Дип, сос, дресинг от магданоз, копър, глухарче и лимон - Parsley, Dill, Dandelion, Lemon Dip
Честита пролет!
Нека да е цветна, ароматна, слънчева и усмихната! Любимият ми зелен сезон!
Споменавала съм, че у дома не сядаме да се храним без нещо свежо. В последно време можем и без десерт,( нещо неочаквано за мен...) но не и без свежи зеленчуци. С идването на пролетта зелените растения присъстват и в чиниите ни. Листенцата на глухарчетата са израстнали, магданозът в градината също е избуял, има изобилие от коприва, киселец, иглика, звездица, зелен лук, чесън...Изобилие от свежи, сочни зеленолистни, пълни с минерали, витамини, фибри, енергия, сила и здраве за нас.
Глухарче, Taraxacum
Иглика, Primula
Лапад , Rumex
Звездица, врабчови чревца, Stellaria media L.
Маточина, Melissa officinalis.
Тарос, естрагон, Artemisia dracunculus
Чивас, сибирски лук, див лук, Allium schoenoprasum
Какво е пролетната зелена салата без магданоз, копър, лимон и зехтин? Точно тези съставки, водена от желанието за по-доброто им използване един ден пасирах и направих нещо като дип. С различна гъстота може да послужи за сос към печени зеленчуци, дресинг за салата, да замести майонеза в картофена салата, да се намаже на филийка, или да се хапне с пикантна зеленчукова баничка, както последно направихме ние.
Днес, в деня на настъпването на астрономическата пролет ми се струва подходящо да споделя с вас тази идея.
Продукти:
* връзка магданоз - само листата
* връзка копър, без дебелите стъбла
* шепа бадеми или орехи, предварително накиснати около 50 г
* 1 лимон - нарязан , без семките
* 10-15 листа глухарче
* няколко листа матотчина - по желание
* няколко листа иглика - по желание
* 120 мл вода
* 120 мл зехтин
* сол по желание
Приготвяне:
Всички съставки се слагат във високия съд към пасатора и се пасира 3-4 минути до гладка смес. Балансира се според желанието за гъстота и вкус с допълнително количество вода и лимонов сок.
Използването на предварително накиснати за няколко часа ядки е важно не само защото са по-полезни, а и защото спомагат за по-кремообразната и гладка текстура на дипа или соса, както предпочитате да го наречете.
Може да се сервира в малка купичка към всяка порция - като сос или дип. Страхотен е към печени зеленчуци.
След престой в хладилника по-гъсто пасираната смес има консистенция на майонеза и става за овкусяване на картофена салата и не само.
Замислен за по-пълно усвояване на листата магданоз и копър, този дип/сос/дресинг/майонеза се превърна в любимо допълнение към много ястия.
Освен, че си голям кулинар, си и художник с храната, Бети!
ОтговорИзтриванеМоите поздравления за изкуството, което твориш с храната!
Весела и пъстра пролет, Бети, придружена с много здраве!
Хриси, сърдечно благодаря за хубавите думи и пожелания!
ИзтриванеПрегръдки!
Lovely post dear! Have a great week! xx
ОтговорИзтриванеhmmm I love dips.
ОтговорИзтриванеHave a good week, kisses tina
Thank you dear Tina!
ИзтриванеQue buena pinta tiene la salsa con todas éstas hierbas aromáticas, seguro que sirve para acompañar cualquier plato.
ОтговорИзтриванеUn beso
Dear Rosss thanks for your lovely comment!
ИзтриванеGreat post!
ОтговорИзтриванеTHE PINK ELEPHANT SHOE | FACEBOOK | INSTAGRAM |
Thanks, Catia!
ИзтриванеЗдравейте! Искам да попитам конкретно за глухарчета, вчера си набрах от село листа от глухарче, но ми нагорчават. Предварително трябва ли да се обработят или съм закъсняла са брането. Благодаря ви!
ОтговорИзтриванеТова, че нагорчават не е проблем, т.е. не са преминали или остарели. В комбинация с другите листа не се усеща горчивината. У дома не ни дразни този вкус. Но може да накиснете за половин час във вода с лимонов сок. Това ще им подейства и освежаващо :)
ИзтриванеПри теб, както винаги е толкова цветно и красиво, Бети! Пролетта определено е тук, както и на страничките на твоя блог! Чудесен дип - трябва да опитам :) Благодаря и усмихната пролет, мила!
ОтговорИзтриванеЛюси, сърдечно благодаря! Хубава пролет и на теб!
ИзтриванеАх, Бети, ама колко е свежо, зелено и пролетно при теб :)
ОтговорИзтриванеНяма как да не се усмихне човек пред тази красива феерия от цветове и нюанси!
Поздрави и успешна пролетна седмица :)
Пролетно, вкусно и креативно! Браво :)
ОтговорИзтриванеМного свежест и красота...Благодаря ти,Бети :)
ОтговорИзтриванеМиленче, много си мила!
ИзтриванеЧестита пролет, вълшебнице! Това е твоят сезон, определено, но всичките ти отиват на теб!:) Прекрасна, свежа пролетна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Кате!
ИзтриванеПак си нарисувала стнахотна картина, Бети! Честита Пролет! Уникална си!
ОтговорИзтриванеМного си мила, Йоли! <3
ИзтриванеБети,пак рисуваш неповторими картини с приготвеното от теб,въображението ти в презентациите е несравнимо!Щастливи пролетни дни!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти за милите думи! Прегръдки и пожелания за хубави дни!
ИзтриванеВсеки път се влюбвам в красотите, които приготвяш, Бети и в това как рисуваш с всичките продукти! Честита пролет! :)
ОтговорИзтриванеЧестита пролет, мила Алекс! Благодаря за чудесния ти комплимент!
ИзтриванеЧестита пролет, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
ИзтриванеТвориш поезия, Бети. Несравнимо фино, нежно, деликатно в кухнята. Издигаш кулинарията в изкуство.
ОтговорИзтриванеАх, Марта, ти и твоите коментари! Липсваше ми!
ИзтриванеБети, независимо от сезона при теб винаги е вкусно, свежо,цветно! Чудесна идея!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
VEry interesting and natural recipe dear, thank you so much!! *-*
ОтговорИзтриванеAnd your pics are slways so good!
xoxo
www.milleunrossetto.blogspot.it
Thank you so much, Roberta!
ИзтриванеLas primavera nos aporta ricos sabores, agradables olores y llamativos colores. Esto traducido a la cocina es un plato de 10. Muy interesante tu entrada
ОтговорИзтриванеDearest Magdalena, thank you for your visit and nice comment!
ИзтриванеБети,
ОтговорИзтриванеизползването на различни продукти създава определена нагласа към храната.Да, определено ограничавайки сладкишите човек се нагажда към натуралния вкус.Правя такива дипове от години с различна зеленина - живовляк, левурда и стават чудесни в комбинации с други продукти.Имаше въпрос за глухарчето - аз бера листата от влажни места за да нагарчат леко и да не е натрапчив този вкус.Колкото е по - суха почвата, толкова вкусът е по - горчив.Не мога да я намеря тази звездица, врабчовите чревца.Не го познавам това растение и явно не мога да го намеря само гледайки снимка.Разкошни снимки и публикация.
Сърдечни поздрави !
Определено, наистина когато имаш нагласата да ядеш определени неща, вкусът ти се променя...:)
ИзтриванеВрабчовите чревца/звездицата, е невероятно разпространен плевел, сигурна съм, че го знаеш и редовно оплевяваш градинките от него...просто не си сигурна кое точно е. Следващия път ще направя повече снимки и на цъфнали стъбълца.