Доматен сос за паста и пица... - Tomato sauce for pasta and pizza


... и не само, използвам този сос за плакии, яхнии, гювеч, рататуй. Освен в любимата ми Маргарита , различни видове паста, за 10 минути приготвям една много любима супа -  Лятна ароматна доматена супа с печен пипер.
Да спомена още нещо, този сос е възможно най-бързия за мен, приготвям го постепенно, без катаклизми в кухнята. Всяко лято преработвам и запечатвам около 80-100 кг домати , приготвяйки този сос. Не за един ден, не и за два. Не че не мога, но ми се струва натоварващо да посветя цял ден само за един сос и камара от домати действа угнетяващо с всички стъкленици, които трябва да напълня... Постепенно, без да ми тежи на ежедневието, по 15 или 20 кг.  Доматите не се мелят, не се отделят люспи и семки, единствено се мият и се почистват, режат се на половина и в тенджерата. Установила съм, че това е най-бързият и най-малко цапащ вариант. Накаря имам за миене една дървена лъжица, една тенджера  или две, ако съм включила два котлона едновременно, един черпак и една фуния, за по- бързо и чисто сипване в бурканите.  Ако ви допада този начин опитайте.



Продукти:

 за около 3,50 - 3,75 л сос

* 2 глави лук
* 1 глава чесън
* 150 мл олио
* 4 кг домати-месест сорт като Рома, претеглени след почистването
* 1 1/2 с.л. сол или на вкус**
* 2 с.л. кафява захар или на вкус
* 35-40 мл оцет или на вкус
* сушен босилек, риган, черен пипер- по желание***

** вероятно знаете, че когато някой продукт е измерен в лъжици, се има предвид равна лъжица. Ако се има предвид нещо друго , то изрично се упоменава като  се пише заоблена или препълнена.

*** За да бъде универсален сосът може да сложите само черен пипер, а според ястието да добавяте -босилек, риган, мащерка, салвия, магданоз, чили или каквото желаете.



Приготвяне:

1. Първо подгответе шишета и бутилки- измити и сухи. Капачки също. Уверете се, че имате от всичко достатачно. Не загрявам бутилките преди пълнене. Но винаги използвам сухи съдове. След пълненето на всяка бутилка или буркан със соса -горещ- котлона, където е  тенджерата, докато пълня е включен на 3 от 9 степени, запечатвам веднага и обръщам и тогава пълня следващата. За многото години, през които съм приготвяла този сос нямам нито един развален буркан.

2. Доматите, старателно измити се почистват и нарязват на половинки. Почиствам мястото, където е била дръжката и евентуално, ако има нещо наранено. Отрязвам домата така, че мястото на дръжката да остане в едната половина.


После с едно движение отстранявам твърдата част.


3. В голяма тенджера се поставя олиото. Лукът се нарязва грубо и с чесъна се слагат в сгорещеното олио. Запържват се докато лукът стане прозрачен и чесънът пусне аромата си.

4. Добавят се доматите и се разбъркват няколко пъти, докато започнат да омекват и пуснат течност.



Оставят се да къкрят на среден огън на степен 5 или 6 , под капак до освобождаване на още течност. Сваляте капака и варенето продължава на степен 6 или 7 (от 9 степени), докато течността се редуцира и вече не покрива доматите.



Регулирате силата на котлона и според вида на доматите и водното им съдържание, големината на тенджерата това отнема около 40-50 минути. ВАЖНО е да изпарите колкото е възможно повече от течността, която са пуснали доматите преди пасирането, защото след това колкото и тихо да къкри сместа започва да пръска, ако не се разбърква, а на никой не му се иска кухнята да се цапа и още по-малко по ръцете и дрехите му да хвърчат горещи капки сос.

5. Сместа се пасира и овкусява. Добавете захарта, оцета, една лъжица сол, разбъркайте. Опитайте и преценете какво да добавите. Написала съм количествата, с които е вкусно на нашето семейство. Разбърквайте на слаб огън  около 3-5 минути. Опитайте отново и добавете подправка, каквато желаете.



6. Докато сосът още къкри напълнете бурканчетата и предвидените бутилки с винт. След напълването и затварянето обръщайте всяко бурканче или бутилка за 15-20 минути, а след това обратно до пълното охлаждане. Приберете на хладно. Аз имам маза и ги отнасям там.



Ще ми бъде приятно, ако направите и опитате. Ще се радвам да споделите впечатленията си.

Ако тази публикация ви хареса споделете с приятели.

Коментари

  1. Бети,
    измислила си максимално лесно приготвяне на доматен сос.Такъв сос прави и една приятелка на сестра ми и наистина му намира универсално приложение.Аз замразявам за мен само пресен доматен сок.Всички други обработени топлинно домати ми създават здравословни проблеми и киселини.Така,че който може да приема този сос нека си направи.По най - лесния начин.
    Поздрави и лека седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, при тези количества, които приготвям, съм си направила максимално удобна организация :)
      Нямам място за доматен сос, но суша много домати и така използвам необработени топлинно.
      Благодаря, Ели!

      Изтриване
  2. Страхотно е сосчето, Бет!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотна публикация! Поздравления за блога и за това, как го поддържате и за ценните ресурси, които споделяте.
    Успех в развитието му!
    Линк билдинг стратегии

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни