Торта Трюфел
Не знам за вас, но аз обожавам бонбониери, в които има по един вид от бонбон и има поне дузина- то е четене оттзад на кутийката информацията за вкуса на всеки вид.То е развихряне на въображението и сладостно преглъщане на топящото се удоволствие...такива бонбониери обичам да похапвам сама, ако има по две бонбонки от вид, мога да споделя с някой.Хубаво е да сподели човек с някой близък, задължително ценител, кутия с невероятно вкусни бонбони.Заради това изживяване реших да направя няколко вида бонбони.Да не ви казвам какво окусване беше докато се правеха бонбоните...Успях да спася достатъчно за снимките.
Тортата е за рожденния ден на съпруга ми и тъй като празнувахме в тесен семеен кръг, тортата със своя диаметър от 17 см., височина от 10 см. и 16 см.-ов "плик" беше напълно достатъчна. Много шоколадова, с много вкусове и аромати в ръчно изработените бонбони, беше истинска наслада.
За направата на тази торта бях вдъхновена от този пост в блога Orange Thyme
Насладих се на едно страхотно изживяване на изложение с мнооого шоколад, отличена торта от журито и много впечатления....Една от ключовите съставки, използвани от авторката е аромата на бергамот. Аз обожавам чай ърл грей, а той се дължи на бергамотовите листенца и много ми допаднаха ароматите в нейната рецепта.Но за съжаление нямаше откъде да се сдобия с тях.За това адаптирах рецептата според моя вкус и настроение.
За тортата:
Продукти за блат:
* 2 / 3 чаша захар
* 5 с. л. безглутеново брашно-аз използвах оризово
* 3 с. л. какао за готвене-черно без захари добавки
* 1 / 2 ч.л. канела
* 1 ч.л. смлени подправки-коледен микс(този, който аз си правя е от канела,карамфил,кардамон -4:2:1)
* 1 ч.л.ампула ванилия на д-р Йоткер
* щипка индийско орехче
* 1/2 бобче тонка-настъргано
* 5 средни яйца, разделени
*1 / 2 ч.л. бакпулвер
За ганаж:
* 400 мл. млечна сметана-30 или 40%
* 300 гр черен 60% шоколад
* 1 ампула ром на д -р Йоткер
* 1 с.л. портокалова есенция
За маслен крем за измазване на тортата:
* 125 г масло
* 200 г пудра захар
* 75 гр.черен шоколад (разтопен)
За трюфелите:
* 250 мл млечна сметана
* 100 гр. 77% черен шоколад
* 100 гр. млечен шоколад
* 1/3 ч.л.канела
* около 30 гр. настърган млечен шоколад Линдор на Линд
* 1-2 с.л. захаросани портокалови корички
* 1 с.л. захаросан джинджифил
* 2 с.л. горчиво чисто какао
* захаросани коктейлни череши
* 75 гр. бял шоколад
* 100 гр. горчив шоколад за шоколадовите капсулки
За "плика" от шоколад:
* 200 гр. 60% тъмен шоколад
Приготвяне :
1.Започнете с ганажа за да има време да престои и охлади достатъчно:
Загрейте сметаната и залейте с нея начупения на дребни парчета шоколад. Покрийте и оставете за 10 минути.Разбъркайте докато се получи еднородна смес без бучици.Ако все оше има парченца,сложете съда над съд с гореща вода за известно време, докато се разтвори всичко.
Поставете в хладилника за около 2 часа.
2.Печене на блата:
Разделете яйцата и прибавете захарта към жълтъците. Разбийте белтъците на твърд сняг. Разбийте жълтъците със захарта до пухкав бледожълт цвят. Добавете подправките и ванилия внимателно и разбъркайте добре. Смесете бакпулвера с брашното и пресейте.
Внимателно започнете да прибавяте към жълтъчната смес като редувате по една 1 супена лъжица от разбитите белтъци и 1 супена лъжица от брашняната смес.Разбъркайте добре, до гладка смес.Не бъркайте повече от необходимото.
Печете в правоъгълната тава, покрита с хартия за печене при 180 ° С в продължение на 8 минути. Пробвайте с клечка за зъби, ако блата е изпечен извадете от фурната.
Разтелете голяма кухненска кърпа, покрийте с кухненска хартия и обърнете изпечения блат.Освободете от хартията, с която е печен блата и завийте на руло.Оставете в продължение на 15 минути-20 минути. Развийте и изчакайте, докато се охлади напълно.
През това време извадете ганажа от хладилника и разбийте на пухкав крем.
Нарежете блата на три ленти-еднакви на ширина-това е височината на тортата(по около 10 см широки и 40 дълги). Разстелете ганажа върху трите ленти.Навийте едната лента на стегнато руло и поставете в центъра на тортена чиния. Внимателно около това руло навийте следващата лента.Направете същото и с третата лента.
Увийте със свежо фолио, ако е необходимо, стегнете и с регулиращ се тортен ринг и оставете в хладилника за 24 часа.
Подгответе бонбоните:
Аз направих няколко вида:
1.Кошнички от черен шоколад с ганаж от бял шоколад, в центъра с коктейлна черешка.
Разтапя се черния шоколад и с помоща на плоска четка се нанася по вътрешността на капсулки за миникъпкейкчета или бонбони.Поставят се в хладилника или за по-бързо във фризера.
1А.През това време стопявате белия шоколад, като го нарязвате на ситно и го поливате със заврялата 50 мл.сметана.Разбърквате до гладка смес и оставяте в хладилника да се охлади.Поставяте в кошничките по една черешка и поливате с охладения бял ганаж.Отново оставяте в хладилника.
1 Б. Част от кошничките напълних с фъстъчено масло и поръсих с млечен шоколад.
За 2. и 3.-Аз разтопих със 150 мл от сметаната 100 гр. от шоколада и сместта разделих на половина.От едната половина направих бонбони N 2, a от другата половина направих бонбони N 3.
2.Бонбони от черен шоколад с портокалови корички ,полети с горчив шоколад, отгоре с кандиран джинджифил.
Загрейте сметаната, залейте с нея нарязания черен шоколад и оставете 10 минути.Разбъркайте и добавете портокаловите корички и оставете в хладилника да се втвърди за да можете да моделирате бонбони.Готовите бонбони оставете във фризера за малко и после полейте с разтопен шоколад.Отгоре поставете няколко парченца кандиран джинджифил.
3.Трюфели от черен шоколад с ром, оваляни в горчиво какао.
Загрейте сметаната, залейте с нея нарязания черен шоколад и оставете 10 минути.Разбъркайте и добавете ромовата есенция, оставете в хладилника да се втвърди за да можете да моделирате бонбони. Оваляйте в горчивото какао.Оставете в хладилника.
4.Трюфели от млечен шоколад с аромат на канела,оваляни в стърготини от млечен шоколад Линдор .
Загрейте 50 мл.от сметаната, залейте с нея нарязания млечен шоколад и оставете 10 митути.Разбъркайте и добавете 1/3 ч.л. канела и оставете в хладилника да се втвърди за да можете да моделирате бонбони. Готовите бонбони оваляйте в настъргания млечен шоколад.Оставете в хладилника.
Направете масления крем за измазване на тортата:
Разбийте маслото и захарта с миксер, до гладка смес.Добавете разтопения и леко охладен шоколад и разбъркайте, докато се получи еднородна смес.
Извадете тортата от хладилника. Разопаковайте и покрийте с масления крем. Поставете отново в хладилника за поне 12 часа.Аз държах 6 часа.
За да завършите тортата:
Разтопете на водна баня черния шоколад за плика. Отрежете хартиена лента с дължина, колкото е диаметъра на тортата и височина, колкото желаете-поне 2-3 пръста повече от височината на тортата. Изсипете шоколада върху лентата и разстелете с широка шпатула на равномерен слой, изчакайте докато започне да се втвърдява, но все още е гъвкав.
Увийте около тортата и с ръце стиснете там където искате да е гърлото на вашия плик.Поставете в хладилника за 10-20 минути, докато всичко е напълно втвърдено. Извадете от хладилника и внимателно освободете от хартията. Наредете трюфели вътре и около тортата.Извадете от хладилника-1-2 часа преди сервиране. За нарязване използвайте горещ нож.
Бети да ти е жив и здрав съпруга! Тортата е много оригинална, а разреза страхотен!!! Много обичам шоколадови торти, но за съжаление домашните не...
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Бети, аз за такава торта, всеки ден ще искам да се раждам!Честит ти рожденник, жив и здрав, и късметлия да е!
ОтговорИзтриванеФантастична торта!!!
ОтговорИзтриванеДа ти е жива и здрава половинката! Сигурна съм, че е харесал тортата!
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеДеси-не знаят какво губят :-)
Каприз-Благодаря за благопожеланията!
Лулу-Дааа,много му хареса!Първо бонбонките изчезнаха със светлинна скорост.
Уау, този торта е невероятна шоколадова кулминация! Да ти е жив и здрав половинката!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд :-)
Поздрави, Милена
Бети, да е жив и здрав съпругът ти! Тортата е не-ве-ро-ятна!!!Как обичам шоколадовииии, няма да и простя, да знаеш! Браво на теб!:-)
ОтговорИзтриванеКогато имаш време, намини през блогчето ми, защото има изненада за теб! Очаквам те!
Сърдечни поздрави и усмихната неделя!:-)
Интересна, вкусна и креативна торта си направила за твоя съпруг, Бианка. Щастливец е той:)) Да е жив и здрав. Обич, здраве и хармония ви пожелавам!Поздрави и една прекрасна неделя!
ОтговорИзтриванеИстинска шоколадова фантазия!
ОтговорИзтриванеБраво, Бети!
Да е жива и здрава половинката ти!
Много ми допада новата визия на блога ти!
Адмирации!
Гуинет,много благодаря за пожеланията!
ОтговорИзтриванеЛеви,радвам се,че ти харесва тортата и че ти е направило впечатление новия вид на блога ми.
Хубава нова седмица ви желая!
Поздравления за малкия шоколадов рай! Много ми допадат вкусовете, които си избрала за тортата и трюфелите!
ОтговорИзтриванеЧестит рожден ден и на съпругът ти! Нека да му/ви е вкусен съвместният живот! :)
Милена,Мони,
ОтговорИзтриванеБлагодара за хубавите пожелания!
Желая ви приятна нова седмица!
Снежи,
ОтговорИзтриванеПравиш ме щастлива и с пожеланията и с оценката за тортата ми!Благодаря ти за посешението и милите думи!
Прегръдки.
Ееееееееееее,Бети,скри ми шапката тази вечер!Кое по-напред да ти похваля-рулото,супата и двете ястия за празника са много интересни,а снимките-както винаги умело аранжирани-голяма красота!От празничната ти трапеза ще си бучна от наденичките с тиква и от рулцето-то е ясно,за къде без сладко!
ОтговорИзтриванеНо тортата за рожденника е жестока!
Какво майсторство,какво старание,какво търпение за толкова различни компонента и интересна форма-само мога да немея и да ти поднеса моите адмирации!Съпругът ти си има истинско съкровище в твое лице,да ти е жив и здрав!
Хубав утрешен ден и мини при мен за една наградка!
Благодаря ти Еликсир!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че са ти харесали моите предложения!
Поздрави и прегръдки!
Мммм, страхотна торта! Да ти е жив и здрав рожденика! Копирам си рецептата, че скоро и аз ще порасна с една година и още се чудя каква точно да е тортата. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,ByBy!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че ти е допаднала тортата.Ще се радвам да ми я покажеш.
Желая ти всичко нй-хубаво!
Поздрави.