Лешникови топчета с аромат на канела-(без брашно) - Коледен календар-Ден 7-и
Продукти:
за около 50-60 броя
* 3 яйчни белтъка
* 250 гр.пудра захар
* 1 ампула ванилия на д-р Йоткер
* 1 ч.л.канела
* 300 гр. смлени лешници
* 100 гр. цели лешници
Както виждате,продуктите са малко на брой и приготвянето е сравнително бързо.Биха ви забавили лешниците, ако ги чупите в момента на приготвяне на сладкиша, но може да си пуснете музика и да си представяте поляната с лешниците, като тази по-долу.
лешншковата шума..............
...............и едно очарователно лешниче, което беше паднало далече от дръвчето...................
Приготвяне :
1. Яйчните белтъци се разбиват на сняг.Захарта се прибавя с ръсене и разбиването продължава докато се получат лъскави твърди върхове.Добавя се ванилията .Отделят се около 4-5 с.л. за шприцоване. Към останалата част се прибавят канелата и смлените лешници .Разбърква се с лъжица.
2.Фурната се загрява на 100 (с обдухване)-120 С-без
3.От получената маса с леко навлажнени ръце се оформят еднакви топчета ,колкото средно голям орех. Нареждат се в тава , застлана с хартия за печене.Отгоре се шприцова заделеният разбит белтък. Тъй като е изминало известно време, по-добре е да го разбиете отново, за да се получи красива, стегната розичка.Отгоре слагате по един цял лешник.Печете около 20-30 минути, като внимавате да не потъмнее белтъка.Охлаждат се върху решетка.
Може, колкото, и ако, успеете да спасите:-), да приберете в метална кутия, която да поставите на сухо място.
Ех, Бети, ти си моето коледно вдъхновение тази година. Прекрасни сладки! Поздрави!
ОтговорИзтриванеГуинет,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам,ако съм допринесла за прадника ти с някое от моите предложения!
Хубав ден с много усмивки ти желая!
Бети, много е красиво.....затруднявам се да определя, кое от твоите предложения харесвам повече.....прихласвам се по снимките ти и с интерес чета разказаното от теб.
ОтговорИзтриванеОсвен БЛАГОДАРЯ, друго не ми идва на ум.
Силно те прегръщам
Нора
Нора,удоволствие е за мен,че ти доставям радост!И аз ти благодаря, за това,че с думите си,въпреки, че не си опитвала нещата,толкова ме радваш!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
..а като се има предвид, че е още 7-ми.., представям си какво още ни очаква :)))
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесните предложения!
Ptirinha,
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти допадат предложенията ми!
Поздрави
Много нежност, топлина, уют, спокойствие и вътрешен мир струи от снимките. Завиждам ти искрено, добронамерено за времето, което си прекарала в съзерцание на красивото в природата, погрижила си се за даровете, които е родила и си ги претворила по този вдъхновяващ начин. Благодаря ти за споделеното. За мен беше безкрайно удоволствие да те прочета и да "разлистя" снимките, сякаш с ръка отмятам тревата, за да открия поредния изтъркулил се лешник. Дари ми хубави мигове в мечти за моето такова място, сред което ще се чувствам по подобен начин, ще откривам своите лешници, орехи, шипки, челадинки, свежа пролетна коприва, киселец........
ОтговорИзтриванеОще веднъж, благодаря ти.
Krischе, и ти имаш много романтична душа.Това е природата за мен-уют, спокойствие,нежност и невероятно зареждане.Обичам дърветата, камъните, тревите,красотата е навсякъде около нас.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи и се радвам, че съм те накарала да помечтаеш!
Хубави празници и сбъднати мечти ти желая!
Бети,и тази публикация ти е страхотна,не само рецептата,но и цялостното представяне и фотографии!
ОтговорИзтриванеБеше истинско удоволствие да я прочета и разгледам,благодаря!
Хубав ден ти пожелавам!
Благодаря ти мила Еликсир!
ОтговорИзтриванеХубав ден и на теб!
Бетинка, благодаря за удоволствието, което всеки ден доставяш!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта и прекрасна презентация!
Истински ти се възхищавам!
Сърдечен поздрав!
Голямо изкушение са тези сладки! Снимките са страхотни!
ОтговорИзтриванеЛешничето наистина е много чаровно :)
Поздрави и пожелания за вълнуващи предколедни приготовления!
Леви,благодаря ти за топлите думи!Радвам се, че си намерила време да се отбиеш при мен!
ОтговорИзтриванеЕли,сърдечни поздрави и на теб и малките ти помагачи за коледни вълшебства!
Благодаря ви от сърце момичета!
Бети, сигурно ще се повторя - вълшебни снимки и много, много хубави рецепти споделяш с нас. Тази е поредната, която ми грабна вниманието и ще се опита задължително. Имам въпросче - лешниците са сурови и не-белени преди да ги смелиш? Прегръдки и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Габи!
ОтговорИзтриванеДа лешниците са сурови и не белени.Ако има някакъв проблем с люспиците, можеш да ги запечеш леко във фурната и да ги обелиш,търкайки ги между дланите си или в торбичка.
Прегръдки и да кажеш дали са ти харесали!
Бати, страхотна рецепта, моя мъж е влюбен вече в тези топчета, а при него важи на 100% максимата че "любтвка на мъжа минава през стомаха". Благодаря ти за рецептата и весели празници!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти Жужка,
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е допаднала тази рецепта и съм допринесла за хубави емоции!
Весела Коледа ви желая !
Чета те от около седмица....Защо пиша точно под тази рецепта?Тя ме накара да закопнея за дома...Баща ми има 2 големи лешника на вилата и когато съм си в БГ(рядко есента) ги берем с малката ми племенница...прекрасни моменти...За сладките няма да коментирам...невероятна презентация...чак ми се прищя да е зима :)
ОтговорИзтриванеDany Padolski, радвам се, че ти харесва тук!
ИзтриванеРадвам се, че съм докоснала твой хубав спомен и ми е много приятно, че си оставила коментар!
Мммм, замириса на уют и топлина, още утре ще ги пробвам, но мисля да сложа орехи вместо лешници, че тази година доста посъбрах :) Дали ще станат? Бети, според теб ще издържат ли до Коледа в плътно затворена кутия?
ОтговорИзтриванеПетя, мисля, че няма да е проблем да замениш лешниците с орехи. И ще издържат, ако са на сухо, добре затворени.
ИзтриванеБети, благодаря Ви! За споделянето,за снимките предаващи настроението, за уникалните рецепти и идеите. Рядко коментирам, но вече толкова рецепти от вашия блог станаха любими на цялото ни семейство, не се сдържах и от все сърце Ви желая здраве, щастие и вдъхновение през Новата 2017 година!
ОтговорИзтриванеКатя, много благодаря за доверието и хубавите думи! Радвам се, че сподели и ще се радвам на впечатления от други рецепти. Весели празници!
Изтриване