Амарети - Amaretti
Италианската кухня е популярна с не малко ястия и специалитети, също и сладкиши. Едни от тях са и вкусните бадемови бисквити- амарети -Biscotto amaretto- Amaretti. Родени през Средновековието към края на XIII - и век, първо разпространени в арабския свят, а по-късно, през Възраждането и в Европа.
Терминът Amaretto принципно се отнася за вид сладкиши, направени с бадемова паста, направена от яйчен белтък, захар, сладки и горчиви бадеми и кайсиеви ядки.
Според Уикипедия има два вида:
Amaretto di Saronno или Amaretto secco - сухи и ронливи. Вероятно измислени в Сицилия или средиземноморските арабски страни, с цел по-голяма издържливост.
Amaretto di Sassello - меки, приличащи по-скоро на марципан.
И двата вида са със закръглена форма и напукана повърхност.
Би могло да се сравнят с ореховките, които повечето хора познават и обичат. Опитвала съм меки и твърди амарети и като текстура и вкус ги оприличих на ореховките. Съставките им са същите, като вместо орехи са направени с бадеми. Разбира се за крайния вкус имат значение, толкова много неща - пропорциите на продуктите, големината на ядките, количеството белтъци, видът захар, начинът на оформяне на сладките, температурата и продължителността на печене. Също като при ореховките.
Тези амарети приготвих по една от рецептите за ореховки, които сме приготвяли у дома. С малко по-различни пропорции, защото тях пък ги обичаме меки и дъвчащи. А вие приготвяли ли сте амарети?
Продукти:
за 21-22 бисквити
* 150 г смлени обелени бадеми***
* 50 г смлени обелени кайсиеви ядки
* 2 белтъка
* 1/2 ч.л. лимонов сок или оцет
* 1/2 ч.л. бадемов екстракт
* 80 г фина кафява захар
*** Аз използвах остатъците от пресяване на бадемово брашно, с което съм приготвяла макарони. Винаги, когато приготвям макарони събирам по-едрите частици след пресяването в плик с цип и съхранявам във фризера. Ползвам за крекери, блатове за тарти или кишове, или както в случая за амарети.
**** Ако имате възможност да сложите няколко горчиви бадема, направете го. Аз нямах и сложих бадемов екстракт, който има много приятен аромат, но не придаде този нюанс, във вкуса, който придават няколко горчиви бадема.
Приготвяне:
1. Фурната се загрява на 150 С.
2. Смлените бадеми и кайсиеви ядки се объркват с половината захар. Оставете настрани.
3. В голяма купа се разбиват двата белтъка с лимоновия сок или оцет. Добавям за да разбия по-бързо на сняг. Добавя се втората половина захар и сместа се разбива на твърди връхчета.
4. Добавят се смлените ядки и сместа се разбърква с шпатула, докато сместа стане еднородна.
5. С лъжица за сладолед- най-малкия размер, който имам направих 21 топки. Моите станаха рошавички. Не е необходимо да поставяте на голямо разстояние. Може да използвате и две чаени лъжици и да оформите еднакви и по-гладки бисквити. За по-малки бисквити може да се използва и лъжичката за коктейлни топчета. В този случай намалете времето за печене.
6. Поставете във фурната и печете 15 минути. При тази температура, без обдухване бисквитите са леко порозовели. Изключете и оставете поне 1 час във фурната. По-този начин бисквитите допълнително се изсушават и стават с по-хрупкава текстура. До сутринта са напълно сухи и хрупкави. Ако искате да направите с по-мека сърцевина, охладете веднага след печенето, и приберете в кутия. Трайността на меките е по-малка.
Амаретите се използват в много сладкиши - за пълнене на праскови, добавяне към тирамису, кремове, сладоледи. Добре е човек да ги има подръка. Аз винаги гледам да имам и този път реших да ги споделя с вас. Следващия път ще ви покажа, къде използвах аз.
.
So good!
ОтговорИзтриванеlook delicious
ОтговорИзтриванеhttp://zielonoma.blogspot.it/2015/06/kolorowe-lato.html
Thank you!
Изтриване¡¡Hola Bety!! ¡¡Te han quedado perfectos!! Me encantan las galletas que llevan almendras y las tuyas se ven de lo más tentadoras. Besitos.
ОтговорИзтриванеEstoy muy contento de que te gusta!
ИзтриванеThank you Isabel!
delicious photo !
ОтговорИзтриванеhttp://www.mosaictrends.com/
Thank you Natali!
ИзтриванеNice review - very helpful!
ОтговорИзтриванеThanks!
ИзтриванеБети, тези амаретки и топка семифредо са просто чудесен завършек на лятна вечеря. :)
ОтговорИзтриванеИзглеждат страхотно, страшно апетитни!
Поздрави. :)
Гери, наистина са вкусна поръска към сладолед! Благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеI love these cookies for morning coffee !!
ОтговорИзтриванеGreetings
Ela, thank you!
ИзтриванеMmmm delicious. Another recipe added to my list and thanks for sharing!
ОтговорИзтриванеEstoy muy contento de que te gusta!
ИзтриванеGracias por tu comentario corazón!
Dear Bety, I just wanted to tell you that I loved your comment on my story today. It was actually my favorite, and Yes, there are still so many good people in the world. Let us always remember that. These amaretto cookies look scrumptious, and I wish I had one to go with my coffee right now. You know, Nel had an amaretto cake for her wedding, and another cake in red velvet.
ОтговорИзтриванеWishing you a lovely weekend, Bety.
~Sheri
Oh, it sounds very tasty - amaretto cake! I have not done before and you give me an idea to think about such a cake! I know red velvet cake, I've done a few times and I like its texture and taste.
ИзтриванеThank you, Sherri!
Tiene que estar muy bueno.
ОтговорИзтриванеBesos
Thank you so much Rosss!
ИзтриванеПрелестни са, Бети. Тези малки бижута са очарователни! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Кате!
ИзтриванеАх колко ароматно! Като го гледам и ми хрупат сладко сладко!
ОтговорИзтриванеМного ни харесват и на нас Лучия!
ИзтриванеБлагодаря ти!
It looks so delicious! Thanks for sharing))
ОтговорИзтриванеhttp://fairyland111.blogspot.com/
Thank you, Oksana!
ИзтриванеСнимките са повече от великолепни, толкова топли! Много пъти съм мислила да да направя амарети, имам интересна рецепта, но така и не съм стигала до нея, както казваш хубаво е да имаш под ръка, ще те послушам! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Павлинка!
ИзтриванеЩе очаквам впечатленията ти от твоята рецепта. Аз ще опитам следващия път да направя само с кайсиеви ядки. Предполагам, че ще са още по-вкусни.
Отново нещо интересно ухае при теб,Бети,както винаги си оригинална в предложенията си към нас!Обичам този аромат,сигурно са станали върховни!Прекрасна седмица!
ОтговорИзтриванеРоси, много се радвам, че ти харесват! Благодаря ти сърдечно!
ОтговорИзтриванеОще една чудесна рецепта и много красиво представена. Чак тук ми замириса на тази красоти :)
ОтговорИзтриванеДействително са много вкусни и ароматни. Тия дни пак пекох...много бързо свършват :)
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванеПомогнете моля да направя амарети, по-плоски от Вашите, но меки.Направих едни, но станаха твърдички и като че не ми ухаеха на бадеми /правих с бадемово брашно /1.5 чаши,белтъци-3 бр. чаша пудра и амарето /Много исках да са като ореховките, но с бадеми и да са мекички..Благодаря Ви предварително.Пекох при 170гр.
Опитай с по-кратко печене. Или с печене на ниска температура -110-120 С - докато се засушат при докосване да не лепнат.
ИзтриванеПропуснах да напиша името си.
ОтговорИзтриванеРумяна
Пак отново съм аз, търсих в блога Ви как да търся определена рецепта,спомням си правих нещо мандариново с бадеми от Вас, но няма такава опция, всичките години ли да преобърна.А като видях какви коледни неща сте правили, да се побъркаш.Има ли начин някаква систематизирана информация на съдържанието да има.Извинете,но мисля че ще бъде по-удобно.
ОтговорИзтриванеРумяна, благодаря за мнението.
ИзтриванеТази платформа предлага търсене по тагове. Най-долу, подредени са по азбучен ред. Когато кликнеш на избраната дума - продукти или изделие ще можеш да разгледаш последователно всички рецепти с този таг. Зарежда се една публикация и в края и "прелистваш" на следващата публикация.
Друг начин за търсене е да попълниш полето най-долу - търсене в този блог.
Относно мандарини и бадеми - имам много комбинации на портокали с бадеми.
Друг начин, който и на мен би ми харесал много повече е да платя на програмист, който да направи падащо меню с класификация на всичко. Някой ден и това ще стане.
Благодаря Ви, сега видях долу всичко,защо съм търсила по-горе иди че разбери.Моля да ме извините.Есенната торта с макароните отгоре ме зашемети.Поздравления!
ОтговорИзтриванеРумяна
Здравей, Бети, откъде да намеря бадемов екстракт? Само онлайн ли се поръчва?
ОтговорИзтриванеВесели празници! :)
За съжаление там, откъдето поръчват няма. Опитай с бадемовото есенция на Йоткер.
Изтриване