Лимонада от Ядливи Пролетни Цветове -Edible Spring Blossom Lemonade (видео рецепта)




       Слънцето все повече топли, пролетта разцъфва, а ние си търсим нещо свежо и различно за освежване. Време е за нещо малко магическо и много ароматно. В този пост ще ви разкажа как да си направите лимонада от цветовете на сливи, трънки, японска дюля, форзиция, бадем и теменужки. Да, точно така – онези красиви пролетни цветове, които красят градините и парковете, могат да се превърнат в чудна напитка. Лека, цветна, с фин аромат и напълно натурална – тази лимонада е като глътка пролет в чаша. Вижте във видеото как я приготвих! Супер лесно е, но целият процес е толкова приятен и завладяващ...



Всичко започна съвсем случайно – една пролетна разходка из градината и съседните улички, на път за гората. Минах покрай много цъфтящи дръвчета и храсти. Цветовете на сливи, трънки, японска дюля, форзиция, бадем и теменужки – всяко от тях ухаеше невероятно и като че ли направо си просеше да бъде превърнато в нещо вкусно. Така се роди идеята за цветна лимонада – лека, ефирна и пълна с пролетна енергия.


 Да, точно така – онези красиви пролетни цветове, които красят градините и парковете, могат да се превърнат в чудна напитка. Лека, цветна, с фин аромат и напълно натурална – тази лимонада е като глътка пролет в чаша. 

1. Първата стъпка преди приготвянето на лимонадата е да съберете цветовете. Преди да съберете цветята или цветовете от дърветата и храстите, които искате се информирайте дали са ядливи. Проучете цветята и дърветата, които цъфтят в момента и имате около вас дали могат да се консумират.
2. Втората стъпка е да събирате растения, които не са обработени химически, не са замърсени от разхождащи се животни. 
3. Трето- разстелете събраните цветове навън, за да избягат малките обитатели, ако има такива.
4. Четвърто- Направете лимонадата.
5. Оставете на слънчев процорец за няколко дни, докато цветът и ароматът на цветовете се влеят във водата.
6. Важно е да не обирате всички цветове от един източник. Така или иначе, не от всеки цвят става плод, но при повечето цветя, въпреки че са многогодишни е важно да се оставят цветове, за да се разпространяват, да има храна за опрашващите ги насекоми. Трябва да се внимава да не се изкореняват. 




Може да използвате и други цветове- например глухарчета, които сега са покрили поляните като слънчеви зайчета. 
Знаете, че всички части на глухарчето стават за употреба-корени, листа, пъпки и цветове.

Вижте някои идеи тук:




Още идеи с глухарче (кликнете на думата)



 Лимонада от цъфнали пролетни дървета и храсти. Ароматна настойка, която приготвих от цветове на бадем, японска дюля, форзиция, теменужки, трънки, сливи, добавих мед и лимонов сок. След няколко дни с няколко разбърквания имах тази ароматна пролетна лимонада.

Може да използвате други цветове, например глухарче. Може да оставите лимонадата да ферментира и тогава ще бъде без захар, тъй като дрождите ще са използвали меда и напитката ще е леко газирана. 

Уверете се, че събирате ядливи цветя и че мястото е чисто, без химически или животински замърсявания. 


вижте видеото: 


Лимонада от Ядливи Пролетни Цветове

Съставки:

ядливи цветя или цветове от плодни дървета и/или храсти - цветове от трънки, джанки, форзиция, бадем, японска дюля, горски теменужки

2-3 с.л. мед

сок от 2-3 лимона

филтрирана вода

буркан от 3 л

Инструкции:

Напълнете 3 л буркан с 1/3 цветове, добавете 2-3 с.л. мед, залейте с филтрирана вода и сока от 2-3 лимона. Разбъркайте, покрийте и оставете на слънчево място. След 3-4 дни прецедете и се насладете.

Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни