Ароматни хрупкави кантучини - Коледен календар - Ден - 21 - ви
Публикацията на Ирина Катеринска с провокативното и питане какъв е нашия спомен с кантучините ме подсети за първата ми среща с тях, но не в Италия, откъдето са родом тези прекрасни бисквитки, а в Германия- бяхме на гости на братовчедка ми и тя ни заведе в италианско кафе. В чинийката ни сервираха по едно от тези прелестни сухарчета-най-обшо казано.Запомних името им и бях решила да потърся рецепта, но като че ли позабравих за тях и Коледните кантучини на Ирина ме върнаха към прекрасните дни с моята братовчедка.Безкрайните разходки, храната, която опитвахме, невероятните италиански сладоледи, след дълги обиколки в старинни градчина, чаша кафе и торта, потракването на лъжичките, приятното слънце, невероятно красивия и голям парк, хората, коитот тичаха боси, малките сладки магазинчета за ръчно правени бонбони....искам пак!
Това е моя спомен, а сега, правейки ги си произведох нов спомен.Започнах да ги приготвям и съответно подготвих първо продуктите- с огромно недоумение установих че нямам грам брашно. Това е нечувано и невиждано-имам цял шкаф с продукти- ядки, брашна- всякакви, но не и пшенично-бяло!, какао, видове захар, конедензирани млека, шоколади- не се знае какво ще му потрябва на човек.Мъжът ми твърди, че мога да издържа поне едномесечна обсада...:-) Винаги, когато видя че нещо посвършва си вземам, но не съм видяла за брашното, знам че си има, но явно неусетно е свършило...Имах оризово, от просо, от ечемик, от нахут, дори от елда но не посмях да рискувам. Видях пакет, който беше ми дала сестра ми -някаква специална английска смес за пълнозърнест домашен хляб и пробвах с него. Станаха малко по-трошливи и по- тъмни но много вкусни...Та това е моя спомен-как за първи път се оказах без брашно у дома.
Продукти за Коледни кантучини:
Адаптирана от alia.tropot.net
* 150 г захар
* 2 яйца размер М
* 250 г брашно + 1 ч.л. бакпулвер
* 50 г нарязани на дребно захаросани портокалови корички
* 50 г измити и подсушени вишни от сладко
* 2 с.л настъргана кора от портокал
* 80 г нарязани на едро шамфъстъци
1. Фурната се загрява на 170 градуса и голяма правоъгълна тава се застила с хартия за печене.
2. В купа се разбъркват яйцата със захарта, добавя се брашното с бакпулвера и накрая захаросаните плодове + ядките. Замесва се меко тесто.
3. С влажни ръце, ако е необходимо се оформят две дълги хлебчета и се поставят в тава.Така оформеното калъпче се пече около 20-30 мин, до златисто. Трябва да е с коричка и да е стабилна. Оставя се да се охлади 10 мин. и се нарязва по диагонал на широки 1 см. бисквити. Те се нареждат легнали отново в тавата и се запичат на 150 градуса за още половин час или докато придобият приятен загар. Колкото по-тъмни са, толкова по-твърди и хрупкави стават. Е моите станаха точно такива!
Не стига, че нямах брашно, ами забърках и други, естествено реших за се пробвам с шоколадови.Получиха се страхотни -хрупкави,ароматни и с парченца шоколад!
Ако не сте опитвали никога, не отлагайте-хубавото е че имат голяма трайност и ако ги сложите в буркан за сладки ще ви примамват да починете, да похапнете с чаша кафе и да помечтаете за слънчева Италия....
Продукти за шоколадови кантучини:
* 140 г брашно+ за набрашняване и доомесване около 30-50 г
* 40 г какао на прах-на д-р Йоткер или на ION
* 1 с. л. нес кафе на прах
* 1 ч. л. бакпулвер
* 2 големи яйца на стайна температура
* 100 г захар-мусковадо или мека кафява
* 2 ампули ванилия на д-р Йоткер
* 100 г шамфъстък, грубо нарязан
* 50 г кандирани портокалови корички, нарязани на 5 мм квадратчета
* 50 г сушени червени боровинки
* 100 грама млечен шоколад, грубо нарязан
Тези чудесни, ароматни шоколадови бисквити са перфектни за сервиране с кафе, трайни са и могат да се подарят на Коледа, идеални са и за опаковане..
Начин на приготвяне:
1.Загрейте фурната до 180 C Застелете тавата с хартия за печене.
2. Смесете добре брашното, какаото, кафето, бакпулвера, захарта и солта в голяма купа.
3.Направете кладенче и добавете яйцата, леко разбити и ванилията, разбъркайте, и замесете докато се образува тесто.
4.Прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност, замесете още малко и добавете ядките, портокаловите корички и шоколада .Оформете до относително гладка топка.
5.Оформете хлебче по желание- по-високо или по- плоско и поставете в тавата. за 25 - 30 минути. Трябва да се оформи почти твърда повърхност.Извадете от фурната и оставете да се охлади леко.Не изключвайте фурната.
6. След около 10 минути нарежете по диагонал филийки около 2-3 см дебели и поставете в тавата. Запечете от двете страни за по около 9-10 минути.Извадете и охладете върху решетка.
.
Съхраняват се дълго време в буркан или кутия за бисквити.
Може да използвате комбинации от сушени плодове, които ви обичате-например бадеми и портокал, сушени ягоди и макадамия, лешници и сушени череши
Ти си абсолютно неуморна, следя всяка публикация и направо ти се възхищавам! Красота! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБети, разказваш толкова увлекателно, а бисквитките ти изглеждат много хрупкави...
ОтговорИзтриванеОставам в очакване....
Спорен ден
Нора
Благодаря Павлина!
ОтговорИзтриванерадвам се, че ти харесват нещата, които приготвям!
Поздрави и специални пожелания за красива и весела Коледа!
Нора, а ти си прекрасен и много емоционален слушател!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за хубавите думи, с които ме радваш след всяка публикация!
Прегръщам те!
Бети,кантучините ти са невероятно апетитни и много сполучливи!Бих си топнала в кафенцето и от двата вида!
ОтговорИзтриванеА защо ли не се учудвам,че ти е свършило брашното ? :)
Та ти употреби този месец има няма един палет :))!
Но пък нахрани очите ми с толкова изкусителни десерти и невероятни снимки,благодаря ти!
Страхотен майстор си!
Пожелавам ти спокойна,мирна и щастлива Коледа!
Изцяло Коледно предложение, отново! Как красиво са опаковани! Снимките са прелестни с празнично настроение! А поста е чудесен: без брашно, но с празнични кантучини! :)Прегръдки!
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЗа съжаление, съвсем сериозно го казвам това, нищо не разбирам от счетоводство и не зная колко брашно и не само съм употребила тия дни...Интересно би било да науча цифрата.При това готвя за у дома неща, които не публикувам :-))
Още веднъж благодаря за адмирациите!
Candy-Добре ,че все пак усета не ме е подвел и се получиха чудесни кантучини!
Благодаря ти за празника, който ми доставяш с емоционалните си думи!
Прегръщам ви!
И аз съм от тези, които искрено ти се възхищават, мила Бети!
ОтговорИзтриванеНаистина си неуморна!
А бишкотите ти са разкошни! Аз се запознах с тях преди няколко седмици и от тогава нямам мира!Много, много вкусни!
Сърдечен поздрав!
Леви,благодаря ти мила!
ОтговорИзтриванеРадвам се,че намираш време да се отбиеш в боя блог и да ме зарадваш!
Сърдечни прегръдки!
Бети, и у нас сякаш най-бързо свършва брашното :)
ОтговорИзтриванеИ се чудя с какво брашно да заместя!
Чудесни спомени и прекрасни кантучини!
Прегръдка и усмихнати часове до тихата и свята нощ!
Бети, страхотни кантучини си направила! Обичам италиянските специалитети! Прекрасни снимки си направила! Браво!
ОтговорИзтриванеЖелая ти много щастливи коледни празници!
Благодаря Дани!
ОтговорИзтриванеАлбена,сърдечни благодаря!
Желая ви радостни и красиви дни!