Песто от рукола, кашу и орехи - Arugula Pesto with cashews and walnuts - vegan
Предложение за бърз обяд, леко похапване у дома или навън. Вземате хляб, бурканче песто, домати и когато се уморите и огладнеете от разходката, ще може да си похапнете сладко.А може за използвате пестото и за парти хапки. Красив зелен цвят, с характерния леко парлив, пикантен вкус и аромат на рукола, съчетава се прекрасно с червени или жълти домати, с маслини или кръгче яйце или с орехова ядка.
Рецепти, в които съм използвала рукола и информация за нея може да видите тук.
* 150 гр. свежа рукола
* 100 гр сурово кашу
* 100 гр орехи
* 1-1 1/2 ч.л.хималайска розова сол или каквато предпочитате
* 150 мл зехтин, студенопресован или малко повече
* 50 мл вода или малко повече
* 1 скилидка чесън по желание
Докато измиете руколата или за 1-2 часа, по-добре, накиснете ядките в малко хладка вода. Изплакнете и поставете в блендера. Добавете руколата и половината зехтин, чесънът, ако слагате и блендирайте. Ще бъде необходимо няколко пъти да отваряте и да притискате сместта или да разбърквате. Добавяйте постепенно останалия зехтин и водата. Направете колкото можете по-гладка сместта и контролирайте гъстотата с количество зехтин и или вода. Когато сте доволни от консистенцията добавете солта и отново блендирайте, като междувременно разбъркате 2-3 пъти. Опитайте на вкус и посолете, ако ви е необходимо.Извадете и поставете в стъклени бурканчета. Съхранявайте в хладилника до 3-4 дни.
В съсщност у дома свърши на втория ден. Вероятно няма да загуби качествата си и малко по-дълго, но аз предпочитам да е прясно приготвено. Количеството ще е достатъчно да нахраните четирима гладни за филийки, дебело намазани с песто и гарнирани с домати. Ако е възможно с домати от вашата градина :)
Не съм сложила пармезан или друго сирене, за да е подходящо за вегани. Вкусът не пострада от това. Кашуто има по- неутрален вкус от орехите, ако желаете може да сложите само кашу. Необходимо е да е сурово и по-добре е да се накисне предварително- от гледна точка на полезните му качества и на по-добрата, креместа консистенция след блендирането. Орехите са много подходящи и допълващи вкуса на руколата, за съжаление аз нямах почистени повече от 100 грама, а хората бяха гладни. Ако решите да използвате само орехи, също ще е добре за вкуса на пестото.
Количеството на зехтина и водата са ориентировъчни. Може изобщо да не слагате вода, но тогава ще сложите повече зехтин. Него обаче не може да пропуснете. Може да го замените с друго олио- шарлан или орехово олио, ленено или някакво друго според вашите предпочитания.
Важно е руколата да е безупречно свежа. Ако не ви изглежда добре и не бихте я направили на салата, по-добре е да не я правите и на песто, нищо, че там е пасирана и няма да се забележи дали е била увяхнала. Освен свежестта си, руколата, когато увехне губи и вкусовите си качества. Ако не се освежи след лимонена баня, значи не става.
Прекрасно песто! Аз понякога обядвам с хумус и хлебче, но ме вдъхновяваш да си приготвя едно бурканче като теб!
ОтговорИзтриванеЛучи, и аз обичам хумус! И много често моят обяд също е хумус с някакви пълнозърнести крекери.:)
ИзтриванеНо сега имам много черита и се почудвам какво да правя с тях и да им се наслаждавам.
Благодаря ти!
Hallo, wat een prachtige blog en zo een mooie foto's. Ik ge vanaf nu jou blog volgen.
ОтговорИзтриванеvriendelijke groeten,
Ymme
Ymme bedankt voor je mooie reactie! Welkom!
ИзтриванеI love how you have a picture to go along with every single recipe you post.
ОтговорИзтриванеHugs
Thanks, Vicky, for your kind comment!
ИзтриванеHugs!
Бети,това е любимото ми песто!
ОтговорИзтриванеРуколата я консумираме най-вече в такава форма!
С чери доматките е чудесна!
Поздрави и хубав ден!
Аз я харесвам и на салата, но този път попаднах на много и свежа рукола и имах и за салата и за песто.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Скоро правих песто, но твоето силно ме грабна, Бети! Ще се възползвам от рецептата и ти благодаря, че я сподели! Разкошни снимки, разкошни!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва Дани и благодаря за комплимента!
ИзтриванеОбожавам песто, Бети и непрекъснато превръщам зеленишките по двора в различни песто комбинации :) И твоята много ми харесва, затова си подавам лакомо филията към буркана ти :)
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна нощ, Бети :)
П.П. Пак омагьосващи снимки, като излезли от роман :)
Тики, благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдка!
Супер е и пестото,и подредбата на малките черита!Отново си проявила творчество и търпение,Бети!Нахутената салата също много ми допадна!
ОтговорИзтриванеРоси, радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБлагодаря ти за комплимента
Горчиво ли е пестото заради обичайният горчив привкус на руколата или не се усеща, заради другите съставки?
ОтговорИзтриванеНе е горчиво.
Изтриване