Безглутенови кексчета с коприва и елда и Салата от моркови с портокалов дресинг и кедрови ядки - Gluten-free muffins with Nettle and Buckwheat and Carrot Salad with Orange Dressing and Pine Nuts
Представям ви една рецепта за солени кексчета, които иделано паснаха с една от любимите ми салати-от моркови.Имам си една рецепта, за малай-сигурно всеки е правил. Тази рецепта е редактирана и пригаждана за най-различни солени бъркани баници със зелении и малки кексчета.Старателно записвам това, което съм правила и съответните забележки и корегирам, ако е необходимо.В случая ви представям многократно използвана рецепта с пшенично брашно и царевичен грис,но сега я направих с брашно от просо.Вие може да използвате друго безглутеново по ваш вкус или пшенично, ако нямате проблем с глутена. Правила съм тези кексчета с лапад, коприва, киселец, пера от зелен лук и левурда(мечи лук). В момента съм използвала коприва-намерих в едно окосено място на село новопоникнала и веднага с ножицата я събрах..
Безглутенови кексчета с коприва и елда
Продукти:
* 1 чаша брашно от просо
* 1 / 2 чаша царевично брашно
* 1 чаена. лъжичка. бакпулвер
* 4-5 супени лъжици или варена елда, може да замените с варена царевица,Но елдата има неповторим вкус и аромат.
* 1 / 2 ч.л. сол
* 1/2 чаена лъжичка черен пипер
* 1 / 2 чаена лъжичка индийско орехче (настъргано), вместо него може да използвате сушен джоджен
* 3 яйца
* 1 чаша кисело мляко 3,6 % масленост
* около 200 грама пресни листа от коприва , грубо нарязани
* 2 моркова- средноголеми или 1 голям (настъргани)
* 1 глава лук (нарязан в блендера или настърган)
* 1 / 2 лимон (сок и кора)
* 1 скилидка чесън -пасиран с пресичка
Поръска:
* около 1 шепа слънчогледови семки или тиквени семки, може да използвате сусам или смлени на едро бадеми или орехи.А може и микс от ядки.няколко кексчета аз поръсих с кедрови ядки и вкуса беше страхотен.
Загрейте фурната на 170 С. Смесете всички сухи съставки в купа и оставете настрана. Разбийте яйцана и киселото мляко в друга купа. Добавене копривата, морковине, лука, лимоновия сок и кора и чесъна, разбъркайте добре и след това добавете всички сухи съставки. Разпределете сместта в капсулки, ако искате малки кексчета или във форма за кекс ,а може и в плоска тава .Поръсете отгоре с избраните ядки и печете около 20- 25 минути.Трябва да увеличите времето за печене, ако решите да използвате кексова форма.
Вероятно ви направи впечатление, че на много места ви предлагам да замените някои подправи или продукти с други.Просто ви давам идея как да пригодите продуктите към своя вкус, а и количествата на подправките също са според вкуса.
*** Може да добавите малко натрошено сирене или настърган кашкавал.
Безглутенови брашна са от киноа, лимец,соя, царевица, ориз, елда, нахут.Вместо варена елда, може да използвате варени зърна и семена от горе изброените.
Кексчетата са много вкусни и самостоятелно да се хапват, но обикновено ги поднасям със салата.В този случай приготвих :
Морковена салата с портокалов дресинг и кедрови ядки
Продукти:
* около 500 гр. моркови - настъргани
* шепа стафиди,накиснати за около 35-45 минути в хладка вода
* 2 портокала грижливо измити с четка сода за хляб и топла вода
* 1/2 -1 лимон-сок
* 1 чаена лъжичка мед
* 3-4 супени лъжици зехтин или гроздово олио
* шепа кедрови ядки
Остъргвате кората на единия портокал и го изтисквате.Смесвате кората и сока на портокола с лимоновия сок, меда, олиото, разбивате с вилица и заливате морковите.Обърквате добре.Поръсвате стафидите, разбърквате и покривате със свежо фолио. Прибирате в хладилника поне за 1/2 час.При поднасянето украсявате с портокалови парченца и кедрови ядки.
Салатата и кексчетата са удобни за носене на пикник или в офиса за лек обяд.Богати са на фибри и минерали.
Момичета, уверявам ви, че бяха невероятни! Изключително приятни и наистина много ефектни /имам предвид и като вкус!/
ОтговорИзтриванеБети поздравления и за тях!
Бети, здравейте! Царевично брашно или грис използвате за тази рецепта?
ОтговорИзтриванеБрашно.
ОтговорИзтриване