Доматен сос за паста и пица... - Tomato sauce for pasta and pizza


... и не само, използвам този сос за плакии, яхнии, гювеч, рататуй. Освен в любимата ми Маргарита , различни видове паста, за 10 минути приготвям една много любима супа -  Лятна ароматна доматена супа с печен пипер.
Да спомена още нещо, този сос е възможно най-бързия за мен, приготвям го постепенно, без катаклизми в кухнята. Всяко лято преработвам и запечатвам около 80-100 кг домати , приготвяйки този сос. Не за един ден, не и за два. Не че не мога, но ми се струва натоварващо да посветя цял ден само за един сос и камара от домати действа угнетяващо с всички стъкленици, които трябва да напълня... Постепенно, без да ми тежи на ежедневието, по 15 или 20 кг.  Доматите не се мелят, не се отделят люспи и семки, единствено се мият и се почистват, режат се на половина и в тенджерата. Установила съм, че това е най-бързият и най-малко цапащ вариант. Накаря имам за миене една дървена лъжица, една тенджера  или две, ако съм включила два котлона едновременно, един черпак и една фуния, за по- бързо и чисто сипване в бурканите.  Ако ви допада този начин опитайте.



Продукти:

 за около 3,50 - 3,75 л сос

* 2 глави лук
* 1 глава чесън
* 150 мл олио
* 4 кг домати-месест сорт като Рома, претеглени след почистването
* 1 1/2 с.л. сол или на вкус**
* 2 с.л. кафява захар или на вкус
* 35-40 мл оцет или на вкус
* сушен босилек, риган, черен пипер- по желание***

** вероятно знаете, че когато някой продукт е измерен в лъжици, се има предвид равна лъжица. Ако се има предвид нещо друго , то изрично се упоменава като  се пише заоблена или препълнена.

*** За да бъде универсален сосът може да сложите само черен пипер, а според ястието да добавяте -босилек, риган, мащерка, салвия, магданоз, чили или каквото желаете.



Приготвяне:

1. Първо подгответе шишета и бутилки- измити и сухи. Капачки също. Уверете се, че имате от всичко достатачно. Не загрявам бутилките преди пълнене. Но винаги използвам сухи съдове. След пълненето на всяка бутилка или буркан със соса -горещ- котлона, където е  тенджерата, докато пълня е включен на 3 от 9 степени, запечатвам веднага и обръщам и тогава пълня следващата. За многото години, през които съм приготвяла този сос нямам нито един развален буркан.

2. Доматите, старателно измити се почистват и нарязват на половинки. Почиствам мястото, където е била дръжката и евентуално, ако има нещо наранено. Отрязвам домата така, че мястото на дръжката да остане в едната половина.


После с едно движение отстранявам твърдата част.


3. В голяма тенджера се поставя олиото. Лукът се нарязва грубо и с чесъна се слагат в сгорещеното олио. Запържват се докато лукът стане прозрачен и чесънът пусне аромата си.

4. Добавят се доматите и се разбъркват няколко пъти, докато започнат да омекват и пуснат течност.



Оставят се да къкрят на среден огън на степен 5 или 6 , под капак до освобождаване на още течност. Сваляте капака и варенето продължава на степен 6 или 7 (от 9 степени), докато течността се редуцира и вече не покрива доматите.



Регулирате силата на котлона и според вида на доматите и водното им съдържание, големината на тенджерата това отнема около 40-50 минути. ВАЖНО е да изпарите колкото е възможно повече от течността, която са пуснали доматите преди пасирането, защото след това колкото и тихо да къкри сместа започва да пръска, ако не се разбърква, а на никой не му се иска кухнята да се цапа и още по-малко по ръцете и дрехите му да хвърчат горещи капки сос.

5. Сместа се пасира и овкусява. Добавете захарта, оцета, една лъжица сол, разбъркайте. Опитайте и преценете какво да добавите. Написала съм количествата, с които е вкусно на нашето семейство. Разбърквайте на слаб огън  около 3-5 минути. Опитайте отново и добавете подправка, каквато желаете.



6. Докато сосът още къкри напълнете бурканчетата и предвидените бутилки с винт. След напълването и затварянето обръщайте всяко бурканче или бутилка за 15-20 минути, а след това обратно до пълното охлаждане. Приберете на хладно. Аз имам маза и ги отнасям там.



Ще ми бъде приятно, ако направите и опитате. Ще се радвам да споделите впечатленията си.

Ако тази публикация ви хареса споделете с приятели.

Коментари

  1. Бети,
    измислила си максимално лесно приготвяне на доматен сос.Такъв сос прави и една приятелка на сестра ми и наистина му намира универсално приложение.Аз замразявам за мен само пресен доматен сок.Всички други обработени топлинно домати ми създават здравословни проблеми и киселини.Така,че който може да приема този сос нека си направи.По най - лесния начин.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, при тези количества, които приготвям, съм си направила максимално удобна организация :)
      Нямам място за доматен сос, но суша много домати и така използвам необработени топлинно.
      Благодаря, Ели!

      Изтриване
  2. Страхотно е сосчето, Бет!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна публикация! Поздравления за блога и за това, как го поддържате и за ценните ресурси, които споделяте.
    Успех в развитието му!
    Линк билдинг стратегии

    ОтговорИзтриване
  4. Анонименюли 19, 2024

    Страхотен, днес направих две дози!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, много се радвам! Благодаря за коментара!

      Изтриване
  5. Анонименавгуст 06, 2024

    Здравейте, бихте ли написали как сушите домати? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще публикувам. Използвам машина за сушене.

      Изтриване
  6. Анонименавгуст 10, 2024

    Всяка година приготвям този сос в завидни количества! И все се каня да благодаря за подробните обяснения и хубавата рецепта!
    Силвия А

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, радвам се, че намерихме време да оставите коментар! По броя посещения на рецептата виждам, че е любима на хиляди хора. И най вече се радвам, че ви допада и е станала любима рецепта!

      Изтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни