Старомодни бисквити - охлювчета
Тази рецепта съм си преписала от една стара готварска книга на свекърва ми, а повода да се сетя да направя точно тези бисквитки е една стара къща, около която се наложи да изчакам съпруга ми, и нали фотоапарата е неотлъчно с мен...
Била е красива къща, малко аристократична, с тези високи врати и подготвени дървета за огрев, в специално направени подслони за това.За коя ли зима са били наредени там? Къщата ми изглеждаше отдавна неподслоняваща и нетоплеща никого....Каква ли история е имала? Тя и нейните обитатели...къде ли са те сега и връщат ли се в спомените си в нея? Представих си мебели, покрити с прах, библиотека с много книги, които са отвеждали своите читатели в необозрими светове....Вероятно в двора са играли деца, а вечер са ги приспивали с детски приказки....Върнах се в моето детство, когато със сестра ми четяхме най- различни книжки и естествено много се радвахме на богато илюстрованите..Имаше едни, бяха с животинчета, които си правят пикник в гората, имаше рисунки с най- различни печива-бисквитки, кексчета, торти...Спомням си една картинка на отрупана кошница с бисквитки, завити с плънка..,майка ми никога не беше правила такива и когато по-късно, след много години, попаднах на рецептата в книгата на свекърва ми, реших, че това са бисквитките от онази книжка-още тогава у тях ги направих, преписах рецептата и ето ги сега пред вас.
Нарекох ги старомодни, защото са от много стара книга, мисля от 40-50-те години, освен това в продуктите има амонячна сода, а всъщност нямах представа дали ще намеря такава по магазините, защото не знам друга рецепта с такава сода...Докато се пекат има лек мирис на амоняк, но той напълно изчезва след изстиването на бисквитите, а самите те са много пръхкави и приятни за похапване, точно такива, каквито съм си представяла, че са онези от детската книжка...Опитайте ги и вие.
Продукти:
Ще използвам мерките, коита са в книгата, като поясня, че кафената чашка има вместимост 100 мл.
* 2 яйца
* 2 кафени чашки олио
* 2 кафени чашки мляко-аз използвах прясно мляко, но съм ги правила и с кисело.
* 1 амонячна сода-10 гр.
* 1 ч.л сода бикарбонат
* 3 кафени чашки захар
* 2-3 чаени чаши сладко от череши, аз използвах и конфитюр от сливи и добавих портокалови корички..
* брашно-за меко тесто+за разточване
Навремето ,имаше много рецепти, в които пишеше брашно, колкото поеме,( този израз винаги ме е усмихвал и забавлявал) за меко и т.н...умерено твърдо тесто....и това ми беше достатъчно, въпреки че нямах кой знае какъв опит, но сега хората искат точни количества...:-))За тази цел аз измерих количеството брашно , което сложих първоначално- 560 грама.По-нататък по време на месенето и точенето се добавя според нуждата по малко.Самото тесто ще ви подскаже има ли нужда от добавяне...
И преди да продължа с приготвянето ще ви кажа защо изразът "и брашно, колкото поеме..." ми е забавен....от баба си още съм чувала това, че по седенки и събирания, когато са обсъждали някого, който в момента липсва и той неочаквано влезе, първият, който се окопитва казва:.... и брашно, колкото поеме....
Така, а сега приготвянето:
Малко по подробно, а не както беше описано в книгата..
В голяма купа са пресява брашното и се оформя кладенче.В друга дълбока купа се разбиват с вилица млякото, с добавената сода- амонячна и бикарбонат.Изсипват се в кладенчето, в същата купа от млякото се разбиват пак с вилица яйцата, захарта и олиото и съшо се добавят към кладенчето. Отначало започвате да бъркате с вилица или дървена лъжица и после продължавате с ръце, като, ако се наложи добавяте брашно. Замесва се меко тесто.Разделя се на топки.От всяка топка на набрашнена повърхност се разточва кора, дебела 5 мм. Сега е момента да прецените ще можете ли да навиете на руло, което да нарежете на филийки, дебели 1 см. Ако тестото ви е много меко, премесете го с малко б рашно. Ако тестото ви е каквото трябва, намазва се със сладкото, поръсват се портокаловите корички, ако ползвате сливово сладко или конфитюр, може да поръсите и орехи.Навивате кората на руло и на рязвате на филийки, които нареждате в тава, покрита с пекарска хартия.Пекат се в умерена предварително загрята фурна до порозовяване.Охлаждате и нареждате в кошничка :-))
Насладете се с чаша студено мляко.Да ви е сладко!
Бети, страшно красиви кадри и много обещаващи бисквити от старите тетрадки, точно моя любим тип рецепти! Отново си ми твърде изкушаваща!
ОтговорИзтриванеБубе,благодаря ти за хубавите думи!Надявам се да ти харесат и бисквитките :-))
ОтговорИзтриванеБети, много красив и носталгичен разказ!
ОтговорИзтриванеИ бисквитките са чудесни!
Преди доста години правехме едни "трохи" за мезе с амонячна сода
и като изключим миризмата по време на печене, ставаха много пухкави.
За това сега си представям колко вкусни са бисквитките :)
Прегръдки и хубава вечер!
Дани,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеНаистина миризмата изчезва след изстиването...и са едни много вкусни бисквитки,а и дълго време не изсъхват...Ше ми е интересно да прочета и твоите "трохи"....:-))
Хубава вечер и неделя!
Бети, много много вкусни и изкушаващи! Задължително ще го опитам, тъкмо ми се намират няколко бурканчета домашно сладко от череши :)
ОтговорИзтриванеИзпратила съм ти нещо на имейла, погледни го :)
Поздрави!
Таня, благодаря ти!
ИзтриванеЗа имейла също!
Много хубаво си ги завъртяла, Бети! Хич не са старомодни, много модерновкусни ми изглеждат:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траяна!Радвам се,че ти харесват!
ИзтриванеАбсолютно невероятни снимки, толкова много душа носят, а за бисквитките, ммм! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеПавлинче, благодаря ти много за сърдечните думи!
ИзтриванеХубава неделя!
Чудесни бисквитки, много уважавам рецептите от старите тефтери, и поздравления за хубавите снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Маги :)
Маги,сърдечно ти благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз обичам старите тетрадки и книги, които са без картинки и оставям въображението ми да работи!
Хубав ден!
Харесвам бисквити с амонячна сода-ставам едни пръхкави и мекички.И твоите сигурно са такива-изглеждат много вкусни.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много красиви снимки! Къщата наистина е много интересна, какво ли се крие зад тази врата? Сладките са чудни, какви красиви охлювчета са станали. Приятна неделна вечер!
ОтговорИзтриванеCandy,благодаря ти!
ИзтриванеЗатворените врати имат странно притегателно действие ....поне за мен, а когато са на такива стари къщи още повече...
Много красиви снимки, Бети, а тази с врата, излъчва тайнствено очарование :)
ОтговорИзтриванеСтарите сладки са прекрасни! Представям си какви са пръхкави, щом са с амонячна сода.
Поздрави и хубава нова седмица!
Пеп,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеНаистина са пръхкави и много вкуснии за мен имат особено очарование..
Хубава нова седмица и на теб!
Бети, много ми беше интересно да изчета публикацията ти.
ОтговорИзтриванеИ аз имам особен сантимент към старите къщи, старите рецепти и въобще всичко, което ни връща назад в миналото.
Чудни снимки!
Поздрави и пожелания за хубава нова седмица!
Elly,
Изтриванеблагодаря ти за думите!Радвам се, че съм ти доставила удоволствие с публикацията си.
Сърдечен поздрав!
Остана ли някоя друга и за мен ? :))
ОтговорИзтриванеЧудни са,а щом са и със сливов мармалад-още повече!
Чудесни снимки да потвърдя и аз!
Дано тази седмица се запознаем,ще се радвам,надявам се да дойдеш!
Прегръдки!
Мила Роси, въпреки, че бяха много-към днешен ден няма нито едничка...Благодаря ти за хубавите думи от сърце!
ИзтриванеПисах на Таня, че на 16.03 имам рожден ден и ще правя торта....и за съжаление ще пропусна срещата...
Прегръдки!
Прекрасни бисквитки, чудесен разказ и много красиви снимки, Бети!
ОтговорИзтриванеПоздрав и пожелание за една чудесна нова седмица!
Бети, искрено ме разсмя това с историята "брашно колкото поеме" :) Не съм опитвала тези бисквитки, но имам сладко от череши и определено ме спечели за опитването им! Прегръдки и чакам с нетърпение предстоящата торта :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЛети, благодаря ти!!!
ИзтриванеГаби, радвам се, че съм те развеселила!И аз понякога го замествам със сладко от вишни или от сливи, с по-едри парченца-по-киселичко е и повече ми допада.
Хубав ден момичета!