Шоколадов сладкиш без брашно с тиква - Flourless Pumkin Chocolate Cake






Сладкишът е с богат шоколадов вкус, влажна текстура, леко дъвчаща, благодарение на карамелената глазура. Оприличавам на брауни. Безглутенов и веган. Използвах кокосово брашно и нишесте от тапиока. Сладостта идва от меласа, мазнините са тахан и кокосово олио. Основната влажна съставка е пюре от печена тиква.

Продукти:

* 300 г пюре от печена тиква
* 50 г  кокосово брашно
* 50 г нишесте/брашно от тапиока
* 40 г какао
* 60 г  меласа
* 10 г бакпулвер
* 85 г кокосово олио, разтопено
* 100 г бадемов тахан или светъл сусамов тахан, подходящ би бил и лешников
* 100-120 г вода

за глазурата:

* 40 г какао
* 120 г меласа
* 50-60 г кокосово олио/масло
* 1 ч.л. ванилия -екстракт или смляна на прах


Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Застелете с хартия за печене форма с размери 17*25 см или приблизителни. Може да използвате и единични формички, които да намажете с кокосово масло и да поръсите с безглутеново брашно.
3. В една купа разбъркайте добре сухите съставки. В друга купа смесете добре течните без водата.
4. Към сухите добавете мокрите, разбъркайте и на няколко  пъти добавете водата. Разбъркайте до еднородна смес.
5. Прехвърлете в тавата за печене или формичките, загладете и печете  около 40-50 минути. Ако печете в много малки форми пробвайте след 20-та минута. Пробвайте за готовност с клечка за зъби. Не трябва да има полепнали трохи по нея.
6. Охладете и внимателно извадете от формата за печене с помощта на хартията за  печене. Намажете с глазурата. Оставете да се охлади напълно и нарежете. Ако използвате малки форми и не сте използвали хартия(препоръчвам поне дъното да покриете с хартия, за по-лесно изваждане) с клечка за зъби или нож минете между стената и опечения сладкиш за по-лесно изваждане - след пълното охлаждане.
7. Глазурата се приготвя изключително бързо и трябва да я използвате веднага след приготвянето. Затова направете след като сладкиша е напълно изстинал. В тенджерка смесете продуктите (препоръчвам да пресеете какаото) и при непрекъснато бъркане загрейте. Разбърквайте докато сместа стане еднородна, гладка и лъскава. Покрийте равномерно сладкиша. Оставете да се охлади, нарежете и сервирайте. Може да съхранявате 2-3 дни в кутия на стайна температура или  в хладилник.



Препоръки:

Препоръчвам печене на малки, единични сладкиши. Глазурата прилича на карамелена, а текстурата на опечения сладкиш е крехка. Ако искате може да приготвите традиционна шоколадова като тази , или шоколадов крем, тогава рязането с горещ нощ ще бъде достатъчно, парченцата да се запазят добре оформени. На мен обаче много ми харесва богатият карамелен вкус и леко дъвчаща текстура на тази и двата пъти, които приготвих този сладкиш я направих по един и същ начин.

В случай, че някой реши да пробва да приготви торта от този блат(на мен ми хрумна и направих) :
 Опеченият блат разделих на две. Направих вкусен тиквен крем, който поставих между двата блата, отгоре намазах с глазурата. Веднага след сглобяването реших да отрежа парченце за един нетърпелив дегустатор- не беше перфектното парченце. Не препоръчвам рязане преди 15-17 часа.

Коментари

  1. Бети,
    чудесен и много красив сладкиш.При това без глутен и подходящ за сезона.Много красиви снимки както винаги.
    Поздрави и лека и спорна седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна рецепта, Бети! Тъкмо имам останало пюре от тиква! Благодаря за рецептата, мила! Пожелавам ти весели празници!

    ОтговорИзтриване
  3. Тиквата може ли да се замени с друго пюре-напр. банан, круша, ананас?

    ОтговорИзтриване
  4. Допускам че най-подходящи биха били пюре от сладък картоф, печени ябълки, банан. Нещо, което е с текстурата и гъстотата на печена тиква. Освен това, плодът, който изберете е добре да се съчетава вкусово с шоколада. Ананасът не е подходящ.

    ОтговорИзтриване
  5. С какво може да се замени меласата?

    ОтговорИзтриване
  6. Не знам. С глюкоза може би. Тя би имала същия ефект, но не и вкус. Препоръчвам меласа . Има във всички магазини за здравословни храни, а вероятно и на щандовете със здравословна храна в някои големи вериги.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни