събота, 6 юни 2015 г.

Зелено ризото с грах и аспержи - Green Risotto with Peas, Asparagus and Spinach



 Освен различни сладоледи и студени смутита, с които започваме от сутринта, освежаваме се с тях на обяд и по някое време след обяд, не пропускаме, разбира се и вечерта .... Случва се, разбира се да хапнем и нещо топло. Някоя супа, или нещо друго бързо като това ризото. Приготвих с аспержи, защото обичам нежния им вкус, но когато няма, заменям с броколи или просто слагам повече грах или спанак.

 

Продукти:

* 250 г аспержи
* 100 г спанак-бейби
* 200 г грах, пресен или замразен
* 150 мл вода или бульон
* 1 лук - ситно нарязан
* 2-3 счукани скилидки чесън
* 4 с.л. олио/зехтин
* 1 с.л. масло
* 350 г ориз арборио или друг объл за ризото
* 150 мл бяло вино
* 850 мл вода или зеленчуков бульон
* сол, ако не ползвате бульон, в който има сол

Допълнително:

* пармезан
* 1 с.л. масло
* прясно смлян черен пипер
* листенца от ядливи цветя



Приготвяне:

1. Кипнете 150 мл вода или бульон.Поставете стъблата на аспержите, спанака и 100 г от граха. Гответе 4-5 минути. Пюрирайте с пасатор или в блендер. Оставете настрани.

2. В средно голяма тенджера запържете лука и чесъна докато омекнат. Добре е да останат светли, не препържвайте до покафеняване. Добавете ориза, разбъркайте докато зрънцата побелеят, но не повече. Налейте половината от виното и разбъркайте докато се поеме от ориза. Добавете останалата  част и отново разбърквайте до поемането му от ориза. Добавете на няколко пъти горещата вода или бульон, като отново разбърквате.  Посолете. Оризът не трябва да се разварява, зрънцата трябва да запазят форма и да са леко твърди.

3. Междувременно в друга малка тенджера бланширайте връхчетата от аспержи и останалите 100 г грах за около 4-5  минути.Отцедете.

4. Към ориза добавете зеленото пюре, бланшираните връхчета аспержи и грах, 1 с.л. масло, черния пипер и около 2 с.л. ситно смлян пармезан. Разбъркайте добре.

5. Сервирайте в топли чинии, като поръсите пармезан и листенца от цветовете.




За около 30 минути ще имате вкусно ризото. Изборът на ориз има значение за вкуса и текстурата на ястието. Ако намерите арборио, ще имате перфектен резултат.
Вероятно имате сладолед във фризера..., ако нямате - някои идеи може да намерите тук.
Аз отивам да си сложа няколко топки  от едно много освежаващо сорбе, което съвсем скоро ще ви покажа.


21 коментара:

  1. This dish looks great and certainly tastes perfectly ! It is great to eat decoration !
    Have a happy weekend !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Oesr Ela!
      Thank you for your lovely comment! Yes and decoration of edible flowers.

      Изтриване
  2. Wow this looks delicious.Thanks for sharing the receipe

    ОтговорИзтриване
  3. Un risotto con espárragos seguramente que tiene que estar muy suave de comer, me gusta la receta.
    Besos

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. There really is a gentle taste! I would love to try, Rosss!
      Thank you!

      Изтриване
  4. Yum!

    http://whiteshirtchic.blogspot.co.uk/

    ОтговорИзтриване
  5. Листенцата от цветове пропускам, но подобно зелено ризото обожавам :) с тази разлика че го хапвам за обяд а не за вечеря.
    Чакам да видя свежото сорбе!
    Поздрав с усмивка Бети :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трудно се събираме за обяд, Дани и затова на вечеря..:)
      Скоро Дани, ще има и сорбе.
      Благодаря ти, за усмивката!

      Изтриване
  6. Бети,перфектно ризото,много,много ми харесва предложението ти и съчетанието от зелени добавки!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, много се радвам, че ти допада ястието ми и че остави този мил коментар!
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  7. Sou fã de aspargo , mas aqui é muito caro ,por isso só de vez emn quando!
    obrigada pelo carinho!


    boa semana bj

    ОтговорИзтриване
  8. Beautiful post, really interesting...thx for sharing! It looks so delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  9. Уау, красота! Поредната ти цветна приказка. Рисуваш картини в кухнята, Бети, вълшебница си! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, сърдечно благодаря за хубавите ти думи!

      Изтриване
  10. Bety, I've heard of Risotto, but have never tried it before. This looks yummy. :~) I love asparagus too. Oh, you are such a good cook, my friend.

    ~Sheri

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. t is a pity that you're so far away. I'd love you cooked something. But I'm sure that you can prepare. I love risotto, most with mushrooms!
      Thank you so much!

      Изтриване