Сурова торта с матча, лайм, мента и малини - Raw Cake with Matcha, Lime, Mint and Raspberries



Честит рожден ден на моята дъщеря!

Мило мое нежно момиче, 
с цялата си обич ти пожелавам да бъдеш здрава!
 Да се чувстваш обичана !
Да улавяш попътния вятър на късмета!
Да имаш сила и смелост да вървиш напред срещу ледените бури
и да осъществяваш мечтите си! 
Да продължаваш да виждаш онези малки неща, които огряват лицето ти с радост!



 Желанието на моята малка зелена фея беше за сурова торта- нямаше друго специфично желание.
 "... ти ще измислиш, мамо..."
 И аз измислих...
Придържаме към правилото поне 50% от храната ни да е свежа, сурова и мисленето ми е настроено на тази вълна. Освен салати, смутита, някои ястия, супи, приготвям доста  десерти, които съчетават сурови продукти. Все пак се вълнувах, исках да съчетая любими нейни вкусове и аромати, да има красива и празнична украса.
От известно време тя си забърква разни здравословни лакомства, дори свикна да записва и измерва точно продуктите :) . Харесва матча, мента, всъщност всички ароматни треви, събира билки, всякакви плодове и ядки, опитва разни семена...
Информираме се взаимно за различни продукти и новости, споделяме изпробвани комбинации или такива, които просто ни хрумват на мига, в който решаваме да приготвим нещо.

Ето продуктите, на които се спрях за приготвянето на тази торта. В други публикации ще се спирам подробно на техните качества и влиянието им върху нас. За някои съм писала вече.






Продукти:

 Блат

* 100 г накиснати за 6 часа бадеми, изплакнати
* 60 г меки фурми, без костилки
* 100 г конопено семе
* 3 с.л. стопено кокосово масло
* 3-4 с.л. топла вода при необходимост

Пълнеж

* 550 г кашу, накиснато за 6-8 часа, изплакнато
* 10 с.л. стопено кокосово масло
* около 100 мл топла вода
* 10 меки фурми, без костилки
* кора и сок от един лайм
* 250 мл малиново пюре, без семки
* 1 ч.л. чиа
* 1 чаша свежи листа от мента
* 1-2 равни с.л. матча и допълнително за поръсване преди поднасяне по желание

За декорация:

* няколко свежи връхчета от мента
* листенца бадеми


Приготвяне:

1. Бадемите се поставят в блендера и се смилат. Добавя се стопеното на водна баня кокосово масло. Блендирането продължава, като често се сваля от сместа, по стените на блендера, добавят се фурмите, конопеното семе. Блендирането продължава и при необходимост се добавя по лъжица топла вода. Опитайте на вкус и ако не ви е достатъчно сладко, може да добавите още фурми. Тъй като тази смес е за блат, не е необходимо да е перфектно гладка и кремообразна. Разпределете сместа в тортена форма с подвижни стени. Притиснете с лъжица и оставете в хладилника.

2. За приготвянето на пълнежа на тортата, поставете в блендера кашуто и смелете, колкото е възможно по-ситно. Сваляйте периодично от стените на блендера несмлените частици. На този етап няма да получите гладка кремообразна смес. Това ще стане в края на блендирането, след като се добавят кокосовото масло, водата, фурмите ....
Добавете фурмите и кокосовото масло, част от водата и продължете с блендирането. Почиствайте стените и продължавайте с блендирането. Добавете сока и кората от лайм. Пасирайте и опитайте на вкус. Добавете още фурми, ако е необходимо за вашия вкус. Може да не се наложи да добавяте цялото количество вода. Трябва да получите гладка кремообразна смес. Извадете 1/3 от сместа и разпределете над блата. Загладете и приберете отново в хладилника.

3. Извадете половината от останалия крем и оставете настрана. Към крема в блендера поставете малиновото пюре и лъжичката чиа. Блендирайте и сложете сместа върху белия слой. Формата приберете отново в хладилника.

4. Поставете в блендера отделената трета част от крема. Добавете листата от мента и отново блендирайте, като периодично разбърквате сместа с лъжица и избутвате листата към ножовете. Добавете супените лъжици матча една по една и отново блендирайте. Опитайте след първата лъжица. Ще получите гладък, красив, зелен, приятно ухаещ на  мента крем. Опитайте и ако е необходимо добавете още сок от лайм или лимон. Ако не сте опитвали досега матча веднага ще ви направи впечатления леко тръпчивия и много наситен зелен аромат и вкус. Добре му подхожда лимонов аромат и вкус. Не препоръчвам подслаждане, струва ми се, че излишна, прекалена сладост ще убие зеления вкус. Поставете и зеления слой във формата, притиснете с лъжица. Оставете за поне 12 часа за пълно развиване на ароматите и спояване на съставките. Може да престои 24 часа преди поднасяне, вкусна е и след 48 часа.

5. Преди поднасяне поръсете по желание с матча и украсете със свежите клонки мента **.

** За да запазите клончетата свежи е добре да ги накиснете в лимонова вода за около час. После ги поставете в добре затворена кутия върху памучна кърпа или кухненска хартия. Дръжте кутията в хладилника.

 




Ще се радвам, ако  опитате тази торта и споделите впечатленията си!

Коментари

  1. Бети , от доста години съм почитател на суровите десерти и торти.Радвам се, че все повече хората възприемат този много здравословен начин на хранене.Не съм използвала този продукт Матча.От къде може да се закупи и какво представлява ? За сладки или солени ястия се използва ? Тортата е прекрасна, снимките - разкошни както винаги в твоите публикации.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Матча е японски зелен чай, направен от стрити листа от зелен чай на изключително фин прах, прилича на талк. Изключително богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Аз си купих няколко кутийки от Германия. За съжаление не мога да отговоря къде в България може да се закупи. Вероятно при запитване, някои от магазините за здравословни храни биха доставили, ако нямат в наличност.

      Изтриване
    2. Тъй като има свеж зелен, тревист вкус, може да се използва в сладки и солени неща за ядене. Вкусът е като на зелен чай, но много по-наситен.
      Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  2. Жива ,здрава и много-много щастлива рожденичката и нейната талантлива майчица!
    Тортата не ме впечатли,а направо ме отнесе.........Прелестна е!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, да ти е жива и здрава дъщеричката! Желая й всичко най-добро и най-вече от онова неподправено вълшебство, което поддържа човек винаги зареден, мечтаещ и търсещ! Весел празник! :)
    А тортата е прекрасна, чудесно съчетание и визия! Като една райска градина, в която има цветя, плодове, семена, всичко, що гали очите... Браво!
    Прегръдки, Бети! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Гери, благодаря за прекрасното пожелание и комплимента!
      Прегръдки!

      Изтриване
  4. Прекрасна торта, Бети! Красива като горска приказка, изключително здравословна и сигурна съм много вкусна. Ще препоръчам рецептата на дъщерята - тя ще я одобри подобаващо и се надявам да я опита. Но за мен е почти невъзможно, тъй като, за съжаление, нямам около себе си поддръжници на веганството и здравословното хранене, а цяла торта ще ми дойде множко ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, мила Ирма!
      Ще се радвам да се хареса на дъщеря ти! Моето момиче много я хареса.
      Една торта с тези продукти е непосилна за един човек дори за няколко дни. Но може да се приготви и в по-малки пропорции.
      Прегръдка!

      Изтриване
    2. Така е, Бети. Аз ще ѝ се наслаждавам от разстояние, пък ако някой ме почерпи едно парченце, няма да откажа. :)
      Специални поздравления за рожденичката ти! Да ти е здрава и щастлива, с много късмет и успехи да е съпроводен пътят ѝ!

      Изтриване
  5. Бети, прелестна торта!!! Запален почитател съм на суровите торти и твоята е абсолютен шедьовър :)
    Поздрави и прекрасна година ти желая!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мина, сърдечно благодаря!
      Радвам се, че ти допада! И в тези торти има възможности за различни вкусове и комбинации от продукти.
      Поздрави!

      Изтриване
  6. Прекрасна торта Бети! Да ти е жива и здрава дъщеричката, да върви смело и устремено напред!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Виолета!
      Прекрасно пожелание!

      Изтриване
  7. Честит рожден ден на прекрасната ти дъщеря,Бети!
    Много щастие й пожелавам от сърце!Да се сбъдват мечтите й с лекота и да постига успехи във всичките си начинания!
    Тортата е много колоритна!Хубав празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечни благодарности за искрените пожелания!
      Прегръдки!

      Изтриване
  8. Много щастие, късмет и успехи желая на прекрасната зелена фея! Да ти е жива и здрава, Бети! Фантастична торта си и направила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Йоли, сърдечно благодаря за милото пожелание!

      Изтриване
  9. Wonderful cake and wonderful photographs!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Креативна както винаги! Да бъде здраво и щастливо твоето момиче и цветен и вкусен да е животът му като тази вълшебна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нели, сърдечно благодаря за красивото пожелание!

      Изтриване
  11. Бети, всеки път като отворя блога ти и огладнявам! И ме обзема огромно желание да творя!
    Страхотна торта, голям почитател станах последната година на суровите десерти :)
    Видях по - горе, че имаше въпрос откъде може да се закупи матча в България и мисля, че преди време бях виждала в био магазини Зоя.

    Поздрави и успешна седмица! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря за комплимента!
      И ние напоследък си падаме по тях, не съм показвала много в блога, но има време....всъщност аз нямам много :))
      Дано, Елена да погледне пак тук.Преди да отговоря на нейния пост потърсих онлайн точно в Зоя, но не видях, а и в Балев също не открих, но е възможно в магазините им да се намира.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  12. Много здраве, щастие и късмет на чудесната ти дъщеря, Бети!
    Тортата е прекрасна !
    Прегръдки, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за милото пожелание!
      Прегръдки!

      Изтриване
  13. Първо да ти пожелая на теб и цялото ти семейство страхотна година! Да ти е много щастливо и усмихнато детето, тортата може би е като нея! Великолепна торта, толкова красота на едно място! Прегръдка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Павлинка, благодаря ти за пожеланията!
      Благодаря за комплимента!
      Сърдечна прегръдка!

      Изтриване
  14. Е .... такова нещо още нито съм пробвала нито пък правила ... но пък не бих се въздържала да кажа че изглежда фантастично Бети! Също искам да пожелая на детенце здраве, щастие, любов и да върви смело по избрания от нея път! Хубава и успешна Нова година на цялото семейство!
    Слънчев поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, благодаря за красивите пожелания!
      Тортата е много лесна и много по-бърза от традиционните торти с печене. Може да опиташ някой ден :)

      Изтриване
  15. Бети, да е жива и здрава твоята принцеса! Да има късмет и много любов по пътя, който си е избрала!
    А тортата, ах тортата....възхитителна, божествена, с тези продукти...мечта! Ах как искам да излапам това парченце от последната снимка.....
    С усмивка
    Мария

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, благодаря за сърдечното пожелание!
      С удоволствие бих те почерпила!
      Прегръдки!

      Изтриване
  16. Бети, на дъщеричката ти желая от сърце много здраве, щастие, осъществяване на мечтите ѝ, да дарява и получава много обич!
    Тортата, която си ѝ направила е невероятна!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мила Тили, благодаря сърдечно, за хубавите пожелания и за милия комплимент!

      Изтриване
  17. Бети, Бети,
    аз забравила ли съм или въобще досега не съм знаела, че дъщеря ти е ден след моята? Каквато и да е причината, повредата е в моя телевизор. Така...
    Честит празник на дъщеря ти! Да бъде здрава, будна, експериментираща, въздействаща, обичана и обичаща.
    Тортата ти е превъзходна на вид, за вкусът -нямам представа, но обещава много, ако съдим по снимките.
    Наистина се надявам някой ден да успея да намеря повечко време и да направя такава красота и аз!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марти, грешката не е в твоя телевизор, какво да забравиш, като аз вероятно не съм писала на точната дата. Тя, датата е " плуваща"- според свободното време на майка ѝ за публикация-:)). Миналата година даже липсва торта в блога, но обещах да я запазя в "тайна" :) и все още е на записки...
      Но на датата или не, се радваме на страхотни пожелания и мили думи повече време.
      Благодаря сърдечно за твоите прекрасни и сърдечни пожелания!
      Тортата не отнема време, ядките се накисват няколко часа, после всичко става бързо, много по-бързо от обичайна торта с печени блатове, кремове, да не говорим за фонданова украса...:)

      Изтриване
  18. Бети, желая много здраве и щастие на дъщеря ти! Направила си невероятна торта, изглежда толкова свежа, полезна и прекрасна, наистина съжалявам че не мога веднага да я опитам! :)
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това звучи като обещание да я опиташ по-късно. Ще се радвам!

      Алекс, радвам се да те видя!
      Благодаря за пожеланията!
      Поздрави!

      Изтриване
  19. Oh my goodness, this looks amazing, Bety. You know, you should sell your goodies. Happy Birthday to your dear daughter. What a nice wish you wrote for her. This cake is festive, lovely, and looks so delicious. ooooo, are those dates? A truly perfect gift for your daughter, Bety. I would love to try this one.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dear Sheri, thank you for your lovely comment!
      Yes, I use dates as a source of sweetness.

      Изтриване
  20. Бети, не знам колко е голяма дъщеричката, но да е здрава най-вече и желая. Плюс всичко, което и желаеш ти - да се сбъдне!
    Няма да си кривя душата - не си падам по суровоядството и здравословното особено, но пък чудесно изглежда тортата, а сигурна съм е и вкусна! Такъв майстор си, че от всичко, до което се докоснеш лъха изкуство, дано е наследила дъщеричката ти това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, благодаря ти за сърдечните пожелания!
      Благодаря и за комплимента, бих се радвала, ако опиташ някой ден.

      Изтриване
  21. Beautiful cake! and wonderful pictures :) I'm sure taste delicious :) Hugs

    ОтговорИзтриване
  22. Да е здрава, благословена и много щастлива рожденичката ви, Бети! Тортата е невероятна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, сърдечно благодаря за пожеланията!

      Изтриване
  23. I am very glad that you like, Luiza!
    I will be happy if you try, unless it is healthy and very tasty! Thank you for your wonderful comments!

    ОтговорИзтриване
  24. От известно време се интересувам от японския чай Матча и така попаднах на Вашата невероятно впечатляваща ре цепта за сурова торта.Не само външно, но и съдържателно тортата е истинско великолепие. Предстои ми да правя торта и вече знам,че този вариант ще допадне на моето обкръжение. Полезно и приятно!Благодаря Ви Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ваня, радвам се, че ти харесва рецептата! Благодаря, за коментара, който си оставила! Ще се радвам да споделиш, ако направиш тортата.

      Изтриване
  25. Анонименянуари 08, 2017

    Здравейте,
    Бих искала да почна и аз да правя такива торти. Опитах , но се оказа, че нашите блендери (моя и на едната баба/ за малко да изпушат) не могат да се справят със смилането. Опитах една торта с фурми. Бихте ли казали какъв използвате? Колко мощен?

    Благодаря предварително
    Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тази торта съм правила с пасатор/блендер Bosch - 700 W. Написах го така, защото уреда се води пасатор със специална купа, в която се слага ножа, както при блендерите, а на капака отгоре се закрепва моторното устройство. Ядките са накиснати, добавя се течно олио и при нужда вода, фурмите се добавят на части, моят уред не се затрудни. Мисля, че няма да имаш проблеми, ако ядките са накиснати, добавяш по малко от маслата, които си избрала и по-малко фурмите, като добавяш при нужда топла вода или мляко, или друго-сок... Фурмите са лепкави и могат да затруднят работата на ножовете, затова се прибавят постепенно и когато другите съставки са вече добре смлени и смесени.

      Изтриване
    2. Анонименянуари 08, 2017

      Много благодаря за бързия отговор! Всъщност като се замисля точно така би трябвало да ги сипвам фурмите, но не се сетих. На бабата беше нутри булет 600W и направо си отказваше да върти ножа. Сипах вода, но пък стана много течно и замириса на изгоряло. Тортата си стана като крем :-), но грешката е в мен. А можете ли да ми кажете от каква възраст давате на дъщеря си ядки. Цялата работа е, че искам да направя торта за рожденния ден на моята дъщеря (2 г.), а не искам да е със захар, яйца и мляко. Също и за в бъдеще да си й правя разни сладкищи, кремчета.

      Поздрави,
      Елена

      Изтриване
    3. Елена, приветствам идеята за здравословна торта на малката ти дъщеричка!
      На моите деца съм започнала да давам по малко ситно настъргани ядки с настъргани ябълки- орехи, бадеми, лешници. Като всяка седмица увеличавах количеството с по една лъжичка след 1 -1,5 година.
      Сега за тортичката - можеш да използваш кремче о някакъв замразен плод или банан, ако имаш кайсия, праскова или вече си въвела ягоди и малини(ако трябва предварително претрий пюрето през цедка за да отстранши семките) Може към бананов крем да добавиш малко количество малини или ягоди. Можеш да сгъстиш с чиа или агар-агар- но тогава няма да е сурова тортата. С агар-агара се работи на принципа на нишестето. Течността трябва да се загрее до завиране. След охлаждането сместа се втвърдява точно като желе.
      Любимият ми крем, който става да се шприцова е този шоколадов, приготвен със сурово какао, ти можеш да заместиш с рожков браашно- яде се сурово. Кремът е без ядки, вместо кокосово или ядково мляко, може да се сложи вода. http://vkusnosbety.blogspot.bg/2013/02/double-chocolate-vegan-cupcakes.html. Пробвай предварително кремчето, за да не се изнервиш в деня на празника, а и да придобиеш усет към продуктите, последователността на добавяне, получаването на текстурата. Фурмите за по-фина текстура може да се накиснат за кратко във вода и да се обелят. Имай предвид, че стопеното кокосово или какаово масло ще се втвърдят при охлаждане и крема ще държи форма. Сгъстяващо действа и какаото, виж как ще се държи крема с рожковото брашно.
      С посочената рецепта съм правила и торта - много вкусна, количеството захар е малко и е кафява. - http://vkusnosbety.blogspot.bg/2013/09/triple-raspberry-devils-food-cake-vegan.html

      Изтриване
    4. Анонименянуари 08, 2017

      Оставила съм си месец и половина за експерименти :-) Здължително ще пиша как съм се справила. Дадохте ми много идеи.
      Благодаря много!!!
      Елена

      Изтриване
    5. Радвам се, Елена! Ще се радвам много, ако споделиш тортата и какво друго приготвяш за малката. Ако искаш и във ФБ, ако ме тагнеш, ще разбера. Или тук, разбира се.

      Изтриване
    6. Анонименмай 19, 2017

      Здравейте,
      позабавих се с отговора, но имаше разни неща...
      та за рожденния ден на дъщеря ми правих по тази рецепта: https://www.youtube.com/watch?v=u_0iGULDZv4

      За блата ползвах орехи, за крема смес зелена елда и слънчогледови семки (предварително накиснати във вода, всички по отделно) и като плодове микс от замразени горски плодове, подслаждах с течен мед. Добре стана. Изяде се :-) Направих и бонбони като отделих от ядките и семената и ги омесих с фурми, малко кокосови стърготини, рожков, мед и канела. Бонбоните станаха по-добре.
      Тортата или е от заменянето на продуктите или и аз не знам защо, но трябваше почти замразена да я режа иначе се разтапяше и размазваше :-(, но всичко мина добре!
      Снимах тортата с телефона, но той пък се счупи и сега няма как да я изпратя.
      Но не се отказвам. Сега експериментирам с различни кремове.

      Нямам фейсбук профил :-)

      Поздрави,
      Елена

      Изтриване
    7. Елена, радвам се, че експериментираш и че всичко е станало вкусно! Благодаря ти, че сподели!

      Изтриване
  26. Анонименавгуст 28, 2018

    Здравейте, Бети,
    Искам да попитам за форма с какъв диаметър са посочените количества?
    Рецептата звучи превъзходно, а снимките са повече от изкусителни...
    :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Формата е с размер 16-17 см. Току що измерих диаметъра на подноса. Може да се направи и в по-голям диаметър, но ще бъде по-ниска.

      Изтриване
  27. Здравейте, как приготвяте малиновото пюре, за да запази съответно крема достатъчно гъст. При първият ми опит, взех замразени малини и ги сварих на контлона,като прецедих семките през цедка, но пак стана доста рядко пюрето.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни