Скоунс с ябълки и чедър



 Скоунс са много популярни шотландски бързи питки- тестото се бърка с вилица, набухвателя е бакпулвер или сода за хляб, може да се приготвят от пълнозърнесто брашно,  с добавка на овесени ядки, може да са солени или сладки, може да се добавят пресни или замразени плодове....вариантите са много, а резултата е винаги много вкусен. Поднасят традиционно с Clotted cream и ягодово сладко, мед, златен сироп или меласа. И с чай, разбира се, да не забравим чая-без него удоволствието няма да е същото.Тъй като няма да ви предлагам сега рецепта за Clotted cream, само ще спомена, че се произвежда от пълномаслено краве мляко и е с минимум 55 % масленост.Има изключителен аромат на сметана и масло, маже се много по-лесно от маслото и наистина превъзходно допълва сконите..Имах удоволствието да опитам тази сметана от две от  най- известни области, където се произвежда - Cornwall and Devon .За съжаление в България няма  откъде да си купим.Друг път ще споделя опита  си да направя тази сметана. А тъй като често правя скони, поднасям ги понякога с масло, а по- често с разбита млечна сметана, като този път. И сконите и тази сметана опитах за първи път, когато сестра ми и зет ми ми донесоха от Англия.Естествено прочетох съставките на опаковката и започнах проучване в интернет...От тогава съм направила много скоунс, едни от любимите ми са тези, които ви представям днес.


Когато прочетете продуктите и направите , а накрая и като ги опитате ще видите, че са нещо като Добруджанките-например. Казвам го за да добиете обща представа за това какво представляват тези вкусни и бързи за приготвяне питки. Аз не обичам опростяването  или принизяването на нещата, имам предвид ..като в онзи виц..."ААА-аааа това ли! Аз го знам по друг начин!.." Можеше просто да го нарекат хляб или хлебчета -bread, но щяхме ли да разберем какво е точно?-а така веднага ти става ясно какво очакваш.Намирам го за очарователно, както и наименованията на различните кремове- например Lemon curd  и Trifle..., или италианците, които имат наименование за всяка отделна форма на пастата си...или онези сухари- кои ?-брускетите или кантучините?.....Да не се разсейваме повече.Предполагам, че нямате нищо против името в оригинал, просто защото е най-точно.









Източник - Taste of Home

* 1  3/4 ч.чаша брашно
* 2 супени лъжици захар
* 1 -1/2 ч.лъжица сода
* щипка сол
* 1/4 ч.лъжица бакпулвер
* 1/3 ч.чаша масло/маргарин
* 1 ч.чаша кисело мляко
* 1 ч.чаша нарязани на ситно ябълки
* 1 ч.чаша настърган чедър (или твърд кашкавал)

*** Аз използвах чаша с вместимост 200 мл


Приготвяне:

1.В  купа смесваме  брашното, захарта, содата, солта, бакпулвера.
2.В друга купа смесваме маслото, киселото мляко. Разбъркваме добре с вилица, прибавяме чедъра или  кашкавала и ябълките.Маслото трябва да е меко, но не разтопено.Може да замените с маргарин, ако се налага да избягвате масло.
3.Постепено прибавяме сухата смес към мократа , докато оформим меко тесто. Поръсва се върху плота малко  брашно и оформената топка се поставя отгоре, притиска се с длани се оформя отстрани. Трябва да се получи  диск  с дебелина 2,5-3 см.
4.Режем от тестото 8 триъгълника с помоща на ножа за пица. Поставяме ги върху леко намаслена  хартия  и печем в загрята фурна на 220гр. за 12-15 мин. или докато  леко покафенеят.


Поднасят се с....казах с какво традиционно , а аз със сладко от арония и с бита млечна сметана.




Насладете се и очаквайте следваща рецепта за скоунс....

Коментари

  1. Бети, чудесни скони си спретнала! И поднесени с това хубаво сладко ме съмнява да са се задържали дълго в чинията. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ByBy, благодаря ти!Наистина изчезнаха много бързо!

      Изтриване
  2. Чудесно предложение, Бети! Много ми харесват сконите, а гарнирани така - имат голям шанс да голям шанс да ги опитаме и в къщи в скоро време :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти Пепи!На вид не са кой знае какво, но нааистина са много мекички и вкусни!Ще се радвам да ви харесат.

    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, много вкусно и красиво е при теб! Тези скони ме заинтригуваха и ще влезат в списъка за изпробване!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Eva,благодаря!
      Ще се радвам да ти допаднат.Едно от предимствата им е безспорно бързото приготвяне-от забъркването до слагането на масата, включително почистването отнема-25-30 минути. :-))

      Изтриване
  5. И аз харесвам нещата да се казват с точните им имена! Това ги отличава от другите! Много вкусно изглеждат твоите скони! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. От много време се каня да пробвам някой вариант на сконите, но така и още не им е дошло времето при нас.
    Твоите изглеждат много вкуснички, Бети! И с това сладкооо, направо приказка!
    Поздрави и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Ели, ако направиш тези, ще се влюбите в тях!
    Опитай!
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Бети,скони не съм правила до сега ,но е време ...благодара за рецептата!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Живи,благодаря ти! Ще ти харесат-много са леки, свежи и вкусни.Ще се радвам да ти харесат!

      Изтриване
  9. Бети,чудна закуска виждам при теб!Де да можех да я имам утре сутрин...мммм,обичам и скони,и добруджанки,така че както и да ги наречем у дома троха не би останала!
    Много уютна презентация отново!

    Сърдечни поздрави и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Роси!
      Можеш да ги имаш, отнемат само 25-30 минути, но когато седнеш да похапваш ..с чай... и компания ще отнеме повече време :-)))

      Изтриване
  10. Аз съм от тези, които не са опитвали скони! Но след твоята презентация ще се поправя!Чудесни!


    Сърдечен поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Леви,благодаря ти!
      Надявам се да ти допаднат :-))

      Изтриване
  11. Бети, честита баба Марта ! Бъди румена и засмяна и от много любова огряна!!!
    Както винаги и..... сега си напрвила невероянто лакумство-скони с ябълки и чедър! Изглежда невероятно апетитно! Намирам предожението за много ексклузивно и при първа възможност ще опитам рецептата! Благодаря ти за нея! Прегръщам те силно и ти желая един невероятно красив и успешен месец март, в.... който да се реализират всички твои желания!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ти Албена!
    Както винаги си много мила!
    Ще се радвам да ти допаднат!

    ОтговорИзтриване
  13. Анонименмарт 02, 2012

    Мила, Бети, блогът ти е прекрасен! Тепърва ми предстои по-подробното му разглеждане ;-).
    Много хубава публикация за сконите. Вчера ги опитах за първи път, направих от тези солените, нещо като пухкави палачинки, но не съвсем, със сметана и пушена сьомга - вкусно и семпло нещо :-). Любопитна съм да опитам и clotted cream, въпреки че само при вида на тези проценти масленост, сърцето ми започва леко да прескача :-). Cornwall е едно прекрасно място, което съм си планирала за посещение това лято...
    Използвам случая да ти честитя и Баба Марта! Бъди много здрава и усмихната!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  14. Дени, благодаря ти!Много ме стоплиха думите ти! И аз съм очарована от твоя блог и ще те следя изкъсо!:-))
    Непременно опитай clotted cream, ще бъдеш очарована!Прилича на домашна сметана...Бях правила едно време...Наистина е перфектното допълнение за сконите, но може и със сметана-30-40 % или масло, но то пък е 82% масленост...Пожелавам ти да сбъднеш пътеществието си до Корнуел и ще ми бъде приятно да разкажеш впечатленията си.

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравей Бети
    Тъкмо попаднах в това приказно местенце,Баба Марта беше толкова любезна да ми го покаже :))
    Честита да е и да ти донесе много здраве и късмет
    За съжаление не съм опитвала скони,а изглеждат толкова апетитно
    поздрави и прекрасен петък
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Мария!
      Радвам се, че ти е харесал блога ми!Можеш да ги опиташ-лесни са за правене, бързи и много вкусни!
      Пожелания за здраве и много усмивки!

      Изтриване
  16. Честита Баба Марта :))
    С пожелания за много здраве и щастие!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Нели!

      Честита Баба Марта и на теб!
      Да сте здрави и весели!

      Изтриване
  17. Честита баба Марта, Бети! Много здраве и щастие! Много усмивки и слънчево настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бонбонче,честита Баба Марта и на теб!
      Здраве и много усмивки!

      Изтриване
  18. Ей, тия скокни отвсякъде надничат изкушаващо:) Ще взема да ги опитам накрая:)
    Благодаря за разясненията, на какво наподобяват. За мен бяха полезни и именно с тях се навих да ги опитам:)
    Благодаря и за рецептата:)
    И... Честита Баба Марта! С пожелания за здраве, щастие и много късмет!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря Коконка!
    Много ще се радвам да ти допаднат!Избрах да постна най-приемания вариант, за да се харесат на всички, които решат да опитат. Но света на сконите е необятен и по-нататък ще публикувам и други рецепти.

    Хубава събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
  20. Честит прлазник , 3-ти март !

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни