Вкусни предложения с леща. Леща плакия
В поредица от публикации ще ви представя различни ястия, супи, пюрета и дипове, салати, кюфтенца, приготвени с леща. Повода за това е, че си купих от Германия от турски магазин няколко вида леща. Въобще не помислих тогава, че нямам свободно тегло в куфара...изпаднах във възторг от пълните рафтове с най-разнообразни видове, ....но както и да е, лещата е при мен и готвя с нея. Може би ще ми е по-близо да отида до Турция следващия път....:)
Лещата е растение от семейство Бобови. Много вкусен източник на протеини.Предпочитам я пред боба по вкусови качества и пред нахута заради по-бързото приготвяне и разнообразие от сортове.
Лещата е позната от дълбока древност и е една от основните храни в някои страни, като Индия например, където има много голяма вегетарианска група . Най-големи производители на леща са Канада, Индия, Турция. Има висока хранителна стойност, особено за веганите, заради съдържанието си на протеини.Лещата съдържа фибри, фолиева киселина, витамин В1 и минерали-калций, желязо, магнезий, фосфор,цинк.
Лещата общо взето се дели на по-едра и по-дребна, различава се и по цвят. Времето за готвене също е различно от около 10 минути за оранжевата, по-дребната и олющена леща до 40-50 минути за по-едрите сортове.Вкусово някои от видовете имат по- земен аромат, а някои и с лек орехов привкус. Лещата може да се съчетае с много зеленчуци. С нея може да се приготвят различни салати, чорби, крем супи, пюрета, яхнии, пълнени зеленчуци, не съм срещала десерти, но знае ли човек.....
У дома има няколко начина по които я приготвям по-често, но се случва и да експериментирам. Един от тези опити за нещо ново, който вече е трайно присъстващ в нашия дом е с индийски вкус, много пикантна, интересна и вкусна
Леща с джинджифил, синап и кимион
Днес, по молба на сина ми ви представям "Леща плакия", която, ако не запечете може да ядете като яхния. Това е една обикновена, традиционна българска рецепта. Рецепта от нашето детство. Много вкусен начин на приготвяне, към който се връщам често.Приготвям най-често с кафявата дребна леща или с по-едрата и по-зелена на цвят канадска леща.Така пише на пакетите.
Плакията е основно ястие и вероятно, защото се поднася хладно или със стайна температура е характерно да се приготвя през лятото. Друго характерно за плакията е, че се приготвя с чесън, домати, често се слага лимон.Количеството на чесъна е според предпочитанията, а подкиселяването, според стари книги може да се направи и с оцет, което за мен е твърде драстично, но пък много хора подкиселяват всяка супа по този начин, така че отново е въпрос на вкус.Подозирам, че е възникнало във връзка с жегите през лятото и със свойството на оцета да утолява жаждата.Има дори напитка, която се приготвя с такава цел от вода, мед и оцет.Има си и име, което знам от баба ми, соклук.Не претендирам, че е правилно написана, но така се изговаря, а не съм я срещала написана. Приготвяли са си често, когато ходят да работят в нивата, за да не носят много вода, тази напитка е действала ободряващо и утоляващо жаждата. Ако някой от вас е чувал за тази напитка, ще ми е интересно да сподели, това което знае.
Във всички плакии, освен основния продукт, който може да бъде боб, леща, тиквички, картофи, пиперки, патладжани, риба или някакво месо, задължително се слага лук, целина, моркови, чесън, в някои случаи и дафинов лист.Подправките, зависят от основния продукт. Основния продукт се сварява с част от ароматните зеленчуци, до редуциране на водата и пълно омекване. Задушените или сварени зеленчуци се смесват със запържени лук, морков, целина, чесън, поставят се в тавичка, покриват се с кръгчета домати и или лимон, поръсва се олио и по желание още счукан чесън и се запича във фурната докато ястието остане на мазнина. Плакията се поднася изстинала, поръсена с пресен магданоз.
Продукти:
* 250 г леща
* 1 глава лук
* 1 голям морков
* 2 резена целина
* 4 скилидки чесън
* 1 с.л. чубрица
* 1/2 ч.л. сол
* 50-60 мл. олио
* 1-2 ч.л. сушен смлян червен пипер
* 1 малка червена чушка/пипер-сладка, не люта
* 10 чери домати
* свежа мащерка или магданоз
Приготвяне:
1.Лещата, и половината от ароматните зеленчуци, без доматите, ситно нарязани се заливат със студена вода и се сваряват на тих огън.
2.Останалите ароматни зеленчуци, ситно нарязани се задушават в загрятото олио, добавя се смления червен пипер и се разбърква 1 минута.Прибавят се към сварената леща, посолява се, добавя се чубрицата, разбърква се. Ястието се изсипва в тавичка, покрива се с кръгчетата домати, ако искате по интензивен аромат на чесън, преди доматите може да сложите ситно счукан.Печете докато остане на мазнина.
3.След изваждане от фурната поръсете обилно с нарязан магданоз. Аз разнообразих с прясна мащерка, която придаде нов и вкусен нюанс на ястието.
Много полезна информация за лещата! Това за оцетът не го знаех. С нетърпение очаквам следващите рецепти с лещичка :-)
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Лучи!
ОтговорИзтриванеПредполагам, за напитката говориш...Може би е разпространено в Добруджанския край, когато се омъжих, видях, че и съпругът ми го знае, и той от баба си и дядо си...Вероятно в оцета, който тогава са приготвяли в домашни условия има и някакви ензими, които подпомагат храносмилането, освен, че утоляват жаждата.По-компетентно биха се изказали диетолози.
Харесвам леща, Бети,
ОтговорИзтриванетвоето предложение е чудесно, а снимките - неустоимо апетитни.
Поздрави, ще очаквам и другите ти идеи, Диана
Благодаря,Дианка!
ИзтриванеЗдравей Бети, блога ти е страхотен и по всичко си личи, че изпипваш всеки детайл с много любов. Благодаря ти за старанието, което влагаш! И снимките ти са толкова професионално направени! Първо ми се приисква да се пренеса на момента на прекрасната маса, а след това ме обзема благородна завист! Ех, ако можех и аз да правя толкова прекрасни снимкина моите неща...
ОтговорИзтриванеИ аз като теб предпочитам лещата пред боба и за това ще се радвам на всичките рецепти. Чакам с нетърпение, особено кюфтенцата!:) След малко се шмугвам в кухнята да изпробвам тази рецепта, а после ще пиша как е станала лещичката!
Поздрави, вера
Вера, сърдечно благодаря!
ИзтриванеНадявам се да ти допадне това ястие!
За снимките-в никакъв случай не са професионални, дори фотоапарата ми не е такъв, оставям се да ме носи усета, чета, и въобще има много да уча...Н о думите ти много ме радват.Стъклени неща например ми е трудно да снимам...
buonissimi! buon 2013!
ОтговорИзтриванеSandra
Taknk you, Sandra!
ИзтриванеЧудесен пост, снимки и рецепта, Бети! Както винаги - креативна и много полезна! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден! :)
Дани,благодаря ти!
ИзтриванеХубава, уютна вечер!
Харесва ми предложението за плакия! Не съм се сетила. Готвя я на чорба; яхния; с картофи.
ОтговорИзтриванеБети, с нетърпение ще чакам и другите предложения, за да разнообразя!
Поздрави!
Благодаря, Тили!
ИзтриванеНадявам се да ти допаднат и другите предложения.
Не съм голям любител на лещата ,Бети ,но ти така сладкодумно си си я описала като , че ли виждам нещо ново :) ! Чудесна леща -плакия , изглежда много апетитна кацнала на виличката :) ! Тук ядат леща в първите минути на новата година , за много пари през годината :) , а много предпочитан подарък (новогодишен) е пакет леща в красива кутия , буркан или опаковка ) !
ОтговорИзтриванеПрегръдки ,Бети и хубав следобед !
Благодаря Ивана!
ИзтриванеМного интересно е това, което казваш.Под каква форма? Не мога да си представя в първите минути т.е. след полунощ под каква форма я хапват!А това за подаряването на леща го запомних още предния път.Не знам нито една италианка рецепта с леща и ще ми бъде интересно да науча.
Много красив пост, Бети, придружен с вкусна рецепта! Композициите са много оригинални и красиви :)
ОтговорИзтриванеИна, благодаря сърдечно!
ОтговорИзтриванеБети, обичам много леща и благородно ти завиждам за тези видове!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесната рецепта!
А за снимките си знаеш!
Прегръдка и усмихната седмица!
Бетинка, страхотно, много обичам леща и съм винаги заинтересована да видя нови неща, страхотни снимки! Прегръдка и Честита Нова Година!
ОтговорИзтриванеПавлинка,благодаря ти!
ИзтриванеЩе се радвам да ти харесат и другите ми предложения...
Честита и спорна нова година и на теб!
Дани,благодаря!
ОтговорИзтриванеМисля, че всеки знае как се прави плакия, аз само сложих чери и мащерка :)
И ти благодаря за снимките...:)
Хубава седмица и на теб!
Много вкусно, Бети :) обичам леща :)
ОтговорИзтриванеПрекрасни снимки!
Зори,благодаря!
ИзтриванеБети, превъзходни снимки! Ще очаквам и другите предложения, че имам няколко кг био леща, за които мъжът ми само примрънква, че не съм докоснала ;)
ОтговорИзтриванеЧестита Нова година! С пожелание за здраве, щастие и много успехи!
Поздрави!
Благодаря, Таня!
ИзтриванеНадявам се да ти допадне някое от останалите предложения.
Поздрави!
Бети, аз понеже избягвам традиционната леща, не защото не я харесвам, а малко съм и се преситила, с интерес ще следя тази серия, за да експериментирам още в лещоприготвянето;)
ОтговорИзтриванеПрекрасна плакия!Прегръдки!
И аз когато открих индийските подправки с години не бях яла и приготвяла традиционна леща, но в едно заведение нямаше нищо друго веднъж и така "преоткрих " вкуса на традиционното.Беше ми вкусно.
ИзтриванеБлагодаря Марти!
Страхотно предложение и невероятни снимки! Очаквам с интерес новите предложения!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Игличе!
ИзтриванеLindo trabajo y muy exquisito me encantan las lentejas,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеAgradezco cordialmente Rosita!
ИзтриванеБети, красиво, както винаги! Дори и обикновената леща плакия изглежда различно при теб - апетитно и завладяващо! Напитката си я правя и лете, и зиме. Когато нямам мед слагам захар, но как се казва не знам. За първи път чувам названието соклук. И аз я имам като наследство от баба, заедно с разказите и за нивата. Поздрави и хубаво утре!
ОтговорИзтриванеСнежи, благодаря ти!
ИзтриванеЩе трябва да поразпитам възрастни хора, може да има и друго название...
Благодаря за рецептата:) Лещичката стана наистина много вкусна!
ОтговорИзтриванеПоздрави: Вера
Вера, много ме радва, че ти е харесала!
ИзтриванеБлагодаря сърдечно, че сподели!
Лещата така да ми е на сърце,Бети,че веднага ми се усмихна от твоите красиви снимки!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав ден!
Роси, благодаря ти!
ИзтриванеХубава вечер!
Прекрасни снимки, интересни предложения и голямо разнообразие на леща:)
ОтговорИзтриванеАз до Германия няма да ходя, но тук в Испания също има голямо разнообразие на леща и бих пробвала от твоите рецепти Бети!Още повече че обичаме да си я похапваме лещичката:)
С прегръдка:Дани
Дани,благодаря ти! Надявам се и другите предложения да ти допаднат.
ОтговорИзтриванеЗапочваш серията с най-любимата ми версия на леща :) Когато за първи път я поднесох на Филип, той заяви, че не обича леща, но я опита, че беше гладен, а и нямаше друго. Толкова я хареса, че няколко пъти ме кара да я правя :) И все ме подпитваше дали не съм забравила рецептата. Пък тя си е класическа, какво да й забравям :)
ОтговорИзтриванеКакво ли ни чака още с твоите шарени лещови покупки :)
Усмивка от мен, Бети!
Тики, всъщност тази публиказия е от 2013 година и следващите предложения са след този пост, така че можеш да разгледаш. И аз много обичам леща и съм публикувала доста рецепти. Достатъчно е да кликнеш долу върху леща и ще излязат всички рецепти с леща.
ИзтриванеПрегръдки, Тики!