Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук
Продукти:
* 500-600 гр. праз, тънко нарязан или зелен лук
* 200 гр. гъби, нарязани
* 8 големи листа фини кори за баница
* 3 с. л. зехтин
* 100 гр. козе сирене или тофу
* 1-2 с.л. маково семе
Варианта с тофу превръща тази баница в подходящо ястие за вегани.
1. Загрейте фурната на 200 C. Сипете в голям тиган 2 с.л олио или зехтин. Добавете праза или лука , покрийте и гответе за 5-8 мин,като разбъркате 1-2 пъти докато започне да омеква. Добавете гъбите, покрийте отново и задушавайте в продължение на 3-5 минути, след това махнете капака и да продължете да готвите, докато се изпари течността. Разбъркайте няколко пъти. Изсипете в широк съд за да поизстине плънката.
2. Оформят се 4 рула като за всяко руло се използват 2 листа. С четка, потопена в зехтина намажете горния лист . Разпределете равномерно от задушената смес.Поръсете с една четвърт от сиренето и навийте на руло.Поставете рулото в тава.Повторете това с останалите кори.
3. Намажете 4-те рула леко с четката с останалия зехтин и поръсете с маковите семена.
КРАСОТА!
4. Печете около 15-20 минути, докато се запече приятно.
Поднесете с чаша айран или с кисело мляко.
Тази баничка е много приятна и студена. На мен дори ми харесва повече.
Бети, чудесна баница!
ОтговорИзтриванеИ посипването с мак ми допадна!
Поздрави и хубава ноемврийска вечер!
Ах, че вкусно звучиииии:-)
ОтговорИзтриванеПрекрасна е, Бети:-)
Дани,Мъхче,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви и се радвам,че ви е харесало новото ми предложение!
Сърдечни поздрави!
Много интересна комбинация! Звучи ми вкусно!! Бети, ти си страхотен експериментатор и това много ме радва, защото винаги намирам свежи идеи тук! Хубава вечер!
ОтговорИзтриванеМммм,ах как ухае на баничка туууук!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва,Бети,дръпвам си веднага парченце!
И пак така красиво си я наснимала,страшна си!
Хубав утрешен ден!
Гуинет,много ме радва коментара ти!Сърдечно благодаря!
ОтговорИзтриванеРоси,благодаря ти за милите думи!
Хубав ден и на двете ви!Прегръдки!
Бети,и двете банички са прекрасни! Аз също съм от Добрич,но от малка вече не живея там .Спомням си вкусната баница на баба ми-добруджанска кавърма с каймак я правеше.,но за съжаление никъде не намирам подобна рецепта.Бих се зарадвала ,ако намериш автентичната рецепта,характерна за нашия край и ако можеш да ни я предложиш;)))
ОтговорИзтриванеХубав ден !
Веси
Веси, дори да не беше писала, че си от Добрич, думичката кавърма, те издава, че си от този край :)
ИзтриванеСпомням си, че баба ми правеше такава кавърма и сама точеше корите, и с домашно сирене и сметана, масло...беше чудно вкусна!
Ще я разпитам и ще направя, дори ще разточа сама кори, правила съм два пъти и ми се получиха страхотно. Иска ми се да снимам процеса.
Надявам се да бъде скоро.
Радвам се, че са ти харесали баничките! Всъщност кои? Освен тази, има едни диетични банички и една бъркана баница с коприва.
Веси,точно за такава кавърма си мечтая ,не с кисело мляко ,а със сметана .На нашия пазар има лицензирана мандраджийница и предлагат домашно прясно мляко ,аз обирам каймака и го съхранявам във фризера ,и си правя масло и ГХИ,така че каймака го имам .Само търся рецепта ,но за точене на кори не бих се наела..
ОтговорИзтриванеА твоите банички с праз и бърканата с копривап(при мен спанак )много ми допаднаха .Сега очаквам кавърмата;)
Хубав ден !
Веси