Яхния от кладница с червено вино и хвойна - Stewed Oyster Mushroom with Red Wine and Juniper
У дома обичаме да похапваме гъби. Голямо удоволствие е и да ги събираме.
Влажната и ароматна гора, миризмата на листа и дървесина, чистия
въздух, песента на птиците през пролетта, тишината, нарушавана само от
стъпките ни или от любопитните свраки, кадифеният мъх по дърветата и
радостта от намираните гъби- съкровища...Толкова зареждащи и незабравими
моменти...а след това бързото приготвяне на нещо дъхаво и вкусно с
тях...
Няколко думи за основната съставка на днешното ястие:
Кладницата (Pleurotus ostreatus) е сравнително популярна гъба. Вероятно защото може да се отглежда и култивира лесно. В природата се среща от късна есен до ранна пролет.Ако зимата е мека и без сняг също може да се намери. Вирее в широколистни гори. По-бързо може да намерите на пазара или в големите вериги магазини.
Тя е с лек дървесен аромат, месеста и при термична обработка запазва сравнително своя обем. Подходяща за мариноване, паниране, смилане и приготвяне на кюфтета и много вкусна сготвена на яхния. За първи път я готвя по този начин и на всички много ни хареса. Всъщност първия път не стигна до снимки, защото си сипахме допълнително, следващия беше за вечеря и също нямаше за снимки и сега сготвих, като подбрах момента, така, че да имам възможност да снимам.
Освен кладница използвах и малко култивирани кралски печурки. Използвах вино и обогатих аромата с дафинов лист, черен пипер, бахар, мащерка, риган и хвойна.
Хвойната (Juniperus) добави интригуващ планински аромат. Тя също е интересно растение-дълголетник. Като започнем от приложението като контрацептив от древните навахо, у древните римляни-средство против ухапване от змия. Заради бавния растеж, дървесината на хвойната е много здрава, не гние и затова някои народи я смятат за символ на вечния живот. У естонците се срещат прибори направени от хвойна. Малки съдове направени от хвойна съхраняват мляко, сирене и масло, като увеличават срока на съхранение. Хвойната има много здравословни приложения- успокоява и облекчава стреса. Има силни бактерицидни, прочистващи и подсилващи свойства. Хвойната е много популярна и с това, че дава аромата си на някои бири и спиртната напитка джин. Всъщност думата джин, произлиза от стара френска дума, означаваща хвойна.
Ако нямате събрана от вас, може да закупите от билкови аптеки. Леко размачкайте зрънцата преди да вложите в ястието. Не използвайте голямо количество. За около 1 кг продукти са достатъчни 5-6 зрънца.
източник
Продукти:
* 600-700 г кладница
* 250 г кралска печурка
* 1 глава лук
* 1 скилидка чесън
* 1 с.л. брашно
* 1 с.л. червен пипер
* 150-200 мл червено вино
* 50-60 мл. олио
* 2 дафинови листа
* 10-15 зърна черен пипер
* 5-6 зърна бахар
* 5-6 зърна хвойна
* сол на вкус
* риган
* мащерка
За гарниране:
* 5-6 картофа- средно големи
* резен целина
* индийско орехче
* черен пипер
* краве масло или зехтин
* мащерка
Приготвяне:
1. Нарежете лука и чесъна на ситно. Задушете в загрятото олио.
2. Нарежете или накъсайте на едри късове гъбите и добавете към лука. Объркайте няколко пъти. Сотирайте на отворен капак около 10 минути. Добавете брашното и разбъркайте. Добавете и червения пипер. Разбъркайте отново и добавете червеното вино. Пуснете черния пипер, бахара, смачканите зрънца хвойна, и дафиновите листа. След като заври намалете огъня и оставете да къкри около 20-30 минути. През това време пригответе гарнитурата : пюре от картофи и ароматен черен ориз.
3. Пригответе пюрето от картофи. Може да направите по няколко начина:
А. Най-бързо: Обелете и нарежете картофите. Добавете целината. Покрийте ги с вода и ги варете до омекване на умерен огън. Извадете от водата и намачкайте с инструмента за пасиране. Добавете сол, черен пипер, индийско орехче, краве масло (гхи) или зехтин, отново намачкайте. Поръсете с листенца мащерка.
Б. Сварете добре измитите картофи с обелките. Обелете и продължете по описания по-горе начин
В. Добре измитите картофи се обвиват в метално фолио. Парчето целина също. Поставят се в загрята фурна и се пекат около 20-30 минуто. Пробват се с шиш. Ако влиза и излиза свободно, значи са опечени. Обелват се и се пасират с пресата за картофи докато са още топли.
Г. Ако имате и използвате микровълнова фурна: Измивате картофите и ги поставяте в тавичката на фурната. Пускате на пълна мощност (750 W) за 10-12 минути. После обърнете картофите и отново пуснете за 10-12 минути. Опитайте с бамбуков шиш. Обелете и пасирайте, както е описано по-горе. Целината трябва да се свари с вода или да пропуснете.
За гарнитурата от черен ориз
* 2 с.л. масло и 1 с.л. олио или само олио за (постен) веган вариант
* 50 мл червено вино
* 300 мл зеленчуков бульон или вода
* 1-2 ч.л. сушени цветове от мащерка и риган
* черен пипер-прясно смлян
* 1/2 глава лук
* 150 г черен ориз
Приготвяне:
Запържете в стопеното масло и олио ситно нарязаната глава лук. Поръсете черния пипер. Добавете ориза. Разбъркайте около 2-3 минути. Добавете виното, покрийте с капак и намалете огъня. След като оризът поеме виното добавете зеленчуковия бульон или водата. Варете около 30 минути или докато оризът омекне достатъчно за вашия вкус. Не трябва да разварявате. Посолете и ако е необходимо да добавяте вода, то нека тя да е гореща. Имайте предвид, че и след изключването на огъня, оризът продължава да абсорбира вода. Поръсете мащерката, разбъркайте, изключете огъня и оставете още 10 минути под похлупака.
Оформете топките ориз и картофено пюре с лъжицата за сладолед, като потопите в студена вода.
Сервирайте яхнията в затоплени чинии с топки от картофено пюре и черен ориз. Поръсете с черен сусам, риган. Гарнирайте с клончета свежа мащерка.
Ако искате да се насладите на други вкусни рецепти с гъби:
Bety, would you believe that I've never tried oysters before? Your oyster stew looks very good. I love mushrooms. All the spices that go into this sound delicious. You are a great cook, Bety.
ОтговорИзтриванеHave a wonderful week.
~Sheri
Sheri,
ИзтриванеThank you for your very kind comment!
I think that this mushrooms are very popular also in America. If you're not trying, it's time to try. I'll be glad if you prepare this stew.
Oh my goodness this looks so amazing!!! Every ingredient looks so beautiful.....wonderful job!!!! And your photos are gorgeous! Happy day to you! Nicole
ОтговорИзтриванеDear Nicole,
Изтриванеthank you for your lovely comment!
Бети, много ароматно ястие!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята.
Сърдечни поздрави :)
Дани, радвам се че ти допада!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Ах, тези твои картини, Бети! Какаъв художник си ми само ти! Прекрасна си!
ОтговорИзтриванеЙоли, сърдечно благодаря!
ИзтриванеЧудесно ястие - вкусно, ароматно, завладяващо сетивата! Приказка в чиния! Страшна си, Бети!
ОтговорИзтриванеИрме, благодаря ти! Радвам се, че ти харесва!
ИзтриванеБети,личи си,че не само ви се е усладила гозбата,а и че много си се забавлявала в подготовката,такива красиви снимки си направила на продуктите,и на ястието,разбира се!Бих си топнала залче от черното хлебче,фантастично и уханно блюдо!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеРоси, наистина е вдъхновяващо вкусно ястите...:)
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно!
Бети, знаеш ли, би ми било съвестно да хапна от твоите ястия... Не само че си ги приготвила с толкова желание и отношение към всеки един продукт, ами така красиво поднасяш... И аз като Йоли се прехласвам по твоите "картини"! :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение за преден път!
Прегръдки и спорен ден!
П.П. Все се каня да попитам и защо ли отлагах досега. Какво е това растение с белите топченца: http://vkusnosbety.blogspot.com/2015/01/coconut-pudding-with-chia-vegan-raw_29.html Има го и в градинката пред блока ни, но ми е непознато.
Толкова вкусно ухае, Гери, че ще се престрашиш да хапнеш без да ти е съвестно....Благодаря ти!
ИзтриванеТези бели плодчета, за които питаш са от храст, който се нарича Бял маргарит. Ако си забелязала има подобни, по-малки, розови на цвят, те са от Розов маргарит. Нашият народ ги е назовал така, вероятно защото изглежда като бисери. Маргарит-бисери, знаеш това... На английски е популярно с името Снежни ягоди. Мисля, че е бисквитки или крекери му казват, заради шума, който издават плодчетата при натискане. Важно е че НЕ Е ядливо.
Знам аз кого да попитам. Да знаеш, че за мен си като една енциклопедия в област "природа". ;) А днес уж се реших да снимам и покрай белите топченца, открих и розовите. Значи вече имаме и от двата вида "бисери" в градината. ;)
ИзтриванеБлагодаря ти за отговора, мила Бети, усмивки от мен!
Знам, но кооолко още не знам...:)
ИзтриванеHello dear Betty!!
ОтговорИзтриванеWow!!What an amazing resipe!!The Mushroom with Red Wine must be so delicious!
Gorgeous pictures!!You are a great sef indeed!!
Hope you have a lovely weekend!Hugs!
Dimi...
Dear Dimi
Изтриванеthank you for the great compliment!
Have a wonderful weekend!
Hugs!
Hello Bety! Oh my, your blog and photos are absolutely stunning! I am very happy to be following you and I look forward to future visits. Hugs to you! Stephanie - The Enchanting Rose
ОтговорИзтриванеThank you, Stephanie!
ИзтриванеWelcome! Glad to see you here!
Beautiful photos! I do love mushrooms. Best wishes, Tammy
ОтговорИзтриванеThank you, Tammy!
ИзтриванеТова ще е много вкусно... Така апетитно изглежда!!! И какъв ли вкус има, не съм опитвала кладница и хвойна.
ОтговорИзтриванеСтрахотни кадри, Бети :) Но това си го знаеш, че редовно повтарям.
Усмивка от мен :)
Тики, тук често се среща, освен в широколистни гори и сечища и в магазините и по пазарите...:)
ИзтриванеМесеста е и леко еластична, в сравнение с пърхутката например.
Благодаря ти за комплимента и за усмивката, на която винаги се радвам!
Your amazing photos affect on my imagination :) Everything looks great, you are artist in the kitchen ;)
ОтговорИзтриванеYummy, thank you so much for the kind compliment!
ИзтриванеБети, страхотна горска приказка - с цвят, аромат и вкус! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИгличе, благодаря ти!
ИзтриванеВ гората, наистина човек се чувства като в приказка! :)
Бети, у дома много често ядем кладница и страпхотно я харесваме, непрекъснато пробвам разни рецепти, за да разнообразя употребата й и сега ме улесняваш с тази твоя яхния - прелестна, като продукти, изпълнение, представяне....Само с хвойната ще се затрудня, но някак ще се справя, то аз имам и в двора, но да не рискувам, за да не стане някоя беля.
ОтговорИзтриванеС усмивка
М
Мария, радвам се, че ти харесва яхнията. Какво те притеснява в твоята хвойна? Дали е хвойна или дали е чиста? Най-добре от планината наистина.., надявам се, че в аптеките е проверена. Взаимствах начина на приготвяне от начина на приготвяне на винен кебап за месоядните...
ИзтриванеСтрахотна си, Бети! Днес като наминах от тук научих хем как се прави яхния с гъби кладница, хем кое е това растение с топченцета. Невероятно! Винаги ми е интересно и красиво тук :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, Лучи!
ИзтриванеПрегръдки!
It looks so tasty <3
ОтговорИзтриванеThank you Kaasja!
ИзтриванеМного апетитно предложение, Бети! С такава прецизност подготвяш публикациите си във всяко отношение, че ме хваща срам за моите, писани посреднощ, с пропуснати или объркани букви, точки, запетаи, и снимани малко преди това в движение, дето се вика в едната ръка апарата, в другата лъжицата...
ОтговорИзтриванеЗаинтригува ме и хвойната, изобщо си нямам на идея нито за вкуса и, нито за вида и:))
Веси, кой знае каква прецизност в една яхния не знам как може да има, гъбките не се виждат много, но пък е толкова вкусна...Опитах със снимките да покажа ароматите, за да се усети целия този вкус..
ОтговорИзтриванеА това с лъжицата в едната ръка ми е толкова познато...или някой обикаля около мен с нея или аз самата :))
Джинът мирише на хвойна, ако си подушвала...има хвойна в билковите аптеки или в магазини за подправки съм виждала. Вкусът на прясно плодче е леко горчив, затова се суши. Има леко опушен, смолист аромат. Много повече нюанси се улавят в плодчето, отколкото например в джина.
Знам, че приготвяш месни ястия. Ако добавиш няколко зрънца в кебап например, ще получиш по- дивечов вкус на ястието. Скоро ще покажа друго ястие, което приготвям с хвойна.
ОтговорИзтриванеЗдравей Бети!
Приготвих вчера с култивирани гъби кладница и хвойна намерих,. получи се невероятно вкусна яхния. Добавих и картофено пюре и мащерка. Много, много ни хареса на всички вкъщи!
Благодаря за страхотната рецепта!
Поздрави Цвета!
Благодаря сърдечно, Цвети!
ИзтриванеРадвам се, че сподели!
Ах, снимките ти, Бети, като горска Фея си, мила! Честити празници! А публикацията ти ме пренесе в света на приказките, за което ти благодаря!
ОтговорИзтриванеКате, аз благдаря сърдечно! Толкова си мила!
ИзтриванеWonderful Food photos!!!! Delicious Post!
ОтговорИзтриванеThank you very much!
Изтриванеgreat post:) have a nice weekend!
ОтговорИзтриванеThnak you, Monika!
ИзтриванеGood recipe! kisses!
ОтговорИзтриванеhttp://miestilobasico.blogspot.com
Thank you,dear!
ИзтриванеLooks amazing! Great blog you have, keep up the good work!
ОтговорИзтриванеxoxo
Thank you, Lara!
Изтриване⋰˚هჱミ
ОтговорИзтриванеPassei para ler sua receita... ingredientes incríveis!
As fotos são impressionantes, bonitas demais... imagino o sabor do prato, o perfume!...
Bom domingo!
Beijinhos.
❤♡ه° ·.
Dear Ines,
Изтриванеthank you for your lovely comment!
I hope you had a nice Valentine's Day, Bety. It's my second favorite holiday, and I really enjoy it every year.
ОтговорИзтриванеHave a peaceful Sunday, dear.
~Sheri
Glad you had an exciting holiday, Sherry.
ИзтриванеHave a nice week!
This looks really delicious! Thank you for sharing.
ОтговорИзтриванеJanelle | Styles & Prints
Janelle,
Изтриванеthank you for your lovely comment!
This looks delicious! Thanks for sharing! ;)
ОтговорИзтриванеXOXO
Jeanne
http://fashionmusingsdiary.com
Thank you dear Jeanne!
ИзтриванеУхае разкошно, Бети!
ОтговорИзтриванеЯхния от гъби- как хубаво звучи....
Позрдав и хубава седмица!
Радвам се, че ти харесва , Марта!
ИзтриванеНеустоим натюрморт, Бети -
ОтговорИзтриванемного вкусно, ароматно и впечатляващо красиво предложение!
Благодаря за удоволствието и вълшебните снимки!
I love mushrooms! These must taste so good! Thanks for sharing Bety!
ОтговорИзтриване♥♥♥
Jeanne
http://fashionmusingsdiary.com
Thank you, Jeanne!
ИзтриванеБлагодаря, Дианка!
ОтговорИзтриванеO wow what amazing photos and yummy food <3 I love it :) I stay on your blog of course <3
ОтговорИзтриванеThank you so much!
ИзтриванеНе само ястия със сигурност са вкусни, но и красиво, описани и показани в снимките. Пожелания.
ОтговорИзтриванеГига, сърдечно благодаря за визитата и милия коментар!
ИзтриванеThank you for your visits, Bety, and especially your nice comments. I appreciate them so much.
ОтговорИзтриванеHave a sweet day.
~Sheri
Thank you Sheri!
ИзтриванеHello Bety,
ОтговорИзтриванеThank you very much for visiting my blog and for your comments. Your food, recipe photos are beautiful and very attractive.
The job you did with painted birds on a cake is amazing. Very well done indeed. You are a multi talented artist.
Thank you for your lovely comment! I especially appreciate your words of cake with birds :))
ИзтриванеWhat a delicious are there, at your blog
ОтговорИзтриванеIt makes me hungry :)
Thank you, dear Julia!
ИзтриванеHi! ooohh your blog is really awesome, in fact..i think i am hungry right know! really cool pics and prsentation of products and everything, I really love it.
ОтговорИзтриванеI stay around, i hope tou see u soon in KS
xoxo
KS
Thank you for this wonderful comment! Glad you like it here!
ИзтриванеMIT so einen schönen ESSEN,,,
ОтговорИзтриванеkönnte ich meinen LIEBSTEN eine FREUDE machen,,,
schaut so gut aus,,,,
ich wünsche DIR einen WUNDERSCHÖNEN ABEND
und DANKE für die lieben WORTE
bis bald und liebe GRÜßE aus TIROL
bis bald die BIRGIT
Фографии просто волшебные, как это все красиво и вкусно выглядет у тебя!
ОтговорИзтриванеИ конечно же я уже в списке:)
http://lengilochka.blogspot.com
Большое спосибо!
ИзтриванеBrigitte,
ОтговорИзтриванеthank you for your beautiful and smile comment!
Thank you for your wishes! It was very nice :).
ОтговорИзтриванеThis meal look great.
Thank you, Carol!
ИзтриванеBeautyful pics,I follow you:-)
ОтговорИзтриванеThank you dear Malwina!
ИзтриванеThis looks really yummy and healthy :)
ОтговорИзтриванеRachel xx
http://www.thedailyluxe.net
Thank you Rachel!
ИзтриванеStunning pictures. I love mushrooms. I followed you on GFC
ОтговорИзтриванеDeedee
http://madeupgirl-madeupgirl.blogspot.com
Dee, thank you!
ИзтриванеDelicious!!!
ОтговорИзтриванеkisses
http://lestyledelapetiteblonde.blogspot.com.es
Thank you,Miriam!
ОтговорИзтриванеI am a fan of mushroom, in Athens you can find some from Bulgaria, which are very tasty.
ОтговорИзтриванеI don't thing I have ever eat juniper though!
Разногледа ставам, Бети! Всяка снимка е картина, произведение... красота!
ОтговорИзтриванеЗабравям за ястието като ястия... гледам снимките като картина.
Всичко е много красиво, а за вкуса не се и съмнявам.