Маслени соленки с мащерка и орехи - Salted Shortbread with Thyme and Walnuts
Обичам да пътувам и тия дни, за мое удоволствие, ми се случва често. Наслаждавам се на невероятни цветни гледки - различните нюанси на зелено на житните ниви, което с всеки изминал ден преминава в златисто, Има цели полета, от алено червени макове, дори от разстояние мога да усетя копринената им мекота, милиони листенца, потрепват от докосването на вятъра...
Пътят ми минава край разцъфващите лавандули...
Но истински възторг и невероятно чувство на радост ме завладя при гледката на едни меки, приласкаващи, розово-лилави туфи от някакви треви. Не можех да не спра и да ги снимам.
И от по-близо ...
Удивителна красота от безброй малки цветчета....
За съжаление снимките не са толкова изразителни, не могат да уловят омайния меден аромат, но все пак се надявам да добиете представа. Докато вървях, устремена към тази приласкаваща лилава мекота, усетих друг опияняващ аромат - на мащерка. Разбира се набрах си от нея, малко преди да завали.
А когато завали ми става бисквитено. Нямах търпение да се прибера и да приготвя нещо с мащерката, която набрах. Върнах се прегладняла у дома, с вече оформена идея какво точно ще приготвя.
Продукти:
* 200 г масло на стайна температура
* 50 г настърган пармезан
* 1 ч.л. сол
* 1 ч.л. бакпулвер
* 1 с.л. настъргана кора от лимон
* 1 с.л. стно накълцани листенца и цветчета от прясна мащерка
* 1/2 ч.ч смлени орехи - около 70 г
* 1/2 ч ч ситен царевичен грис -45 г
* 1/2 ч.ч. царевично брашно -30 г
* 1/2 ч.ч. брашно от лимец - 60 г
* 1 ч.ч пълнозърнесто брашно - 110 г
* 1/2 ч.ч царевично нишесте -50 г
Приготвяне:
В купата с маслото добавете солта, мащерката, бакпулвера, нишестето и разбийте добре. Около минута две. Добавете царевичния грис, смлените орехи, пармезана и отново разбийте, колкото да смесите. Добавете брашната. Получава се ронливо, но влажно тесто. Обединете и охладете за половин час.Загрейте фурната на 170 С. Разточете на набрашнена повърхност с височина около 5-6 мм .
Поставете в тава, покрита с хартия и печете около 15 минути - до приятно порозовяване. Извадете с шпатула и охладете напълно преди ядене.
Изваждайте тестото на порции и отново прибирайте в хладилника остатъка. По-лесно се работи с твърдото тесто и не е необходимо прибавянето на допълнително количество брашно. Също така преди разточване, поставях върху тестото пластично фолио.
Затова смених големината, така че всяка бисквита да е една хапка или максимум две. Мисля, че тестото може да се замеси и с едно яйце, което няма да повлияе на целия вкус и текстура, но няма да е толкова ронлива цялата бисквита.
И само поръсени със сол.
Желая ви слънчев и много приятен уикенд. Насладете се на ароматите на лятото. И направете тези бисквитки за вашата разходка.
The cookies look delicious! Cheese, thyme, walnuts - great.
ОтговорИзтриванеBeautiful pictures of flowers.
Thank you, Julia!
ИзтриванеSo nhammyyy!!!
ОтговорИзтриванеkiss
food&emotions
http://fefoodemotions.blogspot.pt
Бети,
ОтговорИзтриванепрекрасни са станали соленките, ароматът на мащерка и орехи е невероятен.Не преставам да се удивлявам на чудесната презентация и снимки на всички твои публикации.Чудни, чудни снимки ! Имам въпрос за билката киселиче / от друга твоя публикация / - от къде я събираш, има ли я по нашия край и в коя част точно ? По влажни или по сухи места ?
Поздрави !
Ели, радвам се, че ти харесват.
ИзтриванеКиселичето се среща навсякъде, като плевел е. Когато е на силно слънце, листенцата му добиват вишнево оцветяване. При нас се среща цъфтящо в жълто. Аз и сега намирам в саксиите си от него. Расте като тученицата и по ъглите на къщите. Със сигурност е популярно в Добруджа. Листенцата му са доста кисели. Ще снимам в градината следващия път.
Страхотни ,уханни бисквитки,Бети и много зареждащи с настроение кадри!Ведър петък!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Роси!
ИзтриванеБети, много зареждащи снимки!
ОтговорИзтриванеА как ухаят...
Прекрасно предложение!
Хубав уикенд!
Дани, благодаря ти за милите думи!
ИзтриванеIt looks so delicious!
ОтговорИзтриванеThank you!
ИзтриванеЧудни са, Бети! Ароматът им дойде до тук чак. :)
ОтговорИзтриванеХубави, цветни и ароматни летни дни от мен!
Прегръдка!
Благодаря Ирма!
ИзтриванеЧудесни са - не само за разходка, а за всичко. :) И в двата варианта.
ОтговорИзтриванеА за мащерката... Имам точно такава, от полето набрана, но вече суха. И наскоро разбрах, че цъфтящата мащерка всъщност не е за готвене, а за чай. Е, аз и си готвя с нея... ;)
Усмивки, Бети!
Да ти призная, почти сама си ги изядох и то толкова бързо...Пробвах ту едните, ту другите. Не виждам причина да не се използва за готвене, когато е цъфнала. А за чай се събира, когато е разцъфнала.
ИзтриванеПрегръдки, Гери!
Прелестна приказка с багри, а и соленките са толкова примамливи! Хубави почивни дни, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Игличе!
ИзтриванеСтавало и бисквитено на Бети. Ама такава си сладурана! Прекрасни снимки и чудни бисквитки. Много ще се харесат и на сина ми, и на компанията любители на вкусната храна. Непременно ще ги направя, но ще ми позволиш да пропусна някои видове брашно. Супер са!
ОтговорИзтриванеЙоли, радвам се, че ти харесват! Ще ми е интересна твоята комбинация от брашна.
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
What a great collection of pictures! Kisses dear, have a good evening! xo
ОтговорИзтриванеDespués del paseo por esos campos tan floridos y con las imágenes tan preciosas que has hecho, ya me doy por satisfecha por recrear la vista, pero claro según voy avanzando por tu pagina se me va haciendo agua la boca y me imagino esas galletas en el desayuno de mañana y no se si poder aguantar muchos días antes de hacerlas, que buena pinta que tienen¡¡¡ Betty
ОтговорИзтриванеUn beso enorme
Very nice comment, Ross! Thank you!
ИзтриванеBeautiful pictures
ОтговорИзтриванеLove Vikee
www.slavetofashion9771.blogspot.com
Thank you Vikee!
Изтриванеdelicious ^_^
ОтговорИзтриванеhttp://sweetymakeupcandy.blogspot.it/
Thank you, dear!
ИзтриванеКрасиво и вкусно с вами. Я посылаю улыбки :))
ОтговорИзтриванеThank you Anthony!Hugs!
ИзтриванеПрекрасни бисквити, прелестни снимки и омайни аромати! Приказна публикация! Поздрави, Бети!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеАроматно, красиво, много цветно, вкусно - както винаги при теб, Бети!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Тилия, сърдечно благодаря!
ИзтриванеЧудесни бисквити, Бети! Идеални за дребна закусчица! А тревите, които си снимала са толкова красиви!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Лучия!
ИзтриванеНаистина са чудесни и бързо свършват.