Панакота с мандарини-Коледен календар - Ден 13-ти- Mandarin pannacotta
Независимо в кой сезон сме от годината един от любимите ми леки десерти е панакотата. Да припомня, че това е желиран десерт от сметана, мляко, захар.Поднася се обикновено със сладко от горски плодове или пресни. Това е десерт, който е много благодатен откъм вкусови комбинации. Може да видите Panna cotta /Панакота с лайка и мед
Сега има изобилие от цитрусови плодове. Попаднах на много сладки и вкусни мандарини.
За по празничен вид оформих малко по-различно, като след като налях мандариновата смес,поставих чашите в купички под наклон.Когато се стегна желето налях сметанено-млечната смес и оставих да стегне.Съпругът ми донесе от гората тези прекрасни трънки и с тях декорирах.Обичам съчетанието на жълто и лилаво, дори вкусово ми допада- лимон-лавандула...и оранжево-синьо, като това.Харесвам тия дребни съвършено кръгли плодчета-покрити с невероятно фин, като лека въздишка, светъл мъх...,който при допир изчезва...
Продукти за 4 чаши
* 200 мл мляко
* 300 мл сметана
* 80 гр захар
* 1 пакетче. желатин на д-р Йоткер
За мандариново желе:
* 400 мл прясно изтискан сок от мандарини
* 5-6 супени лъжици захар (в зависимост от сладостта на плодовете)
* 1,5 чаена лъжичка желатин на д-р Йоткер
Десерта може да се приготви и с алтернативни подсладители.
1. Пригответе мандариновото желе.Накиснете желатина в 3-4 супени лъжици вода, изчакайте да набъбне и загрейте малка част от сока. Преценете, необходимо ли е да подслаждате.Разтворете в затопления сок желатина и смесете с останалия студен сок.. Сихете в чашите. Поставете чашите в купи, достатъчно големи, за да могат да стоят наклонени.Оставете да се стегне желето.
2.Подгответе сметанено -млечната смес.Накиснете желатина със студена вода.Загрейте сметаната, млякото със захарта на слаб огън. Разбърквайте , докато захарта се разтвори.Добавете желатина и отстранете от огъня.Разбъркайте докато се разтвори желатина.Оставете да се охлади и когато мандариновото желе е вече стегнато, налейте сметаната.Тук имах помощник, който явно е сипал млечно-сметановата смес"от небето", както казвам аз...и са се образували балончета.
. Поставете в хладилника за поне 4 часа. Сервирайте охладени десертите, като гарнирате според вкуса и настроението си..
Чудесно предложение, Бети!
ОтговорИзтриванеКрасиво и ефектно поднесено!
А снимките са страхотни!
Поздрави!
Благодаря ти Дани,
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Бети,това е едно предложение,към което бих подходила с огромна лакомия и по-голяма лъжичка:)!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва,макар че ще призная,че скоро не съм правила!
Снимките отново са великолепни!
Хубав ден!
Роси,благодаря ти!
ОтговорИзтриванеАми, ето направи си и импровизирай с любимо допълнение!
Сърдечно ти благодаря!
Хубав ден и на теб!
Много, много красиво, а и доста вкусно - усещам аз :))
ОтговорИзтриванеС голям интерес очаквам всяко следващо предложение! И всяко е толкова прекрасно, Коледно, зимно! Чудесна си!
ОтговорИзтриванеБети, ти си неизчерпаем извор на идеи, които претворяваш с невероятен усет за простота, красота и съвършенство.....
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая
Нора
Бети, неуморна си. Възхищавам се на твоя ентусиазъм. Много ми допада идеята за такъв лек десерт в коледното или новогодишно меню! Поздравления!
ОтговорИзтриванеfedora-наистина е вкусно!Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеCandy-Благодаря ти за хубавите думи и се надявам и следващите ми предложения да те заинтригуват!
Нора,ти си ми любим гост!Благодаря ти !
Гуинет-Радвам се,че ти е допаднала идеята за този лек десерт!
Момичета- още веднъж-БЛАГОДАРЯ ВИ ОТ СЪРЦЕ!
Много е хубаво, когато правиш нещо от сърце,и радваш и други хора, не само себе си :) Пожелавам Ви много красиви и вълнуващи празници, здраве и щастливи, вдъхновени мигове през новата година! Ще се радвам на вашите посещения тук и на думите ви, които ме стоплят!
Приказно е, Betty, разкошно е, а и като си представя колко е вкусно, мммм....
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Венета!
ОтговорИзтриванеБих си хапнала с най-голямо удоволствие-обичам кремчета от този вид...
ОтговорИзтриванеБети,твоите са върховни-поздравления!
Хубав следобед!
Бети, възхищавам се на твоя креативитет и перфекционизъм! Обичам панакота, но....никога не съм я комбинирала с мандаринки! Трябва непременно да опитам! Толкова изискано си я поднесла.....а и снимките ти са ....просто вълшебни! Браво!
ОтговорИзтриванеПриятна сряда!
Живи, Албена-благодаря ви много!
ОтговорИзтриванеАко знаете колко много ме радват вашите топли думи!
Хубава вечер!
Невероятни снимки и разкошно оформление!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Траяна!
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден!
Много вкусно предложение! И много красиво!
ОтговорИзтриванеЦелия блог е невероятен!
Лидия