 2 бурканчета кайсии с лавандула, но не успях да публикувам тази година, но догодина, надявам се да успея. За малко да преминат и прасковите тази година.... А този конфитюр го правя от няколко години...<br />Благодаря ти сърдечно!Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-66872615972757611012013-08-16T11:40:02.066+03:002013-08-16T11:40:02.066+03:00Бети, не само, че го направих това сладко, ами веч...Бети, не само, че го направих това сладко, ами вече втори път затварям бурканчета. Мисля, че ще има и трети, защото има постоянно отворено бурканче в шкафа. Бях ги скрила в мазата, но някой постоянно ги носи от там :). Аз използвах едни много едри и ароматни сливенски праскови и също стана чудесно! Даже втория път нарязах на по-едри парчета! А лавандула ми донесе една колежка от танцовата, която за първа година отглежда няколко декара, после видях, че и на пазара предлагат на връзки. А това с пектина, наистина си заслужава, сладкото става бъзро и цветът му се запазва кехлибарен! Благодаримм ти за невероятните съчетания, които ни предлагаш и които си заслужава да бъдат опитани!Кременаhttps://www.blogger.com/profile/18422516559369281701noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-90385510962780148062013-08-15T23:33:45.926+03:002013-08-15T23:33:45.926+03:00naprawo mi ide da wzema edna lyjichka i da si okra...naprawo mi ide da wzema edna lyjichka i da si okradna malko ot ekrana! probwala sym jagodowo sladko s wanilija, prawila sym i drugo sladko s kardomon i si misleh da probwam kajsii s lawandula...probwala li si? mnogo pozdrawi i usmivki!<br /><br />PS: setih se che i tuka ima edna zwetna prezentazija na bilki na moja balkon w NL: http://janaaroundtheworld.blogspot.nl/2012/08/summer-on-my-balcony-green-herbs-and.html<br />Janahttps://www.blogger.com/profile/13140172049422342259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-72848751408275348102013-08-15T21:55:47.628+03:002013-08-15T21:55:47.628+03:00Бети, невероятен е! Представям си аромата, когато ...Бети, невероятен е! Представям си аромата, когато отвориш това апетитно бурканче! Честит празник, миличка и нека Света Богородица закриля теб и семейството ти! Екатеринаhttps://www.blogger.com/profile/12680327019785266455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-62592050408289437522013-08-15T15:40:34.614+03:002013-08-15T15:40:34.614+03:00Y traté de lavanda?
El sabor se convierte en una b...Y traté de lavanda?<br />El sabor se convierte en una belleza indescriptible.<br />Gracias por tu comentario buena!Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-11916399641617817342013-08-15T15:38:20.806+03:002013-08-15T15:38:20.806+03:00Благодаря, уичи!
И аз пак ще правя, все ми се вижд...Благодаря, уичи!<br />И аз пак ще правя, все ми се вижда малко. А и децата все разправят, че няма да стигне за зимата :)<br /><br />И на теб усмивки!Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-79039082179641814442013-08-15T15:35:50.221+03:002013-08-15T15:35:50.221+03:00Снежи, колко касетки мислиш да бурканизираш? Става...Снежи, колко касетки мислиш да бурканизираш? Става много бързо, така че ще имаш време и за други сладки удоволствия :)<br /><br />Прегръдка!<br />Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-64199744621490513192013-08-15T14:32:04.947+03:002013-08-15T14:32:04.947+03:00Благодаря ти :)! Има от къде да си купя, само иска...Благодаря ти :)! Има от къде да си купя, само исках да знам дали задължително трябва да са цветове. В неделя знам какво ще ми е заниманието :) Прегръщам те!Снежанка Драгомирова-Eltihttps://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-83744896856034508832013-08-15T13:24:29.309+03:002013-08-15T13:24:29.309+03:00Que cosas más ricas haces siempre Bety!!! La necta...Que cosas más ricas haces siempre Bety!!! La nectarina es una mis frutas preferidas, besitos canarios.Mª José Sánchez Yánezhttps://www.blogger.com/profile/09162999279935135584noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-29916561890398960082013-08-15T11:45:06.017+03:002013-08-15T11:45:06.017+03:00Бети, страхотни снимки за толкова сладка публикаци...Бети, страхотни снимки за толкова сладка публикация. И на мен ми предстои да правя конфитюр. Аз го приготвям по първия описан от теб начин. С пожелание за повече усмивки и ведро настроение!The witchhttps://www.blogger.com/profile/14506655530294872030noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-89462738891236181902013-08-15T10:04:11.509+03:002013-08-15T10:04:11.509+03:00Маслодайната част на растението са стрьковете сьс ...Маслодайната част на растението са стрьковете сьс цветчетата. Ще ти изпратя, напиши ми адреса си в емейл.Betyhttps://www.blogger.com/profile/02653088707939276616noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-5961823013326559241.post-53821483648956560802013-08-15T08:24:30.410+03:002013-08-15T08:24:30.410+03:00При теб знам, че ще открия някоя новост :) Имам въ...При теб знам, че ще открия някоя новост :) Имам въпрос, Бети, дали ще стане ако сложа листа от лавандула, а не сухи цветчета. Много ми се иска да направя това сладко.<br />Поздрави, с пожелание за хубави почивни дни! Снежанка Драгомирова-Eltihttps://www.blogger.com/profile/05940570868329720837noreply@blogger.com