неделя, 13 ноември 2011 г.

Хумус



За първи път опитах хумус в едно арабско заведение и от тогава ми е едно от любимите неща за похапване.Вече не помня откъде имам рецептата, помня ,че имаше и кисело мляко в състава, но за да е веган съм го премахнала.Освен , ако не намерите соево кисело мляко. Въпрос на вкус е, както и количеството зехтин.Текстурата за да е по-лека може да се добави вода от варенето при пасирането. Всички, които са го опитвали са впечатлени и  искат рецептата .Опитайте, разнообразете менюто си или похапвайте  по време на постите.



Продукти:

* 250 гр. сух нахут или 600 гр.сварен
* 1 голяма глава лук-ситно нарязана
* 4-5 скилидки чесън
* 3 ч.л.смлян кимион
* 1 ч.л. чили или сладък червен пипер
* 5-6 с.л. лимонов сок
* 250 мл. зехтин
* 100-120 гр сусамов тахан
* връзка магданоз - само листата, по желание



Количеството на подправките може да балансирате според вашия вкус.

Сигурно сте забелязали,че няма сол. Ястието е достатъчно ароматно и вкусно и без сол.









Приготвяне:

Нахутът, предварително накиснат за няколко часа (най-удобно е едно денонощие или поне 12 часа), се измива и се сварява. Той е от сем. Бобови и варенето му е като на боба. Лукът и чесънът се задушават в малко зехтин докато лука изглежда стъклен. Добавя се чилито, кимиона,разбърква се и се сваля от огъня. В голям съд поставяте сварения и отцеден нахут - не хвърляйте водата. Добавяте задушените лук и чесън, и останалите продукти и пасирате до гладка смес.Ако ви се стори гъста добавете малко от водата, в която е врял нахута. Може да добавяте и зехтин.Сервирайте в плосък съд,като отгоре полеете малко зехтин. Поднесете с арабски питки, хляб Лаваш, крекери. Аз бях купила индийски пападамс-тънки хрупкави питки от брашно от леща,с много подправки. Може да се сервира и с препечен хляб.

14 коментара:

  1. Обожавам хумус :)
    А киселото мляко според мен няма място в рецептата, освен ако на някой му харесва!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз Дани!А киселото мляко -и аз не слагам.По п ринцип в рецептата беше 1-2 с.л за да не е толкова гъста структурата, аз разреждам ако се налага с горещата вода от варенето.

    Хубава вечер и на теб и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Ама наистина е много вкусно при теб! Това е поредното доказателство! Великолепни снимки!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря Федора!

    Хумуса не е сред" най-фотогенините модели", но пък е много вкусен!

    Хубава и усмихната седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Все още не ми е познат вкуса му,но ти така примамваш с тези чудни снимки,Бети!

    Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Роси, опитай го, мисля,че ще ти хареса.Ще се радвам, ако споделиш!
    При мен беше "любов" от първа хапка!

    Хубава нова седмица

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам хумус, но аз самата не съм правила. От доста време си търся хубава рецепта и мисля, че тази ще бъде точно моята!

    ОтговорИзтриване
  8. Много искам да ти хареса,Лулу!

    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Още един глас ЗА хумуса:-)
    Този си е и красив отвсякъде;-)
    И... без киселото мялко, ако може-)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря Мъхче!
    И аз го предпочитам без кисело мляко!

    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  11. Анонименноември 15, 2011

    Сусамовия тахан откъде се купува

    ОтговорИзтриване
  12. Сусамов тахан може да се купи от диетичните магазини или диетични щандове в големи супермаркети.Аз съм купувала от Кауфланд.

    ОтговорИзтриване
  13. Анонименноември 16, 2011

    Бети, би ли споделила какви са питките на снимките?
    Диляна

    ОтговорИзтриване
  14. Диляна, питките се от брашно от леща с много подправки-гарам масала,кимион,сусам.За мен бяха леко люти,а ме предупредиха че са много люти.Всъщност ми бяха доста пресолени. Купих ги от индийци.Но съм запалена по индийската кухня и готвя доста неща,за които мога да намеря подправки.Питки и хлебчета,още не съм правила,но като попадна на рецепта и изпробвам ще намери място и в блога ми.

    ОтговорИзтриване