Портокалово бадемов сладкиш без брашно. Orange almond gateau without flour.
Наситен портокалов аромат и вкус.
Сочна и лека текстура.
Приготвянето, печенето, яденето му е една ароматерапия...получавате неусетно жизнерадостно настроение.
Това е един невероятно вкусен сладкиш. У дома не остана и троха. Направих втори за да го снимам.
Правих преди време една морковена торта без брашно, не и е дошло ред да публикувам тук...Когато видях ЦИТРУСОВ-ия СЛАДКИШ СЪС ЗЕХТИН на Дани, веднага разбрах колко вкусен ще бъде.Направила съм малко изменения, замених зехтина с олио от гроздови семки и тъй като нямах цели бадеми, които да смеля сложих бадемово брашно, което всъщност са много фино смлени бадеми. Намалих захарта. За още по- наситен портокалов вкус на дъното на формите сложих портокалови парченца. Едната тавичка изчезна почти топла. Другата след като се охлади. А аз направих нов-този който виждате на снимките.
Продукти:
* 200 г бадемово брашно или фино смлени сурови бадеми
* 4 яйца, разделени
* 130 г захар
* 100 мл олио от гроздови семки
* 1 портокал
* 1 лимон
* 2 ч.л. бакпулвер
* други 2 портокала
* 3-4 с.л. захар (2с.л. агаве сироп или 1с.л. стевиа) и 250 мл вода
Добре би било цитрусите да са био или да не са третирани корите с вредни вещества.
Приготвяне:
1. Портокалът и лимонът, предварително много добре измити с четка, сода и гореща вода се надупчват, например с нож или вилица и се слагат да се сварят на тих огън в малко вода за около час.
2. Портокалът и лимонът се разрязват на две, отстраняват се семките и се слагат в блендера. Смилат се.
3. Другите два портокала също се измиват добре. Ако желаете може да отстраните с най- финното ренде, външния слой на кората. Нарязват се на тънки кръгове. Ако ви дразни леко горчивия вкус на корите, можете да процедирате както като се прави сладко от портокалови корички и да бланширате във вряща вода резените, като внимателно ги вадите с решетъчна лъжица. След тази процедура слагате водата и 4-те лъжици захар да заврат и пускате резените портокал. Оставяте да поврат на тих огън около 20 минути. Внимавате да не изври течността. При мен и двата пъти течността се редуцира и парченцата ми бяха сухи. Ако при вас не се получи така, отцедете парченцата в гевгир. Наредете ги на дъното на формата или формите, в които ще печете сладкиша. Аз използвах една 17 см-ова и една 22 см-ова. Използвах две форми, защото тази от 22 см е за тарта и всъщност е много плитка. Изпеченият сладкиш се получи с височина 3 см. Но вие може да използвате друга по-дълбока форма. Тъй като и двете ми форми бяха керамични, нямах притеснения за отделянето на сладкиша, но за всеки случай, на едната форма застлах дъното с хартия за печене. И от двете форми сладкишите се отделиха без проблем.
4. По принцип, когато за някакъв сладкиш яйцата трябва да се разбият на пухкав бледожълт крем, или до побеляване, винаги разбивам първо белтъците на сняг. Понякога добавям и лъжичка лимонов сок. Добавям захарта по малко, като не спирам разбиването. Получава се гъста твърда маса като за целувки. Тогава добавям жълтъците. Така направих и сега. Добавих олиото като разбивах сместта.
5. Бадемите се смесват с бакпулвера. Добавят се към яйчената смес. Към нея се добавя и пасираната цитрусова смес.
6. След разбъркване, колкото сместта да се хомогенизира се изсипва в подготвените тавички за печене върху наредените портокалови парченца. Пече се в загрята до 160 С градуса фурна с вентилатор за около 45 минути.Пробвате с клечка след 30 минути, особено, ако печете в по-плитка форма. Охладете преди да обърнете.
Горещо ви препоръчвам да опитате този сладкиш. Дали ще изберете слънчев ден и ще се насладите на първите слънчеви лъчи на открито или в мрачен ден ще пуснете слънчевия аромат у дома ще решите вие.
Чудесен е ,Бети ! Винаги е така с портокала , като малко оранжево слънце и много ароматно :) !
ОтговорИзтриванеСнимкте са върха , както винаги ! Елегантни и с много топла атмосфера !
Хибав следобед ,Бети !
Ив, благодаря ти!
ИзтриванеХубава вечер на теб! Тук вече е мрак и студа отново ни обхваща!
Наистина изпрати слънчице в мъгливия ден с този уханен и ярък сладкиш! Непременно ще пробвам! Прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеПробвай Игличе и няма да го забравиш никога!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети! :) Обичам сладкиши без брашно :) Този така си го описала и наснимала, че си мисля след работа да мина за бадеми и портокали и утре да го забъркам, хем че имах други планове за храната пре уикенда :) А каква е идеята на варенето на портокала и лимона?
ОтговорИзтриванеПридават влажност и допълнителен аромат...Както морковите или ябълките в съответните кексове..и понеже лимонът и портокалът са твърди е необходимо термична обработка и пасиране за да се хомогенизират. В оригиналната рецепта, Дани не е използвала вътрешността на лимона, но аз я използвах.Варенето е докато омекнат плодовете. Докато с върши човек това, онова и те готови, ...а какъв аромат се носи..
ИзтриванеПолучи се страхотен сладкиш, не може да се спре човек с едно парченце..Ще се радвам да ти хареса, Кате.
Благодаря и приятна вечер!
Бети, радвам се!
ОтговорИзтриванеПо рецепта е зехтин, но аз сложих слънчогледово олио :)
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, и аз се радвам, че го направих и благодаря, че сподели рецептата!
ИзтриванеАз изхолзвам само студено пресован зехтин и затова само в сурово състояние. А този за готвене нещо не ми харесва и в сладкиши обикновено слагам или слънчогледово олио или от гроздови семена.
Хубава вечер на теб!
Чуден сладкиш Бети, още сега ще го опитам, тамън се заредих с портокали и си купих ситно мляни бадеми :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихнат уикенд!
Еви,благодаря!
ИзтриванеЩе се радвам да споделиш, как ти е харесал.
Хубави почивни дни и на теб!
Бети,чудесен портокалов сладкиш за уйкенда!А снимките,изкушаваши,както винаги!Приятни почивни дни!
ОтговорИзтриванеТаня,благодаря ти!
ИзтриванеМмм, само мога да преглъщам и да си мечтая кога ще го направя! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен е, Бети!
Хубава вечер!
Ирма, благодаря!
ИзтриванеМечтите идват, след като го похапнеш :)
Бети, страхотен е! Обадих се даже да поръчам да ми се купят бадеми :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани!
ОтговорИзтриванеДа споделиш дали ти е харесал!
Поредното нежно изкушение с портокал и бадеми -
ОтговорИзтриванестрахотно изглежда, Бети!
Чудесен сладкиш, снимки и презентация,
сърдечни поздрави и ароматни почивни дни, Диана
Диана,
Изтриванеблагодаря за милите думи!
Хубави почивни дни и на теб!
wow!:) i love this type of cake - orange <3
ОтговорИзтриванеAnulla,
ИзтриванеThank you!:)
Бети,
ОтговорИзтриванеей това е! Много слънчево и ароматно сладкишче. Бадеми в това състояние продават наблизо, така че се залавям;) Хубава вечер и дано прогнозата за времето не се сбъдне по вашите ширини!
Много ме подтиска мрачното време и студа, добре, че имам запаси от продукти и с ей такива сладкишчета си вдигам настроението...
ОтговорИзтриванеБлагодаря Марти!
Бетинка, мисля си, че този сладкиш би преборил по-успешно от лекарствата грипа, с който се боря в момента :) Слънчев, ароматен и със сигурност вкусен. Сърдечни поздрави от София!
ОтговорИзтриванеДа, Габи, слдкишът ще ти донесе добро настроение, а то ще излекува грипа!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти!
Бързо оздравяване!
Бети, каква идея ми даваш само, златна! Ще го приготвя в най-скоро време!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Дани, радвам се!
ИзтриванеСърдечно благодаря!
Апетитен, нежен и ароматен сладкиш! Чудесна комбинация!
ОтговорИзтриванеВети, чудесни снимки на този слънчев десерт!
Поздрави и приятна почивка!
Тили, много ти благодаря за ласкавите думи!
ИзтриванеЧудесен, слънчев сладкиш, Бети!
ОтговорИзтриванеС това дъждовно време в последните два дни този сладкиш направо ме стопля :)) и се чудя дали да не се хващам да правя, но преди малко заложих още чийз-кейкчета, че мерака е голям и ще чакам да отшуми.
Поздрави и хубави събота и неделя на теб!
А при нас вече сняг и не спира...
ИзтриванеСладкишът наистина си струва да се опита..после следва пристрастяване..:)
Хубави почивни дни и на теб!
Ох, че е хубаво, великолепни снимки и ми ухае чак до тук, обичам такива сладкиши! Прегръдка!
ОтговорИзтриванеПавлинка, благодаря ти!
ИзтриванеПрегръдка!
И аз да те похваля, Бети, ама си го заслужаваш. Чудесно предложение, ще се пробва някой път.
ОтговорИзтриванеВинаги ми е харесвал вкуса на цитруси в сладкиши а това с парченцата, плод на дъното, а после отгоре - и аз го правя честичко, защото допълва още повече вкуса на десерта.
Поздрави!
Благодаря, Гергана!
ОтговорИзтриванеВсъщност парченца не се усещат вътре.Сварените портокал и лимон са пасирани. Но пък е идея да се добавят и озахарени парченца.
Бети, приказен сладкиш! Докато те четях си представих как ухае, усетих вкуса му..., абе влиза в списъка "ще се прави".
ОтговорИзтриванеПоздрави! Топъл и усмихнат неделен ден!
Таня,радвам се че си го харесала! И ще се радвам да го направиш!
ИзтриванеУсмивки и на теб!
О,това е разкошно просто! Дано утре имам време да го направя, силно изкушена съм! Представям си какъв вкус има, с това бадемово брашно и аромат! Супер е! С пожелания за хубава неделя!
ОтговорИзтриванеКате, благодаря ти, мила!
ИзтриванеНаистина е много ароматен и вкусен!
Хубава неделя и на теб!
Този сладкиш Бети, е като грейнало слънчице:) Невероятен е и предполагам колко е вкусен!
ОтговорИзтриванеАз съм правила подобен но вместо с портокал с ананас.Божествени са печивата с бадемово брашно:)
Хубав ден с прегръдка Бети!
Дани, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеНаистина е много вкусен!
Хубав ден и на теб, мила Дани!
Бети, този сладкиш и при мен чака реда си. Още щом го видях при Дани го пожелах на мига, но за съжаление трябваше да проявя воля и да го отложа малко във времето. Твоят пак ми върна онова състояние на желанията:) Изглежда превъзходно! Харесва ми идеята с шайбичките портокал. И аз ще му се насладя някой ден :) Поздрави и хубава неделя!
ОтговорИзтриванеСнежи, не отлагай, много е вкусен!
ИзтриванеБлагодаря ти и хубава нова седмица!
Изглежда възхитително и съм сигурна, че е божествено вкусен!
ОтговорИзтриванеБЛагодаря,Мариета!
ИзтриванеБети,още с първите изречения си го описала неимоверно точно!
ОтговорИзтриванеОт всички аромати май портокаловия ми е фаворит,наред с ванилията и канелата,ама те са една идейка по-назад.
Сладкишът е божествен,нежен,и толкова красиво-слънчев!
Ще опитам и аз някой път твоя метод на разбиване,значи казваш не спадат белтъците като ги разбиеш в последствие с жълтъците?Винаги ми е много досадно отделното разбиване,непременно ще опитам по твоя начин.
Сърдечен поздрав и спорна седмица! :)
Не само, че не спадат белтъците, но разбитата маса е значително по-пухкава и по- бързо се разбива, отколкото ако разбиваш яйцата заедно. Всъщност жълтъците просто ги прибавям и разбивам с миксера за кратко, после брашното и т.н останалите продукти по рецепта.Жълтъците си стоят в една чашка-т.е. нямаш допълнителни съдове за миене.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси и спорна седмица и на теб!
Здравей, Бети, току-що го направих и стана невероятен /това е точната дума/. Страхотен, изключителен. Аз разбих яйцата заедно обаче /тъй като малко ме домързя/, пак стана изключително висок и пухкав. Вече споделих рецептата ти с приятелки, така че благодаря ти, да знаеш, че съм ти фен, нищо, че не ти пиша. Снежана
ОтговорИзтриванеСнежи, много се радвам, че ти е харесала рецептата!
ИзтриванеНа мен ми се струва, че става по-бързо бухването, ако разбия белтъците на сняг и после добавя жълтъците. Може и да е субективно.
Благодаря, че сподели радостта си!
Бети,дали ще стане със смлени лешници тази вкусотия!Благодаря!Даниела
ОтговорИзтриванеЗдравей, Даниела!
ИзтриванеПредполагам, но лешникът е по-ароматен. На мен не ми се връзва аромата на лешник с портокал. Ако го направя с лешници ще заменя портокала с круши.
Бети,стана много вкусно и с лешници,че до нас бадемите бяха само солени.Мерси за вкусните сладкиши,които предлагаш!Даниела
ОтговорИзтриване