Плетено билково хлебче
* 1 пакетче суха мая
* 500 гр.брашно
* 1 с.л. захар
* 1 ч.л. сол
* 1 яйце
* 2-3 с.л. зехтин
* около 200 мл. топличко прясно мляко
* 1 с.л. червен пипер
* 2 с.л микс от стрити сушени листенца босилек,риган и джоджен
* яйце за намазване или прясно мляко
* за поръсване-сусам, мак, слънчогледови или тиквени семки
Приготвяне:
Брашното се пресява, и се обърква със сухата мая, солта и захарта.Прави се кладенче и в него се слага яйцето, млякото и зехтина-разбиват се с вилица, като малко по-малко се взема от брашното.Когато стане трудно за бъркане се меси с ръце-докато се оформи мека топка,която не лепне.Ако е нужно по време на месенето се добавя мляко или брашно.Купата, в която е тестото се покрива със свежо фолио и се оставя за около 30-40 минути на топло докато удвои обема си.След това се разделя тестото на три равни части. Към едната част добавяте червения пипер и омесвате, докато се поеме пипера.Оформяте фитил.Към втората част добавяте зелените подправки и отново омесвате докато се поемат от тестото-отново оформяте фитил. Третатата част само премесвате и оформате на фитил.Сплитате на плитка и поставяте във формата където ще печете.Покривате отново със свежо фолио и оставяте да втаса- около 20-30 минути.Намазвате с разбито яйце и поръсвате със сусам, мак и тиквени семки.
Печете в загрята фурна около 30-40 минути.
Поднесете с масло, сирене и орехи или по ваш вкус.
Бети, чудесен е станал :)
ОтговорИзтриванеИ с тези орехи....
Хубава вечер!!!
Бети хлебчето изглежда много вкусно, а снимките са страхотни!
ОтговорИзтриванеБети, уникално вкусно изглежда хлебчето!! А снимките ти, както винаги за зашеметяващо привлекателни и вкусни :)
ОтговорИзтриванепрекрасна нова седмица ти желая!!!
Дани,Деси, Мина,
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви момичета!
Страшно много се радвам,че ви е харесало хлебчето ми.Не правя често тестени неща с мая и аз му се радвах много.
Ах,Бети,Бети,знаеш му реда на хлебчето,поднесено така изкушаващо с любимо меко сиренце и масълце!Пък колко красиво ти е станало и с конци като козунак,браво,супер майсторско изпълнение!
ОтговорИзтриванеСнимките заслужават специална похвала,чудесно си ги аранжирала!
Сърдечен поздрав от мен!
Благодаря ти мила Еликсирче!Исках снимките да са толкова "вкусни",колкото и хлебчето и се радвам,че съм успяла.
ОтговорИзтриванеПоздрави от мен!
Чудесно хлебче, Бети!:-)) Така хубаво си го оплела, а после и наръсила с такива вкусни семенца... Заглеждам се по красиви хлебчета, защото обичам да меся. А най-много обичам да се наслаждавам на майсторски омесени и презентирани хлебчета!:-))) Кате че ли усещам аромата му през монитора.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря Мони!
ОтговорИзтриванеБети, като видяхме с Вики това хлебче...и ни се прииска да дойдем ...и с още малко сиренца...направо ми ухае и на мен:-)
ОтговорИзтриванеАз съм опитвала от тия хлебчета и истината е, че никога няма да им се наситя!
Бети, страхотно изглежда това хлебче! Като да го придърпа човек от монитора и зачупи... какъв ти нож :) Всъщност може нож, за маслото :)
ОтговорИзтриванеА последната снимка ми е най-вкусна :) Благодаря, за апетитната гледка!
Благодаря ти Пепчо!
ОтговорИзтриванеХубав ден!