Приказка за Коледа Коледни кексчета - Ден - 4 - ти




Обичам детството си, с игрите на село до тъмно, с простата, обикновена  и истинска храна, която ядяхме-топла супа или коричката на току що опечения хляб, намазан с масло и сирене с орехи....Премалели от игра, ни къпеха със  слънчевата вода, обличахме пижамките, и настъпваше времето, което обожавах, в леглото,баба казваше молитвата и идваше реда на нашата приказка.Понякога ние си избирахме, понякога тя. Представете си тъмната стая,  само светлината на звездното небе се процежда  през завеските,бродирани от баба ми, свиренето на щурците, понякога се чуваше бухал или пролайваше куче, но те оставаха някъде далече....Съществуваше само гласа на баба и приказният свят в нашето въображение....Знаехме приказките наизуст, но да слушаме баба,  беше удоволствие....И сега обичам приказки-онези, на братя Грим, Шарл Перо и Андерсен...Спомняте ли си приказката  на Братя Грим  за  Белоснежка и Червенорозка-двете неразделни и трудолюбиви сестри, и техните приключения с омагьосания мечок и крадливото джудже Момичетата били кръстени на двата розови храста пред колибата, в която живеели-единият бял, другият-червен.Ако не я помните, може да прочетете тук
Помня тази приказка, сякаш я чувам сега и винаги съм си представяла, това, което ще ви представя в тази публикация.Ето един съвсем кратичък епизод...
.....Но на връщане, като минавали пак през пустото поле, изненадали джуджето, което било изсипало торбата с драгоценните камъни на едно чистичко местенце и не помисляло, че някой може да мине тъй късно оттам. Вечерното слънце озарявало блестящите камъни и те искрели и сияели тъй дивно в най-различни багри, че момичетата се спрели да им се полюбуват...



 Преди години, когато научих рецептата за традиционния Коледен английски кейк от свекървата на моята сестра бях очарована.От тогава я правя всяка година.Ще публикувам по-нататък и него, а сега един мини вариант, който може да подарите на свои близки, може да зарадвате внучетата си или децата си.Разкажете им чудната приказка за Белоснежка и Червенорозка и ги почерпете с тези ароматни и красиви кексчета, украсени с "диаманти".


 Продукти за кексчетата:

    * 1 / 2 чаша бланширани бадеми
    
* 1 чаша орехови
ядки     * 1 / 2 чаша бланширани бразилски орехи
    
* 100  гр. ананас - захаросан
    
* 1 чаша фурми без костилки
    
* 1 чаша (200г) червени и зелени захаросани череши
    
* 90 гр. масло, на стайна температура
    
* 1 / 3 чаша  кафява захар, аз използвах мусковадо
    
* 2 яйца, на стайна температура
    
* 1 супена лъжица уиски
    
* 1 / 2 чаша самонадигащо се  брашно    
    
* 1/2 чаша червени боровинки-сушени




      За "диамантите" отгоре:

    
* 100 гр. сушени  кайсии, нарязани на ситно
    
* 100 гр.
захаросан   ананас , нарязани на ситно
    
* 1 / 2 чаша червени и зелени захаросани череши
    
* 1 / 2 чаша орехи, начупени на едро
    
* 1 / 2 чаша бланширани бадеми

    *  1/2 чаша червени боровинки-сушени

    * 1 / 4 чаша желе от кайсии или портокали, може и от дюли

   
1. Загрейте фурната до 150 ° C.Поставете капсулки в тавичката за мъфини или ги намажете с масло.Смесете ядките и плодовете в купа.
   
2. Разбийте маслото и захарта. Добавете яйцата едно по едно, като разбивате  добре след всяко добавяне. Добавете уискито и разбъркайте добре. Добавете маслената смес
към плодовата смес и разбъркайте добре. Пресейте над маслено плодовата смес  брашното. Разбърква се добре, докато се смесят. Разпрезелете сместа в капсулите .
   
3.Направете "диамантената смес"-сложете в купа захаросаните и сушени плодове, добавете ядките. Разбъркайте и с лъжица разпределете върху всяко кексче от сместа. Леко притиснете.
   
4.Покрийте с фолио и печете около 1 час.Пробвайте с клечка дали са готови, ако е суха клечката махнете холиото и оставете още около 5 минути.Ядките не трябва да  покафеняват.Извадете от фурната и оставете във формата  за 2 часа. Прехвърлете на  решетка, докато се охладят напълно.
   
5.Разтопете желето и с четка глазирайте кексчетата отгоре.Оставете да се охладят. 





   Вашите кексчета със скъпоценности- диаманти, рубини и смарагди са готови!
 
   
6.Съхранявайте в херметически затворени кутии, докато решите да ги използвате.



Когато се разхождате в гората, огледайте се, може да видите съкровищата на джуджето и дори самото джудже.... 

Докато снимах тези мъници,Мъхче, ако четеш това, си мислих за твоя ник!Защо ли си го избрала, сигурно си се натъкнала на някое вълшебство... 

Коментари

  1. Бети, много, много пленителни снимки! Пък за кексчетата да не говорим - адски апетитни и изкусителни!
    Аз също помня времената, в които баба ни разказваше приказки за лека нощ. Искам пак да се върна в онова време, когато играехме безгрижно...

    Поздрави и усмихната нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна публикация, Бети!

    Рецептата определено провокира интереса ми, снимките са прекрасни!

    Сърдечен поздрав и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Великолепно, наистина великолепно предложение, поднесено много празнично!
    Ще чакам рецептата за по-големия сладкиш, тъй да го нарека :))

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасна публикация ! Приказни снимки !
    Страхотна си Бети !
    Сърдечни поздрави от мен .

    ОтговорИзтриване
  5. Бети, интересно разказваш и ми става много мило като чета.Снимките и кексчетата със скъпоценности са пленителни и запомнящи се, създаващи празнично настроение!
    Все пак това е и целта! Благодаря ти!
    Поздрави от мен
    Нора

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви,момичета!
    Много ме радвате с посещението си и със сърдечните думи!

    Прегръщам ви!

    ОтговорИзтриване
  7. Е с тази публикация и снимки направо ме разби!
    Невероятно е всичко,браво,Бети!

    ОтговорИзтриване
  8. Роси,благодаря!
    Пак заповядай!

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Какво сте гледали в последните 7 дни