Лимонова торта с лек лимонов крем
Някои приятели знаят, че вчера имах рожден ден,... поостарях с още една година...Но не знам дали помъдрях...:-)) Денят беше слънчев и хубав, също като мен -:)))) Получих много прекрасни изненади, пожелания, цветя и подаръци! Почувствах се специална и обичана!
Благодаря на семейството си! Благодаря ви приятели!
Пожелавам си преди всичко здраве, хубав късмет и поводи за радост. Пожелавам ги от сърце и на вас, реални и виртуални приятели, читатели и посетители на блога ми :-)
И, разбира се, има и торта:
С тези продукти изпекох два блата с размери 30 х 40 см и оформих една торта с диаметър 20 см и височина 10 см
Продукти :
за блатове
* 10 жълтъка
* 6 белтъка
* 1 цяло яйце
* 100 гр. кристална захар
* 100 гр брашно, пресято с нишестето
* 40 гр пшеничено нишесте
* фино настърганата кора на 2 лимона, предварително много добре измити с четка, сода бикарбонат и топла вода.Или, ако намерите био лимони.
* сока на 1 лимон
* 2 чаени лъжички ледена вода
* 1 ампула есенция лимон на д-р Йоткер
* 1 ампула есенция ванилия/масло на д-р Йоткер
Приготвяне:
1. Поставяте в купа 3-4 супени лъжици от захарта, лимоновата кора и размачквате с пръсти. Това спомага за пълното разгръщане на аромата на лимоновата кора и се получава наистина много ароматно печиво. Този трик използвам почти винаги, когато добавям кора от лимон или портокал.След като сте ароматизирали захарта добавяте жълтъците, цялото яйце, щипка сол и разбивате на много гъст светло жълт крем.Към края добавяте есенциите.
2. Белтъците се разбиват на сняг с лимоновия сок и ледената вода.Когато се получат меки върхове, започвате да добавяте останалото количество захар. Разбивате до твърди, лъскави върхове.Този начин за разбиване на белтъци знам от едно старо немско списание и дори рецептата е адаптирана от там. Тогава още забелязах, как нишестето прави тестото по-въздушно, а белтъците винаги се разбиват перфектно и макар, че в тестото няма набухвател се получават въздушни, меки, пандишпанови блатове.
3. Към белтъците постепенно се прибавя жълтъчената смес. Разбивате докато се получи еднородна, пухкава смес. Добавяте постепенно, с поръсване, пресятото брашното с нишесте като разбърквате на по-бавни обороти с миксера или разбърквате с дървена лъжица. Разпределете тестото в две тави с размери 30х40см, застлани с хартия, и загладете. Пече се на средна скара, 220°C, в предварително загрята фурна за около десетина минути, като междувременно се проверява с клечица: не трябва да се препича , тъй като ще стане прекалено сухо и ще загуби от еластичността си. Ако печете с обдухване -печете на 200 градуса и наблюдавайте да не се получи неравномерно надигане на блата и проверете с клечка след 5-та минута. Достатъчно е да видите, че се отделя от хартията и клечката е суха. Когато е вече готово, се изважда и обръща върху предварително подготвена влажна кърпа, отделяте хартията и завивате на руло.
За крема-пълнеж (това е количеството продукти за торта завита от двата блата-тази, която направих аз) :
Крема е моя импровизация и се чудех дали ще се хареса-толкова лимонов и с мента, но всички го одобриха.За следващия път бих намалила захарта.
* 600 гр. крема сирене-аз използвам на фирма и съм много доволна.
* 200 гр. млечна сметана с поне 30 % масленост
* 300 мл прясно мляко
* 100 гр пудра захар
* сок от 1лимон
* 1-2 капки ментова есенция или ментово масло-само за нюанс и подсилване на свежия лимонов аромат
* 100 гр меко масло
* 1 пакетче крем Оле на д-р Йоткер
* 200 мл лимонов крем ( този линк ще ви отведе към всички торти, в които съм използвала лимонов крем с различни съотношения на продуктите ) или крем от лайм
В случая аз използвах освен лимони , сока и кората на един лайм
* няколко капки сладкарска боя по желание- жълта и зелена- до постигане на желания нюанс
ако не искате да използвате бои, може да добавите за жълто- малко куркума, за зелено - сушен спанак или сушена ечемичена трева.
Този крем може да търпи различни вариации- например половината от количеството на крема сиренето да бъде заменено с маскарпоне или с много гладка извара.Могат да се добавят различни плодови сгъстени сокове, тогава трябва да се добави и желатин.Може да се прибавят и плодове или ядки, шоколадови парченца или бисквитени...захаросани портокалови или лимонови корички.
Приготвяне:
1.Разбивате крем Оле с 300 мл мляко. Отначало на бавни обороти, а след около минута на по-бързи докато се сгъсти.Покривате със стреч фолио и оставяте в хладилника.
2.Разбивате млечната сметана на твърд крем и поставяте в хладилника.
3.Разбивате крема сиренето, маслото с пудрата захар и лимоновия сок. Добавяте лимоновата есенция и лимоновия крем.Този крем има много интензивен лимонов вкус и аромат и наистина препоръчвам горещо. Може да се приготви до няколко дена предварително.След това добавяте крем Оле лъжица по лъжица, като разбивате и накрая добавяте сметаната по същия начин. Накрая добавяте капка по капка ментовата есенция като опитвате крема и преценяте колко ментово наситен аромат искате. След като балансирате аромата добавяте по желание по капка от боите за да получите желания цвят.Разбивате добре.
4. Развиват се изстиналите блатове и се нарязват на ленти по дължина, с ширина, колкото искаме да е висока тортата.Аз разрязах всеки блат на 3 ленти с ширина 10 см и така тортаат ми стана 10 см висока.Всяка лента се покрива с дебел около 1-1,5 см крем. Първата ивица се завива на руло и се изправя вертикално в центъра на широка чиния или подходяща подложка.Следващите ленти се завиват около този център.Ако ви е по-лесно, може да завиете всич ки ивици, все едно завивате руло и накрая за поставите в тортената чиния. Тортата се завива със свежо фолио и се стяга с регулиращ се ринг.Оставяте в хладилника за през ноща. Това време е необходимо за спояването на тортата. Както забелязахте не сиропирам блатовете с нищо. Не е необходимо.Този крем е достатъчно влажен и тортата беше достатъчно сочна.
5. На следващия ден се измазва с маслен крем тортата, като се изравняват всички неравности отстрани и отгоре.Ако е необходимо добавете към част от маслото трохи от бисквити или от блат , така че да се получи много гладка и равна от всички страни торт Оставих да се стегне и я покрих с айсинг. Нарисувах със сладкарски бои.
Картичката от племенницата ми:
И странно, как подаръците които получих бяха в лилаво и жълто, като тортата, която до 23,00 часа нямах точна идея каква да бъде на външен вид...
и парченце от тортата
Бети,
ОтговорИзтриванеаз да ти честитя първо рождения ден с малко закъснение! Здраве ти пожелавам, а също и всеки ден ти подарявам по една усмивка;)
Тортата е безкрайно нежна, пленителна и ароматна!
Много ми хареса!!!!
Марта,благодаря сърдечно!
ОтговорИзтриванеБети, честит рожден ден! Желая ти много здраве, щастливи мигове и усмивки! Тортата е изключително нежна и красива, сигурна съм, че е била и вкусна! Поздрави!
ОтговорИзтриванеByBy,благодаря ти за пожеланията!
ИзтриванеБети, честит рожден ден (макар и на патеричка)! От все сърце ти пожелавам здраве, ежедневие изпълнено с поводи за радост, много любов и топлина, прекрасни изненади!
ОтговорИзтриванеТортата е невероятна! Не мога да ти опиша колко ми харесва - красива, нежна, стилна и в ретро стил, точно такава бих искала и за мой рожден ден. Не мога да й се нагледам!
Не знам дали съм споменавала колко много ми харесва блога ти, не само заради вкусните рецепти, а и заради прекрасния стил на представяне който имаш, както и заради умението ти да създаваш красота и уют.
Лети, много топли думи! Благодаря ти от сърце, и в днешния ден ме направи щастлива!
ИзтриванеЧестит Рожден Ден! Да си жива и здрава! Тортата и много красива, стилна и съм сигурна също толкова красива!
ОтговорИзтриванеDryThyme,
ИзтриванеБлагодаря за топлите думи!
Честит Рожден ден, Бети!
ОтговорИзтриванеМного здраве и късмет ти желая!
Тортата е прекрасна, много вкусна и красива :)
Поздрави!
Марианка,
Изтриванеблагодаря ти много!
Прегръдки
Бети, Честит Рожден Ден!
ОтговорИзтриванеДа си здрава, щастлива и усмихната :)
А помъдряването е цял живот!
Тортата ти е прекрасна като теб - в нея има много цвят, закачка,
усмивка, аромат и пролетно настроение!
Сърдечни поздрави и хубав ден!
Подаръците ти са прекрасни!
Дани, много ти благодаря за чудесното пожелание!Стопли сърцето ми!
ИзтриванеДа си жива и здрава,Бети! все така слънчева и красива:) Тортата е прекрасна, подаръците също!
ОтговорИзтриванеТраянка,благодаря за пожеланията!
ИзтриванеСъс закъснение, но от сърце :) Честит Рожден Ден, Бети!!! Бъди здрава и много щастлива!
ОтговорИзтриванеТортата е страхотно съчетание на аромати и с много нежен външен вид :) възхитителна!
Еос,
ИзтриванеБлагодаря ти,мила!
Бети, честит рожден ден на патерица! Тортата е великолепна!!!
ОтговорИзтриванеМаги,благодаря!!!
ИзтриванеДа ти е честит денят и ти си невероятна! Каквато тортата такава и рожденничката пролетна и слънчева! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Павлинка!!!!
ОтговорИзтриванеПрергръдки!
Здравейте, тортата е много красива, трябва да си творец за да може да направиш такова произведение на изкуството :)
ОтговорИзтриванеЗнам, че не е тук местото, но исках да ви попитам, понеже виждам как отлично се справяте със тортите, а и не само, дали тази рецепта за торта, която си сглобих, ще стане добре.Сестра ми има рожден ден другата седмица и реших да я зарадвам с една хубава торта.Намерих във форума на bg-mamma.com, в тортената библиотека, рецепта за блат, крем, глазура и т.н.Ето и рецептите за всяко едно:
Блат (пекат се 2 блата в 23 см форма):
Продукти:
2 1/3 ч. ч. около 290 гр. обикновено брашно
1 ч. ч. около 150 гр неподсладено какао
1 ч. л. сол
1 с. л. бакпулвер
1 с. л. сода за хляб
3 ч. ч. захар
5 големи яйца
1 с. л. ванилия
170 гр. масло, размекнато
1 ч. ч. бътърмилк
1 ч. ч. силно кафе
Смесете всички сухи продукти.
В друга купа биете яицата с ванилията. Смесете със брашнената смес. Добавете кафето, размекнатото масло и бътърмилка.
Разпределяте в тавичките и печете на 180С около 50 мин.
За крема:
Продукти:
6 яйца
300 гр захар
1 пак. какао
около 300 гр. масло
1 ванилия (или от течната).
Начин на приготвяне:
Разбиват се яйцата със захарта и се бъркат върху котлон докато се сгъстят (т.е. не остават сурови).Разбърквайте постоянно.Когато е готово - станало е гъсто като крем, по-пухкаво и е побеляло - отдръпва се от котлона, слага се маслото, нарязано на парчета и какаото и се разбърква хубаво, да се разтопи маслото. Разбива се пак докато си промени цвета.
За глазурата:
Продукти:
100г твърд шоколад
80г масло или твърд маргарин
Начин на приготвяне:
Бъркаме на водна баня, докато не се получи еднородна маса.
Това е рецептата. Отгоре мисля да го направя ето така: http://yoli-www.blogspot.com/2012/03/blog-post_05.html
Тоест отстрани да е бяло, а отгоре шоколадовата глазура да пада леко отстрани.И отгоре в кръг ще има ягоди потопени в разтопен на водна баня шоколад и масло.
А може ли да ми дадете някаква рецепта за крем, с който да намажа тортата отстрани, тоест да е като този белия от снимките, върху който пада шоколадовата глазура?
Благодаря предварително и се извинявам, ако не му е тук мястото да задавам тези въпроси. :)
chocolate,
ОтговорИзтриванеОбикновено в тортената библиотека са публикувани успешни и изпитани торти.Предполагам, че можеш да се довериш на рецептата.Продуктите, които си написала и начина на приготвяне ми приличат на Devil's food cake,а тя е в основата на рецептата на торта Червено кадифе, която аз правих за рождения ден на дъщеря ми.Торта Тату, можеш да видиш тук http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/01/blog-post.html.Характерното за Червено кадифе е съчетанието с крем от крема сирене. А за Devil's food cake- с шоколадов ганаш, в този ред на мисли, крема на който си се спряла е добър избор.
Отстрани можеш да измажеш с швеейцарски маслен крем. не знам Йоли какво е описала в своята рецепта, но швейцарския маслен крем се държи добре, стегнат е и ако полееш с леко охладена глазура мисля,че ше получиш желания ефект.Този крем е мнмого подходящ и за шприцоване.Но не забравяй, че си е маслен крем.
Швейцарски маслен крем:
знам го от рецепта на Марта Стюарт.
150 гр. фина кристална захар
3 белтъка-на стайна температура
250 гр. меко масло, най-добре отпуснато на стайна температура , а не топено в МВ
1 чаена лъжица ванилова есенция или каквато желаеш.
Маслото трябва да е качествено 82 % , за предпочитане е немско.
В устойчива на загряване купа се слагат белтъците и захарта. Поставят се на водна баня върху тенджера с вряща вода. Разбъркват се постоянно докато захарта се разтопи и не се усещат гранули.
Купата се маха от водната баня и дъното и стените внимателно се изтриват от капките вода. Не трябва да попада никаква вода в белтъците.Белтъците се разбиват на гъст лъскав крем. Постепенно към белтъците се добавя маслото (на 3-4 пъти), като биенето с миксера продължава непрекъснато на силна скорост.
Когато започне да се добавя маслото, сместа може да става по-течна, но не се притеснявай и не спирай да разбимаш и добавяш масло. Когато цялото масло е добавено, разбиването продължава още няколко минути и ще забележиш как сместа се сгъстява и се образува плътен крем.Добави есенцията, която си избрала и разбий още малко.
Надявам се да съм била полезна.
Успех!
Благодаря много за отговора, ще направя този маслен крем, благодаря и за рецептата.Тортата за дъщеря ти е повече от страхотна! :)
ИзтриванеБлагодаря!Пожелавам ти да направиш една страхотна торта, с която да зарадваш сестра си!
ИзтриванеТортата е съвършена :-)! Много ми харесва десенът с цветенцата - имат някак мило и романтично излъчване.
ОтговорИзтриванеПоздрави по случай рождения ти ден! Бъди здрава и винаги изпълнена с вдъхновение да създаваш красиви неща като тази прелестна вкусотия от снимките!
Дени,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за сърдечните думи!Много ме радваш!
Прегръдки!
Честит рожден ден и от мен!От тортата лъха ведро пролетно настроение!Пожелавам ти да изгледаш като тортата си-весела,нежна ,красива ,стилна.......И да попитам ако е възможно за айсинга как го приготвяш и лилавия борд отстрани как е направен.Вили
ОтговорИзтриванеВили,благодаря ти за милите думи и за слънчевото пожелание!Айсинга, го купувам готово, защото ръцете ме болят и не мога да меся продължително време, стига ми точенето :-))А лилавия борд- долу и горе е с готов молд.Можещ да видиш в тортената библиотека на bg.mama- има най-различни рецепти, избери тази, която най- ти допада.Може би ще трябва да изпробваш различни и да стигнеш до твоята рецепта.Съжалявам, че не мога да бъда по-полезна.
ИзтриванеБлагодаря за отговора.Напротив беше ми много полезна.ОТ което следва и още един въпрос ако е възможно- откъде го купуваш този айсинг?Освен това много ми хареса и рецептата за тортата - изглежда интересна и разрезът ме приканва да си я приготвя.Лека вечер от Вили.
ИзтриванеВили, можеш да погледнеш снимките в този пост
Изтриванеhttp://vkusnosbety.blogspot.com/2012/01/95.html,
а можеш да си поръчаш в http://www.cookibooki.bg/vmchk/49-%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8/View-all-products.html
Честит Рожден Ден, слънчева и пролетна рожденничка! Пожелавам ти много поводи за усмивки, да продължаваш да твориш със същото вдъхновение, да бъдеш обградена от верния приятели и истинска обич! Мисля, че каквото и да напиша за тази торта ще е малко! Нежно, пролетно и съвършено творение! Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеП.П. Ако дойда за повече време към Добрич, може ли да ми организираш едно показно за рисуване върху торти :) Въпреки двете ми леви ръце в това отношение :)
Габи, миличка, разбира се, че можем да нарисуваме някоя торта, въпреки, че няма нищо сложно, също като на хартия е.А за мен това е най- приятната част от създаването на тортата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за сърдечните думи и красивите пожелания!
Прегръдки!
Бети, честит празник! С най-добри пожелания за здраве, любов, вдъхновени и нежни мигове сред любими хора и приятели! Тортата е красива, нежна, вдъхновяваща. Едно истинско произведение на сладкарското изкуство! Прекрасна вечер ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеГуинет,
ИзтриванеБлагодаря за прекрасните пожелания!
Честит рожден ден! Прекрасна нежна торта!
ОтговорИзтриванеPavlety,благодаря ти от сърце!
ИзтриванеЧестит рожден ден, Бети! С малко закъснение нека ти пожелая безоблачно щастие, крепко здраве и нестихваща муза във всеки проект.
ОтговорИзтриванеТортата ти е адски свежа и най- вече красива- хората, споделили с теб празника, са били изключителни щастливци.
Бубе,сърдечни благодарности за пожеланията!
ИзтриванеС тези ваши пожелания искам всеки ден да е рожден ден!:-))
Радвам се, че ти е харесала тортата!
С малко закъснение, но от сърце ти честитя рождения ден!
ОтговорИзтриванеБъди здрава и имай безброй поводи за усмивки!
Тортата е прекрасна, сигурна съм, че е била ужасно вкусна!
Прегръдки!
Благодаря,Леви!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Ееее,заслужавала си е отсъствието от сбирката ни този торта-много нежно изрисувана е,Бети!
ОтговорИзтриванеЧак сега я зърнах,наистина е прелестна!
И отново всичко най-мило ти пожелавам по случай отминалия ти личен празник!
Хубав ден!
Роси,
Изтриванеблагодаря ти!
Хубав ден!
ЧРД на патерици! Да си жива и здрава, усмихната, щастлива, обичана и късметлийка в живота и нека всяка една твоя мечта стане реалност!:)
ОтговорИзтриванеТортата е уникална просто! Съвършена, изрисувана с такава финост и елегантност и с такива нежни за окото цветове...
Искам да ми направиш такава :-Р
Поздравления още веднъж! много ми хареса:)
коконка,
ИзтриванеС твоето по- късно пожелание, ме караш да се чувствам празнично още един ден!
Сърдечно благодаря!
Невероятно красива торта! А и изглежда доста вкусна ;) Бих искала да я приготвя, но не като вита, а с обикновени хоризонтални блатове. И понеже не съм опитна, искам да те попитам дали това количество ще стигне за два (или три) блата за форма с диаметър 28 см?
ОтговорИзтриванеЖелая ти ведро пролетно настроение и благодаря!
Благодаря!
ОтговорИзтриванеЩе стигне, но е трудно де се прецени колко ще са високи блатовете. За да имаш равномерно високи блатове и естетичен разрез, съвета ми е да разделиш много точно сместта на 3 равни части- например с теглилка. Така, ще имаш 3 равни блата.
Успех и приятно торто-правене!
Благодаря за изчерпателния отговор! :) Искам само още да попитам дали в лимоновия крем се слага захар (този, който е съставка от крема за тортата) и мога ли да използвам обикновено крема сирене - онова българското?
ИзтриванеДано не съм ти досадила!
Отново хиляди благодарности!
Няма проблем, не си досадила:-))
ОтговорИзтриванеНадявам се да съм полезна и да ти се получи тортата!
Да слага се 1/2 чаша захар.
За съжаление не мога да ти препоръчам българско крема сирене- не използвам, възможно е и да има вече производител, който предлага качествено, но аз не знам.
С голямо закъснение, но въпреки всичко - огромно БЛАГОДАРЯ за рецептата! Получи се страхотна торта - не много сладка (въпреки че в крема сложих още доста пудра захар на вкус), ненатрапчива и безумно вкусна! :)
ИзтриванеМного се радвам, че се е получила тортата ти и че ти е харесала!
ИзтриванеПоздрави!
Страшно красива торта :)) и много вкусна. Поздрави!
ОтговорИзтриванеНевероятна торта! Не съм виждала по-красиво нещо досега. Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Калина!
ИзтриванеСъс сигурност има и по-красиви, но ме правиш щастлива с думите си!
И аз си я харесвам, защото сама си я измислих!:)
Здравейте,
ОтговорИзтриванеИскам да приготвя тортата, но не ми стана ясно лимоновият крем, който е 200мл,как се приготвя?
Здравейте, Миглена,
Изтриванелимоновият крем и крем от лайм са линкове. Поставете мишката на думите и кликнете. Ще ви отведат до подробните рецепти за приготвянето.
Извинявайте, при мен целият текст е в бял цвят и по никакъв начин не подсказва, че са линкове. Показват се другите Ви рецепти с лимонов крем, т.е кремът е този със жълтъци, захар лимонов сок, лимонова кора и масло. Правилно ли съм разбрала?
ИзтриванеДа, точно така! Съжалявам, понякога платформата не позволява да маркирам текст в друг цвят и в случая наистина не се вижда, ще добавя и текст да се проследят линковете.
ИзтриванеВчера направих блата за тортата, не можах да повярвам колко мек и пухкав се получи. Направих го в стандартна форма и после го срязах на 3 пласта, беше изненадващо равномерно печиво. Искрени благодарности!
ОтговорИзтриване