Горещ шоколад - .......хубавото на лошото време......
Хубавото на лошото време е, че е подходящо за гушкане - с топло одеялце, хубав филм и е идеалният момент, без угризения, и дори е препоръчително, да си направим горещ шоколад. Наистина зимата вече много, ама много ми омръзна! Липсата на слънце, сивото ниско небе, липсата на цветове действа депресиращо и едно от нещата, които ни носят усещането за добро настроение е шоколада-това е научно доказано.Горещия шоколад- този който обичам аз и ще ви представя днес, е с много богат, плътен вкус и може с различни добавки да ви накара да се пренесете в далечно топло Мексико. Рецептата, без претенции е адаптирана по вкусовите ми възприятия след изпиването на литри-не наведнъж:-)) в едно кафене.Бях очарована от различните вкусове, гъстота на шоколада и текстурата, при пиене.
Продукти за две чаши - като тези на снимката .Ако предпочитате по-големи-удвоете количествата.
* 200 мл. пълномаслено прясно мляко
* 200 мл. млечна сметана-аз използвах с 30 % маслесонст
* 3/4 супена лъжица царевично нишесте- придава необходимата плътност и гъстота
* 80 гр.черен шоколад-аз използвах Нестле -черен-64% какаова маса.
Ах, този шоколад, въпреки,че беше на най-долния рафт, ме привлече с необяснима сила, вземайки го в ръката си, докосвайки опаковката , го поисках още повече - добре са си свършили работата дизайнерите на опаковката, а това, че като го отвориш те очакват много на брой квадратчета е допълнителен бонус...и не е само това- вътре има рецепта ....
****
по желание :
-1-2 супени лъжици захар
Идеи, с които може да разнообразите вкуса на горещия шоколад, всеки път, когато решите да си приготвите:
- щипка чили за по- сгряващ ефект
- или леко запечени лешникови ядки
- или бадемови, в този случай бихте могли да капнете 1 капка бадемова есенция
- щипка канела и/или кардамом
- захаросани портокалови корички и няколко капки портокалов ликьор или есенция
-разбита сметана и шоколадови стърготини
- Бейлис/ Baileys-1-2 лъжички за чаша
Приготвяне:
Ако е възможно затоплете чашите, в които ще сервирате горещия шоколад и дръжте топли.
1. Сложете в малка тенджера 3/4 част от млякото, сметаната и ако сте решили да добавите захар.Загрейте докато се стопи захарта и започне да ври.
2 През това време разбъркайте в останалата 1/4 част от млякото царевичното нишесте до гладка смес.
3. Към заврялата млечна смес добавете шоколада, предварително начупен, намалете огъня и бъркайте докато се разтопи шоколада.Добавете разтвореното нишесте и отново бъркайте докато се сгъсти сместта.При бъркането лъжицата остава трайна следа, а и самата лъжица се покрива със сместта.
4.Ако искате да добавите чили, или някаква есенция сега е момента. Добавете и разбъркайте.
5. Изсипете в предварително затоплените чаши и сервирайте със сметана или поръсени ядки..
.Може да се възползвате от някое от другите предложения и докато изпробвате всички- слънцето със сигурност ще се появи....Направете си чаша горещ шоколад и мрачното време няма да ви тежи, дори ще спрете да го забелязвате....Това е едно от чудесата на шоколада!
Еха, Бети!!!
ОтговорИзтриванеЛюбима топла напитка си ни приготвила днес;)
Аз грабвам едната чаша и ще си я пийна на закуска, че сега ми е малко късно за шоколад. Иначе го обожавам и снимките ти също!
Хубава седмица!
Искам чаша шоколад....и още няколко неща заедно с нея...
ОтговорИзтриванеМного примамваща рецепта ни предлагаш,Бети-благодаря ти!
Аууууу Бети страхотийка!!! Благодаря за рецептата. Непременно ще пробвам.
ОтговорИзтриванеХубав и слънчев ден!
Бети, толкова вкусен и плътен течен шоколад!
ОтговорИзтриванеВълшебство!
И като гледам слънцето през прозореца...
ароматът е по-силен!
Благодаря за доставеното удоволствие!
Слънчева седмица!
Просто блаженство!
ОтговорИзтриванеПрелест! Бети много красиво и вкусно! И добре поднесено и описано, аз само с царевичното нишесте бих се разминала, че става още по хранително, пък през зимата излишните оплътнения ми дойдоха в повече :))
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеС вашите думи и настроение денят наистина е слънчев!
Прегръдки!
Страхотен е , Бети! Скоро ще взема и аз да се поглеза с такъв:)
ОтговорИзтриванеТраянка, благодаря ти!
ИзтриванеНепременно си направви-бързо се получава, а удоволствието е голямо!
Хубав ден!
Много изкусително, Бети!
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки!
Ели,благодаря ти!:-))
ОтговорИзтриванеЧудни снимки, размечтах се...
ОтговорИзтриванеDSdiva,
ИзтриванеБлагодаря ти! :-))
Колкото красиво,толкова и изкусително!Чак усетих вкуса по небцето си!Великолепно питие!С всеки от изброените аромати!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и...жалко,че пак няма да се видим :( !
Благодаря ти Роси!
ИзтриванеИ аз съжалявам, че и този път няма да се видим.
Искааам :) кой би могъл да устои на тази чаша :)
ОтговорИзтриване:-))
ИзтриванеБлагодаря ти Зори!
И за мен! И за мен чашка :) Записвам си и аз рецептата за спасяване в това все още твърде студено по моите критерии време! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеИзглежда изумително вкусно!
ОтговорИзтриванеГаби,Зори,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви!
Днес даже вали сняг и е мрачно,този шоколад, наистина е едно малко и много вкусно удоволствие, което напълно заслужаваме :-))
Неделя сутрин е вкъщи времето за пиене на горещ шоколад, без значение има ли слънце или не :-)! А тази чашка така привлекателно си я снимала, че със сигурно ще ти опитам рецептата :-)!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни, Бети!
Дени, радвам се, че са ти харесали снимките и се надявам да ти хареса и шоколада!
ОтговорИзтриванеХубави и усмихнати почивни дни!
Шоколадът се получи изключително вкусен и определено си струва да се приготвя по-честоq отколкото онзи разтворимия в пакетче :-)
ИзтриванеДени
ОтговорИзтриване,благодаря ти,че сподели!Наистина е много по-вкусен от този от пакетчетата.Радвам се, че ти е допаднал!
Бети, би ли върнала отговор на l.slokoski@goodfood.bg?
ОтговорИзтриванеБихме искали да публикуваме рецептата ти в нашата рубрика BG blogs :)
lois,радвам се,че ти е допаднало предложението ми.Ще се радвам да публикувате на страниците на любимото ми списание!
ИзтриванеСърдечен поздрав!
Нищо, че вече е топло, и аз искам шоколад:)
ОтговорИзтриванеЧудесен е, а снимките са страхотни!:)
Да, няма знамение от времето...горещия шоколад носи уют и удоволствие....
ИзтриванеХубав ден!