Лимонова торта за Жаклин - Lemon Cake for Jacqueline



За всички, които обичат да готвят, предполагам, че целият процес на приготвянето е едно изживяване - избора на продуктите, които ще използват, начинът, и накрая вида и вкуса на това, което ще сложат на трапезата. Реакцията на хората, които ще хапнат приготвеното е кулминацията на това изживяване. Всичко това важи за всяко нещо, което слагаме на масата - сандвич, салата, супа, ястие, неизброимите десерти и в най-голяма степен за една торта, която увенчава особено тържествените поводи. Когато самите вие приготвяте такава торта, вълнението е още по-голямо.
Да приготвя торта за непознати хора, по един от най-прекрасните поводи- раждането на един нов живот и тази торта да е вкусна, красива, да отговаря на емоцията на тези хора е една наистина много отговорна задача. Особено, ако имате пълната свобода на избор за визия и вкус. 
Днес ви представям тортата за едно прекрасно малко момиченце Жаклин. Нейната щастлива баба пожела яз да я приготвя и  съм трогната от това, че тя ми се довери за  тържественото отпразнуване на появяването на малкото момиченце в техния живот. 

От всички идеи, които се втурнаха в главата ми, когато получих задачата най-конкретна и обоснована беше тази, за дървото, символ на семейството, рода, на това, че родителите дават корени на децата си, но и криле, че осигуряват стабилност и закрила на своите деца. Деца, избрали точно тях за свои родители. 

От все сърце пожелавам на малката Жаклин да расте здрава, много обичана и да радва с усмивката си своите близки!




за торта с височина 17 см и диаметър 21 см 
изпълнете рецептата за блата 3 пъти

Продукти блатове:

* 250 гр самонадигащо се брашно или обикновено с 1 ч.л. бакпулвер.
* 150 гр. фина захар
* 100 гр меко масло
* 50 мл. олио от гроздови семки, може и слънчогледово
* 4 яйца
* 2 с.л. настъргана лимонова кора
* 2 с.л. лимонов сок

Маскарпоне крем пълнеж :

* 750 г маскарпоне
* 400 г заквасена сметана
* 20 г желатин
* лимонов крем*** - рецептата по-долу
* 300 г малини
* 450 г конфитюр от касис

Лимонов крем:

* 9 жълтъка
* 220 мл сок от лимони и лайм
* кората от 2 лимона и 3 лайма
* 100 г захар
* 125 г масло- студено, нарязано на кубчета


Лимонов сироп:

* 80-100 гр. захар
* 100 мл. вода
* 100 мл. лимонов сок
* 2  с.л краве масло

за измазване на тортата:

* 250 г масло на стайна температура
* 1 ч.л. смлени ванилови зърна
* 250 г пудра захар

За декориране:

фондан Satin ice, прахообразни хранителни бои, черен хранителен флумастер 




Приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180 С.

2.Намажете формата с масло и поръсете с брашно, за лесно отделяне. Може да покриете и с  хартия, като предварително леко намаслите стените, за да залепне хартията гладко и да не деформира изпеченият блат.

3.Разбийте маслото, олиото, захарта на пухкав, нежен крем.Добавете лимоновия сок и лимоновата кора, разбийте отново. 

4.  Прибавете едно по едно яйцата с непрекъснато разбъркване, до поемането на всяко яйце.

5. Прибавете пресятото брашно и разбъркайте на бавни обороти.

6. Изсипете във формата и загладете. Поставете да се пече.

7. Печете около 20-25 минути, проверете с бамбуков шиш дали е готов. не трябва да има полепнали трохи.

8.Извадете и оставете да се охлади във формата около 5 минути.

9. Извадете за окончателно охлаждане на решетка. 

Повторете това още 2 пъти. Трябва да получите  3 блата, които след окончателното охлаждане да разрежете хоризонтално наполовина.

10,  След изпичането на блатовете пригответе крема за тортата. 

Накиснете желатина с 50 -60 мл студена вода за 10-15 минути. Разтопете на тих огън или водна баня, като в никакъв случай не допускайте завиране на течността. 
Разбийте маскарпонето и добавете заквасената сметана, желатина и лимоновия крем. Как се приготвя лимоновия крем може да видите тук.

11.Когато кремът е готов и сте готови да сглобите тортата направете сиропа. Поставете в тенджерка всички съставки, загрейте умерено, и бъркайте докато се стопи захарта.


Монтиране на тортата:

Всеки блат се овлажнява с горещ сироп с помощта на четка. Поставя се регулиращ ринг. За тази височина ще са необходими два ринга или да постигнете височината като поставите висока хартия или ацетатна хартия. Не сиропирайте обилно. Количеството за всеки блат е около 2-3  с.л.. Намазва се с леко затоплен конфитюр от касис. После се поставя кремът от маскарпоне и се нареждат част от малините. Поставя се следващия блат, като леко се притиска и всичко се повтаря по същия начин. Последния  блат леко се намазва със сироп. Покрийте тортата със свежо фолио и поставете в  хладилника и оставете за 6 часа. 



Коментари

  1. Omg, so cute!
    <3
    http://retro-electric.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  2. Много нежна и свежа тортичка! Браво, Бети :)

    ОтговорИзтриване
  3. Hello from Spain: fabulous lemon cake. Very appetizing. Great pics. Keep in touch

    ОтговорИзтриване
  4. Невероятно красива и нежна торта, Бети! Цветовете, изпълнението, вкусовете и детайлите! Прекрасно! Да е жива и здрава малката госпожица, цялото семейство и талантливата дама, създала тази красота!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Люси, радвам се, че ти харесва! Благодаря ти за милите думи!

      Изтриване
  5. Stunning! You are an artist. ♥️
    Habe a good time, xoxo Tina

    ОтговорИзтриване
  6. Trop beau pour être mangé !
    Bonne semaine !
    Anna

    ОтговорИзтриване
  7. Amazing cake! love it <3
    kisses

    http://irreplaceable-fashion.blogspot.com/

    ОтговорИзтриване
  8. Не бихме я направили, защото нямамр повод за такава торта, поне за момента. Но това не ни попречи да и се любуваме... прекрасна, нежна, романтична, и безупречно изработена! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  9. Много нежност, финес и красота, Бети...,
    оригинална идея, впечатляващо изпълнение във вкусове, аромати и детайли!
    Приказно начало за Жаклин, благопожелания за нея и семейството й; адмирации за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианка, сърдечно благодаря за щедрия комплимент!

      Изтриване
  10. Me gusta noooo, me necantaaaa¡¡¡¡¡¡¡ venir a tu blog es recrear la vista Bety una buena tarta para Jacqueline por supuesto toda una bienvenida.
    Besos

    ОтговорИзтриване
  11. Винаги ме караш да се възхищавам, Бети, на креативността, фантазията и творчеството в твоите произведения!
    Прелестна торта!
    Поздравления! :)

    ОтговорИзтриване
  12. Толкова нежна и красива торта, че чак очаквам птичките да запеят:)

    ОтговорИзтриване
  13. Да е жива и здрава ! Много красива торта! Браво Бети!

    ОтговорИзтриване
  14. To jest dzieło sztuki! Uczta nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu...

    ОтговорИзтриване
  15. Merhabalar, çok leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОтговорИзтриване
  16. Бети, поредния шедьовър, предполагам, че Жаклин няма да може да оцени, но нейните родители, баба, а и всички, които ще я видят ще бъдат очаровани!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, в този момент, емоцията наистина е за близките :)
      Благодаря ти!

      Изтриване
  17. Абе ти друга работа нямаш ли си?:)
    Поне да раздаваше по парче някъде, че вече и без друго се чудя как намираш време за всички чудеса, които твориш. пак браво, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Уплътнявам нощите, Марти :)))
      И парчета раздавам, но си ми много далечко...

      Изтриване
  18. Бети, с всяко едно нещо, което правиш, надминаваш себе си!
    Най - големи и искрени адмирации за таланта ти! Много ме радваш и чак малко обезкуражаваш, че някога ще стигна до твоето ниво :)
    Поздрави и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, сърдечно благодаря! Да оставим нивата на радио Хоризонт :)

      Изтриване
    2. Нищо не оставям, стоя твърдо зад думите си! :))
      Поздрави, мила, и хубави почивни дни!

      Изтриване
  19. Thank youр Luiza, for your kind comments!
    And of course I would love to give you a piece of cake! Unfortunately for this cake I do not even have a picture of the piece

    ОтговорИзтриване
  20. Да расте здрава и безкрайно силно обичана малката Жаклин!Тортата е съвършена,Бети,както винаги си развила идеята си по най-прекрасен начин,с много усет към всеки елемент,а акцентът със спящите бебе и мече под листо е.....уникален!Сърдечни поздрави и хубави есенни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, сърдечно благодаря за пожеланията и хубавите думи!
      Поздрави!

      Изтриване
  21. Да е жива и здрава Жаклин, а ти, Бети бъди винаги вдъхновена и все така създавай красоти! Невероятна торта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, благодаря за милите думи и пожелания!
      Сърдечен поздрав!

      Изтриване
  22. Бети, Бети... Каква по-голяма радост от това да стоплиш нечие сърчице? Е, ти стопляш безброй сърца! Благодаря ти и аз!
    Да е здраво и щастливо малкото човече, а тортата е чудесна!
    Прегръдки и хубав уикенд. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери!
      Радостта да доставиш емоция, наистина е голяма.
      Прегръдки! <3

      Изтриване
  23. Beautiful cake

    Love Vikee
    www.slavetofashion9771.blogspot.com

    ОтговорИзтриване
  24. trimancheva@gmail.bgдекември 02, 2015

    А как се прави лимоновият крем, не го намирам в описанието...И, в случай че нямаме малини, ще се получи ли добре и без тях?

    ОтговорИзтриване
  25. Добавила съм линк към приготвянето на лимоновия крем. Ще се получи, разбира се няма да има малинов вкус.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни