Масло с левурда/мечи лук/див чесън






🌿 Пристрастяващо вкусно: масло от див чесън (левурда) 🌿

Това масло от див чесън е направо магия в бурканче! Пълно е с пролетен вкус, ухае свежо и става страхотно на абсолютно всичко-на препечена филийка, върху печени картофи или разбъркано в зеленчукова супа, паста, в ризото, в сотирани гъби и още с какво ли не. 


 Ако имаш количества левурда и търсиш още рецепти, виж какво съм приготвяла аз:

Крем супа от левурда

Солени кексчета с билки и пармезан

Пролетна торта с левурда

Бъркана баница с коприва, мечи лук и брашно от лимец

Тарт с грах и аспержи

Запеканка с грис, левурда и бели аспержи


Най-хубавото! Сезонът е кратък, но ако го замразиш, ще си го имаш под ръка и през лятото. Аз всяка година правя поне няколко дози – просто не мога без него! 

🧈 Какво ти трябва:

Масло – избери хубаво, качествено масло. Може да е солено или не – просто регулирай после колко сол ще добавиш. Можеш да използваш и веган масло на блок.

Подправки – малко сол, черен пипер и прясно изцеден лимонов сок. Толкова е!

Левурда – свежа и добре измита!

Можеш да направиш сместа на ръка (в купа) или с кухненски робот – и двата начина са супер, просто с робота става по-зелена и кремообразна, а на ръка – с леко “мраморен” ефект (бяло с зелени жилки). И в двата случая: вкусът е УАУ!

🥣 Приготвяне на ръка:

Извади маслото от хладилника и го остави да омекне – да си е приятно на стайна температура.

Измий хубаво листата на левурдата – всяко листо поотделно.

Подсуши върху кърпа.

Нарежи ги на ситно.

Разбий маслото с лъжица до крем.

Добави нарязаната левурда, подправките и лимоновия сок.

Разбъркай хубаво, опитай и добави още сол/лимон, ако има нужда.


                                                               На снимката съм използвала ръчен пасатор

🤖 Приготвяне с кухненски робот или с ръчен пасатор:

Нарежи левурдата на едро(по-ситното нарязване значително улеснява ръчния пасатор) и я смели за няколко секунди.

Добави омекналото масло, сол, пипер и лимонов сок.

Смеси всичко до гладка паста.

Опитай и овкуси по твой вкус.

❄️ Съхранение и замразяване:

Аз винаги деля на две – половината в буркан в хладилника (издържа поне седмица, макар че у нас свършва за два дни 😂), а другата – във фризера.



Можеш да:

Оформяш руло, увиваш в хартия за печене и поставяш в кутия с плътен капак. Замразяваш. При нужда изваждаш и използваш. Важно е да е изолирано от останалите храни, защото поема миризми.

Или замразиш на малки порции в силиконови форми – после ги прехвърляш в плик и си имаш “маслени кубчета, звездички, цветенца” за всякакви ястия!


🍽 Как да го ядеш?

Ооо, как ли не!

Най-често си го мажа дебело на препечена филийка. Само това и си в рая.

Опитайте с тези Овесени хлебчета от 3 съставки в два варианта

Върху стекове, пилешко, риба – направо ги вдига на друго ниво.

Хвърли го в топли зеленчуци или картофи – смачкай ги леко с вилица и сложи от това масло... Всички ще искат още!

Разбъркай в сотирани гъби.

Добави в готово ризото, непосредствено преди сервиране.

Топли салати, паста, печени зеленчуци – където и да го сложиш, прави ястието специално.

Масло с левурда/мечи лук/див чесън

Време за подготовка: 10 минути

Общо време: 10 минути 


Съставки 

500 г масло, меко на стайна температура

250 г левурда/див чесън 

2 до 2 ½ чаена лъжичка фина морска сол или на вкус

½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

2-3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок

Инструкции

1. Сложете маслото в купа и го оставете да омекне на стайна температура за няколко часа; трябва да е лесно за разбъркване. НЕ топете в MW.

500 г масло, меко на стайна температура

2. Измийте и подсушете много добре дивия чесън. Грижливо измийте всяко листо под течаща топла към гореща вода. Поставете върху кърпа и завийте с друга кърпа всички листа. Притиснете леко. 

250 г левурда/див чесън 

3. С миксер или лъжица:

Нарежете листата много ситно. Оставете настрана.

4. Разбийте маслото до кремообразна консистенция.

5. Добавете нарязаните листа, сол, черен пипер и лимонов сок на вкус.

2 до 2 ½ чаена лъжичка фина морска сол или на вкус

½ чаена лъжичка прясно смлян черен пипер

2-3 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок

Като алтернатива, смесете всичко с лъжица в купа.

Кухненски робот или ръчен пасатор:

1. Обработка на див чесън : Нарежете листата на едро. Обработвайте за няколко секунди, докато се смелят на много ситно, след което ги изстържете по стените на машината. Смелете отново. Целта е листата да станат с текстура подобна на песто или паста. Колкото по-фино, толкова по-гладки ще бъдат зеленият цвят и текстурата.

2. Добавете маслото, солта, пипера и лимоновия сок. Разбъркайте за кратко, за да се смесят. Опитайте на вкус и добавете сол, черен пипер или лимонов сок.

Съхранение : Съхранявайте в хладилник до една седмица или замразете до 4-5 месеца. Вижте инструкциите относно замразяването в публикацията в блога.

Харесва ли ви тази рецепта?
Моля, оставете коментар в публикацията за да разбера вашето преживяване. Насреща съм за въпросите ви. Поддържайте връзка чрез социалните медии: YouTube,  Pinterest , Facebook и Instagram 


Коментари

  1. This wild garlic butter sounds like spring in a jar—so vibrant and full of life. I can just imagine it melting over toast or vegetables, with that fresh, earthy aroma filling the kitchen. Your creativity with yeast-based dishes is equally inspiring—such a unique and wholesome way to celebrate the season.

    You're warmly invited to stop by my latest post—I’d love to hear what you think.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. I'm glad to see you here and read your comment! Spring is a magical season and there are so many wild and delicious plants! Thank you very much!

      Изтриване
  2. Анонименмай 04, 2025

    Толкова красиво! Нямам достъп до див лук и искам да попитам с какво мога да заменя. Ясно е, че няма да имам този вкус, но все пак?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонименмай 06, 2025

      Аз съм правила с магданоз и зелен лук. Става много ароматно и вкусно масло. 👌Мажа върху хляб и запичам и риба.

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни