Солени царевични кексчета.....или любимият ми малай
Имам една рецепта за малай, която много обичаме, става бързо и е много вкусна. Малаят е много сочен, с изявен вкус на царевичен грис. Много приятна закуска с чаша айрян или кисело мляко. Един ден реших да изпробвам новите си силиконови формички и изпекох част от малая в тях. Бях приятно изненадана и вече често пека от тези солени кексчета. По-долу съм отбелязала някои идеи и бележки, които може да погледнете и да ви бъдат полезни.
Много са подходящи и за пикник и за вземане в офиса или в училище.
Ето и моята рецепта:
Продукти:
* 4 яйца или 3 големи
* 11 с.л. пшенично брашно
* 7 с.л. царевичен грис
* 400-500 мл кисело мляко
* 3/4 ч.ч.олио (150 мл)
* 1 с.л. захар
* около 250-300 гр.натрошено саламурено сирене, за предпочитане домашно.
* 1 равна с.л. сода за хляб
Приготвяне:
1.Сипвате в купа гриса и брашното и размесвате.Правите нещо като кладенче и в него изсипвате половината кисело мляко, добявате содата и леко разбърквате да се "угаси"
2.В останалото мляко прибавяте яйцата и разбивате с вилица.Така имате 1 съд по-малко изцапан :).Добавяте сместта в купата и разбърквате докато се хомогенизира. Добавяте захарта и разбърквате. Олиото също се добавя с постоянно разбъркване.Бъркайки в кладенчето, постепенно увличате от брашняната смес. Накрая добавяте натрошеното сирене. Изсипвате в тавичка или в силиконови форми за мъфини.Ако печете в тавичка, намажете с малко олио или масло, за още по-лесно отделяне поръсете малко царевичен грис.С потупване, разпределете равномерно и махнете излишното количество. Ако печете в силиконови формички, не е необходимо никакво мазане.
3.Пече се в загрята фурна на 170 С, до приятен загар отгоре или до суха клечка .
4.След изваждане от фурната се поръсва с пудра захар и се нарязва на ромбове или квадрати.
Сервира се с айрян или вкусно кисело мляко.Може да се хапва и студен.
Преди да сложите да печете, може да поръсите със сусам, тиквени семки или други семена по ваш избор.
Тези са печени в хартиени капсули. За съжаление не съм направила снимка на това, колко от кексчето остава по капсулата.В същите капсули съм пекла други, сладки кексчета и са се отлепяли добре. Но е възможно, ако имате по-специални, от маслоустойчива хартия, може би няма да залепва тестото. ОТ горната снимка може да се използва идеята за поръска.
Перфектно отделяне от силиконовата капсула, няма дори и трошица полепнала ...а кексчето има съвършена форма.
Бележки и идеи:
-Пробвах в хартиени капсули, но тестото много залепва и не се отделят перфектно. В силиконовите не остава и троха, дори можете веднага да ги заредите с нова доза тесто. Ако нямате силиконови капсули за мъфини или предпочитате да нарежете на квадрати, дозата на рецептата е достатъчна за тавичката на фурната (30/40) Ние у дома обичаме малая по-тънко изпечен и тази доза на рецептата . Парченцата стават около 1,5-2,00 см дебели.
-Сиренето е по-добре да е по-едро натрошено за да се усеща, когато се яде. А домашното наистина придава някакъв особено автентичен вкус.
- Често сменям пропорциите на брашната, като слагам 7 с.л пшенично брашно и 11 с.л царевичен грис. Пробвала съм и в равни количества. Винаги е много вкусно.Зависи от вашия вкус.
-Понякога не слагам захар в тестото, а добавям нарязани маслини, сушени домати и мащерка, риган, босилек и малко градински чай.Няколко щипки смлян черен пипер също е много приятна добавка.
С маслини, мащерка и риган. Тези, последните, може да поднесете и с бира :)
Бети, това малай хич не ми е познато, но пък кексчетата изглеждат много вкусно. Наистина ме изкуши! Ще ми се сега да си хапна не едно, две ами няколко и то точно ей с тази чашка айрян!
ОтговорИзтриванеКате, винаги можеш да го забъркаш-лесно и бързо...
ИзтриванеЩе се радвам да ти харесат!
Бети, и на мен това название не ми е познато,
ОтговорИзтриванено това не пречи да ми харесат много!
Чудесна идея!
А силиконовите формички са чудесни и аз ги предпочитам!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани,благогдаря!
ИзтриванеМоже в другите части на България да е известно с друго име...Аз съм отраснала с такива закуски..
О, Бети много хубави малайчета си изпекла!
ОтговорИзтриванеКато прочетох малай в заглавието, веднага си помислих мамалига, но не знаех какво е точно. Явно някога съм го чула или чела, но е останал само спомен свързан с Румъния и царевица.
Всичките ти идеи ми допадат и следващият път, когато правя солен кекс ще е малай. Благодаря ти за идеята!
Хубава, уютна вечер!
Ирма, трогната съм от милите ти думи!
ИзтриванеДобруджа е била дълго под румънско владичество и е възможно от тяхната кухня да е взаимствано това тестено нещо, нещо като бъркана баница е, но заради царевичния грис е малай.И май наистина и самата дума е с такъв произход.Има приятен аромат и по-различен вкус.
По принцип малаят е румънско ястие, както и мамалигата. Дори малаят го водят румънска баница. Понеже съм от Добрич, а баба е живяла под румънско, това са любими мои храни от детството! Във формички за мъфини не съм опитвала, сега ще го направя. Благодаря за рецептата!
ИзтриванеБети, ще пробвам твоя изкушаващ и екзотично звучащ малай с царевичен грис, само кажи моля те коя марка такъв ползваш. Аз приготвям едни подобни, но само с бяло брашно по рецепта от друг блог и са наистина страхотна закуска, обикновено неделна в нашето семейство. Усмивки.
ОтговорИзтриванеСтефи,
Изтриванепо принцип е важно е да царевичен грис, а не брашно, по принцип има да се продава и царевично брашно.Използвам на IZZI, но мисля, че съм купувала и други видове.Предпочитам да е по-едър.
Ще се радвам да ти хареса!
Бети и на мен много ми харесаха кексчетата!
ОтговорИзтриванеИ аз, като Стефчето те моля да кажеш, какъв грис ползваш, защото при рецептите с царевично брашно е много важно.
Снимките са много хубави и весели!
Пожелавам ти чудесен ден!
Целувки*)
Кате,благодаря ти!
ИзтриванеIZZI, най-често използвам, достатъчно едър е и ароматен. С него правя и мамалига, или както италианците я наричат - полента.
Хубави събота и неделя!
Бети, чашката с джинджифиленото човече е страхотна!!! :) И кексчетата изглеждат вкусни, бих ги пробвала с повече царевично брашно за сметка на пшеничното :)
ОтговорИзтриване:)Чашката ми е подарък от племенницата ми. Като я видяла, пожелала майка й да я купи, з а да ми я подарят...Толкова много ме зарадва и с удоволствие я ползвам.
ИзтриванеМного са вкусни и с обратната пропорция.А домашното сирене придава невероятен допълнителен вкус и аромат.
Чудесни са! Скоро ще се пробват :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Лилия!
ИзтриванеНадявам се да ти харесат!
Страхотни кексчата, Бети! Идеални са за закуска, пък идеята ти за добавени маслини и сушени домати е прекрасна :)
ОтговорИзтриванеХубав петък!
Благодаря,Джинджър!
ИзтриванеПробвала съм различни варианти, но у дома май най-ги харесват обилно поръсени с пудра захар.Особено синът ми...:)
Определено ще ги пробвам, но без пудра захар, някак си не съм и фен :)
ИзтриванеПрегръдки :)
:) ами, ако не си падаш по смесените вкусове-сладко-солено...става и само със сиренце.Синът ми слага и в киселото мляко пудра захар и ръси всяка хапка допълнително...:)
ИзтриванеСладур :)
ИзтриванеАпетитни царевични кексчета! Със сиренце явно са много вкусни!
ОтговорИзтриванеЧудесно поднесени!
Приятен ден!
Благодаря ти,Тили!
ИзтриванеМного са вкуснички,наистина!
Страхотни са ти мъфинките,Бети!
ОтговорИзтриванеЩе взаимствам идеята,но в сладък вариант,че отдавна се каня да опитам нещо в съчетание с царевично брашно или грис.
Такива формички имам и аз от скоро :),купих ги от метро заедно с метална тавичка за мъфини.
Иначе други силиконови имам два вида и наскоро едни мъфини ми залепнаха в тях за първи път и бях много изненадана от факта.
Даваш чудесни идеи за солени съчетания,всички ми харесват,дори и така само със сиренце!
Стоят някак въздушни,но влажни.
Пожелавам хубав уикенд!
Роси, благодаря ти!
ИзтриванеМоите са от Кауфланд.И нищо не е залепнало в тях, досега...!:)
но ...не е късно.В хартиени обаче, остава голяма част от опеченото кексче.
Но имам опит с едни други силиконови , които са оформени като тавичка, с отделни гнезда. В тях изпекох едни ябълкови и ги вадих с лъжицата....И оттогава нито съм пекла в тях, нито съм правила ябълковите мъфини, от някакъв форум бяха...Може би зависи от качеството на силикона и...вероятно от рецептата също....
Наистина са влажни и сочни, особено топлички...:)
Хубави почивни дни и на теб, Роси!
Бети, чудесни идеи си представила:)
ОтговорИзтриванеМалай ми е една от любимите закуски, да не кажа, че го хапвам и за вечеря. :)
Аз го правя със същите съставки, като царевичното брашно при мен е в повече, но го и заливам:) От баба си така съм свикнала:)
Не съм се сетила да пробвам в силиконови формички, а имам такива подарък. Нито веднъж не съм пробвала да пека в такива - май е време да опитам в тях. Иначе си го правя в тавичка.
Ех, как ми се прияде пак:)
Дари,благодаря ти!
ИзтриванеЗнам и аз за заливката, но не си падам по нея и затова я пропускам винаги...
Опитай и ще останеш доволна.
Аз съм чувала за малай от баба ми, но тя го употребяваше със смисъл храна за прасетата :)) Ама, ако онзи малай е като твоя, то и аз ще си хапна с удоволствие от него! Чудесни малки кексчета, Бети!
ОтговорИзтриванеСлънчева неделя :)
Не знам, какво е имала предвид баба ти, Инче... Малая е много вкусен. А съм виждала бабите ми да хранят прасетата с попарена смляна царевица...
ИзтриванеБетинка - привлече цялото ми внимание :) Записвам си да ги направя за другата ни командировка. Имам питане - силиконовите форми ги слагаш в студена фурна или в предварително нагрята? Прегръдки!
ОтговорИзтриванеГаби, радвам се, че са ти харесали!Благодаря! В предварително нагрята фурна ги поставям.
Изтриванепрегръдки
Бети,
ОтговорИзтриванемного добре изглеждат и звучат примамливо.
И силиконови форми имам, какво още чакам????;)
Прегръдки!
Марти, надявам се да са ви харесали, ако вече си ги направила!
ИзтриванеИзвинявам се за късния отговор!
Хубав ден!
Бети, пак съм аз. Много ни харесаха твоите малайчета, тази сутрин ги приготвих. И студени са много вкусни, но бяха оцелели само няколко парчета та имаше борба за тях. Записвам си рецептата в тефтера, че нали ще съм бъдеща свекърва да има какво да завещая на снахата :)Много усмивки през новата седмица.
ОтговорИзтриванеСтефи, макар и със закъснение ти благодаря сърдечно за думите и оставения коментар!Много се радвам, че са ви харесали!
ИзтриванеХубав ден!
Estupenda receta me gusta,lindas fotos y saludables adornos,abrazos y abrazos
ОтговорИзтриванеMuchas gracias por las bonitas palabras!
ИзтриванеМного атрактивно изглеждат кексчетата, Бети!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки си направила!
Поздрави :)
Ели, сърдечно благодаря! ....Макар и със закъснение!
Изтриванеche buoni!!!!
ОтговорИзтриванеsandra
Grazie cuore!
ИзтриванеДобре, Бети, щом казваш бира - няма да спорим.
ОтговорИзтриванеМного апетитно изглеждат!
Чувала съм малай, но така и не съм се зачела. На мъфини обаче (и то със сирене) ми звучи направо примамливо.
Много хубаво декорирани твоите!
Поздрави и хубаво утре!
Пеп,благодаря ти, макар и със закъснение!
ИзтриванеНадявам се да ти допаднат, ако ги опиташ.А бирата- :) ..., ако ги сервирам като мезе.Обикновено обаче са закуска и вървят с айран.
Поздрави!
Fiquei com "água na boca" ao ver está DELÍCIA... Huuuuuummmmmm!!!!!
ОтговорИзтриванеReceita anotadíssima. Espero sua visita.
Beijos Márcia
http:/decolherpracolher.blogspot.com
ИзтриванеMárcia,
Obrigado por suas palavras!
спасибо за рецепт
ОтговорИзтриванеРада, что вам понравилось рецепт!
ИзтриванеБети, прекрасни са!Когато я прочетох за първи път нямах под ръка царевичен грис и приложих малко тактиката "изчисти хладилника" та сътворих една рецепта с наличните ми към момента продукти като сложих царевично брашно. Също съм много доволна от резултата. Сега обаче специално за тази твоя рецепта си купих грис и в събота ще я пробвам задължително. Ето и това, което аз спретнах, между другото оказа се доста универсална рецепта и подхожда с най-различни добавки вътре http://antoaneta77.blogspot.com/2012/10/blog-post_22.html#comment-form
ОтговорИзтриванеАни, благодаря ти за отзивите!
ИзтриванеРадвам се, че ти е допаднала рецептата!Имаш хубав блог!
Чудесни кексчета, станаха прекрасни! Благодаря за рецептата. Ще пробвам и разновидности.
ОтговорИзтриванеБети, това е чудесна идея! Толкова подробни обяснения си дала, че улесняваш всяко едно начинание! Обичам продукти с царевичен грис и ще ги направя в най-скоро време. И аз мисля че добре ще вървят с бира:)) Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеНели, надявам се да ти допаднат, а и скоро да можем да пийнем по биричка на открито :)
ОтговорИзтриванеТова е една непретенциозна рецепта. Няма начин да се сгреши.
Благодаря ти!
Чудесна идея! Както не съм закусвала... :-)Довечера ако имам време, ще я изпробвам.
ОтговорИзтриванеЛюбима закуска е на моето семейство, надявам се, да се хареса и на вас.:)
ИзтриванеЗдравей Бети,
ОтговорИзтриванеКоличеството олио не е ли много? Питам, защото на мен ми станаха много мазни....не че не се изядоха де :-)
Радвам се, че са ви харесали. Следващия път можете да сложите 100 мл олио или по-малко. И аз ще изпробвам с по-малко.
ИзтриванеЧудесно предложение и представяне, Бети! Ти си неизчерпаема - да си жива и здрава!:)
ОтговорИзтриванеЗапали ме и си купих силиконови формички - пекох едни сладки кексчета, страхотно сполучливи станаха. Сега мога да опитам и солени, но се питах дали може да сменя съставките - имам царевично брашно и пшеничен грис в момента
Марти, радвам се!
ИзтриванеВсъщност всяка рецепта за мъфини или къпкейкчета може да се опече на голям кекс или в плоска тава- като този малай, например.Но толкова по-забавно е да са на малки симпатични кексчета.
Мисля, че би се получило също вкусно с твоя вариант на продукти.
Не съм пробвала този вариант, но много често експериментирам със съотношението на грис и брашно.
Благодаря ви за страхотната рецепта и разясненията към нея! Получиха се страхотни кексчета! Днес с моя малчуган ще ги приготвяме за втори път :)
ОтговорИзтриванеМария, много се радвам, че са ви харесали тези кексчета, и че готвите с детето си! И на нас са ни любими!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че сподели!
Хубав ден!
Станаха страхотни мъфини,като се има напредвид,че съм супер боса на темата.Благодаря от сърце за споделената рецепта
ОтговорИзтриванеЗнаеш ли, много ме радваш! Благодаря ти! Едни такива думи правят денят ми хубав!
ИзтриванеЗдравей, Бети, искам да те попитам защо се използва царевичен грис, а не царевично брашно? В други рецепти имаше препоръки за използването на брашно. Купувам много хубаво, прясно, фино брашно от Одрин и мислех да използвам него.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Здравей, Креми! Заради текстурата. Приготвила съм с царевично брашно и оризов грис. Пак се получава много вкусно. Опитай с брашното, което имаш. Вероятно ще са малко различни, но пак вкусни.
Изтриване