Тарта със сини сливи - Tart with Plums
Още един слънчев уикенд от дошлата вече есен...И един сладкиш със слънчеви плодове...
Продукти за блата:
* 250 гр. брашно
* 75 гр. захар
* 125 гр. студено масло-нарязано на 1 см квадратчета
* 1 щипка сол
* 1 яйце
* 4-5 супени лъжшци галета
* 25 гр.масло за намазване на тавичката
Продукти за плънката:
* около 1 кг сини сливи-измити и подсушени
* 50-100 гр.захар-според зрелостта и сладостта на сливите
* 1 чаена лъжичка канела
* 3-4 супени лъжици смлени на едро бадеми
Приготвяне:
1. Брашното, захарта, маслото и солта се сипват в блендера и се смилат до груби трохи.Изсипвате в купа,добавяте яйцето и събирате на топка.Увивате в свежо фолио и поставяте в хладилника поне за 30 минути.
2.Докато тестото се охлажда нарязвате сливите на половинки,а после всяка половинка на 3 еднакви парченца по дължина.Общо от една слива получавате 6 резенчета.Поставяте в дълбока купа .Разбърквате захарта с канелата и поръсвате сливите леко разбърквате или раздрусвате купата.Внимавате да не се наруши целостта на парченцата.Ако сливите са по- сладки- намалете количеството захар.
3.Загрейте фурната на 180 С.Извадете охладеното тесто и разточете на кръг с големина, колкото е диаметъра на формата + височината на стените. .Намажете формата с масло и поръсете с 1/2 от галетата.С помоща на точилката пренесете тестото във формата Леко притиснете към стените.Пак с помоща на точилката отстранете излишното тесто,като прокарате точилката по ръба на формата.Приберете в хладилника остатъка или направете мини галет или мини тарталети.Можете да замразите на тесто, и когато решите да използвате вадите от фризера и оставяте в хладилника през ноща да се размрази, а по-удобно е да застелите мини тарталети и да замразите.Правите плънка когато пожелаете и без да размразявате печете.
4.Поръсете застлания блат с останалата галета и наредете сливите както е на снимката по-долу.
Печете около 35-40 минути или докато блата отстрани порозовее и сливите се запекат.Извадете от фурната и охладете във формата.
Поръсете със смлените бадеми, нарежете и се насладете на хубавия ден с приятели на чаша кафе или чай.
Може да направите и индивидуални мини тарталети!
Пожелавам ви прекрасна и слънчева седмица!
Обожавам сини сливи, а с маслено тесто
ОтговорИзтриванее неустоимо :)
Поздрави, Бети и хубава вечер!
Благодаря Дани,и на нас са ни любими.
ОтговорИзтриванеХубава вечер и приятна нова седмица!
Безупречен сладкиш,Бети!И като подредба,и като вкус,и като снимки!Браво,мнооого ми хареса!
ОтговорИзтриванеЕликсирче,
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти е допаднал сладкиша,и представянето му.Правиш ме щастлива.
Прегръдки и хубава вечер!
Сладкишът ти е невероятен, Бети! С любим мой плод, така идеално са подредени парченцата и изглежда неустоимо вкусен!:-))
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Благодаря ти Мони!Наистина беше много вкусен.Хубав утрешен ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасния и вкусен десерт!!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че сте приготвили и благодаря за коментара
Изтриване