Френска черна леща крамбъл и салата от рукола, фурми и бадеми. French black lentils crumble & Arugula salad with dates and almonds
Една много лесна за приготвяне рецепта, с малко и достъпни продукти и с изненадващо различен и много приятен вкус, вид и аромат.Достатъчно изискана за да поднесете, когато имате гости. Ще бъдете очаровани от реакцията им. Ако не сте приготвяли френска черна леща, не пропускайте. Не мога да я сравня с никоя друга, а ако ястието се приготви с някоя друга- зелена, оранжева или жълта просто няма да бъде същото. Аз използвах опаковка на Крина. Докато я приготвяте се носи невероятно ухание. Това вероятно е най-ароматната леща, която съм приготвяла до сега. Хубавото е че, зрънцата не нарушават целостта си и е много подходяща и за салати. Уханието на орехи, което се носи, при готвенето и после при хапването на тази леща ме подтикна да приготвя това ястие, което нарекох крамбъл, тъй като е по технологията на сладките крамбъли, които са ни познати и много обичаме.
Дори да не решите да приготвите крамбъла, поднесете сготвената леща с препечени филийки, за предпочитане от ръжен хляб или хляб от лимец, намазани с орехово масло. Можете да го приготвите много бързо като смелите фино в блендера само орехи или да добавите и лешници и да смесите с краве масло или за да е веган със студено пресовано орехово олио или зехтин.Аз често си приготвям и е много вкусно.
Продукти:
* 300 г френска черна леща
* 10 скилидки чесън
* 1 глава лук
* 1 морков
* 1/2 чаена лъжичка хималайска сол
* 50 мл олио
* 1/2 л и още малко вода за доливане
Приготвяне:
1.Нарежете ситно лука.
2. Морковите нарежете на кръгчета.
3. Всичко, без солта се поставя в тенджера и се оставя да къкри до сваряването на лещата. Около30-40 минути. Когато лещата е готова се поръсва солта и се оставя да поври още около 5 минути.
През това време направете хрупкавата смес.
Продукти:
* 2 филии пълнозърнест ръжено пшеничен хляб, престоял 2-3 дни, може да използвате и сухари
* 50 гр лешници
*100 гр орехи
* 1/2 ч.л. сушена мащерка
* няколко филирани бадема по желание
Поставете всички съставки, без филираните бадеми в блендера и смелете до фини трохи. Ще забележите, че орехите и лешниците са достатъчно мазни.Не е необходимо добавянето на каквато и да било мазнина.
Размесете листенцата бадеми със смляната орехова смес.
4. Когато лещата е готова, сипете я в подходящи керамични чинии, които издържат на печене във фурната.
5.Загрейте фурната на 180-190 С.
6. Покрийте лещата с хрупкавата смес. Натиснете леко с ръка.
7. Пече се, докато леко покафенеят.
Тъй като руколата според мен също има лек орехов вкус, беше перфектната салата, с която да хапна този крамбъл. Приготвя се изключително бързо, а фурмите, заедно с хрупкавите бадеми придават интересен нюанс.
Салата от рукола, фурми и бадемови ядки
Продукти :
* 1 1/2 ч.ч рукола
* фурми без костилки, нарязани
* 1 с.л. филирани бадеми
* 1 с.л. орехово олио или студено пресован зехтин
Аз приготвих и хапнахме след една приятна разходка край морето.
Да ви е сладко и хубав нов утрешен ден!
Други вкусни предложения с леща:
Леща плакия
Леща с джинджифил, синап и кимион
Бети, чудесни предложения!
ОтговорИзтриванеОчарована съм!
Не съм опитвала черна леща
и ти погъделичка любопитството ми!
На мен кафявият ориз ми има вкус на орехи!
Прегръдка и хубава вечер!
Благодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам кафяв ориз...вероятно ще ти допадне лещата.
Хубава вечер и на теб!
Много ми хареса това по различно ястие от леща Бети!И тук има черна леща, но не знаех че е френска.
ОтговорИзтриванеЩе проверя обаче, колко е вкусна и дали е ароматна:)
Но лебеди нямаме и с удоволствие разгледах красивите птици през твоя обектив:)Прекрасни са!
Хубава и спокойна нощ от мен!
Дани,благодаря!
ИзтриванеТака пише на нашите опаковки.Надявам се да е същата и при вас и да си доволна от резултата.
А лебедите видях във Варна край морето.Много са сговорчиви...:)
Страхотен ти се е получил соления крамбъл. Ядковите масла са ми много любими, особено това от лешници. Ще опитам да си ги приготвям сама, мерси за идеята! Много са вкусни наистина с всякакви салати и зърнени храни.
ОтговорИзтриванеПилетата са очарователни. Харесвам цветовете в снимките ти, сякаш не е зима...
Денят беше слънчев, прекрасен...почти пролетен.
ИзтриванеРадвам се, че ти е допаднало предложението ми.
Благодаря,Дени!
И аз не съм готвила черна леща, пък и нямам спомен да съм виждала по големите магазини, или не съм обърнала внимание .
ОтговорИзтриванеБети, страхотно, здравословно и оригинално предложение! И за лещата, и за салатката!
Много ми хареса и предложението за орехово масло :)
Снимките ти са прекрасни! Всичките - на ястието, на салатката, от разходката!
Прегръдки и спокойна нощ!
Тили,благодаря сърдечно!
ИзтриванеНадявам се да ти хареса, ако намериш леща и решиш да приготвиш.
Хубав ден!
Уау, много интересна рецепта с леща, Бети! Харесва ми, както и снимките ти :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти желая :)
Ина, благодаря ти!
ИзтриванеБети, изумително поднасяне на леща! Оригинална рецепта и прекрасни снимки! Сигурна съм, че е страшно вкусно и си я записвам. Поздрави на моренцето, при следващата ви разходка :), поздрави и на теб, с пожелание за усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеСнежи,благодаря сърдечно!
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб!
Бети ,разкошен е поста ти ! Лещата е направо храна за богове поднесена така ! Зариби ме и ще пробвам непременно :) ! А снимките от морето са вълшебни ! Много красиви птици!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав четвъртък ,Бети !
Ив,благодаря ти!
ИзтриванеЩе се радвам да ти хареса!И да споделиш...:)
Прегръдка и за теб!
Тази идея за лещата е направо гениална! Откакто моите "домашни любимци" ми заявиха, че не обичат леща, търся всякакви алтернативни на традиционните рецепти, за да им покажа, че има начин лещата да е вкусна. А по тази рецепта просто няма начин да не е вкусна- направо ми замириса на масълце докато четях :))) Много благодаря за страхотната идея! Милена
ОтговорИзтриванеМиленка, благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз много и се израдвах, като я сътворих тази рецепта! Никъде не съм виждала подобно нещо и се радвам, че ти допада.
Пак поднасяш нещо супер интересно и екзотично, Бети!
ОтговорИзтриванеМного красиви морски снимки.
Прегръдки :)
Ели,благодаря!
ИзтриванеВсъщност бих определила вкуса като нещо просто и земно, като да ядеш препечената коричка на хляба с орехи и масло...:)
Прегръдка и за теб!
Бети, много интересно и аз ще се възползвам от предложението ти. Изглежда страшно вкусно.
ОтговорИзтриванеИ морето през зимата никога не съм го виждала. Ще трябва да помисля по въпроса и да си доставя това преживяване;)
Хубав уикенд!
Когато няма бури е много приятно, водата едва се движи, бистра и солената миризма те пропива....Красиво е, само е студено в повече..
ИзтриванеБети, много ме изкуши с това меню, да знаеш! Ще търся френска черна леща, няма как :) Не съм я опитвала досега. Ти откъде си купи, защото не се сещам да съм забелязала по магазините нещо подобно.
ОтговорИзтриванеМного апетитни и красиви снимки!
Прегръдки и пожелание за хубави почивни дни!
Благодаря Лети!
ИзтриванеЛещата е на Крина и като гледам на пакета не пише черна, но някъде бях чела мисля, а и тя е наистина много по тъмна от всички останали.Виждала съм само пакети по 500 гр.Има в Кауфланд,Била а и в други по-големи магазини.Ще ти пратя на мейла работна снимка.
Колко красиви снимки на лебедите! Благодаря ти! Гледам ги по телевизията и ми се иска да ги видя отблизо:)! Очарователни са. Интересна е и идеята за лещата! Приятни почивни дни, Бети!
ОтговорИзтриванеНаистина са много красиви, а тези бяха и контактни, хранехме ги и за това са толкова близо до брега.А лещата стана много вкусна.
ИзтриванеБлагодаря,Кате!
Хубави почивни дни!
Бети много интересно предложение! Обичам всичките продукти, така че несъмнено много ще ми допадне! Както винаги и стайлинга и представянето ти са супер! А за разходката край морето мъъъничко ви завиждам, какви красиви лебеди :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава нова седмица!
Еви,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти хареса и на вкус!
Хубава нова седмица!
Бети, крамбълът много ми хареса. Приготвих го с обикновена зелена леща и като цяло импровизирах с количествата, на око го направих и много вкусно се получи. Добавих и малко соев сос при сервиране, но пък за самата леща съм използвала чубрица и мента и комбинацията от трите се получи идеално. Идеята ти е чудесна. И аз сервирах със салата с рукола, но в малко по-традиционна версия, с каквото имаше в хладилника - домати, целина, ряпа, броколи...
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за рецептата. Ще я опитвам и занапред с други видове леща.
Поздрави
Дени,много се радвам, че ти е харесала! Благодаря ти, че сподели!
ОтговорИзтриванеИ аз много често готвя на око, и като повторя, интересното е, че пак същото се получава, но за да мога да напиша рецептата, измервах нещата, след преценката на око :)
Не съм комбинирала руколата с целина и ряпа...ще пробвам.А тази френска леща, всъщност напомня вкуса на лещата от детството ни, когато имаше само една дребничка кафява, от която пък сега никъде няма. Само зрънцата й са почти черни.
Хубав ден ти желая и още веднъж ти бблагодаря! Много ме зарадва!
Бети (дъщеря ми се казва така и имам особен сантимент към това име :)),
ОтговорИзтриванемного оригинално и нестандартно предложение за леща крамбъл. Интересно ми е какъв е вкуса. Снимките са невероятни. Сега се позастоях при теб и наистина блогът ти е прекрасен :)
Ани, благодаря за хубавите думи!
ИзтриванеЩе се радвам да опиташ крамбъла, надявам се да ти хареса! На нас ни е много вкусен.
Да е жива и здрава дъщеря ти! Аз се казвам Бианка, и нямам идея как са решили нашите да ме наричат галено Бети ...и от тогава...
Нямам думи!Какво оригинално хрумване! Аз съм любител на сладките крамбъли, но това, което си предложила тук е невероятно! Усещам вкуса от снимките и описанието и предчувствам, че ще ми стане любимия вариант на леща!Разгледах и останалите предложения, дори традиционната плакия изглежда празнично и изключително вкусно!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че попаднах на блога ти и ще следя всяка публикация!
Виждам, че хората нагоре са го сготвили, отивам за продукти!
Сандра С,
ИзтриванеДа кажеш после дали ти е харесало!
Благодаря за топлите думи!
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриване