Сладоледено парфе с бъз и ягоди - Ice cream parfait with strawberries and elderflower
Ароматът на цветовете бъз в съчетание с този на ягоди е вълшебен и неустоим. Аз ги преплетох
в едно леко като облак, сладоледено парфе. Блатовете са от шоколад. Получи се
един прекрасен десерт. Това е една от рецептите, които изпратих за конкурса " Пролетни десерти" на любимото ми списаниe BBC Good Food България. Много се зарадвах, когато разбрах, че печеля голямата награда.
Продукти:
За форма с
размери 7х24 см
* 150 г черен шоколад - 70% какао
* 50 г млечен шоколад
* 5 яйчни жълтъка
* 60 г фина захар(светло кафява)
* 100 мл сироп от бъз
* 600 мл сметана
* 100 г мармалад от ягоди и ревен
(или 400 г пресни ягоди, 50 г захар, сварени за 5 минути, пасирани и редуцирани
до 100 г )
* клончета
свежи цветове от бъз и пресни ягоди за декорация
1. Шоколадите се начупват на парченца и се стопяват на
водна баня с леко разбъркване.
2. Разстелете на хартия за печене стопения шоколад на правоъгълник с размер 24
х 42 см.
Загладете с шпатула . Докато шоколадът е още топъл с обратното на
лъжица оформете 6 правоъгълника със страна 7 см – това е късата страна на
формата ми. Охладете. Може да поставите и във фризера. Ще получите 6 шоколадови
блата със страни 24х7 см. Вие може да направите според вашата форма, важно е да изтъните максимално шоколада, за да може лесно да се реже впоследствие.
3.Междувременно поставете в огнеопорна купа жълтъците и
захарта. Загрейте сиропа от бъз. Разбийте жълтъците до бледожълт крем. Добавете
горещия сироп и продължете да разбивате. Прехвърлете в малка тенджерка и
бъркайте със силиконова лъжица докато сместта се сгъсти-5-6 минути. Охладете в
ледена баня.
4. Разбийте сметаната отначало на бавни, а после на бързи
обороти. Добавете към нея с непрекъснато разбиване охладената яйчната смес, а после
ягодовия мармалад или редукция, с което разполагате.
5. Покрийте дъното на формата с около 2 см слой от
парфето. Поставете един шоколадов блат, поставете още 2 см парфе, отново
шоколадов блат и така, докато привършите блатовете и сместа парфе.
Завършете с парфе. Поставете във фризера за 5-6 часа. За по-лесно изваждане може да облицовате формата със свежо фолио. Аз не го направих, но все пак успях да го извадя, с потапяне на формата в гореща вода. Препоръчвам използването на фолио.
6. Преди поднасяне извадете и оставете на стайна
температура за 15 минути. Обърнете и украсете с цветчета бъз и пресни ягоди. Режете с нож, потопен в гореща вода и подсушен.
Идея:
Може да направите десерта, като
обикновено парфе, без да замразявате. В този случай добавете към сместа
10 гр. стопен на водна баня желатин. Охладете в хладилник за 2-3 часа.
Сервирайте допълнително с ягодов сос.
Приказка! Какво друго да кажа - цветна, красива, ароматна, вълшебна приказка! Да ти е кеф да се потопиш в нея до безсъзнание. :)
ОтговорИзтриванеСтрахотно парфе, Бети! Поздравления и комплименти!
Прегръдки от мен!
Ирма, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеПрегръдки!
Поздрави за наградата и за поредната ти разкошотия!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дени!
ИзтриванеМного красиво, вкусно и без съмнение ще ме изстреля в облаците :) Отново ме плени, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря сърдечно, Снежи!
ИзтриванеUMMMMM que rico!!!!! Con lo que me gsutan los helados. Besitos canarios Bety.
ОтговорИзтриванеUmmmm que rico Bety!!!!! Con lo que me gustan los helados. Besitos canarios.
ОтговорИзтриванеThank you, Mary! And I'm also addicted!
ИзтриванеПрекрасно! Вълшебно!!! Поздравления за творчеството, Бети!!!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден с много усмивки! :)
Благодаря сърдечно, Хриси!
ИзтриванеDelicious !! Perfect for morning coffee
ОтговорИзтриванеGreetings!
Thank youq Ela!
ИзтриванеПрекрасно парфе, Бети! Направо не мога да преглъщам по-бързо! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Люси!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванечудесно е парфето, неустоими аромати и цветове.Чудни снимки и представяне.
Поздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеWow! Seems to be very delicious :)
ОтговорИзтриванеThank you, dear Marie!
ИзтриванеИ как няма да спечелиш най-голямата от най-най-големите награда....! Наистина страхотен десерт със страхотни продукти!
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Мария, много си мила, благодаря ти!
ИзтриванеEspectacular y seguro que delicioso!!!
ОтговорИзтриванеVicky, grateful for the compliment!
ИзтриванеНапълно заслужено си спечелила, Бети! Десертът ти е вкусен нежен полъх. :) Уханна вечер ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Гери!
ИзтриванеBeautiful post, really interesting...thx for sharing!
ОтговорИзтриванеThank you!
ИзтриванеЧестита награда,Бети!Несъмнено високо са оценили тази невероятна идея и красива презентация!Обожавам такива кремести десерти,твоят е отново уникално съблазнителен!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря мила Роси! Радва се, че и на теб ти допада!
ИзтриванеСърдечни прегръдки!
Felicidades por ese premio, te lo mereces , no me extraña que te lo dieran por que el helado tiene que estar delicioso y una presentación como siempre estupenda.
ОтговорИзтриванеBesos
Estimado Rosss, muchas gracias por su amable comentario!
ИзтриванеAbrazos!
Felicidades por el premio , un postre delicioso y muy bien explicado. Las fotos tambien
ОтговорИзтриванеson una maravilla.
Gracias por compartirlo.
Saludos
Gracias por tu comentario preciosa usted!
ИзтриванеThank you for your lovely comment!
WOW!!!
ОтговорИзтриванеThe cake looks yummy!
would you like to follow each other? If you follow me,
I will follow you back after it.
The cake looks yummy!
ОтговорИзтриванеI want to try it.
would you like to follow each other? If you follow me,
I will follow you back after it.
www.tomntins.com
how delicious , I love strawberries !
ОтговорИзтриванеhttp://mosaictrends.blogspot.com/
Спасибо, Наталия!
ИзтриванеБети, много се радвам че си победител в конкурса на списаниe BBC Good Food България!! Ти заслужаваш голямата награда и не само за тази рецепта - при теб всички са за голяма награда!!
ОтговорИзтриванеПрекрасно и неустоимо изглежда този десерт, снимките са невероятно красиви (като всички, които ни представяш)!!
Прегръдка, миличка и прекрасен ден!!
Руми, толкова мил коментар, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеТопла прегръдка!
Прелестно ледено удоволствие! Неустоимо изкушение! Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Кате!
ИзтриванеHolaaa Bety, aquí estoy, encantadísima de llegar aquí, tus recetas me parecen de lo más original y la fotografía, ESPECTACULAR!!
ОтговорИзтриванеMe emociona que hayas encontrado mi blog y te gusten mis cositas, yo desde luego, súper contenta de poder disfrutar desde ahora de tus exquisitas recetas de las que tomaré buena nota!!
Ya me hice tu seguidora y no me perderé nada!!
Un beso grandeee,
Menchu
Un Pedacito de Luna
Thank you dear Carmen, for your lovely comment!
ИзтриванеЧестито, Бети! Така се радвам за това, че си спечелила голямата награда в конкурса!
ОтговорИзтриванеЗа сетен път искам да изкажа възхищението си от това, което приготвяш и представяш в блога си. Има нещо в цветовете, на които залагаш, което ме докосва винаги, когато видя твое произведение. Естетиката на твоите кулинарни творби е толкова естествена и близка до природата. Може би това е тайната?
Поздрави, Ани
Ани, не знам какво да кажа, на топлите ти думи...Явно сме на една вълна, щом усещаш, това което влагам в това, което правя. Радвам се много, че ти допадат моите предложения и снимки. Обичам природата, наистина много я обичам!
ИзтриванеСърдечни поздрави!
Вкусно!!!!! Such lovely pictures!!!!
ОтговорИзтриванеhttp://fairyland111.blogspot.com/
Спасибо, Оксана!
ИзтриванеКулинарните вълшебства при теб не спират, Бети,
ОтговорИзтриваневпечатляващо, неустоимо изкушение с много аромат, вкус и финес!
Благодаря за удоволствието, поздрави и вдъхновени летни дни!
Благодаря ти, Дианка!Много мил комплимент!
ИзтриванеДано голямата награда е толкова голяма колкото това което ни представяш Бети!
ОтговорИзтриванеСписанието по обясними причини не мога да го имам, но за това пък се насладих на прекрасните ти снимки с още по-прекрасното сладоледено предложение!
Удоволствие е за мен да надникна при теб :) Винаги научавам нещо ново.
Поздрави и слънчеви вдъхновения!
Благодаря ти, Дани! Наградата е страхотна, наистина!
ИзтриванеНе знам какво научи този път, но много се радвам, че тук ти харесва и винаги ми е приятно, когато прочета твой коментар!
OMG I need a big slice of that!
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr
Thank you! Have some!
ИзтриванеBety, this dessert looks so good, and these pictures should be in a magazine......amazing!
ОтговорИзтриванеHave a great week.
~Sheri
Thank you, Sheryi In case they are really in a magazine!
ОтговорИзтриванеНаправо се покапах при вида на тези снимки! Прелест!
ОтговорИзтриванеНаистина беше много вкусно и нежно на вкус! Благодаря ти!
Изтриване