Крем с лайм - Коледен календар - Ден 14 - ти
Едно много свежо, ароматно и изпълнено с летни спомени кремче, а защо не и с планове за следващото лято...Наближават празниците, ще имаме гости, ще има тежки маси, ...изобилие от всякаква вкусна храна...и може би ще искаме да похапнем нещо свежо и леко..Често се случва хората да отказват десерт , този крем би изкушил всеки...Похапвайки го няма как да не си представите лятото-хубавите спомени или новите планове, за които бихте могли да поговорите и да помечтаете ще повдигнат настроението и ще оживят разговорите...Коледа е - подарете си нови мечти!
Реших да ви представя един крем, който е много популярен може би в Англия и със сигурност в САЩ.Той се приготвя традиционно с лимон, по-рядко се среща с портокал.Аз го направих с лайм.Резултата е невероятно ароматен крем. Лайм-този необичайно ароматен плод, на който малко пренебрежително, въпреки цената, казват зелен лимон. Разликата с лимона не е само в условията, а и в мястото на отглеждане и разпространение. Всъщност лайма е доста по-полезен от лимона. Блестящата и гладка кора, гарантира сочната му вътрешност. На вкус трябва да е тръпчив и много кисел Ако искате да сте сигурни, че плодът е качествен го сложете на кантара – той трябва да ви изненада с теглото си, имайки предвид малкия му размер.Няма начин да не познавате коктейла мохито, който го е опитвал знае, че аромата се дължи на този симпатичен и силно ароматен плод.Не би било същото, ако се замени с лимон.За мен дори основната съставка е лайм- може би защото не пия и за рома-дори да го сменят - няма да позная. Но лайма....
Изключително вкусна става и риба, овкусена с лайм.
Споменах мохито, и веднага усетих лято, плаж, изпотени чаши, пълни с лед, ментови листа, лайм.....безгрижие, спокойствие, ароматен вятър....
Обещах да дам рецепта за жълтъци и това е такава рецепта, а този крем е невероятно вкусен и свеж.
За крема от лайм :
* 7 яйчни жълтъка* настъргана кора от 4 лайма(плодовете, измити преди това много добре)
* сока от 4-те лайма
* 6 супени лъжици масло
* 50-60 гр захар
Всички продукти се смесват,без маслото в тенджерка и с постоянно бъркане се загряват.Бърка се с дървена лъжица или силиконова шпатула.Вари се на умерен огън,около 10-15 мин.докато започне да се "облича" лъжицата./Аз варих на 7 от 9 степени. Важно е да не се "захване за дъното".Когато е готово се отстранява и се добавя маслото лъжица по лъжица,с непрекъснато разбъркване до поемането на всяка.Ако желаете може да прецедите.Аз предпочитам да усещам вкуса на лайма, а и ситно смлените кори, продължават да освобождават аромат.Покрива се със свежо фолио и се оставя в хладилника.
Може да се похапва просто така в чашка или да се напълнят малки кексчета, могат да се слепят и линцери.Аз съм напълнила познатите ви белтъчни кексчета.Предните, които направих много бързо свършиха и ми поискаха нови, а пък аз бях направила този крем...Комбинацията е много добра.Ако искате може да приготвите и маслени кексчета като тези.
Отгоре украсих с желе, което направих със сок от лайм, малко бял ром,1 ч.л. мента , няколко капки зелена боя и вода с малко захар.
Друга част украсих с прясно ситно настъргана кора от лайм.
Бети,без малко да изтървеш ден 14-ти :)!
ОтговорИзтриванеНо все пак успя...и то как!
Страхотно е всичко пак,комплименти!Особено снимките,уааау!
Този маратон от десерти е направо безкраен!
Какво ли ще е на ден 31-ви се питам сега :)!
Сигурно нещо грандиозно си ни оставила за финала!
Пздрави от мен!
Роси, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИ ти сигруно искаш декември да е 50-60 дни...:-)
Ами коледният календар свършва на Коледа...
Поздрави и хубав утрешен ден!
Бети, кремчето е вълшебно, усетих аромата му у дома!
ОтговорИзтриванеБети, като някаква луда фенка съм ти :), чакам да се появи следващия пост:). Отново чудесно предложение! Поздравявам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Марияна,
ОтговорИзтриванеНаистина ухае страхотно!
Candy-Радвам се, че ти харесват предложеният ми!
Сърдечно благодаря!
Ееееее,ама верно бе,много съм разсеяна!
ОтговорИзтриванеВсе пък съм убедена,че ако празнуваш у дома ще подготвиш нещо страхотно!
И тъй като е вече ден 15-ти потривам ръчички и чакам да ми зарадваш окото със следващата красота!
До скоро :))!
Прегръщам те!
:-)))Потриваш ти ръчички, а аз потропвам, кога ще се прибера да готвя!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти мила Еликсир и прегръдки!
Бети,
ОтговорИзтриванеаз определено съм силно изкушена, макар да не съм от хората, които някога биха отказалаи сладко;-)
Обаче и едно свежо кремче ще ми дойде добре;-)
Много, много хубави снимки!
Мъхче,благодаря ти за милите думи!
ОтговорИзтриванеХубав утрешен ден!
Бети, всяко следващо изкушение е по примамливо от предното! Снимките са толкова свежи, а кексчетат несъмнено много вкусни и ароматни.
ОтговорИзтриване