Медовик( медена торта) Medovik - Honey Cake
Отдавна не съм приготвяла тази фантастична на вкус торта. Няма определена причина, може би заради това, че не е торта, която да забъркаш набързо в една купа, да опечеш блат и докато той се охлажда, да забъркаш крема, да разделиш блата на две или три, да напълниш с крем и на следващия ден да ядеш. Но дори и това не е причината, защото никога не ме е плашил дългия процес по създаването на торта. Така или иначе тортата сама по себе си е ясно, че изисква време и отдаденост. Мисля, че нямат значение причините, поради които не съм приготвяла отдавна и е по-добре да премина към самата торта.
И така, торта "Медовик", според оригиналната рецепта изисква печенето на всеки блат поотделно. Това на практика става изключително бързо. Чувала съм, че в магазини "Берёзка" продават готови блатове за "Медовик", но аз не съм попадала никога и нямам представа как изглеждат и как са приготвени. Кремът от своя страна не изисква нито специални умения, нито време за престой и се приготвя основно от 2 продукта. Веднъж сглобена тортата е добре да престои минимум 12 часа и след 24 часа става все по-вкусна и по-вкусна.
За човек, който където и да ходи, дори на гости винаги носи със себе си нещо домашно приготвено, тази торта е супер удобна. Може да се транспортира лесно, не е проблем да престои без хладилник дори денонощие при температура до 10-12 градуса или дори повече, но все пак не над 20-25 С. Подходяща е за празненства, на които искате тортата да е на масата и да внася настроение. Тази торта може да се реже на по-тънки парчета и да ви стигне за повече гости. Тя е сладка и с наситен вкус, като всяка торта се поднася в края на богато пиршество и съм на мнение, че е по-добре да се сервира по-малко парче торта за да се услади, а не да остане в чинията. Който желае може да си поиска допълнително. Топи се в устата и определено е торта, която хората помнят дълго време. Мисля, че поне веднъж трябва да я опитате.
Необходими продукти:
За блатовете:
18 броя с диаметър 17 см
2 яйца
120 гр захар
100 грама мед
125 грама масло, разтопено
1 ½ ч. л. бакпулвер
500 грама брашно
За пълнежа:
кремът е за цялото количество блатове- т.е. за две торти с диаметър 17 см
2 кутии (по 397 грама) карамелизирано кондензирано мляко *
800 грама заквасена сметана
около 150 грама нарязани или смлени орехи-по желание
За покритие:
около 200 грама чаени, маслени бисквити или остатъци от блата-смлени
Начин на приготвяне :
1. В голяма,устойчива на загряване купа, се разбиват яйцата и захарта. Добавят се меда, маслото и бакпулвера, разбърква се добре.
2. Поставя се купата над тенджера с леко вряща вода(без дъното да докосва горещата вода) и при непрекъснато разбиване се загрява тесто, докато удвои размера си. Цвета се променя малко.
/Внимава се да не влезе вода в купата с тестото./
3. Отстранява се от огъня и се добавя пресятото брашно. Разбърква се с дървена лъжица до гъсто тесто. Покрива се със свежо фолио и се оставя да престои около 30 минути. Тестото в началото е меко и лепкаво, но се втвърдява като се охлади.
4. Загрява се фурната до 200 градуса или с обдухване на 180. Може и без обдухване- така няма да се налага да бързате и ще ви е по-спокойно при печенето. Може да процедирате по два начина.
Изрязаната част от тестото връщаме към тестото. По този начин процедираме докато изчерпим тестото.
Втори начин:
Комбинират се двете кутии карамелизирано кондензираното мляко и сметаната. По желание се добавят нарязани орехи, които може и да поръсите след като намажете крема.
Тортата се сглобява като всеки блат се маже обилно с крем и по желание се поръсва със смлени орехи. Отстрани и отгоре също. Най-отгоре се поръсва със смлени бисквити.Украсява се по желание с орехи. Тортата се оставя в хладилника за минимум 12 часа. Може да я оформите във форма с подвижно дъно с размера на блатовете. Може да използвате и ринг, който се регулира. Поставяте блат, нанасяте крем, блат и така докато достигнете височината, която желаете. Най-отгоре покривате с крем. Оставяте тортата в хладилника и след 12 часа внимателно с нож освобождавате стените, измазвате с крем, ако сте запазили или просто облицовате с орехи или натрошени бисквити. Аз украсих със смлени трохи от бисквити и ядливи цветя.
Коментари
Публикуване на коментар