Хляб от семена и ядки- без брашно - Seed and Nut Bread - without flour
Какво ще стане, ако към тези съставки добавя малко :
семена, всъщност още - някакви по-големи;
овесени ядки за плътност и задържане на влагата, а и защото обожаваме печива с овесени ядки;
орехи, защото са ми любими в хлябове и
розмарин, защото идеално си подхождат, и вместо крекери
изпека нещо като хляб? Този въпрос си зададох преди няколко дни и всички отговори бяха вкусни и одобрени.
Получи се чудесен хляб, без брашно, без набухвател, различен. Засищащ, уханен и вкусен, с крехка, но все пак стабилна текстура. След няколкократни опита стигнах до рецептата, която ви предлагам. Установих, че ако слънчогледовите и тиквените семена, и орехите се запекат за кратко, хлябът става по-ароматен и по-вкусен. И понеже съм любител на печените филийки, след нарязване също запекох филийките в тостер. Препоръчвам.
Филийките са подходящи за намазване с лютеница, айвар, разядки, обикновено масло, пастети, хумус, сладка и мармалади, масло от авокадо и поръсени с листни зеленчуци, или каквото обичате.
Всички "опити" в постигането на оптимален вариант на хляба бяха посрещнати у дома и не само с възторжено одобрение. У дома обичаме вкуса на овесени ядки в печива, десерти, напитки, закуски и дори кюфтета и в този хляб, овесените ядки съчетани с орехи и семена придават чудесен вкус.
Отговори на въпросите, които задавате в Инстаграм и Фб:
Този хляб, въпреки многото семена и ядки, е щадящ за червата и лесен за смилане.
Накисването активира ензим, който „отключва“, активизира полезните хранителни вещества в храната и ги прави по-лесни за усвояване от тялото.
Накисването кара лененото семе, семената от чиа и люспите от псилиум да свържат всички съставки заедно.
Псилиумът е не само "спойка" и НЕ МОЖЕ да се замени. Вече се предлага в много магазини на здравословните щандове, може да се поръча и онлайн в България. Съдейства за намаляване на нивата на холестерола, подпомага храносмилането и загубата на тегло.
Може да замените видовете ядки, като спазите съотношението.
За още по-здравословен вариант, може да накиснете предварително ядките и да ги изплакнете. По този начин ще премахнете инхибиторите.
Хляб от семена и ядки- без брашно - Seed and Nut Bread - without flour
250 г овесени ядки
150 г белени слънчогледови семена
80 г тиквени семки
120 г орехови ядки
100 г ленено семе
50 г чия
20 г псилиум
10 г сол- фина морска, нерафинирана
1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин- за деликатен аромат или 2 с.л. за наситен аромат
40 г кокосов нектар или кленов сироп
50 г олио
600 г вода
Начин на приготвяне:
1. Запечете в тиган или тава във фурната слънчогледовите и тиквени семена, и ореховите ядки-колкото да отпуснат приятен аромат. Оставете да се охладят.
120 г орехови ядки
100 г ленено семе
50 г чия
20 г псилиум
10 г сол- фина морска, нерафинирана
1 с.л. ситно нарязан пресен розмарин- за деликатен аромат или 2 с.л. за наситен аромат
40 г кокосов нектар или кленов сироп
50 г олио
600 г вода
Начин на приготвяне:
1. Запечете в тиган или тава във фурната слънчогледовите и тиквени семена, и ореховите ядки-колкото да отпуснат приятен аромат. Оставете да се охладят.
150 г белени слънчогледови семена
2. В голяма купа смесете добре всички сухи продукти, включително семената и ядките.
3. В подходящ съд разбъркайте течните съставки- вода, олио, кленов сироп . Добавете ги към сухите и разбъркайте добре. Изсипете сместа в намазана с олио или кокосово масло форма. Притиснете и загладете добре . Покрийте формата със свежо фолио и приберете в хладилника за 5-12 часа.
5. Загрейте фурната на 200 С. Печете около час - час и двайсет минути. Последните 20 минути може да извадите от формата и да обърнете върху решетката. Готов е, когато при почукване издава кух звук.
6. Извадете от фурната и оставете за 10-15 минути леко да се охлади. Обърнете хляба върху решетка и охладете напълно. Ако сте го пекли последните 20 минути без формата, го поставете направо върху решетка за охлаждане. Непременно охладете преди рязане.
7. Режете хляба напълно изстинал с нож за хляб или много остър нож, филии с дебелина около сантиметър. Във всички случай дебелината да е над 0,5 см.
80 г тиквени семки
120 г орехови ядки
120 г орехови ядки
2. В голяма купа смесете добре всички сухи продукти, включително семената и ядките.
250 г овесени ядки
150 г белени слънчогледови семена
150 г белени слънчогледови семена
80 г тиквени семки
120 г орехови ядки
100 г ленено семе
50 г чия
20 г псилиум
10 г сол- фина морска, нерафинирана
1 с.л. ситно нарязан розмарин
120 г орехови ядки
100 г ленено семе
50 г чия
20 г псилиум
10 г сол- фина морска, нерафинирана
1 с.л. ситно нарязан розмарин
3. В подходящ съд разбъркайте течните съставки- вода, олио, кленов сироп . Добавете ги към сухите и разбъркайте добре. Изсипете сместа в намазана с олио или кокосово масло форма. Притиснете и загладете добре . Покрийте формата със свежо фолио и приберете в хладилника за 5-12 часа.
40 г кленов сироп
50 г олио
600 г вода
50 г олио
600 г вода
4. Извадете от хладилника за час на стайна температура.
5. Загрейте фурната на 200 С. Печете около час - час и двайсет минути. Последните 20 минути може да извадите от формата и да обърнете върху решетката. Готов е, когато при почукване издава кух звук.
6. Извадете от фурната и оставете за 10-15 минути леко да се охлади. Обърнете хляба върху решетка и охладете напълно. Ако сте го пекли последните 20 минути без формата, го поставете направо върху решетка за охлаждане. Непременно охладете преди рязане.
7. Режете хляба напълно изстинал с нож за хляб или много остър нож, филии с дебелина около сантиметър. Във всички случай дебелината да е над 0,5 см.
Опитах този хляб. Наистина вкусен!Да не говорим колко е здравословен!Бети, радвам се, че те познавам и често ме правиш дегустатор на творческите си решения. Успех и занапред на кулинарния ти блог!
ОтговорИзтриване:) Радвам се! Винаги се радвам на дегустаторите! Благодаря, Сийче!
ИзтриванеЗдравейте! С какво може да се замени псилиума (примерно пектин0 или да се пропусне? Каква е неговата роля в рецептата? Като алтернатива на кленовия сироп би ли могло да се използва течен мед? Благодаря! Тина
ОтговорИзтриванеБих пробвала да заменя с пектин, защото има сходни свойства и ефект. Ролята, е да обединява съставките и да задържа влагата, освен това доставя фибри и действа благоприятно на храносмилателната система. Продава се в магазините за здравословни храни. Лесно е да се открие и онлайн.
ИзтриванеКленовият сироп може да се замени с мед, трябва да се разтвори добре във водата.
Бети,
ОтговорИзтриванеще пробвам твоя хляб въпреки,че преди години съм правила подобни.Днес ползвам само суров хляб от кълнове.Но ще го направя за семейството.Чудесен е станал.Изглежда превъзходно.
Поздрави и лека почивка !
здравейте ЕЛЕНА, а как правите хляба от сурови кълнове? благодаря предварително
ИзтриванеПокълвам зърната като ги заливам с вода за 12 часа и ги промивам сутрин и вечер в цедка за да покълнат.Смилам в месомелачка или чопър и формовам като хляб.Може да се ползват и подправки по избор.
Изтриване