Френска черна леща крамбъл и салата от рукола, фурми и бадеми. French black lentils crumble & Arugula salad with dates and almonds


Една много лесна за приготвяне  рецепта, с малко и достъпни продукти и с изненадващо различен и много приятен вкус, вид и аромат.Достатъчно изискана за да поднесете, когато имате гости. Ще бъдете очаровани от реакцията им. Ако не сте приготвяли френска черна леща, не пропускайте. Не мога да я сравня с никоя друга, а ако ястието се приготви с някоя друга- зелена, оранжева или жълта просто няма да бъде същото. Аз използвах опаковка на Крина. Докато я приготвяте се носи невероятно ухание. Това вероятно е най-ароматната леща, която съм приготвяла до сега. Хубавото е че, зрънцата не нарушават целостта си и е много подходяща и за салати. Уханието на орехи, което се носи, при готвенето и после при хапването на тази леща ме подтикна да приготвя това ястие, което нарекох крамбъл, тъй като е по технологията на сладките крамбъли, които са ни познати и много обичаме.


Дори да не решите да приготвите крамбъла, поднесете сготвената леща с препечени филийки, за предпочитане от ръжен хляб или хляб от лимец, намазани с орехово масло. Можете да го приготвите много бързо като смелите фино в блендера само орехи или да добавите и лешници и да смесите с краве масло или за да е веган със студено пресовано орехово олио или зехтин.Аз често си приготвям и е много вкусно.

Продукти:

* 300 г френска черна леща
* 10 скилидки чесън
* 1 глава лук
* 1 морков
* 1/2 чаена лъжичка хималайска сол
* 50 мл олио
* 1/2 л и още малко вода за доливане

 





Приготвяне:




1.Нарежете ситно лука.
2. Морковите нарежете на кръгчета.
3. Всичко, без солта се поставя в тенджера и се оставя да къкри до сваряването на лещата. Около30-40 минути. Когато лещата е готова се поръсва солта и се оставя да поври още около 5 минути.



През това време направете хрупкавата смес.


Продукти:

 * 2 филии пълнозърнест ръжено пшеничен хляб, престоял 2-3 дни, може да използвате и сухари
* 50 гр лешници
*100 гр орехи
* 1/2 ч.л. сушена мащерка
* няколко филирани бадема по желание

 Поставете всички съставки, без филираните бадеми в блендера и смелете до фини трохи. Ще забележите, че орехите и лешниците са достатъчно мазни.Не е необходимо добавянето на каквато и да било мазнина.

 Размесете листенцата бадеми със смляната орехова смес.
4. Когато лещата е готова, сипете я в подходящи керамични чинии, които издържат на печене във фурната.
5.Загрейте фурната на 180-190 С.

 6. Покрийте лещата с хрупкавата смес. Натиснете леко с ръка.

 
7. Пече се, докато леко покафенеят.


Тъй като руколата според мен също има лек орехов вкус, беше перфектната салата, с която да хапна този крамбъл. Приготвя се изключително бързо, а фурмите, заедно с хрупкавите бадеми придават интересен нюанс.



Салата от рукола, фурми и бадемови ядки


  Продукти :

* 1 1/2  ч.ч рукола 
* фурми без костилки, нарязани
* 1 с.л. филирани бадеми
* 1 с.л. орехово олио или студено пресован зехтин

 Насладете се на вкусната, здравословна храна. Може да вземете и в офиса, ако имате къде да стоплите крамбъла.

 Аз  приготвих и хапнахме след една приятна разходка край морето.










                                     Да ви е сладко и хубав нов утрешен ден!



Други вкусни предложения с леща:

Леща плакия
Леща с джинджифил, синап и кимион

Коментари

  1. Бети, чудесни предложения!
    Очарована съм!
    Не съм опитвала черна леща
    и ти погъделичка любопитството ми!
    На мен кафявият ориз ми има вкус на орехи!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани!
    И аз обичам кафяв ориз...вероятно ще ти допадне лещата.
    Хубава вечер и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Много ми хареса това по различно ястие от леща Бети!И тук има черна леща, но не знаех че е френска.
    Ще проверя обаче, колко е вкусна и дали е ароматна:)
    Но лебеди нямаме и с удоволствие разгледах красивите птици през твоя обектив:)Прекрасни са!
    Хубава и спокойна нощ от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани,благодаря!
      Така пише на нашите опаковки.Надявам се да е същата и при вас и да си доволна от резултата.
      А лебедите видях във Варна край морето.Много са сговорчиви...:)

      Изтриване
  4. Анонименянуари 16, 2013

    Страхотен ти се е получил соления крамбъл. Ядковите масла са ми много любими, особено това от лешници. Ще опитам да си ги приготвям сама, мерси за идеята! Много са вкусни наистина с всякакви салати и зърнени храни.
    Пилетата са очарователни. Харесвам цветовете в снимките ти, сякаш не е зима...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Денят беше слънчев, прекрасен...почти пролетен.
      Радвам се, че ти е допаднало предложението ми.
      Благодаря,Дени!

      Изтриване
  5. И аз не съм готвила черна леща, пък и нямам спомен да съм виждала по големите магазини, или не съм обърнала внимание .
    Бети, страхотно, здравословно и оригинално предложение! И за лещата, и за салатката!
    Много ми хареса и предложението за орехово масло :)
    Снимките ти са прекрасни! Всичките - на ястието, на салатката, от разходката!
    Прегръдки и спокойна нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тили,благодаря сърдечно!
      Надявам се да ти хареса, ако намериш леща и решиш да приготвиш.
      Хубав ден!

      Изтриване
  6. Уау, много интересна рецепта с леща, Бети! Харесва ми, както и снимките ти :)

    Усмихнат ден ти желая :)

    ОтговорИзтриване
  7. Бети, изумително поднасяне на леща! Оригинална рецепта и прекрасни снимки! Сигурна съм, че е страшно вкусно и си я записвам. Поздрави на моренцето, при следващата ви разходка :), поздрави и на теб, с пожелание за усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Снежи,благодаря сърдечно!
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  9. Бети ,разкошен е поста ти ! Лещата е направо храна за богове поднесена така ! Зариби ме и ще пробвам непременно :) ! А снимките от морето са вълшебни ! Много красиви птици!
    Прегръдка и хубав четвъртък ,Бети !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив,благодаря ти!
      Ще се радвам да ти хареса!И да споделиш...:)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  10. Анонименянуари 17, 2013

    Тази идея за лещата е направо гениална! Откакто моите "домашни любимци" ми заявиха, че не обичат леща, търся всякакви алтернативни на традиционните рецепти, за да им покажа, че има начин лещата да е вкусна. А по тази рецепта просто няма начин да не е вкусна- направо ми замириса на масълце докато четях :))) Много благодаря за страхотната идея! Милена

    ОтговорИзтриване
  11. Миленка, благодаря!
    И аз много и се израдвах, като я сътворих тази рецепта! Никъде не съм виждала подобно нещо и се радвам, че ти допада.

    ОтговорИзтриване
  12. Пак поднасяш нещо супер интересно и екзотично, Бети!
    Много красиви морски снимки.
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели,благодаря!
      Всъщност бих определила вкуса като нещо просто и земно, като да ядеш препечената коричка на хляба с орехи и масло...:)
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  13. Бети, много интересно и аз ще се възползвам от предложението ти. Изглежда страшно вкусно.
    И морето през зимата никога не съм го виждала. Ще трябва да помисля по въпроса и да си доставя това преживяване;)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Когато няма бури е много приятно, водата едва се движи, бистра и солената миризма те пропива....Красиво е, само е студено в повече..

      Изтриване
  14. Бети, много ме изкуши с това меню, да знаеш! Ще търся френска черна леща, няма как :) Не съм я опитвала досега. Ти откъде си купи, защото не се сещам да съм забелязала по магазините нещо подобно.
    Много апетитни и красиви снимки!
    Прегръдки и пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Лети!
      Лещата е на Крина и като гледам на пакета не пише черна, но някъде бях чела мисля, а и тя е наистина много по тъмна от всички останали.Виждала съм само пакети по 500 гр.Има в Кауфланд,Била а и в други по-големи магазини.Ще ти пратя на мейла работна снимка.

      Изтриване
  15. Колко красиви снимки на лебедите! Благодаря ти! Гледам ги по телевизията и ми се иска да ги видя отблизо:)! Очарователни са. Интересна е и идеята за лещата! Приятни почивни дни, Бети!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина са много красиви, а тези бяха и контактни, хранехме ги и за това са толкова близо до брега.А лещата стана много вкусна.
      Благодаря,Кате!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  16. Бети много интересно предложение! Обичам всичките продукти, така че несъмнено много ще ми допадне! Както винаги и стайлинга и представянето ти са супер! А за разходката край морето мъъъничко ви завиждам, какви красиви лебеди :)
    Прегръдки и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  17. Еви,благодаря ти!
    Ще се радвам да ти хареса и на вкус!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  18. Анонименянуари 21, 2013

    Бети, крамбълът много ми хареса. Приготвих го с обикновена зелена леща и като цяло импровизирах с количествата, на око го направих и много вкусно се получи. Добавих и малко соев сос при сервиране, но пък за самата леща съм използвала чубрица и мента и комбинацията от трите се получи идеално. Идеята ти е чудесна. И аз сервирах със салата с рукола, но в малко по-традиционна версия, с каквото имаше в хладилника - домати, целина, ряпа, броколи...
    Благодаря ти за рецептата. Ще я опитвам и занапред с други видове леща.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  19. Дени,много се радвам, че ти е харесала! Благодаря ти, че сподели!
    И аз много често готвя на око, и като повторя, интересното е, че пак същото се получава, но за да мога да напиша рецептата, измервах нещата, след преценката на око :)
    Не съм комбинирала руколата с целина и ряпа...ще пробвам.А тази френска леща, всъщност напомня вкуса на лещата от детството ни, когато имаше само една дребничка кафява, от която пък сега никъде няма. Само зрънцата й са почти черни.
    Хубав ден ти желая и още веднъж ти бблагодаря! Много ме зарадва!

    ОтговорИзтриване
  20. Бети (дъщеря ми се казва така и имам особен сантимент към това име :)),
    много оригинално и нестандартно предложение за леща крамбъл. Интересно ми е какъв е вкуса. Снимките са невероятни. Сега се позастоях при теб и наистина блогът ти е прекрасен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ани, благодаря за хубавите думи!
      Ще се радвам да опиташ крамбъла, надявам се да ти хареса! На нас ни е много вкусен.
      Да е жива и здрава дъщеря ти! Аз се казвам Бианка, и нямам идея как са решили нашите да ме наричат галено Бети ...и от тогава...

      Изтриване
  21. Нямам думи!Какво оригинално хрумване! Аз съм любител на сладките крамбъли, но това, което си предложила тук е невероятно! Усещам вкуса от снимките и описанието и предчувствам, че ще ми стане любимия вариант на леща!Разгледах и останалите предложения, дори традиционната плакия изглежда празнично и изключително вкусно!
    Радвам се, че попаднах на блога ти и ще следя всяка публикация!
    Виждам, че хората нагоре са го сготвили, отивам за продукти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сандра С,
      Да кажеш после дали ти е харесало!
      Благодаря за топлите думи!

      Изтриване
  22. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни