Лимонова торта с лек лимонов крем



Честит ми рожден ден!

Някои приятели знаят, че вчера имах рожден ден,... поостарях с още една година...Но не знам дали помъдрях...:-)) Денят беше слънчев и хубав, също като мен -:)))) Получих много прекрасни изненади, пожелания, цветя и подаръци! Почувствах се  специална и обичана! 
Благодаря на семейството си! Благодаря ви приятели!  
Пожелавам  си  преди всичко  здраве, хубав късмет и поводи за радост. Пожелавам ги от сърце и на вас, реални и виртуални приятели, читатели и посетители на блога ми :-)

И, разбира се, има и торта:


С тези продукти изпекох два блата с размери 30 х 40 см и оформих една торта с диаметър 20  см и височина 10  см

Продукти :

за блатове

* 10 жълтъка
* 6 белтъка
* 1 цяло яйце
* 100 гр. кристална захар
* 100 гр брашно, пресято с нишестето
* 40 гр пшеничено нишесте
* фино настърганата кора на 2  лимона, предварително много добре измити с четка, сода бикарбонат и топла вода.Или, ако намерите био лимони.
* сока на 1 лимон
* 2 чаени лъжички ледена вода
* 1 ампула есенция лимон на д-р Йоткер
* 1 ампула есенция ванилия/масло на д-р Йоткер

Приготвяне:

1. Поставяте в купа 3-4 супени лъжици от захарта, лимоновата кора и размачквате с пръсти. Това спомага за пълното разгръщане на аромата на лимоновата кора и се получава наистина много ароматно печиво. Този трик използвам почти винаги, когато добавям кора от лимон или портокал.След като сте ароматизирали захарта добавяте  жълтъците, цялото яйце, щипка сол и разбивате на много гъст светло жълт крем.Към края добавяте есенциите.

2. Белтъците се разбиват на сняг с лимоновия сок и ледената вода.Когато се получат меки върхове, започвате да добавяте  останалото количество захар. Разбивате до твърди, лъскави върхове.Този начин за разбиване на белтъци знам от едно старо немско списание и дори рецептата е адаптирана от там. Тогава още забелязах, как нишестето прави тестото по-въздушно, а белтъците винаги се разбиват перфектно и макар, че в тестото няма набухвател се получават въздушни, меки, пандишпанови блатове.

3. Към белтъците постепенно се прибавя жълтъчената смес. Разбивате докато се получи еднородна, пухкава смес. Добавяте постепенно, с поръсване, пресятото брашното с нишесте като разбърквате на по-бавни обороти с миксера или разбърквате с дървена лъжица. Разпределете  тестото в две тави  с размери 30х40см,  застлани с хартия,  и загладете. Пече се на средна скара, 220°C, в предварително загрята фурна за около десетина минути, като междувременно се проверява с клечица: не трябва да се препича , тъй като ще стане прекалено сухо и  ще загуби от еластичността си. Ако печете с обдухване -печете на 200 градуса и наблюдавайте да не се получи неравномерно надигане на блата и проверете с клечка  след 5-та минута. Достатъчно е да видите, че се отделя от хартията и клечката е суха.  Когато е вече готово, се изважда и обръща върху предварително подготвена влажна кърпа, отделяте хартията и завивате  на руло.

За крема-пълнеж (това е количеството продукти за торта завита от двата блата-тази, която направих аз) :


Крема е моя импровизация и се чудех дали ще се хареса-толкова лимонов и с мента, но всички го одобриха.За следващия път бих намалила захарта.

* 600 гр. крема сирене-аз използвам на фирма и съм много доволна.
* 200 гр. млечна сметана с поне 30 % масленост
* 300 мл прясно мляко
* 100 гр пудра захар
* сок от 1лимон
* 1-2 капки ментова есенция или ментово масло-само за нюанс и подсилване на свежия лимонов аромат
* 100 гр меко масло
* 1 пакетче крем Оле на д-р Йоткер
* 200 мл  лимонов крем ( този линк ще ви отведе към всички торти, в които съм използвала лимонов крем с различни съотношения на продуктите ) или крем от лайм 
В случая аз използвах освен лимони , сока и кората на един лайм

* няколко капки сладкарска боя по желание- жълта и зелена- до постигане на желания нюанс
ако не искате да използвате бои, може да добавите за жълто- малко куркума, за зелено - сушен  спанак или сушена ечемичена трева.



Този крем може да търпи различни вариации- например половината от количеството на крема сиренето да бъде заменено с маскарпоне или с много гладка извара.Могат да се добавят различни плодови сгъстени сокове, тогава трябва да се добави и желатин.Може да се прибавят и плодове или ядки, шоколадови парченца или бисквитени...захаросани портокалови или лимонови корички.

Приготвяне:

1.Разбивате крем Оле с 300 мл мляко. Отначало на бавни обороти, а след около минута на по-бързи докато се сгъсти.Покривате със стреч фолио и оставяте в хладилника.

2.Разбивате млечната сметана на твърд крем и поставяте в  хладилника.

3.Разбивате крема сиренето, маслото с пудрата захар и лимоновия сок. Добавяте лимоновата есенция и лимоновия крем.Този крем има много интензивен лимонов вкус и аромат и наистина препоръчвам горещо. Може да се приготви до няколко дена предварително.След това добавяте крем Оле лъжица по лъжица, като разбивате и накрая добавяте сметаната по същия начин. Накрая добавяте капка по капка ментовата есенция като опитвате крема и преценяте колко ментово наситен аромат искате. След като балансирате аромата добавяте по желание по капка от боите за да получите желания цвят.Разбивате добре.

4. Развиват се изстиналите блатове и се нарязват на ленти по дължина, с ширина, колкото искаме да е висока тортата.Аз разрязах всеки блат на 3 ленти с ширина 10 см и така тортаат ми стана 10 см висока.Всяка лента се покрива с дебел около 1-1,5 см крем. Първата ивица се завива на руло и се изправя вертикално в центъра на широка чиния или подходяща подложка.Следващите ленти се завиват около този център.Ако ви е по-лесно, може да завиете всич ки ивици, все едно завивате руло и накрая за поставите в тортената чиния. Тортата се завива със свежо фолио и се стяга с регулиращ се ринг.Оставяте в хладилника за през ноща. Това време е необходимо за спояването на тортата. Както забелязахте не сиропирам блатовете с нищо. Не е необходимо.Този крем е достатъчно влажен и тортата беше достатъчно сочна.

5. На следващия ден се измазва с маслен крем тортата, като  се  изравняват всички неравности отстрани и отгоре.Ако е необходимо добавете към част от маслото трохи от бисквити  или от блат , така че да се получи много гладка и равна от всички страни торт Оставих да се стегне и я покрих с айсинг. Нарисувах със сладкарски бои.


 Картичката от племенницата ми:


 И странно, как подаръците които получих бяха в лилаво и жълто, като тортата, която до 23,00 часа нямах точна идея каква да бъде на външен вид...





и парченце от тортата

Коментари

  1. Бети,
    аз да ти честитя първо рождения ден с малко закъснение! Здраве ти пожелавам, а също и всеки ден ти подарявам по една усмивка;)
    Тортата е безкрайно нежна, пленителна и ароматна!
    Много ми хареса!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Марта,благодаря сърдечно!

    ОтговорИзтриване
  3. Бети, честит рожден ден! Желая ти много здраве, щастливи мигове и усмивки! Тортата е изключително нежна и красива, сигурна съм, че е била и вкусна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Бети, честит рожден ден (макар и на патеричка)! От все сърце ти пожелавам здраве, ежедневие изпълнено с поводи за радост, много любов и топлина, прекрасни изненади!
    Тортата е невероятна! Не мога да ти опиша колко ми харесва - красива, нежна, стилна и в ретро стил, точно такава бих искала и за мой рожден ден. Не мога да й се нагледам!
    Не знам дали съм споменавала колко много ми харесва блога ти, не само заради вкусните рецепти, а и заради прекрасния стил на представяне който имаш, както и заради умението ти да създаваш красота и уют.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лети, много топли думи! Благодаря ти от сърце, и в днешния ден ме направи щастлива!

      Изтриване
  5. Честит Рожден Ден! Да си жива и здрава! Тортата и много красива, стилна и съм сигурна също толкова красива!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит Рожден ден, Бети!
    Много здраве и късмет ти желая!
    Тортата е прекрасна, много вкусна и красива :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Марианка,
      благодаря ти много!
      Прегръдки

      Изтриване
  7. Бети, Честит Рожден Ден!
    Да си здрава, щастлива и усмихната :)
    А помъдряването е цял живот!
    Тортата ти е прекрасна като теб - в нея има много цвят, закачка,
    усмивка, аромат и пролетно настроение!
    Сърдечни поздрави и хубав ден!
    Подаръците ти са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, много ти благодаря за чудесното пожелание!Стопли сърцето ми!

      Изтриване
  8. Да си жива и здрава,Бети! все така слънчева и красива:) Тортата е прекрасна, подаръците също!

    ОтговорИзтриване
  9. Със закъснение, но от сърце :) Честит Рожден Ден, Бети!!! Бъди здрава и много щастлива!
    Тортата е страхотно съчетание на аромати и с много нежен външен вид :) възхитителна!

    ОтговорИзтриване
  10. Бети, честит рожден ден на патерица! Тортата е великолепна!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Да ти е честит денят и ти си невероятна! Каквато тортата такава и рожденничката пролетна и слънчева! Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря Павлинка!!!!
    Прергръдки!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте, тортата е много красива, трябва да си творец за да може да направиш такова произведение на изкуството :)
    Знам, че не е тук местото, но исках да ви попитам, понеже виждам как отлично се справяте със тортите, а и не само, дали тази рецепта за торта, която си сглобих, ще стане добре.Сестра ми има рожден ден другата седмица и реших да я зарадвам с една хубава торта.Намерих във форума на bg-mamma.com, в тортената библиотека, рецепта за блат, крем, глазура и т.н.Ето и рецептите за всяко едно:

    Блат (пекат се 2 блата в 23 см форма):
    Продукти:
    2 1/3 ч. ч. около 290 гр. обикновено брашно
    1 ч. ч. около 150 гр неподсладено какао
    1 ч. л. сол
    1 с. л. бакпулвер
    1 с. л. сода за хляб
    3 ч. ч. захар
    5 големи яйца
    1 с. л. ванилия
    170 гр. масло, размекнато
    1 ч. ч. бътърмилк
    1 ч. ч. силно кафе
    Смесете всички сухи продукти.
    В друга купа биете яицата с ванилията. Смесете със брашнената смес. Добавете кафето, размекнатото масло и бътърмилка.
    Разпределяте в тавичките и печете на 180С около 50 мин.

    За крема:
    Продукти:
    6 яйца
    300 гр захар
    1 пак. какао
    около 300 гр. масло
    1 ванилия (или от течната).
    Начин на приготвяне:
    Разбиват се яйцата със захарта и се бъркат върху котлон докато се сгъстят (т.е. не остават сурови).Разбърквайте постоянно.Когато е готово - станало е гъсто като крем, по-пухкаво и е побеляло - отдръпва се от котлона, слага се маслото, нарязано на парчета и какаото и се разбърква хубаво, да се разтопи маслото. Разбива се пак докато си промени цвета.

    За глазурата:
    Продукти:
    100г твърд шоколад
    80г масло или твърд маргарин
    Начин на приготвяне:
    Бъркаме на водна баня, докато не се получи еднородна маса.

    Това е рецептата. Отгоре мисля да го направя ето така: http://yoli-www.blogspot.com/2012/03/blog-post_05.html
    Тоест отстрани да е бяло, а отгоре шоколадовата глазура да пада леко отстрани.И отгоре в кръг ще има ягоди потопени в разтопен на водна баня шоколад и масло.
    А може ли да ми дадете някаква рецепта за крем, с който да намажа тортата отстрани, тоест да е като този белия от снимките, върху който пада шоколадовата глазура?
    Благодаря предварително и се извинявам, ако не му е тук мястото да задавам тези въпроси. :)

    ОтговорИзтриване
  14. chocolate,

    Обикновено в тортената библиотека са публикувани успешни и изпитани торти.Предполагам, че можеш да се довериш на рецептата.Продуктите, които си написала и начина на приготвяне ми приличат на Devil's food cake,а тя е в основата на рецептата на торта Червено кадифе, която аз правих за рождения ден на дъщеря ми.Торта Тату, можеш да видиш тук http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/01/blog-post.html.Характерното за Червено кадифе е съчетанието с крем от крема сирене. А за Devil's food cake- с шоколадов ганаш, в този ред на мисли, крема на който си се спряла е добър избор.
    Отстрани можеш да измажеш с швеейцарски маслен крем. не знам Йоли какво е описала в своята рецепта, но швейцарския маслен крем се държи добре, стегнат е и ако полееш с леко охладена глазура мисля,че ше получиш желания ефект.Този крем е мнмого подходящ и за шприцоване.Но не забравяй, че си е маслен крем.

    Швейцарски маслен крем:
    знам го от рецепта на Марта Стюарт.

    150 гр. фина кристална захар
    3 белтъка-на стайна температура
    250 гр. меко масло, най-добре отпуснато на стайна температура , а не топено в МВ
    1 чаена лъжица ванилова есенция или каквато желаеш.

    Маслото трябва да е качествено 82 % , за предпочитане е немско.

    В устойчива на загряване купа се слагат белтъците и захарта. Поставят се на водна баня върху тенджера с вряща вода. Разбъркват се постоянно докато захарта се разтопи и не се усещат гранули.

    Купата се маха от водната баня и дъното и стените внимателно се изтриват от капките вода. Не трябва да попада никаква вода в белтъците.Белтъците се разбиват на гъст лъскав крем. Постепенно към белтъците се добавя маслото (на 3-4 пъти), като биенето с миксера продължава непрекъснато на силна скорост.

    Когато започне да се добавя маслото, сместа може да става по-течна, но не се притеснявай и не спирай да разбимаш и добавяш масло. Когато цялото масло е добавено, разбиването продължава още няколко минути и ще забележиш как сместа се сгъстява и се образува плътен крем.Добави есенцията, която си избрала и разбий още малко.

    Надявам се да съм била полезна.

    Успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за отговора, ще направя този маслен крем, благодаря и за рецептата.Тортата за дъщеря ти е повече от страхотна! :)

      Изтриване
    2. Благодаря!Пожелавам ти да направиш една страхотна торта, с която да зарадваш сестра си!

      Изтриване
  15. Тортата е съвършена :-)! Много ми харесва десенът с цветенцата - имат някак мило и романтично излъчване.
    Поздрави по случай рождения ти ден! Бъди здрава и винаги изпълнена с вдъхновение да създаваш красиви неща като тази прелестна вкусотия от снимките!

    ОтговорИзтриване
  16. Дени,

    Благодаря ти за сърдечните думи!Много ме радваш!

    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  17. Анонименмарт 18, 2012

    Честит рожден ден и от мен!От тортата лъха ведро пролетно настроение!Пожелавам ти да изгледаш като тортата си-весела,нежна ,красива ,стилна.......И да попитам ако е възможно за айсинга как го приготвяш и лилавия борд отстрани как е направен.Вили

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили,благодаря ти за милите думи и за слънчевото пожелание!Айсинга, го купувам готово, защото ръцете ме болят и не мога да меся продължително време, стига ми точенето :-))А лилавия борд- долу и горе е с готов молд.Можещ да видиш в тортената библиотека на bg.mama- има най-различни рецепти, избери тази, която най- ти допада.Може би ще трябва да изпробваш различни и да стигнеш до твоята рецепта.Съжалявам, че не мога да бъда по-полезна.

      Изтриване
    2. Анонименмарт 18, 2012

      Благодаря за отговора.Напротив беше ми много полезна.ОТ което следва и още един въпрос ако е възможно- откъде го купуваш този айсинг?Освен това много ми хареса и рецептата за тортата - изглежда интересна и разрезът ме приканва да си я приготвя.Лека вечер от Вили.

      Изтриване
    3. Вили, можеш да погледнеш снимките в този пост
      http://vkusnosbety.blogspot.com/2012/01/95.html,

      а можеш да си поръчаш в http://www.cookibooki.bg/vmchk/49-%D0%A4%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8/View-all-products.html

      Изтриване
  18. Честит Рожден Ден, слънчева и пролетна рожденничка! Пожелавам ти много поводи за усмивки, да продължаваш да твориш със същото вдъхновение, да бъдеш обградена от верния приятели и истинска обич! Мисля, че каквото и да напиша за тази торта ще е малко! Нежно, пролетно и съвършено творение! Прегръщам те!
    П.П. Ако дойда за повече време към Добрич, може ли да ми организираш едно показно за рисуване върху торти :) Въпреки двете ми леви ръце в това отношение :)

    ОтговорИзтриване
  19. Габи, миличка, разбира се, че можем да нарисуваме някоя торта, въпреки, че няма нищо сложно, също като на хартия е.А за мен това е най- приятната част от създаването на тортата.
    Благодаря ти за сърдечните думи и красивите пожелания!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  20. Бети, честит празник! С най-добри пожелания за здраве, любов, вдъхновени и нежни мигове сред любими хора и приятели! Тортата е красива, нежна, вдъхновяваща. Едно истинско произведение на сладкарското изкуство! Прекрасна вечер ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гуинет,
      Благодаря за прекрасните пожелания!

      Изтриване
  21. Честит рожден ден! Прекрасна нежна торта!

    ОтговорИзтриване
  22. Честит рожден ден, Бети! С малко закъснение нека ти пожелая безоблачно щастие, крепко здраве и нестихваща муза във всеки проект.

    Тортата ти е адски свежа и най- вече красива- хората, споделили с теб празника, са били изключителни щастливци.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бубе,сърдечни благодарности за пожеланията!
      С тези ваши пожелания искам всеки ден да е рожден ден!:-))
      Радвам се, че ти е харесала тортата!

      Изтриване
  23. С малко закъснение, но от сърце ти честитя рождения ден!
    Бъди здрава и имай безброй поводи за усмивки!
    Тортата е прекрасна, сигурна съм, че е била ужасно вкусна!


    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря,Леви!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  25. Ееее,заслужавала си е отсъствието от сбирката ни този торта-много нежно изрисувана е,Бети!
    Чак сега я зърнах,наистина е прелестна!
    И отново всичко най-мило ти пожелавам по случай отминалия ти личен празник!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  26. ЧРД на патерици! Да си жива и здрава, усмихната, щастлива, обичана и късметлийка в живота и нека всяка една твоя мечта стане реалност!:)
    Тортата е уникална просто! Съвършена, изрисувана с такава финост и елегантност и с такива нежни за окото цветове...
    Искам да ми направиш такава :-Р
    Поздравления още веднъж! много ми хареса:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. коконка,
      С твоето по- късно пожелание, ме караш да се чувствам празнично още един ден!
      Сърдечно благодаря!

      Изтриване
  27. Анонименмарт 25, 2012

    Невероятно красива торта! А и изглежда доста вкусна ;) Бих искала да я приготвя, но не като вита, а с обикновени хоризонтални блатове. И понеже не съм опитна, искам да те попитам дали това количество ще стигне за два (или три) блата за форма с диаметър 28 см?
    Желая ти ведро пролетно настроение и благодаря!

    ОтговорИзтриване
  28. Благодаря!
    Ще стигне, но е трудно де се прецени колко ще са високи блатовете. За да имаш равномерно високи блатове и естетичен разрез, съвета ми е да разделиш много точно сместта на 3 равни части- например с теглилка. Така, ще имаш 3 равни блата.
    Успех и приятно торто-правене!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонименаприл 04, 2012

      Благодаря за изчерпателния отговор! :) Искам само още да попитам дали в лимоновия крем се слага захар (този, който е съставка от крема за тортата) и мога ли да използвам обикновено крема сирене - онова българското?
      Дано не съм ти досадила!
      Отново хиляди благодарности!

      Изтриване
  29. Няма проблем, не си досадила:-))
    Надявам се да съм полезна и да ти се получи тортата!
    Да слага се 1/2 чаша захар.
    За съжаление не мога да ти препоръчам българско крема сирене- не използвам, възможно е и да има вече производител, който предлага качествено, но аз не знам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Анонименаприл 26, 2012

      С голямо закъснение, но въпреки всичко - огромно БЛАГОДАРЯ за рецептата! Получи се страхотна торта - не много сладка (въпреки че в крема сложих още доста пудра захар на вкус), ненатрапчива и безумно вкусна! :)

      Изтриване
    2. Много се радвам, че се е получила тортата ти и че ти е харесала!
      Поздрави!

      Изтриване
  30. Страшно красива торта :)) и много вкусна. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  31. Невероятна торта! Не съм виждала по-красиво нещо досега. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Калина!
      Със сигурност има и по-красиви, но ме правиш щастлива с думите си!
      И аз си я харесвам, защото сама си я измислих!:)

      Изтриване
  32. Здравейте,
    Искам да приготвя тортата, но не ми стана ясно лимоновият крем, който е 200мл,как се приготвя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Миглена,
      лимоновият крем и крем от лайм са линкове. Поставете мишката на думите и кликнете. Ще ви отведат до подробните рецепти за приготвянето.

      Изтриване
    2. Извинявайте, при мен целият текст е в бял цвят и по никакъв начин не подсказва, че са линкове. Показват се другите Ви рецепти с лимонов крем, т.е кремът е този със жълтъци, захар лимонов сок, лимонова кора и масло. Правилно ли съм разбрала?

      Изтриване
    3. Да, точно така! Съжалявам, понякога платформата не позволява да маркирам текст в друг цвят и в случая наистина не се вижда, ще добавя и текст да се проследят линковете.

      Изтриване
  33. Вчера направих блата за тортата, не можах да повярвам колко мек и пухкав се получи. Направих го в стандартна форма и после го срязах на 3 пласта, беше изненадващо равномерно печиво. Искрени благодарности!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни