Баница с козе сирене,гъби и праз или зелен лук



 
Продукти:

 
  * 500-600 гр. праз, тънко нарязан или зелен лук   
  * 200 гр. гъби, нарязани
  * 8 големи листа фини кори за баница
  * 3 с. л. зехтин
  * 100 гр. козе сирене или тофу
  * 1-2 с.л. маково семе




Варианта с тофу превръща тази баница в подходящо ястие за вегани.



 



1. Загрейте  фурната на 200 C. Сипете в голям тиган 2 с.л олио или зехтин. Добавете праза или лука , покрийте и гответе за 5-8 мин,като разбъркате 1-2 пъти докато започне да омеква. Добавете гъбите, покрийте отново и задушавайте в продължение на 3-5 минути, след това махнете капака и да продължете да готвите, докато се изпари течността. Разбъркайте няколко пъти. Изсипете в широк съд за да поизстине плънката.


 
2. Оформят се 4 рула като за всяко руло се използват 2 листа. С четка, потопена в зехтина намажете горния лист . Разпределете равномерно от задушената смес.Поръсете с  една четвърт от  сиренето и навийте на руло.Поставете рулото в тава.Повторете това с останалите кори.

 
3. Намажете 4-те рула леко с четката с останалия зехтин  и поръсете с маковите семена.  

                                                    
 КРАСОТА!


4. Печете около 15-20 минути, докато се запече приятно.
 

Поднесете с чаша айран или с кисело мляко. 

 



Тази баничка е много приятна и студена. На мен дори ми харесва повече.

Коментари

  1. Бети, чудесна баница!
    И посипването с мак ми допадна!
    Поздрави и хубава ноемврийска вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ах, че вкусно звучиииии:-)
    Прекрасна е, Бети:-)

    ОтговорИзтриване
  3. Дани,Мъхче,

    Благодаря ви и се радвам,че ви е харесало новото ми предложение!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна комбинация! Звучи ми вкусно!! Бети, ти си страхотен експериментатор и това много ме радва, защото винаги намирам свежи идеи тук! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Мммм,ах как ухае на баничка туууук!
    Много ми харесва,Бети,дръпвам си веднага парченце!
    И пак така красиво си я наснимала,страшна си!

    Хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Гуинет,много ме радва коментара ти!Сърдечно благодаря!

    Роси,благодаря ти за милите думи!

    Хубав ден и на двете ви!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  7. Анонименянуари 15, 2015

    Бети,и двете банички са прекрасни! Аз също съм от Добрич,но от малка вече не живея там .Спомням си вкусната баница на баба ми-добруджанска кавърма с каймак я правеше.,но за съжаление никъде не намирам подобна рецепта.Бих се зарадвала ,ако намериш автентичната рецепта,характерна за нашия край и ако можеш да ни я предложиш;)))
    Хубав ден !
    Веси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, дори да не беше писала, че си от Добрич, думичката кавърма, те издава, че си от този край :)
      Спомням си, че баба ми правеше такава кавърма и сама точеше корите, и с домашно сирене и сметана, масло...беше чудно вкусна!
      Ще я разпитам и ще направя, дори ще разточа сама кори, правила съм два пъти и ми се получиха страхотно. Иска ми се да снимам процеса.
      Надявам се да бъде скоро.

      Радвам се, че са ти харесали баничките! Всъщност кои? Освен тази, има едни диетични банички и една бъркана баница с коприва.

      Изтриване
  8. Веси,точно за такава кавърма си мечтая ,не с кисело мляко ,а със сметана .На нашия пазар има лицензирана мандраджийница и предлагат домашно прясно мляко ,аз обирам каймака и го съхранявам във фризера ,и си правя масло и ГХИ,така че каймака го имам .Само търся рецепта ,но за точене на кори не бих се наела..
    А твоите банички с праз и бърканата с копривап(при мен спанак )много ми допаднаха .Сега очаквам кавърмата;)
    Хубав ден !
    Веси

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни