Мини тарталети със сладкарски крем (crème pâtissière) ,(Pastry Cream) и малини



Тартите, тарталетите  са едни от най-невероятни десерти особено за лятото защото:

 1. Можете да направите всеки един от компонентите, предварително, така че не е нужно да се притеснявате  за десерта, когато ви потрябва. Тестото за блата може да се направи предварително и да стои в хладилника до 2-3 дни.  Пече се бързо и може да се съхранява и опечено, доста по-дълго време в метална кутия. Внимавайте да не счупите опечената кора. Сладкарския крем може да се направи предварително и да стои в хладилника 2-3 дни. Може и да се замрази!!!! Не губи нищо от консистенцията си  и от вкуса си-единственото условие е да го затворите добре. Отпуска се за около час. Преди да дойдат гостите напълнете кората с крема и разпределете плодовете. Оставете в хладилника  и се наслаждавайте на вечерята.



2.
Кремът е толкова вкусен, че ако ви остане може:

- да поднесете с разбита сметана и отново да гарнирате с плодове  или да поръсите ядки и настърган шоколад , 
- може да напълните еклери,
-  може да имате подръка за  крема за  тирамису,
- може да направите Бостън крем пай,
- може да напълните ванилови маслени кексчета и да  полеете отгоре с шоколадова глазура- получавате Бостънски пай кексчета,
- със същия крем може да напълните донати
- може да използвате за десерт ала Наполеон,
-  а може просто да излапате с лъжицата-  у дома това му се случва най-често, само ме дебнат кога ще пусна купата....освен ако не забраня категорично....Малеей колко съм лоша! 
Сериозно, добре е да имате това кремче приготвено!



3. Този десерт или по-точно този крем се съчетава изключително добре с всякакви сезонни плодове. Всичко, с което разполагате и обичате. Може да комбинирате или да използвате поотделно.




   Ето как правя  сладкарския крем. Знам го откакто правя еклери-т.е. много отдавна.

 

    
За сладкарски крем :
   * 
1 чаша млечна сметана

   *  1 чаша прясно пълномаслено мляко
  
*  ½ чаша захар на пясък около 50-70 гр
  
* шипка сол
  
* 5 яйчни жълтъци
   *
3 супени лъжици царевично нишесте
   * 
125 гр студено масло нарязано на кубчета
  
* 1 с.л. екстракт от ванилия или семенцата от една шушулка (преди съм използвала ванилия на прах- 3 пакетчета-преди 100 години :))





 Приготвяне: 

1. В тенджерка сипете млякото и сметаната, както и половината захар. Загрейте на слаб огън  и бъркайте от време на време колкото да се стопи захарта. За предпочитане е тенджерата да е с дебело дъно или незалепващо покритие.Ако за първи път правите този крем, и съдът, в който ще го приготвяте не е с дебело дъно, по-добре е да го направите на водна баня.Въпреки, че  сгъстяващия елемент е нишестето, все пак внимавайте.

2. Междувременно,разбийте жълтъцине с останалата захар,  докато се получи пухкав бледожълт крем. Добавете царевичното нишесте, разбийте докато се смесят добре.


3.  През това време млечната смес е закъкрила. Към яйчната смес на тънка струя при непрекъснато разбиване добавете от горещата млечна смес-не повече от половината.Тази получена, темперирана смес изсипете обратно в тенджерата с млякото и непрекъснато разбърквайте със силиконова шпатула или дървена лъжица. Бъркането и къкренето продължават докато се получат балончета и сместта се сгъсти и стане гладка и лъскава.-Както при пудинга. Свалете от котлона и добавете ванилията и маслото. Разбърквайте докато маслото се стопи. Поставете свежо фолио, за да не хване коричка и оставете за няколко часа в хладилника.Когато вадите крема и отстранявате фолиото, внимавате да не падне кондензиралата пара в крема. За да не се случи това,  фолиото може да се сложи директно на повърхността на крема.





    
За кората на тартата или тарталетите :


  
* 3 чаени чаши брашно
   * 1 чаена лъжичка сол
  * 2 супени лъжици захар***
  * 250 грама студено масло, нарязано на малки кубчета,  част от него  за намазване на формичките
* 2-3 супени лъжици ледена вода
   *
1/2 чаена лъжичка ванилия екстракт или 1 с.л фино настъргана кора от лимон
   * 1 жълтък
 

   * 1/2  чаена лъжичка сол
 

 *** Ако правите солена тарта, пропуснете захарта 


    Приготвяне:

 
   
1.  Сложете брашното, захарта и солта в блендера , добавете маслото на малки кубчета и завъртете няколко пъти. Сместта трябва да бъде като пясък. Добавете жълтъка и 1 с.л. от водата и отново б лендирайте. Добавете следващата лъжица.Ако е необходимо добавете оща малко вода. Тестото трабва да се оформи на топка. Извадете го от блендера и замесете малко с ръце.Увийте го в свежо фолио и оставете да почева поне за 1 час.
   
2.. Извадете тестото от хладилника (ако е било повече от час вътре, оставетена стайна температура леко да се отпусне, толкова , че да можете да го разточите.Разточете кора по-голяма от диаметъра на формата, като имате предвид и височината на формата. Навийте тестото на точилката и го пренесете в намазаната форма.***** Оформете ръбовете, като притисните тестото .Излишното може да премахнете , като мините отгоре с точилката.Ръбчетата на тавата  и натиска на точилката ще  отрежат излишното тесто. Набодете основата с вилица и сложете във фризера.Можете да замразите в този вид за около месец -месец и половина.
**** Ако имате някакви съмнения, че трудно ще извадите тартата от формата може да застелиет дъното с широка лента хартия за печене, краищата , на която излизат извън формата. 



  3
. Загрейте фурната до 170 С градуса. Извадете от фризера формата и сложете да се пече. Тук има два начина , с които да избегнете надигането , евентуалното, на основата на кората:

              - можете да опставите фолио за печене върху кората и да посипете с боб, ориз, леща  или каквото имате....а може пък да имате специални керамични гранулки или:
              - може да наблюдавате печенето и от време на време да пробождате с клечка за зъби, ако някъде започне да се надига.




Печете докато кората приятно порозовее и стените й  се отделят от формата- Около 20 минути.
 .Ако сте пекли с фолио и тежести, извадете от фурната, отстранете фолиото внимателно и върнете до порозовяване на основата.-не повече от 5 минути.
 Извадете от фурната и оставете да се охлади на стайна температура.   

Сглобете  целия десерт около 2-3 часа преди поднасянето Напълнете с крем и наредете отгоре плодове. Ако има опасност плодовете да потъмнеят или повяхнат или нещо друго, което да наруши добрия вид на десерта  може да ги покриете с тънък слой желатинова смес.Ако имате възможност оставете реденето на плодовете за последния момент. 



И още една хапчица - за вас!


От тази доза за блата аз направих 1 голяма кора и няколко малки. Голямата напълних с друг крем , който ще ви покажа скоро. 

А със сладкарския крем, който остана реагирах бързо на желанието на дъщеря ми за някакви кексчета , пълнички с нещо.....и тях ще видите скоро.
Отбивайте се, ще видите вкусни и идейни предложения....

Коментари

  1. Бети,
    и аз правих подобни този уикенд, но не можах да придърпам нито една за снимка;)
    Вълшебни са!!!
    МНОГО ХУБАВА СЕДМИЦА ТИ ЖЕЛАЯ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти,моя шанс е докато спят :)
      Явно сме на една вълна с теб.Аз пък правих лавандулова лимонада...
      И на теб чудесни дни!

      Изтриване
  2. Чудесна публикация, красиви снимки и уникално вкусно предложение. Истински се насладих на всичко! Прекрасна вечер о още по-прекрасна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти,Дани!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  3. Бети, обичам това съчетание на маслена кора
    и дъхав крем.
    А в добавка на плодове става неустоимо вкусно!
    И аз бих облизала с удоволствие остатъка от крема!
    Ще чакам с нетърпение и другите ти предложения!
    Прегръдка и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, наистина крема е невероятно кадифен и ароматен.Откакто използвам истинска ванилия,десертите придобиват съвсем радлично ухание!
      Благодаря ти за хубавите думи и прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  4. А, Бети, не съм съгласна само с една хапчица за нас :)). Изглеждат убийствено вкусни. Записвам си ги, че само с гледане няма да мина. Много ме изкуши :) Поздрави от мен и хубав понеделник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Елти,

      Наистина са убийствено вкусни!Ще се радвам да споделиш дали ти харесват, когато си приготвиш!
      Благодаря ти!
      Прегръдки!

      Изтриване
  5. Ей ,тази последната хапка - пу ,за мен :)! Страхотни тарталетки и любим десерт !
    Бети ,не знаех ,че такъв крем може да се съхранява във фризер . Благодатя за съвета :) ! Снимките ти са разкошни !
    Хубава нова седмица ! Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ти, Ив!
    Да ти кажа и аз не знаех, но пробвах, поради промяна в плановете.По принцип винаги правя проби първо с малко количество и, ако работи- с останалото...:) и тъй като никаде не съм чела,че може да се замрази, затова реших да го споделя...
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, чудесни снимки си направила!
    Сладкарския крем и аз го заобичах покрай еклерите.
    И аз имам на дневен ред /или по-точно в дългия десертен списък/ няколко вида тарталети за правене, но не виждам кога ще стигна до тях, имайки предвид ентусиазма, с който ги прескачам всеки път като им дойде времето :-). Обожавам такива свежи сладкиши с маслено тесто и ако може наготово да се появят отнякъде :-)...

    ОтговорИзтриване
  8. Дени,
    Благодаря!
    И аз някои неща, понякога искам наготово, просто, за да се занимавам с други....:)
    но няма откъде...а сега малинките така ме вдъхновиха, че и с голямо удоволствие ги снимах.

    ОтговорИзтриване
  9. О, как ме заля тази вълна от красота и вкус!
    Наистина вълшебен пост*)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате,благодаря ти!
      Радвам се, че ти е доставил удоволствие моя десерт!

      Изтриване
  10. Ще ги правя и аз, хапката така ми се услади, че ще запретна ръкавите /на потника/:):):). Наистина крема ми се струва, че е голяма вкусотия! А компанията на малинките определено е приятна!

    ОтговорИзтриване
  11. Candy,
    крема,наистина е невероятно вкусен!
    А аз в буквалния смисъл запрятам ръкави-там където готвя е 20 С-съпругът ми поддържа тази "образцова "температура и само, когато снимам- навън съм по потниче и се стоплям...:)

    ОтговорИзтриване
  12. Боже, Бети, какви снимки само!
    Много вкусно изглежда!
    Направо ми премаля от глад!

    ОтговорИзтриване
  13. Бети, великолепни са и аз съм правила подобни с този крем, наистина е чудно вкусен!
    Хубава седмица и много усмивки:)

    ОтговорИзтриване
  14. Thank you very much for visiting my blog, what delights such wonderful specimens, all very tasty looks, kisses ana.

    ОтговорИзтриване
  15. Ana Maria Bruno,
    Thank you very much!

    ОтговорИзтриване
  16. Sounds delicious for this recipe! It's make me hungry, i can't wait to eat this!

    ОтговорИзтриване
  17. hola amiga,que ricoooooo,gracias por la receta,me encanto,y gracias por tu linda visita,bonito blog,ya te sigo,buen dia,abrazos y besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ¡Hola Karla!

      Me alegro de que mis recetas son la química!

      Muchas gracias!

      Изтриване
  18. Waw.. Mouthwatering.. Looks sooooooo delicious!!!
    stop by my place and enter to win my Housewarming giveaway!!!
    http://www.grabandgorecipes.com/grabandgorecipes-housewarming-giveaway/

    ОтговорИзтриване
  19. Истински разкош!
    Обожавам тарталети, а също и малини.
    Комбинацията е перфектна :)

    ОтговорИзтриване
  20. Истинка малинова феерия!Много,много,много ми харесват!Изкусителка такава!Бягам да погледна и салатките! :)

    ОтговорИзтриване
  21. Роси, мила,благодаря ти!
    Радвам се,че ти харесват!

    ОтговорИзтриване
  22. Бети, жълтъка в тестото задължителен ли е? Питам понеже четох няколко рецепти без жълтък или по-точно без яйце? А ако сложа 1 яйце целото /и жълтък и белтък/, ще се провали ли масленото тесто? Питам понеже пичти никога не деля жълтъка от белтъка, белтъка после няма какво да го напаравя... Принципно си издирвам рецепта за по-мекички пай-тарталети, защото моят стана ужасно твърд и това не ми хареса в тестото му. Но не разбрах къде съм сбъркала и още се чудя...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, по принцип можеш да пропуснеш жълтъка и въобще яйце.Можеш да погледнеш Боровинкови тарталети с дъх на лавандула-това е другата рецепта, която ползвам много често или някоя рецепта за пай:Боровинков пай, ягодов пай, черешово-вишнов пай.Или:
      Коледни мини пайове със сливи, круши и орехи.

      Но при всички случаи тези теста са по твърди- за да задържат плънката отгоре, особено,ако е креместа.

      Мога да ти предложа и друг вариант-без печене,например:
      Бананови тарталети с карамелен пълнеж без печене
      Но трябва да поднесеш почти веднага след пълненето или да държиш в хладилник, според мен.

      Ужасно твърдо тесто-може да се получи заради повече добавено брашно при месенето, или ако си опитала да го разточваш веднага след ваденето от хладилника. А от белтъци могат да се направят невероятно пухкави и леки кексчета:Храна за ангели-наистина са невероятни и съм ги описала стъпка по стъпка
      Можеш да направиш и Лешникови топчета с аромат на канела-(без брашно)

      Надявам се, че съм ти помогнала.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни