Тарт с крем от червени портокали- веган, без глутен - Blood Orange Curd Tart- Vegan, GF


Днес ви предлагам тарт с крем от червен портокал. Освен, че е веган и безглутенов, източника на сладост е кленов сироп, който при желание може да се замени със стевия. Обичам червените портокали- по-сладки и с по-плътен вкус са, за съжаление ги има за кратко време на пазара.  Няма сто  процентова индикация по външния вид на кората за степента на червената багра вътре в портокала. Но както и да изглежда е вкусен и сладък. Ако случайно попаднете на не много червени портокали, може да добавите към сока, с който ще приготвите крема за пълнене на тарта, малко прах от цвекло или да замените част от сока на портокала със сок от нар. Освен цвят, ще добави и своя тръпчив сладко-кисел вкус.



Тарт с крем от червени портокали- веган, без глутен

Продукти:

 кора:

120 г овесени ядки без глутен

70 г бадеми

5 супени лъжици кокосово масло (разтопено)

2 супени лъжици кленов сироп


плънка от червен портокал крем (curd):

180 мл портокалов сок от около 4 големи червени портокала

 2 -3 капки портокалово масло по избор

100 мл кленов сироп или стевия на вкус

300 мл пълномаслено кокосово мляко, като се използва предимно бялата част

6 супени лъжици царевично нишесте

1/4 ч.л. прах от червено цвекло по избор за цвят 


за сервиране:

резенчета червен портокал

пуканки от киноа

Начин на приготвяне: 

1. За приготвянето на кората добавете овесените ядки и бадеми в кухненски робот или блендер. Пулсирайте, докато се смелят и се получи еднородна смес. Добавете кленовия сироп и кокосовото масло. Пулсирайте до  влажна смес. Притиснете плътно тестото във формата за  тарт с подвижно дъно. Натиснете нагоре и отстрани по стените равномерно. Печете на 175-180 С за около 10-15 минути, докато коричката стане златистокафява. Оставете да престои около 5-10 минути и след това прехвърлете върху решетка за охлаждане.

2. В средна тенджера добавете портокаловия сок, кленовия сироп или стевията, кокосовото мляко и царевичното нишесте + прах от червено цвекло за по-наситен цвят, ако желаете. Разбийте добре, за да се разтвори царевичното нишесте. Загрейте на среден огън, като бъркате непрекъснато, докато сместа се сгъсти. 

3. Разпределете плънката върху кората равномерно, като използвате шпатула, ако е необходимо, за заглаждане.  Прехвърлете в хладилника за 1-2 часа или за една нощ, докато стегне.

4. Преди сервиране украсете с прясно нарязани кръгове от червен портокал. Поръсете с пуканки за текстура и контраст.



Коментари

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни