Медовик( медена торта) Medovik - Honey Cake

 


Отдавна не съм приготвяла тази фантастична на вкус торта. Няма определена причина, може   би заради това, че не е торта, която да забъркаш набързо в една купа, да опечеш блат и докато той се охлажда, да забъркаш крема, да  разделиш блата на две или три, да напълниш с крем и на следващия ден да ядеш. Но дори и това не е причината, защото никога не ме е плашил дългия процес по създаването на торта. Така или иначе тортата сама по себе си е ясно, че изисква време и отдаденост. Мисля, че нямат значение причините, поради които не съм приготвяла отдавна и е по-добре да премина към самата торта.   

И така, торта "Медовик", според оригиналната рецепта изисква печенето на всеки блат поотделно. Това на практика става изключително бързо. Чувала съм, че в магазини "Берёзка" продават готови блатове за "Медовик", но аз не съм попадала никога и нямам представа как изглеждат и как са приготвени. Кремът от своя страна не изисква нито специални умения, нито време за престой и се приготвя основно от 2 продукта. Веднъж сглобена тортата е добре да престои минимум 12 часа и след 24 часа става все по-вкусна и по-вкусна. 

За човек, който където и да ходи, дори на гости винаги носи със себе си нещо домашно приготвено, тази торта е супер удобна. Може да се транспортира лесно, не е проблем да престои без хладилник дори денонощие при температура до 10-12 градуса или дори повече, но все пак не над 20-25 С. Подходяща е за празненства, на които искате тортата да е на масата и да внася настроение. Тази торта може да се реже на по-тънки парчета и да ви стигне за повече гости. Тя е сладка и с наситен вкус, като всяка торта се поднася в края на богато пиршество и съм на мнение, че е по-добре да се сервира по-малко парче торта за да се услади, а не да остане в чинията. Който желае може да си поиска допълнително. Топи се в устата и определено е торта, която хората помнят дълго време. Мисля, че поне веднъж трябва да я опитате.


От продуктите по-долу приготвих 18 блата с диаметър 17 см. Тортата на снимката е от 9 блата и от половината продукти за крема. Останалите опечени блатове запазих за друга торта. Има два начина за печене на блатовете. Прочете ги внимателно и преценете, кой от тях ще ви е по-удобен. 


Необходими продукти:

За блатовете:

18 броя с диаметър 17 см
Блатовете са достатъчни за 2 торти. На снимката тортата е приготвена с 9 блата

2 яйца
120 гр захар
100 грама мед
125 грама масло, разтопено
1 ½ ч. л. бакпулвер
500 грама брашно

За пълнежа:

кремът е за  цялото количество блатове- т.е. за две торти с диаметър 17 см

2 кутии (по 397 грама) карамелизирано кондензирано мляко *
800 грама заквасена сметана
около 150 грама нарязани или смлени орехи-по желание


За покритие:

около 200 грама чаени, маслени бисквити или остатъци от блата-смлени 
шепа цели орехови ядки за украса или ядливи цветя

Начин на приготвяне :

1. В голяма,устойчива на загряване купа, се разбиват яйцата и захарта. Добавят се меда, маслото и бакпулвера, разбърква се добре.

2. Поставя се купата над тенджера с леко вряща вода(без дъното да докосва горещата вода) и при непрекъснато разбиване се загрява тесто, докато удвои размера си. Цвета се променя малко.
/Внимава се да не влезе вода в купата с тестото./

3. Отстранява се от огъня и се добавя пресятото брашно. Разбърква се с дървена лъжица до гъсто тесто. Покрива се със свежо фолио и се оставя да престои около 30 минути. Тестото в началото е меко и лепкаво, но се втвърдява като се охлади.

4. Загрява се фурната до 200 градуса или с обдухване на 180. Може и без обдухване- така няма да се налага да бързате и ще ви е по-спокойно при печенето. Може да процедирате по два начина.

Първи начин:
Аз предпочитам този метод, защото цялото тесто изпичам на блатове. После, ако реша мога да натроша няколко блата. По този начин "извличам" максимално количество блатове.
Разточете тесто, колкото пинк понк топка  на кръг с дебелина 3 мм , около 18-20 см в диаметър,  върху хартията за печене и с помоща на ринг от тортена форма или капак на тенджера и нож, очертайте и изрежете блат. В моя случай блатовете са с диаметър 17 см.  Надупчете с вилица на няколко места и опечете за 3-4 минути (ако печете на 200 С или с обдухване на 180 С)  Докато първия блат се пече, върху друг лист хартия разточете и оформете следващия блат. Тъй като се стремим максимално тънко да разточим блатовете и е немислимо да ги прехвърляме, разточваме направо върху хартията. Съвсем леко набрашняваме хартията, буквално с щипка брашно. Върху тестото поставяме лист хартия или свежо фолио и разточваме.  Разточвам, махам фолиото, изрязвам кръга и пека. Изваждам от фурната блата с хартията поставям  върху решетка. Поставям следващия разточен блат във фурната. Изминали са няколко секунди, достатъчни за да отделя изпечения блат от хартията и оставям за окончателно охлаждане върху решетката. Върху хартията разточвам следващия блат. И така продължавам, докато изчерпя цялото тесто, като през цялото време използвам само две хартии, които редувам и една тава, която стои постоянно във фурната.
Изрязаната част от тестото връщаме към тестото. По този начин процедираме докато изчерпим тестото.

Втори начин:

Вторият начин се различава с това, че оформяме блата след изпичането. 
Претеглете тестото и го разделете на 10-15 еднакви топки-зависи от диаметъра, който искате да получите на готовата торта. Разточете една от  топките тесто на кръг с дебелина 3 мм , около 22-24 см в диаметър върху хартията за печене, надипчете с вилица и поставете в загрятата фурна да се пече 3-4 минути (ако печете на 200 С или с обдухване на 180 С)  Докато първия блат се пече, върху друг лист хартия разточете следващия блат. Извадете изпечения до златисто блат и веднага оформете с желания диаметър, като използвате капак от тенджера или ринг от торта. Запазете изрезките  за украсяване на тортата накрая. Тъй като се стремим максимално тънко да разточим блатовете и е немислимо да ги прехвърляме, разточваме направо върху хартията, на която ще печем. Съвсем леко набрашняваме хартията, буквално с щипка брашно. Върху тестото поставяме лист хартия или свежо фолио и разточваме. Важно е да отрежете /оформите блата веднага след изваждането от фурната, когато е още топъл и мек. Наистина е важно веднага да го направите, защото за секунди блатът се охлажда и става хрупкав и трошлив.

За крема*:

* Кремът е за цялата доза от блатове. За тортата на снимката съм приготвила половин доза крем, защото сглобих само една торта. Останалите блатове съхранявам добре опаковани и ще приготвя в близко време.

Комбинират се двете кутии карамелизирано кондензираното мляко и сметаната. По желание се добавят нарязани орехи, които може и да поръсите след като намажете крема.

Тортата се сглобява като всеки блат се маже обилно с крем и по желание се поръсва със смлени орехи. Отстрани и отгоре също. Най-отгоре се поръсва със смлени бисквити.Украсява се по желание с орехи.  Тортата се оставя в хладилника за минимум 12 часа. Може да  я оформите във форма с подвижно дъно с размера на блатовете. Може да използвате и ринг, който се регулира. Поставяте блат, нанасяте крем, блат и така докато достигнете височината, която желаете. Най-отгоре покривате с крем. Оставяте тортата в хладилника и след 12 часа внимателно с нож освобождавате стените, измазвате с крем, ако сте запазили или просто облицовате с орехи или натрошени бисквити. Аз украсих със смлени трохи от бисквити и ядливи цветя.

Вариант на тортата, но с кокосов нюанс може да видите тук: Медено кокосова торта с феи

Коментари

Какво сте гледали в последните 7 дни