Мариновани корнишони без варене на бурканите - Pickled Gherkins without boiling the jars
У дома зимнината се състои основно от замразени плодове и зеленчуци, сушени плодове, зеленчуци, билки и гъби и по-малка част са консервирани- интересни мармалади, сладка, конфитюри, желета, няколко вида сиропи, пестили, петмези и най-малката част като асортимент са солените неща- кисело зеле- най-много като количество, наистина го обичаме много, доматен сос за пици, паста, плакии и доматена супа, известно количество бурканчета с пукани, мариновани чушки, следват кисели и мариновани корнишони и евентуално малко карфиол и моркови, лукчета и каквото друго ми хрумне- по 1-2 буркана.
Кисели и мариновани краставици/ корнишони приготвяме по 2-3 рецепти.
Днес ще споделя рецептата без варене, по която мариноваме корнишони. На вкус са хрупкави, не много солени и леко пикантни.
Рецептата е за буркани с вместимост 800 мл , за удобство си направих труда да измервам количествата. Може да е полезно за някого, ако реши да смени бурканите. Важно е краставичките да са твърди и свежи. За хората, които редовно пазаруват зеленчуци е достатъчно само с поглед да установят свежестта - наличието на цветчета в края на краставицата, хубав свежо зелен цвят, без наранявания. Добре е краставиците да постоят в студена вода за 2-3 часа.
Продукти:
От посочените продукти излязоха 7 буркана.
* 3 кг свежи корнишони
* 3 с.л. сол
* 1-2-3 с.л. захар- по желание
* за всеки буркан:
1-2 листа от вишна
лист от хрян или ако е голям се нарязва с нож и се слага по около 1 с.л.
стрък копър с цвят, може и ситно нарязани стръкове-около 1 -2 с.л.
цвят от див морков - по желание
1 ч.л. синапено семе
1 ч.л. черен или шарен пипер
1 скилидка чесън
1/2 - 1 дафинов лист
1 зрънце бахар
1 зелена люта чушка или зелен пипер
оцет - около 75 мл
Не съм много сигурна, но мисля, че за първи път показвам дивия морков в блога и затова ще се спомена нещо за него. Листата и коренът имат аромат на познатия ни морков. Аз долавям в корена и аромат на пащърнак. Оцветен е в кремаво, с формата на морков, но не толкова голям. При продължително сухо време е доста твърд и трябва да се обели. Харесва ми да го добавям в супи. Широко разпространено мнение за него е, че е плевел. Но с редица други плевели, като тученицата е ядлив и добре познат на народната медицина. Отличителен белег, по който може да отличите от многото растения от сем. Сенникоцветни е единственото пурпурно цветче в центъра на съцветието-вижда се на снимката по-горе. Друг отличителен белег е аромата на морков, който имат листата на растението. Среща се по огрени слънчеви поляни, каменисти склонове. Чувства се добре на бедна, песъчлива почва. Прецъфтелите цветове се свиват. Едно от популярните народни названия на английски е " Дантелата на кралица Ана". Нарекли са го така заради приликата с дантелите, които тя плетяла. А пурпурното цветче в центъра се асоциира с кръв от пръста на кралицата след убождане по време на плетенето.
Ще премина към приготвянето.
Приготвяне:
1. В добре измитите буркани наредете подправките:
1-2 листа от вишналист от хрян или ако е голям се нарязва с нож и се слага по около 1 с.л.
стрък копър с цвят, може и ситно нарязани стръкове-около 1 -2 с.л.
цвят от див морков - по желание
1 ч.л. синапено семе
1 ч.л. черен или шарен пипер
1 скилидка чесън
1/2 - 1 дафинов лист
1 зрънце бахар
1 зелена люта чушка или зелен пипер
2. Краставичките, добре измити и подрязани от днете страни се нареждат плътно в бурканите.
Отгоре се поставят още цветове или клонки от копър.
3. Налива се вода до долния ръб под капачката. Тази вода се изсипва в тенджера. Поставя се да заври, заедно със солта и захарта, ако сте решили да сложите. Измерих водата, която събира един буркан - около 380 мл
4. През това време се налива оцет във всеки буркан - на снимката по-долу. Измерих количеството - 75 мл. От любопитство измерих количеството и в празен буркан - 125 мл.
Nice review - very helpful!...thx for sharing!
ОтговорИзтриванеThanks,beauty!
ИзтриванеHello from Spain: I really like your proposals. Very tasty. We keep in touch...
ОтговорИзтриванеThanks, dear!
ИзтриванеБети, правя една туршия с такава гореща заливка, но корнишони не съм правила. Ще пробвам твоята рецепта. Аз не правя кисели краставички, именно заради варенето, но тези ще ги пробвам! Благодаря ти за споделената рецепта! :)
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти харесат, Хриси, ако опиташ.
ИзтриванеLove pickles, especially in burgers!
ОтговорИзтриванеhttp://beautyfollower.blogspot.gr/
Yummmmy ! Amazing post!
ОтговорИзтриванеhttp://www.simplethingsbyjok.com/
Thank you, Joanna!
ИзтриванеЗа пръв път чета за див морков. Вероятно съм виждала растението, но кой да ти знае!
ОтговорИзтриванеХрян /корен/ съм слагала в кисело зеле. Заинтригува ме с тази рецепта, макар че повечето от съставките и ние слагаме, но варим бурканите. Определено ще опитам предложението ти.
Приятна нова седмица, Бети!
Тили, радвам се, че ти е било интересно!
ИзтриванеБлагодаря ти!
Бети,
ОтговорИзтриванезнам за дивия морков, но не съм виждала самото растение.Не ми стана ясно обаче какво точно е - доколкото разбрах е корен в диво състояние.Имам рецепти за кисели краставички и по студен и по топъл начин.Но задължително ще пробвам и твоята рецепта.
Поздрави !
Всички части на растението див морков се използват, Ели.И съм сигурна, че си го виждала. Вероятно не си обръщала внимание. Среща се навсякъде - по поляни, покрай пътища и стърнища.
ИзтриванеWow!!! Amazing!!!
ОтговорИзтриванеHave a nice day!
Le Style et Moi
http://lestyleetmoi.blogspot.com.es/
Thanks, Oscar!
ИзтриванеЧудни симпатяги! Като войници си ги наредила в бурканите, Бети. Умееш дори проста туршия да превърнеш в картина! Прекрасна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли за милите думи!
ИзтриванеБети, правя камби по същия начин и заливам с гореща вода без да варя, стават перфектни, така че краставичките съм сигурна ще са великолепни!!
ОтговорИзтриванеКакто винаги невероятни снимки!!
Прегръдка, миличка!!
Благодаря сърдечно, Руми!
ИзтриванеКаквото и да сготвиш или снимаш все е красиво - като в ботаническа градина :-)
ОтговорИзтриванеДени, благодаря ти! Обичам зеленото!
ИзтриванеBety, this is like in my mum's and grandma's kitchen. The taste of the summer and childhood. Pickled Gherkins are very populat in my country and are one of the best sources of vitamins during long winters.
ОтговорИзтриванеIn Bulgaria, they are also very popular! The other is probably more popular is the preparation of sauerkraut.
ОтговорИзтриванеHello Bety,
ОтговорИзтриванеthanks a lot for your informations about your camera. I am looking for a new camera, because I have a Nicon d3000 and Iam not so satisfied. Your pictures are really of high quality.
Have a nice time,
Christine
Christine, thank you so much for your compliment!
ИзтриванеЕто тази рецепта не е за изпускане! Особено човек като има домашни хубави краставички. А как само си украсила бурканчетата с хубави подправки! Чудно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мила Лучия!
ИзтриванеHello Bety, amazing Pictures. I love pickles. Thanks vor recipt.
ОтговорИзтриванеxoxo Tina
Thanks, dear Tina!
ИзтриванеБети, моля ... телепортирай ми само едно бурканче :)
ОтговорИзтриванеНито един от посочените продукти си нямам, да не говорим и за дребните корнишони, но пък беше удоволствие да се потопя във всичко казано и видяно тук!
Вълшебница!
Ех, Дани, бих ти телепортирала, ако можеше толкова други неща. Благодаря ти сърдечно!
ИзтриванеPrecioso blog con propuestas muy interesantes. Me gusta.
ОтговорИзтриванеUn beso.
Thank you very much,Maria!
ИзтриванеOlá, o teu blog é uma delícia, claro que o sigo com muito gosto. Beijinhos.
ОтговорИзтриванеThank you, dear Dalia!
ИзтриванеОбичам рецепти без варене, Бети! У дома мама ме снабдява с кисели краставички, аз не правя, нямам къде да ги варя.
ОтговорИзтриванеИ аз предпочитам такива Веси! Благодаря ти!
ИзтриванеGreat post dear
ОтговорИзтриванеLove Vikee
www.slavetofashion9771.blogspot.com
Thank you dear Vikee!
ИзтриванеEstupenda receta y las fotos son preciosas.Un beso
ОтговорИзтриванеThank you Doris!
ИзтриванеYour blog is deliciously beautiful :)
ОтговорИзтриванеAlready following it!
http://nacozinhadasara.blogspot.pt/, from Portugal
Your photos are excellent. Cucumbers look very appetizing. :)
ОтговорИзтриванеThank you, Julia for your kind comment!
ИзтриванеЗдравейте искам да попитам с какъв фотоапарат направихте снимките-уникални са
ОтговорИзтриванеShte probvam
ОтговорИзтриванеShte probvam
ОтговорИзтриване