Торта с колички, с манго и портокалово сладко
Не бях правила досега торта с колички. Имам две племенници-момиченца и те са на други теми.Правенето на тази торта бе голямо удоволствие за мен.
Кремът с маскарпоне, сладкарски крем, и комбинацията със слънчево манго и сладко от портокал се получи много вкусен.В украсата отправих и моето пожелание към Алекс.Да е здрав, да има зелена светлина на всеки път, който поеме!
Имам една изпитана рецепта за много сочен и влажен кекс, която реших да използвам за блатовете.Тортата е лека и същевременно стабилна.Продуктите по- долу са за два блага, които сразделих после на две и така получих общо 4 блата. Приготвяла съм на два пъти.Докато се печеше първия блата направих тестото за втория.
Продукти:
* 12 белтъка
* 12 жълтъка
* 2 чаши захар
* 3 чаши пресято брашно
* кората на 2 портокала*
* 1 шушулка ванилия
* 12 с.л. олио
* 12 с.л. гореща вода
Приготвяне:
1. Белтъците се разбиват до пухкавост и малко по малко се добавя захарта. Разбива се докато се получи твърд и стабилен "сняг", който не пада от бъркалката. Ако обърнете купата сместта не трябва да пада-също като целувченото тесто.
2.Прибавят се един по един жълтъците, като след всеки се разбива до поемането му.
3.Добавя се олиото отново лъжица по лъжица с разбиване.
4.Добавя се горещата вода също лъжица по лъжица, с добавените семенца от ваниловата шушулка.
5. Добавя се кората от портокалите.
6. Малко по малко се добавя брашното и се разбърква леко, така че да се запази въздушността на тестото.
7.Фурната трябва да е предварително загрята на 170 градуса. Тавичката покрита с хартия., особено е с подвижно дъно.За да получите правилни блатове намазвате добре с масло и покривате с партия за печене като зазглаждате добре с ръка всякакви гънки по хартията.Аз винаги режа малко по-голям кръг от дъното на формата, и след като добре прилепя към стените залепвам страничните ленти, като покривам, това, което е било в повече от подложката. Така се избягва изтичане на тесто.
Пълнежът на тортата беше с два крема. Първо приготвих плодовия за да има достатъчно време да се стегне и да е удобен за шприцоване.
За оранжев крем:
* 400 мл пасирано манго
* 3 портокала
* 70 гр. захар
* 10 гр. желатин
* 50 мл вода
1. Приготвих сладко от портокали по следния начин.Портокалите се пускат в купа с гореща вода за около минута, след това с четка и сода за хляб се почистват старателно и се изплакват. Подсушават се и кората се настъргва. Отстранява се с нож бялата част и парченцата се пускат в тенджерка с водата и захарта. Когато омекнат се пасират и към тях се прибавя настърганата портокалова кора.
2.Желатинът се накисва в 3-4 с.л. вода и се разтваря в сладкото, което не е вече на котлона. Добавя се пасираното манго. Сместта се оставя да стегне на хладно, като от време на време се бърка. Ще бъде готова за използване когато придобие гелообразна консистенция.
Продукти бял крем:
* 500 гр маскарпоне -аз използвах Granarolo
* 400 гр заквасена сметана
* 300 мл сладкарски крем, приготвен предварително, рецептата тук
* 5 гр.желатин
Приготвяне:
1. Желатинът се накисва в 2-3 с.л. вода и се оставя да набъбне.След това се затопля, без да завира.
2. Всички останали продукти се разбиват на крем. Прибавя се желатина и отново се разбива. О
Когато двата крема са готови сглобяваме тортата.Поставяме един блат в чинията за поднасяне. и поставяме ринг с подвижни стени.Изсипваме двата крема съответно в два хо-големи поша или в две торбички, на които отрязваме отвор около 1 см. От най-външната страна на блата във формата на кръг шприцоваме от белия крем. Оставяме ивица, около 2 см и шприцоваме отново втори кръг. По този начин правите няколко кръга до центъра на блата. В оставеното място шприцовате от оранжевия крем.Поставяте следващия блат, като леко притискате и отново по същия начин редувате двата крема, докато свършат блатовете.
Тъй като украсих тортата с айсинг ми беше необходимо да я измажа с маслен крем.
Маслен крем за измазване :
* 200 гр. меко краве масло
* 2 ч.ч пресята пудра захар,
* 1/2 ч.л екстракт от ванилия
* 2-3 с.л. леко топло мляко.
Всичко се разбива, като млякото се добавя по малко.
Ето и снимка на разреза на тортата.
Бети, виртуозно изпълнение! Аз надали ще успея да я украся като теб, но определено записвам рецептата за крема!
ОтговорИзтриванеЛучия, благодаря ти!
ИзтриванеКрема е опасен-води до пристрастяване :)
Ей, Бети, защо не съм четиригодишно момченце да те помоля за една и за мен?;)
ОтговорИзтриванеНаправо ме срази!!! Толкова детайли и така добре изпипани, възхитена съм! А като описваш продуктите и вкусът си го визуализирах- сега няма да спя добре;)
:))
ИзтриванеМарти, благодаря ти!!!
Тези кремове, особено тоя с мангото е не-ве-ро-я-тен...или аз съм пристрастена към него:)
Богата торта - и на съставки, и на вкусове!
ОтговорИзтриванеЧудесна тематична украса и виртуозно изпълнение! Поздравления!
Тили,
ИзтриванеБЛагодаря ти за хубавите думи!
Бети, много е сладурска тортата! Ще я покажа на племенника ми, защото съм сигурна, че много ще се зарадва. Поздрави!
ОтговорИзтриванеРади,благодаря ти!
ИзтриванеСИгурна съм , че ще можеш и да му направиш!
Прегръдки!
Бети, страхотна, както винаги!!! И от към рецепта, и от към визия! Пленяваш ме с твоите умения и много ти се радвам! (Написала си, че "украсяваш с айсинг"...? :)))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Снежи,благодаря ти за топлите думи!
ИзтриванеТъй като често използвам айсниг на Йоткер, сложила съм снимки в тази публикация:"Честит 95-и Рожден Ден мила бабо! - Класическата торта Червено кадифе " http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/01/95.html
Тук по-често се нарича фондан, купувам си от cookibooki.
Хубва ден и на теб!
Ха така, тъкмо съм на вълна торти (засега само теоретично), че малкият ми поръча за РД торта с влак и ме хвърли в десета глуха.
ОтговорИзтриванеРазкошна е тортата ти, както всеки път. Толкова много детайли отгоре имаш, че няма начин да съществува дете, което да не е във възторг. А и отвтърте е трепач. Много хубав ефект се е получил с вложеното манго.
Хубава сряда, вълшебнице :)
Инче,благодаря ти за сърдечните думи!
ИзтриванеТова манго, наистина е невероятно! Няма спиране, като започна да ям, този пулп, който имах е ...отнася те в наякакво слънчево място, не съм хапвала толкова вкусно.Идва ми да си поръчам едно камионче от него...:)
Ти креативна и съм сигурна, че ще зарадваш момченцето си!
Щом е напрачено от Бети, нищо не може да ме изненада вече:)Толкова идейна за всеки един повод и възраст-просто всичко си е на мястото!
ОтговорИзтриванеВпечатлих се много от кремчето с манго.Виж него поне ще мога да направя:)
Поздрави Бети!
Дани, можеш и още как, а вероятно при теб има пресни и вкусни манго!
ИзтриванеЗарадва ме много с думите си!
Благодаря!
Разкошна!!!!!!!! Влюбена съм в тази торта! Бети, поздравявам те за таланта, отново и отново! Докато ни показваш такива красоти, все ще се повтарям, но си голям талант!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти,мила!
ИзтриванеТрогваш ме!
Много обичам да надничам тук! Не знам, но въпреки тъмния вид на блога ти, ти го правиш много слънчево и уютно местенце! Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеВики
Вики,
Изтриванеблагодаря ти много за думите!Радвам се, че се отбиваш тук.
На черния фон, някак човек се съсредоточава по-добре върху снимката,...или поне на мен така ми се струва към този момент.
Отново майсторски изработена торта-красива,богата на кремчета,сочна и вкусна,но как иначе като си толкова креативна и способна,Бети,а и е за такъв хубав повод!Да е здрав и усмихнат Алекс!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеРоси, трогната съм от думите ти!
ИзтриванеБлагодаря, ще предам на малкия сладур думите ти!
Прегръдки!
Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Траяна!
ИзтриванеМного готина! Need for speed в захарен вариант :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Дени!:)
ИзтриванеЛеле Бети , страхотна торта, ако бях четиригодишен малчуган със сигурност щях да съм най щастливия на празника с такава торта! Разкошен е и вкуса несъмнено предвид продуктите :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка Бети и хубава вечер!
Еви,
ИзтриванеБлагодаря ти!На вкус наистина е страхотна!:)
Усмихнат ден!