2+2+2 = Мидички с извара
Когато децата бяха малки и бяха започнали да ядат храна, различна от пюрета-попарки и закуски след обед, а за мен беше време за следобедно кафе.. често правех тези мидички.Моето увлечение да правя сладки неща и разни печени закусчици правеше щастливи не само децата ми, а и всички, с които се срещахме...Те правеха кафето, а аз пристигах с току що извадени от фурната ароматни вкусотийки.Ех, колко приятно беше....!А децата ми бяха много слушкави и наистина се наслаждавах на разходките с тях...От известно време ми се върти в главата да направя тези ...не знам как да ги нарека, но по формата, най ми приличат на мидички, търсих рецептата, не я открих и накрая реших да карам по спомен и усет. Това ми се удава, съм забелязала....И така ето я рецептата, тя не е никак сложна, но все пак я пробвах 2 пъти преди да я публикувам, за да съм абсолютно сигурна, че нещата се случват както трябва и резултата е един и същ, а и първата доза, си я хапнах сама, просто човек не може да се сдържи и едва изчаках да мога да ги пипна, толкова хубаво ухаят....
Продукти:
за 10 мидички
За тестото:
* 2 с.л. меко масло
* 2 с.л извара
* 2 с.л брашно + малко за доомесване и точене
това съм почти сигурна беше и по рецепта, затова и имам и ярък спомен .
За плънката:
* любимо сладко
* малко яйце ,леко разбито
* захар за поръсване
И тъй като си имам кантарче, реших да измеря:
-1 с.л.масло-20 гр. ми беше загребването всеки път.Маслото е много меко при стайна температура 25 С
-1с.л. извара-около 25 гр.
- 1 с.л. брашно- около 20 гр.
Приготвянето е от типа - бързо-лесно-вкусно.
1.Слагате в една купа продуктите и отначало с вилица, а после с ръце омесвате-за кратко време, колкото да съберете в топка. Почиствате си ръцете от полепналото тесто и с набрашнени ръце оформяте топка, която увивате в свежо фолио и прибирате в хладилника да се постегне. Целта е да не натоварваме тестото с много брашно и все пак да може да се ра точи. Със същата цел, а и с цел по-малко цапане, аз разточих между хартии за печене или върху хартия и свежо фолио. Може да се ползва и по- плътен найлон или да разточите върху силиконово килимче....Сега е момента да включите фурната на 200 С.
2.Отрязах с кръгла формичка с диаметър 7 см, кръгчета, в които поставих по 1/2 чаена лъжичка сладко от горски ягоди, открито сега и старателно скрито преди време от мен...:-))) прегънах и с помощта на вилица леко притиснах полукръга-както е на снимката. Наредих в тава, застлана с хартия.В този случай благослових, този който е измислил тази хартия-че не ми се мисли, какво миене щеше да ме чака после! Ноооо, с хартията нещата задобряват, до степен , че като се охлади, това карамелизираното, което е изтекло от тук, от там се втвърдява и лесно опадва в мивката и хартията е готова за следващото печене.А вие докато чакате - опитвате едничка, и после още, че май беше много гореща първата, а после да сте сигурни, а после защото, ах, колко са хубави.....и в последствие забърквате втората доза, да има за останалите у дома, защото аромата, който се носи из къщата ще ви издаде..:-))
3.Намазах с разбито яйце и поръсих с кристална захар. Пекох докато порозовяха приятно.Около 7-10 минути.Наблюдавайте ги след 5-тата минута.
4.Изчакайте да поизстинат малко, защото сладкото тук -там може да се разтече. Извадете с помощта на вилица или лопатка и поставете направо в чиния.Дори да няма никой около вас ще видите как бързичко свършват, ей така, докато ги опита на вкус. Наистина са много, мно-го вкусни и едни такива ухаят на масло и мляко...
Може да се направят и със солена плънка- от яйце и сирене.
Аз продължавам да търся тази малка книжка, че имаше разни други неща, които бяха много прости, но много вкусни.
Надявам се да се харесат и на вас.Когато ви останат 2-3 лъжици извара, и имате масло, ги забъркайте, ще останете приятно изненадани.
Бети, тестото с извара е много вкусно :)
ОтговорИзтриванеА идеята ти е чудесна и много апетитна!
Хубав слънчев ден!
Бети, тъкмо щях да пиша, че все се каня да си купувам такива формички:), толкова прецизно са направени тези мидички! Видях, че си ги правила по друг начин:). Поздравявам те, изпипани отвсякъде, а за вкус, няма какво да говорим и тестото е вкусно, а в разрез е просто великолепно! Честита първа пролет!
ОтговорИзтриванеДани,благодаря!
ОтговорИзтриванеПролетно настроение и на теб!
Candy,благодаря ти!Наистина няма нужда от специална формичка!
Честита първа пролет и много усмивки!
Бети, чудни са!
ОтговорИзтриванеАз май си изхвърлих формичките, но с вилица ще направя, че много ми харесаха още на първото място, на което ги видях :))
Само кажи - от тази доза тесто колко бройки излизат, да мога да се ориентирам колко да замеся?
Честита пролет на теб и хубав, слънчев ден!
Пепи, благодаря ти!
ИзтриванеЧестита пролет и на теб и слънчево настроение!
Радвам, се че са ти харесали и се надявам,че и като ги направиш ще бъдеш доволна...
Довечера пак ще ги правя, че щерката пита има ли още и специално ще преброя, как не се сетих и ще измеря формата с която изрязвам-може и с чаша де, но да имаш представа и ще напиша-като гледам в чинията са 11, но забравих, колко изядох докато ги редях и снимах....:-))
Пепи, направих тази вечер солени с моцарела, като поръсих отгоре една морска сол, но не едра,една специална, с която ръся сладкиши,... както и да е.Проверих от дозата-2+2+2- масло,извара,брашно излизат 10 броя,като изрязвах с кръгла форма с диаметър 7 см.
ИзтриванеБети, честита пролет!
ОтговорИзтриванеЧудесни са тези мидички. Много ми харесаха.
elidrag,честита пролет!
ИзтриванеРадвам се, че ти харесват!
Чудесно пролетно настроение ти желая!
Бети,честита пролет!
ОтговорИзтриванеНека ти донесе много радост и усмивки!
Тестото си си го припомнила правилно,тези сладки са много отдавнашни и много вкусни!
Но аз ги правя направо с по 250 гр. масло и извара или сирене крема.
Между другото тестото чудесно става и за солен пълнеж.
Взимам си обезателно една мидичка и ти пращам прегръдки!
И честит рожден ден с малко закъснение!
Роси, благодаря ти за слънчевото пожелание!
ИзтриванеДа страхотни са и със солен пълнеж, споменала съм...Ние ги предпочитаме топли и правя по-малки дозички :-)))
Поздрави!
Изглеждат много ароматни и вкусни, харесвам ги -
ОтговорИзтриванепрекрасна идея и рецепта, Бети!
И честита пролет,
с много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана
Диана,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЧестита пролет и на теб!
Усмивки и пролетно настроение!
Прекрасно! Бързо илесно се помни:) Ще ги направя:)
ОтговорИзтриванеЕ, много добре изглежда всичко това на подносчето! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеСтрахотно! Чудесни сладички с минимално количество продукти и много бързи и лесни за направа. Отбелязвам си ги определено, ако ми се наложи да правя нещо спешно:)
ОтговорИзтриванеНаистина са бързи, лесни и определено много вкусни..
ИзтриванеБлагодаря ти!
При мен не се получиха. Тестото е много мазно и много рехаво, вероятно му е трябвало още брашно. Освен това при разточването без брашно беше истинско изпитание за нервите кръгчетата да се отлепят и прегънат. Печенето също ми отне двойно повече време. За моят вкус тестото е по-подходящо за солена плънка.
ОтговорИзтриванеЯвно е било много натоварващо приготвянето на тези сладки, а идеята на готвенето не е тази. Споменала съм, че се слага допълнително количество брашно и разточването се прави между хартия или стреч фолио, както съм показала на снимката. Освен това, е необходимо тестото да престои в хладилника, където се стяга и е по-удобно да се точи.
ИзтриванеМного са вкусни и със солена плънка.
Направих всичко по рецепта, следвах всички инструкции - с набрашнени ръце го направих на топка, и в хладилник го оставих, и между хартии го разточих, но едва когато разточих изрезките с брашно се получи нормално разточване, отделяне и прегъване и то без да е между хартия или фолио. За следващият път вече имам опит и ще е по-лесно. Въпреки всичко важното е, че се харесаха от домочадието :)
ИзтриванеРадвам се, че на близките се е харесало. Работата с тесто, както сама сте отбелязали зависи от опита и усета. Възможно е изварата да е била по-влажна.
Изтриване