Елдени кюфтета с магданоз - Buckwheat, Parsley Balls


Цяло лято по някаква причина отлагах приготвянето на магданозени кюфтета и ето сега - вече е есен, магданозът е в своя разцвет- зелен, хрупкав, неустоим. Дойде им реда. Имах и други магданозени планове и си поръчах по-голямо количество от един вдъхновен градинар -Тихомир Трайков - писала съм тук. Всички зеленчуци, които съм получавала са винаги с чудесен свеж вид, като току що откъснати, пълни с вкус и аромат. Поръчах още манголд, цвекло, гулия(земна ябълка). Приготвих вкусни неща с тях и ще ги видите скоро.
Връщам се към магданозените топки. Другата основна съставка е елда, накисната за нощ и сварена за кратко. Съставките са семпли, няма глутен, яйца, млечни. Олиото, с което намазах пестеливо преди печене не е задължително.

Много ни харесаха и често ще приготвям.

Продукти:

* 200 г суха елда, накисната за една нощ
* 2 ч.л. куркума
* 2 ч.л. черен пипер- едро смлян
* 1 ч.л. кимион
* 100 г магданоз
* 1 1/2 ч.л. сол

Приготвяне:

1. Елдата се изплаква, поставя се в тенджера и се покрива с вода( два пръста над нивото на елдата) - около 400 мл. Оставете да заври при отворен капак, намалете огъня, варете 10 минути. Изключете огъня, добавете солта, черния пипер, разбъркайте  и поставете капака. Оставете да се охлади за да може да разбъркате с ръце сместа за кюфтетата.

2. През това време нарежете ситно магданоза. Загрейте фурната на 200 С. Застелете тава с хартия.

3. Към охладената елда(поела е цялото количество вода) добавете магданоза, кимиона и куркумата. Разбъркайте добре (добре е да сложите ръкавици заради куркумата). Опитайте на вкус, ако е необходимо добавете още сол и черен пипер.

4. С влажни ръце оформете топки (с големина на топки за пинг-понг ) Наредете в тавата на разстояние 2-3 см.



5. Намажете леко с четка с олио. Печете около 30-40 минути до красив златист цвят.



Ние хапнахме със свежа зелена салата от глухарчета, репички и спанак.


Коментари

  1. Бети,
    аз ползвам само зелената елда.Не съм пробвала да правя от нея кюфтета.Знам,че кафявата когато се накисне във вода увеличава обема си и може да се хапва така.Чудесни кюфтенца са се получили.Сугурна съм,че са мно ароматични.Въпросът ми е коя елда си използвала за да ги направиш.Зелената според мен е по - крехка.
    Поздрави и лек ден !

    ОтговорИзтриване
  2. Анонименноември 17, 2017

    Здравей Бети,
    Аз имам тъмно кафява елда ще стане ли с нея? ...И по същия начин ли се приготвя?
    Благодаря и усмихнат ден😊
    Лерзан

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, Бети, страхотни кюфтенца. Аз съм приготвяла лещени кюфтенца във фурната, но ми станаха сухи. Има ли някакъв трик да останат сочни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Майя! Тези, които приготвих от елда са сочни. Нямам представа как си ги направила, за да ти дам съвет как следващия път да станат сочни.

      Изтриване
    2. Трикът е във формата. :) Предишният път ги бях направила плоски. Сега ги оформих като топченца, както препоръчваш ти и станаха разкошни: хрупкави отвън и сочни отвътре.
      Благодаря!

      Изтриване
    3. Страхотно! Много се радвам, че съм била полезна и си ги направила точно както ги искаш!

      Изтриване
  4. Анонименноември 22, 2017

    Здравей Бети,не ми стана ясно-елдата се накисва една нощ и след това ли се сварява за 10 минути?Предварително благодаря.Хубав ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, точно така. След дългото накисване се сварява по-бързо - 10-15 минути.

      Изтриване
  5. Бети, а без яйце ли ги направи?

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни