Салата с хляб и орехи
Тази салата е много лесна и вкусна. Знам я от леля ми и често я приготвям през зимата.
Необходими са следните продукти:
ориентировъчно количество за 5-6 порции
* средата на 1 бял хляб, престоял 2-3 дни.За предпочитане е ръчен, селски хляб.
* орехи-смлени-около 1 чаена чаша
* кисело мляко-около 400-600 грама
* малко зехтин- няколко лъжици
* няколко скилидки чесън -3-4-пресовани
* цедено кисело мляко за украса -около 200-300 грама
* няколко цели ядки
Не съм написала точно количество продукти, защото салатата се прави според вкуса и желаната гъстота. Хлябът се разполовява и се издълбава като с длани донатрошавате на ситни трохи. Поставяте в купа и започвате да добавяте киселото мляко като бъркате.Добавяте зехтин- на вкус и пресования чесън и отново добре разбърквате. Прибавяте орехите.Бъркате с вилица или с пасатор.Ако използвате пасатор сместа заприличва на пастет. Аз предпочитам по-груба структура- да усещам смлените орехи.Разпределяте в чиниите или чашите за сервиране, като украсявате с цедено мляко и смлени орехи .
* Неизползваните кори може да нарежите и запечете във фурната и да направите попара. А може след опичането да смелите с блендера и да си направите галета.
* За да се получи тази салата, наистина е важно да се използва поззасъхнал хляб.
Your blog is interesting, has left a great impression.
ОтговорИзтриванеBest wishes
Jonas
Thank you Jonas!
ОтговорИзтриванеKind regards!
Много интересна салата! Допада ми идеята и ще се възползвам :) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеС Бети, наистина е вкусно :)
Прекрасни снимки!
Поздрав!
Бети,страхотна салатка,аи търпи много импровизации!
ОтговорИзтриванеПоследната снимка е страхотна!
Благодаря ти Кати!
ОтговорИзтриванеНаистина, човек с въображение,като твоето може да импровизира и поднесе по най-различни начини!
Поздрави!
Лети,мила,радвам се, че ти е допаднала салатката!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за показаното добро чувство и хубави думи!
Сърдечни поздрави!
Много елегантно поднасяне! Правя нещо подобно, но моето е по- скоро нещо като бъркоч:))))
ОтговорИзтриванеБети, много интересна салатка. За пръв път попадам на такава комбинация от продукти! Още довечера ще я пробваме в къщи.
ОтговорИзтриванеХубав и усмихнат неделен ден ти пожелавам!
Благодаря Деси!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви хареса!
Хубава неделна вечер!
Благодаря Лулу!
ОтговорИзтриванеВкусен бъркоч :-)
Хубава неделна вечер!
Изглежда страхотно и най-вече лесно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траянка!
ОтговорИзтриванеНаистина е лесна и с малко продукти.
Хубана нова седмица!
От дете обичам хляб и орехи, а тази рецепта попадна право в детското ми сърце. Нямам търпение да я опитам. Прекрасна идея, Бети!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Бубе,
ОтговорИзтриванеИ аз много обичам хляб и орехи, и понякога похапвам със сирене и масло.Тази салата всъщност може да се направи и с крема сирене, по време на пост може и с вода и повече орехи.Търпи вариации-основното е белия селски хляб и орехите.
Хубав и усмихнат ден ти желая!
Много оригинално предложение, а пък е поднесено супер изискано. Страхотна идея.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Molto bella
ОтговорИзтриванеciao
Ciao Stefania!
ОтговорИзтриванеGrazie!
Buon giorno!
Благодаря,Маги!
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб!
МНого оригинално, изглежда красиво и нежно, а като я опитам се надявам и да ми хареса;-)
ОтговорИзтриванеБраво, Бети!
Ще се радвам да ти хареса!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Мъхче!
Поздрави!
Бети, звучи много вкусно!
ОтговорИзтриванеИ както винаги поднесено толкова ефектно и стилно!
Страхотна си!
Прегръдки:)
wow..sounds scrumptiously tasty..
ОтговорИзтриванеjust found your space...lovely space you have..with excellent posts..
Am your happy follower now..;)
do stop by mine sometime..
Tasty Appetite
Jay,
ОтговорИзтриванеThanks for the nice words!Thanks!!!! You make my day!!!
Леви,
ОтговорИзтриванемного си мила както винаги!
Прегръдки!
Бети,презентацията ти е просто фантастична!
ОтговорИзтриванеА снимките-мечта!Браво,напълни ми очите!
Благодаря Еликсир!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Прегръдки!
Здравей, Бети! Снощи направих салатата, неустоимо вкусна е! Благодаря за рецептата! Сърдечен поздрав!
ОтговорИзтриванеКатя,
ОтговорИзтриванемного ти благодаря, че сподели!Много ме зарадва и това, че ти е допаднала!
Поздрави!
Чудесно си я оформила, Бети. Салата - торта. Бабите ми правеха чесън, счукан с орехи, понякога и аз правя. А едната ми баба печеше пържения сафрид със заливка от чесново брашно. Дълги години търсих името на ястието и едва преди няколко месеца разбрах, че се нарича скордаля. Бях запомнила риба-ордала
ОтговорИзтриванеhttp://recepti.gotvach.bg/r-2131-%D0%93%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%BA%D0%B8_%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BD%D0%BE%D0%B2_%D1%81%D0%BE%D1%81_-_%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B4%D0%B0%D0%BB%D1%8F
Майката на съпруга ми често поднасяше такъв сос разядка от орехи, чесън и оцет към пържена риба. Не бях виждала преди това. А майка ми пък към рибената чорба- пак такава смес, но с добавка от магданоз и лющян.
ОтговорИзтриванеДецата много я харесват тази салата.
Благодаря, Марти!