Хлебен пудинг с горски плодове - Bread Pudding with Berries
Популярен летен десерт - подходящ за летните горещини, без печене, сравнително бързо се приготвя, ако не печете сами хляба, разбира се. Има изчакване, недостатък, който се компенсира от липсата на печене. Аз приготвих без бяла захар, използвах меласа. Меласата може да се замени с кленов сироп. Количествата на плодовете и тяхното съотношение е ориентировъчно, зависи от това с какви плодове разполагате, обичате и от големината на формата. Аз измерих и записах заради рецептата. Кремът, с който сервирах също е много свеж.
Продукти:
* 2/3 чаша меласа или кленов сироп
* 1/3 чаша вода
* 150 г горски или дребни ягоди- може и замразени
* 250 г малини- може и замразени
* 400 г смесени горски плодове –къпини, малини, касис, боровинки, ягоди
* 300 г боровинки- може и замразени
* 12-14 парчета нарязан бял или пълнозърнест, тостерен хляб, на 2 дни, без корите
* Допълнително
за декорация – малини, касис, боровинки,
къпини, ягоди
Крем от маскарпоне и цедено кисело мляко
150 г маскарпоне
Крем от маскарпоне и цедено кисело мляко
150 г маскарпоне
100 г цедено кисело мляко
1-2 с.л. кленов или агаве сироп
1-2 с.л. кленов или агаве сироп
1 с.л. прясно настъргана кора от лимон или портокал
Приготвяне:
1. Поставете меласата или захарта с водата в средно голяма тенджера. Загрейте на средно висока температура. Разбъркайте и оставете да заври. Добавете всички плодове, с изключение на тези за гарниране. Варете 3-4 минути като разбърквате. Плодовете трябва да останат цели.
Приготвяне:
1. Поставете меласата или захарта с водата в средно голяма тенджера. Загрейте на средно висока температура. Разбъркайте и оставете да заври. Добавете всички плодове, с изключение на тези за гарниране. Варете 3-4 минути като разбърквате. Плодовете трябва да останат цели.
2. Прецедете плодовете през цедка. Съберете соса.
Оставете да се охладят.
3. Междувременно, застелете
със свежо фолио формичка за кекс с приблизителни размери 25/10. От
широките страни оставете около 12-15 см
свободно фолио.
4. Потапяйте филийките в отделения сос и
покрийте дъното.Запълнете празнините с тънки парченца хляб. По същия начин
облицовайте и стените на формата. Леко застъпвайте филийките и
притиснете.
5. Напълнете
с отцедените плодове и отгоре наредете останалите филии, също потопени в
сос. Поръсете отгоре с останалия сос.
Покрийте със свободното фолио.
6. Поставете подходящ по големина поднос или чиния, може и тънка дъска за рязане. Притиснете с нещо тежко и приберете в хладилника за една нощ.
Крем от маскарпоне и цедено кисело мляко:
Разбийте маскарпонето, киселото мляко и агаве сиропа до гладка смес. Поставете в купа за сервиране. Обърнене пудинга ( първо отметнете фолиото ) върху чиния за сервиране. Освободете от фолиото. Украсете с допълнителните свежи плодове. Сервирайте пудинга с крема от маскарпоне и кисело мляко.
Бети,
ОтговорИзтриванепрекрасен е пудинга, много лек и фин десерт.Подходящ за горещите летни дни.
Поздрави !
Благодаря, мила Ели!
ИзтриванеQue rico!! :D
ОтговорИзтриванеBesos
Thanks!
ИзтриванеLooks fantastic!
ОтговорИзтриванеI like how your dress matches with the colour of the dessert :)
http://beautyfollower.blogspot.gr/
:) One of my favorite summer dresses. Adored patterns of dots and petite flowers.
ИзтриванеThank you so much!
Винаги съм се чудила дали ще ни допадне този хлебен пудинг. Помня, че преди и Йоли го беше показвала. Може би би ни харесал, но в компанията на някакъв крем, както е при теб, Бети. Но докато не опитам, няма как да разбера. Сега важното е, че твоят е страхотно изкусителен! Чудесен десерт!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден! :)
Не съм попадала при Йоли. Свеж и с много плодове е Гери. Вероятно ще ти хареса, особено със свежия крем. Може и само със сметана или цедено мляко, разбито с мед.Опитай.
ИзтриванеБлагодаря ти!
ОтговорИзтриванеlooks amazing, I think it should be very tasty!
http://pinkrabbitbeauty.blogspot.com/
Thank you, dear!
ИзтриванеDear Betsy, I sit at work and all my Colleges hm.. namnam.. hmmm :))
ОтговорИзтриванеIt Looks soooo delicious. Without backing, perfekt for hot summer days.
xoxo Tina
Really is a perfect dessert for a hot summer days! I am glad that you, with your colleagues like it!
ИзтриванеThank you for your nice comment!
Can I have a piece?? hahaha This recipe seems so delicious...
ОтговорИзтриванеHave a nice day!! xox
Le Style et Moi
lestyleetmoi.blogspot.com.es
Thank you dear! Lovely comment!
ИзтриванеFantastic!
ОтговорИзтриванеThanks, Ela!
ИзтриванеWow, this looks so lovely and tasty! I'd love to try *__*
ОтговорИзтриванеkireikana.blogspot.com
Nataly, thank you very much!
ИзтриванеThank you very much for visiting my blog. I was thrilled . I love your blog and your recipes ... That most delicious cake . See you soon. A big hug for you!
ОтговорИзтриванеHello Bety!!
ОтговорИзтриванеCreative and yummy!! That's all I have to say about it! LOL
Kisses and hugs, have a nice day!! =)
Dear Andrea, thank you for visiting and nice comment!
ИзтриванеНе съм правила хлебни десерти, но този вдъхновява, Бети. Както обикновено се случва при теб. Хубаво и уханно лято ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, сърдечно Марта! Опитай, много е свеж. И непременно с някакъв крем- сметана или цедено мляко с мед.
ИзтриванеSe ve un postre muy refrescante y antioxidante al llevar frutos rojos.
ОтговорИзтриванеBesos
Thanks, dear Rosss!
ИзтриванеHello
ОтговорИзтриванеthank you for your visit on my blog! Your pictures are amazing! Can I ask you, what kind of camera you need?
I want to follow your blog.
Have a nice day,
Christine
Thanks for your lovely comment!
ИзтриванеMy camera is Konica Minolta Dimage Z5 .
This looks really amazing! Yum!!
ОтговорИзтриванеHeba xx || http://www.californiaroadtrippin.blogspot.com
Thank you, Heba!
ИзтриванеOMG!!! It looks delicious and very appetizing! I'd like to try this recipe, but I'm afraid I can't do the same))).
ОтговорИзтриванеI love berries so much, and I love summer for the fact that they can be gathered by myself)))
Bety, thank you so much sharing!
http://fairyland111.blogspot.com/
Thank you for the great compliment! And try! I'm sure you can do! It is not complicated! No baking! There is nothing to confuse. Only the bread should be two or three days old .
ИзтриванеОще един цветен разкош! Уникално изглежда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Даринка! Прегръдки!
Изтриване